banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 353 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: RKUD "Pelagic"
PostPoslato: 07 Mar 2005, 09:26 
Vidim na nekoliko tema pricaju o KUD-ovima ali nigdje nista o Pelagicu.A ipak je to najstarije drustvo u BiH.Gdje ste Pelagicevci?Javite se.Ja sam jos uvijek aktivni igrac.Mozda vas zanimaju neke stvari...
POZDRAV :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2005, 23:26 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Dec 2004, 17:25
nekad smo svirali gitare u vase pelagicu prostorijama...89 milsim da je bila...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2005, 07:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Okt 2004, 18:55
evo mene ........
pozdrav Pelagicevcima .....

kad si vec tu da te pitam ...

provodi li raja iz Pelagica i sad noci u klubu uz gitaru i harmoniku ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2005, 12:47 
UVIJEK.To se nikada promjeniti nece.Iz prosto razloga sto se mladje generacije vec sad poducavaju da budu takvi.A i mi smo dobili lekcije od prethodnih generacija.A tek turneje...Navrati pa vidi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2005, 07:51 
Početnik
Početnik

kad sam bio u septembru u BL htio sam do odem do Pelagica ...ali......
sticaj okolnosti i ne desi se.....

trebali smo u stvari nas trojica koji smo bili u Pelagicu u isto vrijeme zajedno navratiti ali se nikako nismo skupili ......

a ramisljao sam ako odem sam a nikog ne znam .....pomislice ljudi da sam neki manijak a ne bivsi clan ......

ko sad vodi glavnu grupu a ko grupu B ?
I ko je sef narodnog orkestra ?

kad sam ja bio dole Mile je vodio glavnu grupu ..Marinko grupu B a Neso Simic je vodio orkestar ....... Marko je vodio tamburase ......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2005, 11:38 
Neke stvari se nikada ne mijenjaju.A po tome sta kazes vidim da si bio mnogo davno.97. ili 98.Ovako.Mile je jos uvijek gazda.Marinko je iz Pelagica otisao 99.Sad vodi KUD Mladost iz Zaluzana i mogu ti reci da je uspjeo u nekim stvarima.Sada B grupu vodi Vjekoslav Dragusic.A on je ujedno i sekretar drustva.Zatim orkestar je promjenio 8 ili 9 sefova od tada.Sad trenutno je jedan Srbijanac.Nije los ali pomalo vuce na turbo folk.Trebao bi da cujes Srbijanske sada.Kao Grand parada.I na kraju cika Marko se jos uvijek ne da.Malo ga zdravlje zeza ali jos uvijek vodi i mladje i starije generacije tamburasa.Svakih 2 mjeseca organizuje skolu gitare za osnovce.Imali smo i nekoliko pjevackih grupa ali zbog novca sve se svodilo na entuzijazam clanova.Navrati,jer niko nece pomisliti da si manijak.Klub radi svaki radni dan od 18.00. pa do 23.00.Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2005, 07:17 
Početnik
Početnik

Armando, hvala na informacijama. U pravu si, cini se da se neke stvari nikad ne mijenjaju.
Kad sledeci put budem dolazio u BL sigurno cu da svratim.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Pelagic
PostPoslato: 08 Apr 2005, 09:53 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Jun 2004, 08:51
Pozdrav svima,

Ovdje jos jedan tamburas iz Pelagica.

Ja se takodje sjecam Mile i Marinka. Najbolje se sjecam Marka, jer sam sa njim najvise svirao. Ja sam svirao u periodu od 1991 do 1994. E to su bila vremena, putovanja i svirke. Ja se jos uvijek cujem sa Markom preko telefona, naravno zdravlje ga ne sluzi ka prije. Steta, Marko je svjetski muzicar. Niko ne svira kao on, sa obje ruke. Prvo lijevom, onda okrene tamburu pa desnom. Haha, to je bas bilo davno.

Nego, kako se zvao vodja i dirigent hora u Pelagicu? Oni bili najbolji u Evropi u moje doba bar, osvojili su nekoliko zlatnih medalja na takmicejima.

Vrh

Tema posta: Re: Pelagic
PostPoslato: 08 Apr 2005, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
hilgard2000 je napisao:

Nego, kako se zvao vodja i dirigent hora u Pelagicu? Oni bili najbolji u Evropi u moje doba bar, osvojili su nekoliko zlatnih medalja na takmicejima.

vjerovatno mislis na sijedog ciku sa brkovima...ja sam igrala nesto kratko u pelagicu 94-95 god..a nastupala sam i sa horom kada je ovaj ciko sa brkovima bio dirigent, a inace je vodja tamburaskog orkestra.
A ne sjecams e kako se on zove?!!

Stvarno, kakvo je sada stanje sa prostorijama ? kolika je masivnost Putujete li? Sta je na repertoaru? :wink:
Meni je iz Pelagica najbolja: Nisava i Cocek :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2005, 11:18 
Taj ciko s brkovima se zove ZDRAVKO COSIC i on se 1999.odvojio od Pelagica i zajedno sa vecim dijelom tamburaskog orkestra Pelagica osnovao Tamburaki orkestar "Banjaluka".Taj orkestar je od samog pocetka veoma uspjesan.Izdali su 3,4 CD-a i ostvarili veci broj uspjesnih gotovanja u regionu i dalje.Ali najveci uspjeh hor Pelagica je ostvario kada je dirigent bio gospodin Muharem Insanic.
Sto se tice prostorija kako si ih ostavila te 95. sad ces ih naci u 10 puta gorem stanju.O renoviranju se prica vec dobrih 10 godina.Nekoliko puta su i clanovi pokusali da nesto urade na svoju inicijativu ali sve je ostalo na tome.Dakle prostorije katastrofa.Zimi hladno,Ljeti prevruce i tako ukrug...Od 2000 se putuje.Onako poprilicno.Festivali u Bugarskoj,Rumuniji,Turskoj,Grckoj,Ukrajini(Tamo smo na takmicenju osvojili 1.mjesto u jakoj konkurenciji.Nagrada je bila deset dana odmora na Crnom moru ali nikad nije iskoristeno zbog nemarnosti Ukrajinaca),zatim Njemacka nekoliko puta...Ove godine je bila Svajcarska a trebalo bi jos nesto.Vidjecemo.Najveci problem je novac.Poziva ima na pretek.I na kraju Srbiju i RS smo obisli i uzduz i poprijeko.Sto je logicno.
Za ocekivati je da ce bolja vremena doci a do tada entuzijazam ne jenjava jer svi u drustvu su tu zbog sebe i zbog drustva kao i zbog toga sto volimo to sto radimo.
POZDRAV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2005, 11:26 
A da.Repertoar.Na repertoaru se trenutno nalazi oko 20 igara ali to se pokusava promjeniti.Nekoliko novigh koreografija,zatim vracaju se stare,prijeratne i tako.E sad opet dolazi do pitanja novca.Same koreografije su skupe ali ne toliko koliko nosnje koje se trebaju za nove igre siti a za stare igre obnoviti.To kosta.Uprava drustva se stvarno trudi i na svaki nacin pokusava da popravi stanje.A stvarno je steta da nosnje u Pelagicu od kojih je makar 90% originala propadaju samim tim sto se koriste za svaki koncert.Neke od nosnji su stare preko 100 godina!!!Takvim primjercima je mjesto u muzeju a ne na sceni.Mada se sve to pazi i cuva ipak nije to to.Eto zao mi je sto sam vas zamarao ovolikom pricom.Nadam se da mi ne zamjerite.Pozdrav
P.S.Dobar izbor gipsy_girl ali Makedonija je moj favorit.:-)

Vrh

Tema posta: Bravo Armando
PostPoslato: 13 Apr 2005, 08:25 
Voajer
Voajer

Svaka ti cast. Sjecam, to je bio Insanic, on je bio svjetski kalibar. Sjecam se jako dobro jedne probe sa tamburaskim orkestrom gdje je smo mi stimali instrument a on udje i rece nasem drugom primu: "treca ti zica je malo niska". Covjece, kako sam ja bio gluh tada, nisam nista cuo sto se muzike tice. Haha. (ni sad nije bolje)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2005, 08:27 
Voajer
Voajer

Nosnje su bile stare jos dok sam ja bio u ranim devedesetim. Ali sta ces kad se nikad nije ulagalo u mladost koja se zeli baviti kulturom. Novac je uvijek isao u sport.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jun 2005, 14:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2004, 16:12
ja sam u Pelagicu igrao od neke 96 ili 97 pa do 2002. mogu reci da mi je bilo gotiva tamo, ali sam otishao iz nekih drugih razloga, prvenstveno zato shto je tamo svako poceo svoju politiku da vodi.. tada je na "vlast" dosla ona tamburashica Vera, cini mi se... elem, hocu da kazem da je to tada stvarno bilo super, bila je puno puno dobra ekipa, ali se sve to raspalo.. nemam pojma kako je sada tamo, mada se cesto vidjam sa ljudima sa kojima sam nekada ishao na turneje i gotivio se u busevima (a u busevima je najbolja zurka, moram da kazem)!!!!
armando, tebi svaka cast za ovaj topik!!! nemam pojma ko si, mozda se i znamo.. pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2005, 23:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
U Pelagic sam dosla neke 84-85 cini mi se (moram potraziti clansku kartu,tamo pise :D ).
Nakon sedam godina sam odustala,jer se nisam mogla kasno sama vracati kuci.
Roditelji nisu mogli po mene,a dvije prijateljice koje su zivjele u blizini mene napustile su godinu dana prije toga.
Zadnje veceri mog 'staza' u Pelegicu,na povratku kuci,sam imala bliski susret s manijakom,koji me prilicno istraumirao. :(
Ipak sam ja tad bila jako mlada.

Kad sam se ja upisivala,bio je manjak djecaka (kao i uvijek :D ),pa je uslov da upisu curicu bio da ona dovede i jednog djecaka.
Tako je i moj brat dosao,cisto da bi meni ispunio zelju,pa kad se ja upisem,on je mogao i prestati igrati.
Svidjelo mu se i ostao je nekoliko godina,ali je napustio Pelagic prije mene.

Cula sam da su za vrijeme rata u Pelagicu bile izbjeglice.
Prije nekoliko godina sam srela djevojku iz Pelagica koja me je prepoznala na ulici jer me ima na video kaseti koju je gledala tih dana.Pricale smo malo i rekla mi je da se ona vratila.
Razmisljala sam tih dana i ja o povratku,cisto radi druzenja,ali sam uvidjela da uz rad u smjenama to ne bi bilo izvodivo.

Sto se tice obnavljanja nosnji,ja se sjecam da smo mi davali po 500 dinara (Titovke,ako ih se sjecate,a na 2 000 je bio rudar :lol: ) za nosnju jedne godine,da bi se obnovio fond.
Tako bi i sad mogli organizovati neko skupljanje novca medju clanovima,ali i traziti pomoc grada ili nesto slicno.

Ja se sjecam (a imena uzasno pamtim) Jace ili Snjeze (bila je bucmasta i vodila je mladje dok se nije udala)...???...
Rake koji je drzao kuhinju (dole u podrumu,gdje smo se osvjezavali) i koji je na koncertima pjevao izvorne narodne pjesme (najcesce "S one strane Drave" ili mi je ona zbog necega ostala najvise u sjecanju) i njegove zene...
Nine...???...crne duge kose...

Sjecam se organizovanja proslave Nove Godine za clanove.

Zao mi je samo sto kod sebe imam samo 2 fotografije sa nastupa.
Na jednoj imam 9 godina mozda,srbijanska nosnja.
Na drugoj 11-12 godina,pastirska nosnja,na meni onaj crveni dugacki gunj.
Sve ostale fotografije je mama dijelila rodbini tokom godina.
Te dvije su prezivjele.

Sve u svemu,bila su to lijepa vremena,druzenje,igra...

Mada ja nisam nikad isla na putovanja,jer mi roditelji zbog godina nisu dopustali. :roll:
Cak je i Snjeza (ili Jaca) morala razgovarati s njima da me prebaci u vecu grupu (probe navece od 9 do 11 cini mi se),a moji su htjeli da ostanem (ako moze zauvijek) u djecijoj,jer su probe za tu grupu bile nedeljom ujutro. :roll: :D
Sva sreca,pa smo negdje tad preselili,a u novoj skoli,u svom razredu - nasla sam dvije cure koje su igrale u Pelegicu,pa sam skupa s njima isla na probe navece.
I sjecam se kako smo nas tri tada govorile,zaklinjale se,kako mi nikada necemo napustiti KUD Pelagic. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 05:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2004, 19:28
Vidim spominjete Zdravka Cosica,bio je moj nastavnik muzickog u O.S.,to je legenda od covjeka,zahvaljujuci njemu sam naucila da sviram klavijature,a da nikada nisam isla u muzicku skolu!Covjek koji je i danas pun elana,volje,snage,veliki borac u zivotu,a prije svega veliki muzicar!Slusala sam njihov koncert u sklopu Novogodisnjeg koncerta Fondacije Pobijedimo tisinu,u Banskom dvoru ili ti Domu kulture,sta ljudi rade na zicanim instrumentima,to je strava!Svaka mu cast!Nisam znala da je bio u Pelagicu,a sto se tice Pelagica,moja ujina je bila dugo godna aktivni clan i iz njene price znam da su turneje i druzenja bila strava!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 08:51 
Ha.Vec dugo vremena nije bilo odgovora na ovu temu.Drago mi je sto se ljudi polako javljaju.Interpid znamo se sigurno.Ako si igrao u tim godinama igrali smo zajedno.Mogu samo da pretpostavim ko si.Sjetices se ti jednog momka koji je naglo izrastao i kada si ti otisao ostao najvisi.A i najglasniji sam.To ne mozes promasiti.Ekipa koja je tada igrala igra i danas.Vjeruj mi.Znas ih sviju.Sto se tice sakupljanja para za nosnju mogu ti reci da se sad krenulo raditi nesto i po tom pitanju.Malo smo stali na svoje noge.Neke se stare igre vracaju.Postavljene su i neke nove igre.Sve u svemu radi se...

Poslednji put menjao armando dana 17 Jun 2005, 08:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2005, 08:54 
U subotu smo se vratili iz Turske.Bili smo tamo na jednom velikom festivalu.Grad se zove KILIS (na granici sa Sirijom).Sa nama su bili ansambli iz Bugarske,Srbije,Litvanije,Rumunije,Gruzije i Turske.Ma bilo nam je fenomenalno.Naravno opet smo pokazali da se na ovim prostorima zna igrati i pjevati.A da o autobusu i ne pricamo.Cuga,gitara,harmonika i promukli glasovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2006, 21:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Feb 2005, 16:46
uuu covjece dobrih riba ima u Pelagicu...!!:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2006, 13:48 
Dobro si to rekao.Ima ih dobrih.Ustvari ja ne znam da ima lose cure u Pelagicu.
Ako nekog interesuje u subotu 11.03. imamo koncert.Proslava 79. godisnjice postaojanja Drustva. Koncert je u dvorani Mejdan (Obilicevo). Gosti ce nam biti KUD Lola iz Sarajeva.
Navratite.Obecavam da cete biti zadovoljni.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 353 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]