banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2020, 22:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 21 Dec 2012, 16:36
Nisam ekonomista... pa ne bih pametovao...
Onako laicki zakljucujem da ce gubici sa uvodjenjem te mjere biti znacajno veci...Prihvatam da nisam u pravu.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2020, 22:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Moje razmišljanje je da sada ekonomija treba biti u drugom planu, treba spasavati živote ljudi. O ekonomiji treba voditi računa kad sve ovo prođe.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2020, 22:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
nikola29_06 je napisao:
danijell je napisao:
hadzidado je napisao:
Trenutni je otkriven u Vuhanu. Gdje je nastao je pitanje jer Kinezi nisu našli 0 pacijenta(svašta se priča/piše).

Da, otkriven. Teže je otkriti gdje tačno je nastao. Pa i španski grip vjerovatno nema veze sa Španijom, nego oni kao neutralna država tokom WWI se imala vremena baviti sa tim.
I spanska groznica je iz Kine dosla sa njihovim radnicima u Evropu

Ne, nulti pacijent je bio iz SAD.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2020, 23:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Sve se bojim da je u Americi nastala. Svaka pandemija na ovoj planeti je dosla iz kurceve Kine ili neke azijatske drzave. To gdje je prvi put zabiljezeno je druga prica.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2016, 13:46
Први пут је забиљежено очито у лабораторији 2015-те.

Ово у Србији данас је плод (не)рада од прије 10-15-20 дана, не може се то сад исправити нити ће се садашњим одлукама утицати на стање сада. Утицаће се на стање које ће услиједити за коју седмицу. Има и та цака.

Уметник - онај који умеће.
Pozvao sam u pomoć Boga i đavola, pa ko se prije odazove.
вицо ДАЉЕ РУКЕ ОД БОРЦА!

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 04:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2017, 09:12
Ovaj virus se raširio po cijelom svijetu i naučnici širom svijeta ga istražuju.
Do sada bi Amerikanci. prije svih izašli sa tvrdnjom da je ovaj virus vještački da je to istina.
Istina je da je jedna laboratotija,ne sećam se u kojem gradu,vještački napravila ovaj virus,ali nakon izbijanja epidemije u Kini,da bi lakše došli do vakcine.

U budućnosti će biti sve više virusa među ljudima jer čovjek sve više uništava njihovo prirodno stanište .

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 05:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Моријентес je napisao:
Od gradova, Banja Luka je možda i najgora na Balkanu po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika - 153 zaražena na 200 000.

Danas u cijeloj Srbiji 115 novih slučajeva, a kod nas 20 samo u Banjaluci.

Ovo ja pokušavam da kažem, ali svi su fokusirani na Srbiju.

Statistički smo ubjedljivo najgori i po broju umrlih (juče tri - Srbija 10 na 7 miliona). Nadam se da je juče bio pik zaraze i da ne može gore.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 05:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Zakačio sam sezonsku gripu krajem janura i zaglavio na infektivnoj, mislim da je umrlo taj dan dvoje od sezonske.
Nikako nisam teoretičar zavjere, ali da li sada dobijamo podatke koliko umire od sezonske, čisto nako da znamo? A ako je ista prošla, onda zanemarite moje pitanje.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 05:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma sve je to jasno.

Razlika je samo što se ovaj virus brže širi i agresivniji je, i u potencijalu može nam pobiti sve penzionere sa slabim imunitetom.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 06:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
dtkbl je napisao:
Zakačio sam sezonsku gripu krajem janura i zaglavio na infektivnoj, mislim da je umrlo taj dan dvoje od sezonske.
Nikako nisam teoretičar zavjere, ali da li sada dobijamo podatke koliko umire od sezonske, čisto nako da znamo? A ako je ista prošla, onda zanemarite moje pitanje.
Jesi ti siguran da je to bila sezonka (to sto si zakacio) :)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 06:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nulti pacijent :)

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 06:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nikad nećemo saznati jer tad nije bilo testova. Jedino ako se može uraditi neki retroaktivno.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 06:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Valjda su testovi na antitijela?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 07:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobio sam ja tad rezultate na grip A, tad je bila sezona gripa jaka, a nemam razloga da sumnjam u stručnost ljekara na klinici gore, iako ostaje mogućnost da tad nisu imali testova na koronu.

Pritom sam imao nenormalne bolove u kostima i mišićima, što je svojstvenije influenci, dok je koroni bar po ovom što sam čitao draži respiratorni dio tijela.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 07:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
dtkbl je napisao:

Ja početkom januara. Nisam jaču gripu imao godinama. 3-4 dana temperature i takve upale grla da sam jedva pričao, u tom udarnom periodu glava baš boljela kad ustajem i sl. a curenje nosa se odužilo na 15-20 dana. Kažu da je bila izuzetno jaka gripa ove godine, uostalom uvjerio sam se na svom primjeru.

Ali ovo čudo se izgleda lakše širi od gripe... a i simptomi izgleda nisu sasvim isti, više udara na pluća, pa ko je slabijeg zdravlja (stariji, hronični...) upadne u ozbiljan problem. Otud ta frka sa respiratorima i sve, neće svaki deda i baba sa gripom završiti na respiratoru, ali sa koronom izgleda da hoće.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 08:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.index.hr/vijesti/clanak/hon ... 68050.aspx

Citiraj:
Tjedan dana nakon što su se zaposleni iz Hong Konga vratili na posao, u ovom gradu registrirano je još samo pet oboljelih, od kojih se većina vratila u Hong Kong iz drugih mjesta. Broj inficiranih ostao je nizak sve do 16. ožujka, kada su otkriveni deseci novih slučajeva. Uskoro je postalo jasno da, bez obzira na to što je većina oboljelih doputovala u Hong Kong, mjere karantene nisu bile dovoljno jake i virus se počeo prenositi među lokalnim stanovnicima.

Citiraj:
...
Hong Kong trenutno ima 715 slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri osobe su preminule. Danima su izvještavali o porastu slučajeva za manje od 10, a kada su povukli mjere, prijavljeno je 65 slučajeva u jednom danu, javlja NYT.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 08:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Da,samo što Hong Kong ima sedam ipo miliona stanovnika pa izvuci koji je to postotak smrtnosti

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Da,samo što Hong Kong ima sedam ipo miliona stanovnika pa izvuci koji je to postotak smrtnosti

Postotak "smrtnosti od korona virusa" ima smisla ako se gleda broj_umrlih/broj_zaraženih.
Odnos broj_umrlih/broj_stanovnika više govori o tome koliko se raširilo među populacijom, odnosno koliko uspješno su provedene mjere sprečavanja širenja zaraze, ako uzmemo da je prošao dovoljno dug vremenski period.
Sva relevantna mjerenja ukazuju na prosječan postotak smrtnosti oko 4%, tako da ako uzmemo da se bolest širi nekontrolisano i uhvati 80% populacije, za Hong Kong to je 0.8 * 7.5 mil = 6 miliona zaraženih, pa 6mil * 0.04 = 240 000 mrtvih (dvije stotine i četrdeset hiljada mrtvih). Naravno, ovo je malo i razbacivanje brojevima na osnovu nekih javno dostupnih podatak koji variraju, ali princip mislim da je ispravan. Uostalom, neka je 1% i neka je 40% zahvaćene populacije, to je 30 000 mrtvih za Hong Kong, malo li je?
Uostalom, šta će nam Hong Kong da zaključimo kakvo je širenje iz uskog kruga ljudi, kad imamo čuveni "treći klaster" u Banjaluci kao savršen primjer.

Edit: 17 novozaraženih, 1 u Banjaluci.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 10:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Maj 2016, 23:45
Peticija da se prestane koristit rijec "klaster"

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2020, 10:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
BANJALUKA - Fabrika obuće "Bema" Banjaluka danas je zaustavila proizvodnju na preporuku Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka, nakon što je utvrđeno da su dvije radnice zaražene virusom korona, rekao je tehnički direktor ove fabrike Marinko Umičević.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... nja/592056

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]