banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Mar 2024, 13:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 466 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2018, 14:32 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Postovi: 5275
Lokacija: banja luka
Moone Boy
(2012–2015)
Tek sam pocela da je gledam ali je za sada izuzetno simpaticna. :D
https://www.imdb.com/title/tt2319283/?ref_=nv_sr_1

Slika

_________________
It ́s better to die on your feet than live on your knees.
Opet je gužva pred kontejnerom...
Imbecili i debili ogroman je zbir, moj glas danas odlazi u manastir
I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Mar 2018, 14:58 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Postovi: 4338
Lokacija: Bojica Han
Moone boy je super

_________________
ideologijom i religijom se bavi sirotinja moj maho


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Mar 2018, 15:40 
Stavio da se skida :)


Vrh
  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 08:38 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Колега форумаш @dadotb замолио ме да напишем коју о серији “Breaking Bad“ и увалио ме у проблем.
Некако волим писати о серијама које нису толико популарисане и промовисане, или ако су из кеког разлога оцрњне, а ја сматрам да треба да дам и неко своје и по могућности другачије виђење.

А о серији “Breaking Bad“ је толико писано и написано, у правилу (апсолутно заслужено) позитивно, и у посту ћу покушати написати нешто што можда раније други нису, иако је то у овом случају тешко.

Одмах да напишем да и нисам тај који готиви овај, шта ја знам, да напишем традиционални (можда је глупо ал ми не пада на памет другачији израз) приступ када је овај жанр (крими/драма) у питању, више ту волим мало хода кроз историју, временске скокове као у серији “Boardwalk Empire“, или ако мора имати и елемената трилера рецимо “Fargo“ гдје се смјењују апсурдне и апсурдније ситуације, мада и за серију Фарго што је уопште настала, могуће да има заслуга управо ова серија.

Како год, “Breaking Bad“ је апсолутно одлична серија. И по много чему различита од серија тог жанра и приступа.
У серији су испреплетене приче главних јунака, кроз сезоне се појављују нови ликови, и серија би бивала све богатија, и садржајем и све комплекснијим односима.

Драматуршки па готово перфектно обрађена, ту су и односи у породици, на реалицији зет-шуро који бивају кроз радњу све више повезани, драматични обрти воде и у драматичне промјене у тим односима.

Овакве серије знају упасти у клишее, истина постоји популација која готиви и такве серије, но овдје се клишеи избјегавају необичним и неочекиваним обртима, заплетима и расплетима.

Код серија ових жанрова, прва сезона зна бити добра, ту се често сценарио “испуца“, и касније то бива са све више “празних ходова“, да не кажем досадно.

У овој серији нема “празних ходова“, напротив, серија почиње тако, можда и стереотипно, прва сезона као спори увод у оно што слиједи, но свака нова сезона је богатија и радњом и новим ликовима, и свака нова сезона је и боља од раније, кулминација је у 5.сезони која је (баш због тога што је ту превише тога што се има за обрадити) и продужена, и наравно у задњој епизоди.

Ту имамо и путовање двојице сапутника, Вајта и Џесија, из различитих миљеа, наставника хемичара и ситног кримоса, профа у науму да обезбиједи породицу како му се крај ближи, крене тако у “кухаре“ како би коју кинту зарадио, но кроз то своје путовање кроз свијет криминала, и свијет за који су мислили, посебно профа да не припадају, и гдје важе другачија правила, ови сапутници доживљавају преобразбу, главни јунак упознаје своју ћуд, и на крају престане лагати себе, признаје да је то ипак његов избор, бијег од живота који га гуши, његова нарав.
Порука серије је снажна, наравно увијек ту иде питање, да ли је вриједило.

Глума врхунска, Брајана Кренстона сви рецезенти су (заслужено) хвалили, но комплетна глумачка екипа је добро одабрана, један врхунски ниво.
Дијалози у распону од добрих до прејаких.

И апсолутно одлична серија, код рангирања неким другим серијама ћу дати предност, не зато што ова има мана, него што више готивим и друге жанрове и другачији приступ, но и за мене ово је једна од најбољих серија икад


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 08:45 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Е сад да напишем коју о серији “The Bridge (2013)“, америчка верзија. Ова шведско-данска оригинална серија доста је хваљена, и ту бих у посту само понављао оно што је неко већ написано.

Ова, америчка верзија, није на овим просторима доживјела неку популарност, рецезенти су је оцрнили, баш оцрнили, написали да је copy/paste скандинавске серије, и на имдб скромна оцјена (7,6), но по мени одлична серија. Када бих морао одлучити која је боља, не би се шале могао одлучити.

Почетак и основна тема, ту је строго испоштована скандинавска серија, но ту основна тема кроз серију бива све више запостављена, и ту се све више саплићу и испреплићу приче, оне важне везане за један нарко свијет и кријумчарења људима и оне личне драме.

Мостови служе да повезују различите културе и спајају људе, написа једном извјесни Андрић. То важи за све мостове, и овај шведско-дански, за све, осим за мост између Ел Паса и Сиудад Хуареса.
Један град, једна цјелина, пресијечена на два потпуно различита жива организма. Двије и различите културе, различито поимање живота, различит вриједнсни систем, два свијета.
Овај (мексички) корумпиран, суров, покварен, огрезао у гријеху, овај други (амерички) још покваренији, корумпиранији, мање суров и више бескрупулозан, све то упаковано у неку моралну форму и гдје колико год се упирали не можете сакрити лицемјерје и похлепу које ту имају супремација.
Превелика је провалија између та два свијета да је џабе и сто мостова.

И двоје сапутника кроз серију, двоје детектива, долазе из та два свијета, Марко зна по којим правилима свијет битише, колико је огрезао у гријеху и покварености, а опет и дође моменат када мора рећи доста је, и зна како се тући са исквареним системом.
Соња не зна, она се држи форме, процедури, неспособна да изгради емотивну везу, неспособна да разумије да постоје неписана правила која имају супремација над писаним, то за Сагу у скандинавској серији није толики проблем, ипак је то Скандинавија, но ако живите у Ел Пасу, за Соњу јесте.
Добра и предана у свом послу, али и наивно дијете којем пријети опасност да је овај сурови и покварен свијет уништи и прогута. И као такву не можете је не завољети, и коју ће и њен надређени и Марко са којим кроз серију изграђује комплексан однос, настојати заштитити од ужаса овог свијета.

Радња добра, нема празних ходова, прича се кроз серију дограђује, те нас полако уводи у свијет нарко картела, личности су јако сложене, и сам нарко-бос Галван (лик инспирисаним Ћапом Гузманом) је комплексно обрађен, негативац заробљен у свом кодексу и вриједносном систему.
Јако занимљив лик је и Цезар, који такође покушава опстати у том суровом и поквареном свијету, савршено зна по којим поквареним принципима тај свијет функционише, и мора водити бригу и о породици и о бројним сународницима који долазе и одлазе.

Дијалози у распону од добрих до одличних. Глумачка екипа добро одабрана, Демиан Бичир (Марко) и Диана Кригер (Соња) врхунска глума, код Диане сам се и огријешио, некако сам је доживљавао као глумицу којој је највећи квалитет изглед, но у овој је серији оно што би млађи филмофили рекли, покидала.

Онима који нису гледали, и који имају укус сличан моме, препорука са погледају ову, по мени, одличну серију, ако нису гледали скандинавску (која је такође одлична, и препоручујем), утолико боље, биће бољи доживљај.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 09:03 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
Postovi: 2837
Covjek.objasnio

Hvalaaa


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 19:58 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Да још коју напишем о једној серији, која је сасвим сигурно била на овом форуму, и која је у Бањој Луци одлично прихваћена, а оно што је занимљиво, и од млађих и од старијих филмофила.

У питању је фантастична серија “True Detective“, о истој је било пуно, превише позитивних коментара, и покушаћу додати нештп ново.

Одмах да напишен да се ова серија води као сезона 1 и 2, међутим у питању су двије различите серије, другачији и пристуо и тема, заједничко је што их можемо сврстати у исти жанр и што су обе одличне.

Идемо са првом. Потрага за серијким убицом је увијек захвална тема, међутим овдје је то на посебан начин обрађено, и у овој серији свака сцена и дијалог има своју сврху, укључујући и оне када детектив Марти мало “шара“.

Између двојице детектива развија се комплексан однос, један уврнут, други самотњак и особењак који и не припада овом универуму, опака комбинација.

Кроз серију провлачи се и дилема када је оваква потрага у питању, шта је боље, ријешити случај што прије, па и да само задовољи форму, или наћи правог кривца. Наивни гледаоци мисле, Америка је то, уређена земља, тамо нема изигравања правде, тамо ће се поломити наћи правог кривца или их бити неће.
Но, наћи правог кривца је тешко, и боље је наћи погодног и одабраног негативца и задовољити и јавност и бирократију. Наравно, боље мртав него жив, додуше у серији је негативац колатерал, Мартију је пукло, није до њега.
Сама истрага о случају је и тако форме ради, ту је свима јасно да је то само добро упакована лажна прича, а и кога брига за једну битангу мање. И кога брига што се стварни кривац извукао, нова потрага ће се покренути само ако опет крене да убија.

Серија је нестварно добра, боље обрадити ову тематику је готово немогуће (можда је сувишно ово готово), глума врх. За Вудија Харелсона смо знали да је прејак глумац, Метју МекКонахи је имао добрих, одличних остварења, но некако кроз све те улоге се и није потпуно “остварио“, овдје јесте, улога кројена за њега, боље од тога не може.

Дијалози болесно добри. Серији је мане немогуће наћи, заправо мана је што је превише подигла љествицу, и ту ће сваку нову сличне тематике равнати са овом, и ту је та осуђена да рђаво прође.

Препоручити нема потребе, репутацију коју је добила апсолутно је заслужила, ако је неком промакла ова фантастична серија, мислим наравно на истинске фолмофиле, мораће што прије исправити ту грешку.


Poslednji put menjao Khal Drogo dana 05 Maj 2018, 20:53, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 20:02 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Идемо на “True Detective II“, пуцам.

Доста је гледалаца било разочарано овом серијом или другом сезоном, како вам воља, но проблем је што су је равнали са првом серијом, кобна грепшка, а ту је и друга тематика у односу на ону прву серију.

И изузетно занимљива серија. Тема јако комплексна, пратимо кроз серију путеве троје јунака, двоје позитиваца и једног негативца, који имају заједнички проблем, систем, то их повезује, и то води неминовном крају.

И опет двоје детектива, особењака, двије супротности, а супротности се привлаче.
Ени је посвећена послу, предана, као таква има проблема да изгради и емотивну везу и у односима са колегама, муче је и авети прошлости, који воде у моралне дилеме које је прате кроз серију.

Реја не прате авети прошлости, он је авет, свима, највише себи. Као такав. тотално сјебан. Има он порив да чини добро, племенито, није да нема, да буде добар отац сину, но наравно сваким покушајем то у коначници упрска, има дар сјебати све чега се дохвати.

Ту је и бивши кримос у науму да се избори за своје мјесто у друштву, но ту су опакији играчи, покваренији, и вуку га назад, гдје и припада.

У тако постављеном обрасцу крај може бити само један, и он сигурно није срећан.
Глума опет врхунска, Колин Ферел (Реј) и Рејчел МекАдамс (Ени) изузетна остварења, и улоге кројене за њих.

Дијалози немају ту дубину као у првој серији, али више него добри, апсолутно одлична серија.
И наравно препорука онима који је случајно нису погледали, и препорука да је нипошто не равнају са првом серијом или сезоном.

Вјероватно сам окаснио са овим постовима, но тек сам се прукључио форуму.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 20:14 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Већ сам написао да готивим историјске теме. И написаћу коју о једној серији, заправо једној теми обрађеној кроз двије серије.

Тема је обитељ Борџија, озлоглашена и интригантна, обрађена кроз двије серије “The Borgias (2011–13)“ и “Borgia (2011-14)”, снимане у исто вријеме.

Чудно је то, нека тема се кроз филм упорно заобилази деценијама, иако интригантна, а онда у исто вријеме двије (високобуџетне) серије са истим мотивом.
Да ли је то случајно, или има разлог да се реафирмише та не по добру упамћена епизода и Римокатоличке цркве и европске историје, нека свако сам закључи.

Како год, ова прва је ХБО серија, ту се увијек подразумијева висок буџет, више американизована, више прилагођена америчкој ТВ публици, и како они гледају на историју, а они гледају, што баналније, површније , то боље.

Ова друга је у европској ко-продукцији, више земаља, такође велики буџет.

Ова ХБО серија је драматуршки врхунски одрађена, дијалози и глума, ту је тешко наћи замјерки. Међутим, са аспекта неког реалног приказа тог времена, аутентичности, вјеродостојности, тешко да може добити +, мада у серијама рађеним за америчку ТВ публику ко мари за аутентичност и вјеродостојност.

Такође су Лукреција и посебно Цезаре Борџија идеализовани, Лугрецијини гријеси објашњени нужношћу ситуације и вишим циљевима и гледалац након одгледане серије ће је доживљавати као идеал чедности и врлина.

И Џереми Ајронс је дао Родригу Борџији посебан шарм, негативац којег кроз серију све више готивите.
Дефинитивно је ова ХБО серија (значи “The Borgias“ ) гледљивија, ту су и занимиви и драматични обрти, а "изокола" се ипак онако промовишу неке појаве, хомосексуалност, разврат, не допада ми се то, но изгледа да то данас тако мора, онај ко обезбиједи буџет, одређује и правила игре.

Ова друга серија (“Borgia” на жалост преведена је тек прва сезона коју сам погледао) је више аутентична, објективнији и вјеродостојнији приказ и тог времена и личности, и године више одговарају (ту је посебно бољи избор глумице која је утјелотворила Лукрецију) стварним јунацима, личности су сложене, реалистичнији приказ, самим тим и мрачнији, и серија доста тежа за гледање.

Мана је што је радња на моменте спора, са конклавом су га баш развукли.

Глума такође добра, амбијент је такође вјеродостојнији у односу на ХБО серију.

Занимљиво да обе серије имају исту оцјену на имдб (7,9), за просјечног ТВ гледаоца ова ХБО верзија је кудикамо гледљивија, но ја бих прије препоручио ову серију у европској ко-продукцији.
На жалост, како написах, преведена је тек прва сезона.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 05 Maj 2018, 20:36 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
Postovi: 2837
Uzivanje je ovo citati svaka cast

Sent from my SM-A720F using Tapatalk


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 16 Maj 2018, 11:41 
Zavrsavam jos malo black sails. 7.5/10

Ima neke zbunjujuce scene, ali sve u svemu jako dobra serija.


Vrh
  
 
PostPoslato: 16 Maj 2018, 12:08 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Postovi: 3306
Lokacija: Banja Luka
Odlicna serija. Kad pogledas do kraja, napisi kako ti se svidjela zadnja scena, bas me zanima.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Maj 2018, 13:25 
Ne svidjaju mi se ti "ostavicemo citaocima na mastu" fazoni, ali opet svidja mi se kraj. Ja sam za to da je ljubav pobijedila. :D

Poceo sam sada gledati dextera. Serija je zaista morbidna....aseksualni manijak ubica zedan krvi koji svoje bolesne porive za ubijanjem zadovoljava istjerujuci svoje vidjenje pravde...bas je morbidno, trebalo je onako nesto pasti na pamet nekome...


Vrh
  
 
PostPoslato: 24 Maj 2018, 13:42 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Postovi: 3306
Lokacija: Banja Luka
Sto se tice Black sails, ja sam radije za linc nego za ovu zadnju scenu. Ubili su mi seriju tim, mogli su i to ostaviti masti na volju, bila bih manje razocarana.
A Dexter je isto ok, ali nisam bas redovno gledala, nego kad naletim. I ne sjecam se kraja uopste. :-D

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 24 Maj 2018, 13:42 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Postovi: 40453
Lokacija: SAO Krmine
Bolje odustani od gledanja Dextera prije zadnje epizode :D


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 29 Maj 2018, 21:38 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Apr 2018, 18:47
Postovi: 385
Како је поменута серија "Black Sails", да коју напишем. Већ сам написао да готивим историјске теме, посебно ако су кроз серију добро и на оригинални начин обрађене, а ова серија то јесте, и ту сам једноставно превише пристрасан у оцјени.

Ово за мене је, не добра, него апсолутно одлична серија. Кроз филмове и серије ера пирата је приказана кроз један уљепшан, популистички приступ, по узору на традиционачне вестерне, глорификовање тог времена, задњих година имамо и серијал филмова "Пирати са Кариба", и ту ће лаковјерни гледаоци повјеровати да је баш такво и било то вријеме.

Мало морген, права истина о том времену је прилично другачија, суровија, застрашујућа, и задатак филмова/серија је и да нам помогну у бољем сагледавању и разумијевању неке историјске епохе, зато је важно што реалистичније и вјеродостојније приказати и личности и догађаје. И то се, по мени, кроз ову серију, кроз један нови, авангардни и ревизионистички приступ када је ера пирата у питању, успјело.

У серији је обрађено то сурово вријеме, обрађене су историјске личности и неке придодате које су фикција сценаристе, и успостављен је јако добар однос стварних историјских чињеница, догађаја, личности и фикције.

Приказано је и дочарано то вријеме, један свијет мимо тада познатог свијета. То је свијет опаких и опасних људи, оних који су из разлога разних напустили сигурност свијета гдје важе какви такви закони, правила, опасни су и ови са оне стране закона, и они у служби круне, свијет гдје важе посебни закони, правила, гдје људи живе по начелимо и вриједносном систему који су сами успоставили.
У том свијету хаоса, гријеха, порока, похлепе, покварености, трулих компромиса и са самом круном, влада неки ред, хијерархија, која се и мијења како то нове околности буду захтијевале.

За лидере међу тим опасним и опаким људима неће се наметнути они најопакији, него они који имају причу. Опаки морају бити, но важнија је прича, увјерити те опасне људе да им вјерују, да им повјере своје животе и да их слиједе, до краја свијета и натраг.

Ту пратимо судбине главних јунака чији су путеви испреплетени. Капетан Филнт, којег је на изузетан начин утјелотворио Тоби Стивенс, је харизматичан, аристрократских манира и опасан, са својим аветима прошлости које га воде ка његовој мрачној страни, као такав може само у околностима хаоса и рата функционисати.
Капетан Вејн је супротност, и њега је сјајно утјелотворио Зек МекГован, дивље нарави, у својој суровости има неки шарм, опасан али и са својом слабости, као и увијек та слабост је жена којом је опседнут.
Ту је и јунак из нужде, лидер којег су драматични преврати обликовали, избацили, хаотични обрти вапили су за једним таквим јунаком, Џоном Силвером, и ту имамо трансформацију од ситног лупежа до лидера који се окреће својој мисији, његова мисија је окончати ту еру, јер увиђа и разумије куда то води.
Ту је и каетан Рекам, не припада том суровом свијету, и који мањак суровости надокнађује досјетљивошћу, и некако опстаје изнад површине.
Ту је и компликован однос двије главне јунакиње, њихова трансформација, и њих тај сурови свијет, тај хаос мијења.

Једина замјерка је што се повремено угађало данашњем све више протураном систему вриједности, гдје је обавезно афирмисати неке појаве, но све остало је добро, предобро, глума врхунска, одличан избор глумаца и глумица, серија драматуршки врхунски одрађена, дијалози од добрих до прејаких, који имају и дубину.

Како написах, по мени, апсолутно одлична серија. Сигурно има гледалаца којима неће лећи, но за филмофиле и оне који воле историјске теме, који воле и новији, авангарднији приступ код ове теме, ова серија је истинско уживање.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Maj 2018, 14:43 
Dobro opisano, to je u sustini to.


Vrh
  
 
PostPoslato: 06 Jul 2018, 18:53 
Zavrsio dextera...kraj su usrali bas momacki...onakva serija i onakav kraj....meh

Neka preporuka za sledecu seriju?

Naravno koja je vec zavrsena.


Vrh
  
 
PostPoslato: 06 Jul 2018, 19:02 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Postovi: 17340
Vele Deadwood dobar, ja nikako da se nakanem. Fargo sezone 1 i 2. Svaka je sezona za sebe, tako da je praktično gotova serija.

_________________
Rape train has no brakes

Sa korita Ivanova


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2018, 19:09 
Fala, skidam deadwood pa vidim sta je i kako je.


Vrh
  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 466 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs