banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 13:05 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 13:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jun 2005, 13:42
Micelijus je napisao:
To što sam ja pitao nije neka marginalna stvar nego jedno od temeljnih učenja Jehovinih svjedoka, ispravite me ako griješim, a to što niko od ovde prisutnih osoba koje se nazivaju Jehovinim svjedocima nema šta da odgovori na postavljeno pitanje, na osnovu Svetog Pisma, to samo govori da ta njihova postavka nema apsolutno nikakvog temelja u Svetom Pismu, tj. da je proizvoljna i nametnuta sa ko zna kojim sitnim ciljem ko zna kojih hoštaplera.
Zar vi mislite da je dovoljno smješkati se i kad treba i kad ne treba, tjerati se da budeš "uglađen" i "fin" i kad ti do toga nije, prizivati i priželjkivati svoju patnju, jad i bijedu i sažaljevati same sebe tražeći od drugih da vas sažaljevaju, prihvatati sve što "uprava" kaže bez i malo kritičkog osvrta na to što je rečeno... Zar mislite da je to dovoljno da bi bili svjedoci Onome koga vi zovete Jehova? Postoji li na ovom svijetu išta gore, jadnije i bjednije od samosažaljenja?

8)

Vi mislite da ćete samo zbog toga što vas protjeruju biti pravednici? Na osnovu čega to tvrdite? Zar su svi koji su protjerivani i istrebljivani od strane Jevreja, vođenih Onim kojeg vi zovete Jehova, bili pravednici?
Ne, nije dovoljno samo biti protjerivan, to čak nije potrebno uopšte, ali ako se i desi ne znači ništa ako vas neko nije protjerao zbog Isusa Hrista, zbog Njegovih Riječi, zbog Riječi Božijih...

Kako možete tvrditi da vas neko progoni zbog Riječi Božijih kad u tim Riječima ne stojite čvrsto? Kako možete od drugih tražiti da osnovu svoga življenja traže u Svetom Pismu i graditi se vođe njima a sami ne stajati u tom istom Pismu, pisanoj Riječi Božijoj?

Spomenula si licemjere. Veoma zanimljivo...

Opet ovom prilikom pitam i pozivam sve one koji se nazivaju svjedocima Onoga koga oni nazivaju Jehova, da mi pokažu pisanu Riječ Božiju koja kaže da se Njegove Riječi mogu samo i isključivo proučavati i razumijevati uz pomoć drugih ljudi!?
Da vidimo ko na čemu stoji i na čemu svoju kuću gradi...

8)

Jos jedan "strucnjak"-"ekspert" za Jehovine svedoke koji sve zna o njima i koji je razotkrio kompletnu organizaciju. Vidi se odmah po nastupu-drzak, vredja, ponizava, omalovazava, zeli da se svadja, misli da sve zna...-kradljivac vremena! Smesan si prijatelju.

Nego i za tebe savet : pozovi prvog Jehovinog svedoka koji ti redovno dolazi na vrata, uzmi Bibliju u sake pa postavljaj pitanja i razgovaraj, nemoj da se pravis pametan i da napadas, nego progutaj ponos pa pitaj. Tajna je u poniznosti, Jehova voli ponizne osobe, koje su spremne da uce, a ne osobe koje sve znaju-pametne! Zdravima ne treba lekar!

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 13:57 
DELETED

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 10 Jul 2005, 01:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Što se tiče ove diskusije, mogu od riječi do riječi da potpišem sve što je Micelijus rekao.
Još kad bi Radmila i Dragutin bili malo raspoloženiji za odgovaranje na pitanja, bilo bi krasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Radmila,
ja te, evo, ljubazno molim, bez ikakvog vrijedjanja, da mi objasnis gdje se to u Svetom Pismu spominje da se ono moze tumaciti samo pod vodjstvom neke druge osobe. Mene to zaista zanima.
Ne pada mi na pamet da se s tobom svadjam, ali meni je tvoja prica malo sumnjiva. Micelijus i ostali imaju argumenta za ono u sta vjeruju i za svoje stavove, a ako ti ne znas u sta vjerujes onda mi to izgleda kao i da ne znas u sta vjerujes.
Stoga te molim da mi, ako mozes i umijes, odgovoris na postavljeno pitanje.
Hvala.

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 11 Jul 2005, 02:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Daljac, njihovi problemi zalaze mnoooooooogo dalje od običnog proučavanja Biblije uz pomoć neke druge osobe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 04:11 
Početnik
Početnik

daljac je napisao:
Radmila,
ja te, evo, ljubazno molim, bez ikakvog vrijedjanja, da mi objasnis gdje se to u Svetom Pismu spominje da se ono moze tumaciti samo pod vodjstvom neke druge osobe. Mene to zaista zanima.
Ne pada mi na pamet da se s tobom svadjam, ali meni je tvoja prica malo sumnjiva. Micelijus i ostali imaju argumenta za ono u sta vjeruju i za svoje stavove, a ako ti ne znas u sta vjerujes onda mi to izgleda kao i da ne znas u sta vjerujes.
Stoga te molim da mi, ako mozes i umijes, odgovoris na postavljeno pitanje.
Hvala.

8)

Postoji mnogo primera u Bibliji koji govore o tome da je potrebna pomoc tokom proucavanja Biblije. Evo par poznatih: 1. Matej je zapisao Isusovu zapovest:"Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetoga duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari." (Matej 28:19,20)

Sta ti pomislis kad procitas podebljane reci koje je Isus gore izrekao?

2. U Delima apostolskim Filip je poslat da pomogne etiopskom evnuhu da razume reci koje je citao iz Isaije i taj izvestaj ide ovako:"A duh rece Filipu:'Pridji i drzi se tih kola.' Na to Filip potrca uz njih i cu kako naglas cita (evnuh) proroka Isaiju, pa mu rece:'Da li razumes to sto citas?' On (evnuh) rece:'A kako bih mogao ako me ko ne uputi?' I zamoli Filipa da se popne i sedne s njim.

Filip otvori svoja usta i, pocevsi od ovog stiha iz Pisma, objavi mu dobru vest o Isusu. "(Dela apostolska 8:29-31,35)

Pravi hriscani i dan-danas cine isto to sto su cinili i hriscani prve skupstine ciji je osnivac bio sam Isus Hrist, poucavaju iz svih nacija sirom sveta sve one koji su spremni da uce o principima Biblije i primenjuju ih u svom zivotu.

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Radmila je napisao:
Matej je zapisao Isusovu zapovest:"Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetoga duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari." (Matej 28:19,20)

:D Pomislim na to da si zaboravila napisati ono sto stoji ispred ovih citata, a to je:"I pristupivsi Isus rece im govoreci:Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji." (Matej 28:18)
Ali, i da nisi zaboravila ovo primjer nije na mjestu, jer je Hrist mislio na vodjenje i ucenje putem Duha Svetog, jer je i sam tako bio vodjen i tako je ucio ljude.
Uostalom, zar ti ne mislis da je Duh Sveti onaj koji treba da vodi pravog vjernika? Ako mislis tako onda je tvoja tvrdnja da se Sveto Pismo moze tumaciti samo uz neciju ljudsku pomoc i vodjenje nekog covjeka bezumna, jer tima stavljas tog covjeka iznad Duha Svetog. :D

Radmila je napisao:
U Delima apostolskim Filip je poslat da pomogne etiopskom evnuhu da razume reci koje je citao iz Isaije i taj izvestaj ide ovako:"A duh rece Filipu:'Pridji i drzi se tih kola.' Na to Filip potrca uz njih i cu kako naglas cita (evnuh) proroka Isaiju, pa mu rece:'Da li razumes to sto citas?' On (evnuh) rece:'A kako bih mogao ako me ko ne uputi?' I zamoli Filipa da se popne i sedne s njim. Filip otvori svoja usta i, pocevsi od ovog stiha iz Pisma, objavi mu dobru vest o Isusu.

:D Sva sreca pa stoji zapisano i ovo, malo prije:"A andjeo Gospodnji rece Filipu govoreci:Ustani i idi u podne na put koji silazi od Jerusalima u Gazu i pust je".A onda je jos i Duh rekao Filipu da pridje i da se drzi kola. Da je Filip taj koji sam tumaci Pismo i kojem vodja ne treba onda bi on znao gdje i kada treba da se zaputi, a ne bi morao Andjeo Gospodnji i Duh da mu se javljaju, zar ne? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:32 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:33 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 11 Jul 2005, 13:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 13:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Daljac, slažem se!

Da je kojim slučajem Filip razmišljao kako bi bilo najbolje da o svemu obavijesti ''centralu'' ne bi ni stigao da propvijeda i da dođe tamo kud ga je Duh Sveti uputio.

Nije loše imati nekoga s kim se može podijeliti radost proučavanja Božije Riječi, ali treba imati na umu da se Ona ne može svezati, kao što se ni Duh ne može zakalupiti i onda tvrditi da je određena vjerska zajednica najispravnija.

Male vjerske zajednice su kritikovale i kritikuju velike religije kako su svojim vjernicima oduzele slobodu upravo u proučavanju Svetog Pisma. A eto, ja imam jednog prijatelja adventistu sedmog dana koji je bio upisao teologiju u Beogradu. Nakon jednog postavljenog pitanja i neslaganja sa profesorima, isti su mu ''lijepo'' savjetovali da napusti fakultet, što je on i morao da učini. Izratio čovjek svoje mišljenje i pozdravio se sa studijama.
Je li to sloboda?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jul 2005, 15:14 
Početnik
Početnik

daljac je napisao:
Radmila je napisao:
Matej je zapisao Isusovu zapovest:"Idite dakle i stvarajte ucenike od ljudi iz svih nacija, krsteci ih u ime Oca i Sina i svetoga duha, uceci ih da drze sve sto sam vam zapovedio. I gle, ja sam s vama sve dane do svrsetka sistema stvari." (Matej 28:19,20)

:D Pomislim na to da si zaboravila napisati ono sto stoji ispred ovih citata, a to je:"I pristupivsi Isus rece im govoreci:Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji." (Matej 28:18)
Ali, i da nisi zaboravila ovo primjer nije na mjestu, jer je Hrist mislio na vodjenje i ucenje putem Duha Svetog, jer je i sam tako bio vodjen i tako je ucio ljude.
Uostalom, zar ti ne mislis da je Duh Sveti onaj koji treba da vodi pravog vjernika? Ako mislis tako onda je tvoja tvrdnja da se Sveto Pismo moze tumaciti samo uz neciju ljudsku pomoc i vodjenje nekog covjeka bezumna, jer tima stavljas tog covjeka iznad Duha Svetog. :D

Radmila je napisao:
U Delima apostolskim Filip je poslat da pomogne etiopskom evnuhu da razume reci koje je citao iz Isaije i taj izvestaj ide ovako:"A duh rece Filipu:'Pridji i drzi se tih kola.' Na to Filip potrca uz njih i cu kako naglas cita (evnuh) proroka Isaiju, pa mu rece:'Da li razumes to sto citas?' On (evnuh) rece:'A kako bih mogao ako me ko ne uputi?' I zamoli Filipa da se popne i sedne s njim. Filip otvori svoja usta i, pocevsi od ovog stiha iz Pisma, objavi mu dobru vest o Isusu.

:D Sva sreca pa stoji zapisano i ovo, malo prije:"A andjeo Gospodnji rece Filipu govoreci:Ustani i idi u podne na put koji silazi od Jerusalima u Gazu i pust je".A onda je jos i Duh rekao Filipu da pridje i da se drzi kola. Da je Filip taj koji sam tumaci Pismo i kojem vodja ne treba onda bi on znao gdje i kada treba da se zaputi, a ne bi morao Andjeo Gospodnji i Duh da mu se javljaju, zar ne? :D

8)

Odlicno, kad sve to unapred znas, ides li i ti od kuce do kuce i pomazes onima koji zele da razumeju Bibliju?

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 01:23 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
У протестантизму има преко 20,000 секти. Свака тврди да је разумела Библију, али се ни око основних ствари не могу сложити, акамоли детаља. Тврдити да агенти за врбовање у те секте ходају около и "помажу људима да разумеју Библију" је дакле - чиста глупост. Јер, увек је реч о "разумевању Библије на начин дотичне секте".

А главно питање је: Која од тих 20,000+ секти је правилно разумела? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Radmili,
Ne, nego cekam da vi dodjete do mene pa da me posavjetujete... :lol: [/b]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 14:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, samo i u SPC postoje određena neslaganja oko izvjesnih pitanja i tumačenja, zar ne?
Očigledan je primjer pitanje autentičnosti knjige Otkrivenja.

Između ostalog, u zadnje vrjieme jedna struja u pravoslavlju koja sebe naziva zelotima, tvrde da su jedini ispravni.
Crnogorci i Makedonci traže autokefalnost...

Ljudi se mijenjaju, ali Riječ Hristova ne prolazi, kako je ON sam rekao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2005, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Канон Библије је давно утврђен. Од онда не постоји више питање око књиге Откровења. Аутокефалност опет нема никакве везе са учењима Цркве. Реч је о јурисдикционој организацији Цркве. Тако да су и твоје примедбе чисти мућак. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2005, 06:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Znam da prepucavanje s tobom nema nikakvog smisla, ipak...

Nisu ovo bile nikakve primjedbe, već konstatacije.

Da ti i nekadašnji učesnik ovog foruma koji se nazivao ''Hrišćanin'' i ''...pravda'' niste pokrenuli pitanje autentičnosti knjige Otkrivenja ne bih ni znao da se takvo pitanje u okviru PC uopšte postavlja.
Na ovu temu se nadovezalo i pitanje ličnosti sv. Vladike Nikolaja.
Ako se ostali učesnici foruma sjećaju, gorepomenuti ''Hrišćanin'' je isticao kako je vladika običan nacionalista, licemjer, prevarant i sl. iako je kanonizovan od strane SPC.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2005, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Малко си ти ту побркао лочниће... ја нисам никада потезао питање Откровења. Ако неко други и јесте, то је његово лично мишљење, а не и мишљење Цркве. Исто важи и за канонизоване светитеље. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]