Besparica je napisao:
Malo je porazavajuce ako najveca opoziciona stranka ne moze pokriti biracka mjesta sa posmatracima i clanovima odbora. Ne vjerujem da opozicija nema resurse da izorganizuje dovoljno posmatraca. Ako vasi posmatraci po selima spavaju dok se broje glasovi ili dozvoljavaju muljazu, malo je i do vas.
I naravno da mislim da se moraju poklapati rezultati. Naravno da nije realno ocekivati totalno poklapanje ali sveukupna razlika mora biti ispod statisticke greske.
Zasto stati na prigovoru ako se imaju argumenti?
Da li i su poslali ikakav zvanicni odgovor? Koliko je ovakvih mjesta bilo?
Нико није рекао да не можемо да покријемо бирачка мјеста посматрачима.
Предсједник бирачког одбора може избацити посматрача са бирачког мјеста, наведе му неки баналан разлог и избаци га.
Постоје наравно и посматрачи које они купе(неке купе да раде са њима, неке купе да иду кући).
Јасно је да није могуће знати да ли је сваки од тих људи 100% провјерен.
Чак и на овом форуму имаш људи који су били или су још увијек чланови(нису се ишчланили) Српске демократске странке, па су добили посао на основу друге политичке партије и данас једва чекају да кажу нешто против Српске демократске странке.
Чланови бирачког одбора су нешто друго, они се добијају на основу броја политичких субјеката на изборима.
Сваки субјекат добија једнак број чланова Бирачког одбора.
Рецимо, било је 37 кандидата за Предсједника Републике Српске и сваки има право на чланове бирачког одбора.
Свака листа за било који ниво власти има то исто право и онда се на крају распореди на основу укупног броја политичких субјеката.
Ја сам ти навео примјер који је свакоме доступан.
Ево други примјер који немам документовано, али га има један кандидат за Посланика изборне јединице 3(ту припада и Бањалука) на општим изборима 2018 године, а ја га могу само испричати.
Он је имао око 330 личних гласова више на ДОП обрасцима(обрасци које попуњавају посматрачи) него на резултатима Цика.
Колико је мени познато нису послали никакав званичан одговор.
Немам податак колико има мјеста која су била спорна.