veljo1981 je napisao:
Ma jest, da su Vijentamci imali istu opremu i obuku npr bolje bi naderali Amere
Ma mene ovo uopste ne lozi, mene samo zene loze, a Zoka pitao ko je sta ucio a ja da iznesem svoj stav prema vojnoj obuci koju sam prosao napisem sta mislim o tome i sta mislim o starjesinama koje su mi pricale price partizanke kako je nase najbolje. Odnosno, sta vrijedi sto je neko nesto ucio kad je naucio pogresno?
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Ko god potcjenjuje protivnika i busa se da je naj naj i njegovo najbolje uvijek grijesi.
Tako i tebe ako su ucili da sve sto je nase je najbolje su grijesili.
Sto se tice Vjetnamaca, Vjetnamci su imali drugih prednosti nad Amerima i to su koristili vrlo dobro domaci teren i vremeski uslovi, nadmoc u ljudstvu, pomoc od Rusa i Kineza i naravno moral koji je sve to podupirao plus ogromnu medjunarodnu podrsku i javno mijenje.
Daleko od toga da su Ameri bili slabi borci i lak plijen u Vijetnamu, naprotiv.
Marinci su se borili vrlo dobro jedna mali primjer kako su stitili i vodili racuna o svojim suborcima je primjer kaplara, Patrick Gallagher 22 godisnjeg Iraca tamo neke 1966.
Patrick Kallagher je u postvaljenoj zasjedi za Vjetnamce bio u jednom od rova sa tri druga marinca cekali su ove da naidju.
Kada je krenula epizoda Vjetnamci su bili daleko nadmocni u ljudstvu doslo je do opsteg krkljanca.
U borbi prvo im je ubacena jedna rucna u rov koja je pala njemu pod noge ovaj ju je zgrabio i bacio vani gdje je eksplodirala,
ne malo poslije u uletjela je druga rucna ali je pala izmedju njegova dva suborca za koje je on bio odgovoran. Da bi ih spasio Patrik se bacio na nju i prekrio granatu svojim tijelom.
Na njihovu srecu granata nije eksplodirala.
Za ovo dijelo je dobio odlikovanje za hrabrost drugo po vrijednosti u Americkoj vojsci(Navy Cross),ubrzo po tome Patrik Gallagher je ubijen u jednoj od patrola koje je vodio.
Naravno dalje slijedi Ironija vojnicke sudbine kao svagdje u svijetu.
Irci u njegovoj rodnoj Irskoj ga se sjecaju i danas i obiljezavaju a Ameri ne zele da daju ni jednom obicnom malo vojnom brodicu ime po njemu.