Lucifer je napisao:
Razlog zasto je ova epizoda isfurala toliki broj ljudi je zbog dvije stvari:
1. ovo bi trebala da bude kulminacija i cilj cijele j3bene serije i u skladu sa tome su ljudi imali velika ocekivanja
2. hype koji su ona dva papka napravila cime su ljudi imali jos veca ocekivanja ("vece i bolje od bitke za Helms deep")
Posto seriju iovako gledam cisto zbog nedostatka iceg drugog slicne tematike, a ne zato sto sam fan, tako da nisam imao nikakva posebna ocekivanja - i opet sam bio razocaran.
Prvo taktika - sunce ti j3bem boli koliko je glupo. Bore se protiv neprijatelja koji ih sije u odnosu snaga 1:punkuraczombija i imaju samo dvije stvari koje idu u njihovu korist: poziciju - ukopani su u tvrdjavi dok neprijatelj nema apsolutno nikakvog nacina da se probije osim da se tovare jedni preko drugih dok ne dodju u visinu zida; i druga je sto imaju dva zmaja dok neprijatelj ima jednog. Sta su oni uradili - odjebali poziciju i izasli na njivu da ih ovi pregaze kao plitak potok. Od ovog ogromnog idiotizma se onda niza tovar drugih: konjica ide u prvom redu, koriste katapulte i trebuche protiv pjesadije, iste pozicioniraju ispred svoje pjesadije, svoju pjesadiju stavi ispred jarka sa barikadama da se ne mogu povuci (approved by Staljin), itd. Na pocetku borbe sa brojem ljudi koji su imali mogli su da se poslazu na zidine, jedan covjek na svakih metar i dvajs', rasporede se u smjene da 15 minuta lupaju glave zombijima kada provire preko zida, a ostatak vremena provedu pijuci caj i ucestvuju u debati "da li je u redu j3bati svoju tetku" jer ce im ova tema postati veoma bitna uskoro. Problem sa zmajevima su rijesili.... ja ne znam... volio bih da sam svjedocio tom razgovoru kada su pisali scenario, ali pretpostavljam da je tekao ovako nekako:
Glavni baja: "Nakon borbe sa zmajevima ostao nam je jos jedan ziv zmaj, sta da radimo sa tim?"
Scenarista1: "To je problem, mrtvaci ne mogu nikako da ih dohvate ako zmajevi lete..."
Glavni baja: "Kako onda da se rijesimo tog zmaja?"
..........
Scenarista2: "Znam! Spusticemo zmaja na zemlju i on ce tako stajati u mjestu dok se na njega ne popne pun kurac mrtvaca"
Glavni baja: "Sjajna ideja! Dajte ovom covjeku kokaina i kurve za nagradu!"
Drugo likovi i radnja - holivudska patetika u najgorem mogucem izdanju. Arija prvo tamani zombije na sve strane i onda odjednom ima nekakvu krizu identeta da je trebaju vuci okolo kao vrecu soli. Hound isto tako lupa glave i odjednom ga vidimo u cosku u stanju duboke introspekcije dok ljudi ginu oko njega da bi minut kasnije opet lupao glave kao da se nista nije desilo. Bezveze ubacena filozofija da bi ispalo kao da su likovi imali nekog progresa, a zapravo se nije nista desilo, nastavili su isto kao sto su i do tada radili. Dalje Arija se sakriva od zombija i takva je tisina da se cuje kapanje krvi dok je par metara dalje, sa druge strane zida, opsta klaonica sa stotinama ljudi/zombija. Theon jurisa onako potpuno bezveze samo da bi poginuo. Ona crvena, ostala ziva da bi na kraju... erm... isparila? Raspala se? Sansa i patuljak, ne znam koja je poenta onoga, pogledaju se, naprave par koraka i kasnije naprave jos par koraka. Kada su scenaristi vec pojeli govno sa sakrivanjem u kripti onda su trebali preskociti one zombije koji se kod njih pojavljuju i eventualno kasnije to opravdati sa nekim idiotskim objasnjenjem npr. da se grobnice u Winterfellu prave sa najkvalitetnijim betonom i armaturom fi 20 na svakih 10 centimetara tako da mrtvaci ne mogu izaci jer se ovako ispostavilo samo da su cak i najpametniji savjetnici vladara u Westerosu glupi kao noc.
Dalje, Dotraki ultra zajebani ratnici - izginise ko pi(ke; Bezkurici jos zajebaniji, organizovani ratnici - izginise ko pi(ke i jos tovar nelogicnosti koje su navedene i koje pretpostavljam da posebno smetaju fanovima pa cak i ljudima koji samo malo pazljivije prate seriju, ali necu to nabrajati jer bi to otislo u nedogled...
Bolje da nisi ništa napisao.