banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 43  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2018, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Philby,
Ok. Kalibar nije problem- staviš šta hoćeš ali je puška de facto ista. AK74 je u 5.54 i napravljen prije 40 godina.
Inače, ne izbacuje se 7.62 iz prostog razloga što ima mnogo veću zaustavnu moć.
Da, teža je municija i manje je možeš ponijeti al osjetno jače drmne od "malokalibarca".

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Moguce, samo sto ovo nisu vremena Marka Kraljevica i buzdovana, tako da to nista ne znaci i to ja pokusavam citavo vrijeme da objasnim, u prednosti je onaj ko ima moderniju obuku i opremu

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
veljo1981 je napisao:
Moguce, samo sto ovo nisu vremena Marka Kraljevica i buzdovana, tako da to nista ne znaci i to ja pokusavam citavo vrijeme da objasnim, u prednosti je onaj ko ima moderniju obuku i opremu

U prednosti? U kojoj prednosti?
U prednosti da ima bolju opremu i bolju obuku na istoj. Da! Ko to ovde negira?

Da li je modernija oprema i modernija obuka bolja of stare obuke i opreme sigurno da jeste. Niko tebi to ovde koliko sam ja razumio ne oponuje.
Svi znamo da su uvedeni novi faktori koji nisu prije postojali, onaj koji to ne uvazava nije realan i odgovoran.

Ali rat nije samo oprema, naoruzanje i obuka mnogo parametara utice danas na ishod.
Kad ti je sve ostalo jednako i nema razlike izmedju zaracenih strana i drughi uslova recimo onda ti ovo sto ti navodis daje prednosti u globalnoj procjeni.
Kad je razlika u ostalim uslovima i faktorima onda se ta "prednost" smanjuje u sveukupnom odnosu.

Ameri su sve to sto ti tvrdis imali u Vijetnamu: savremena tehnika, vrlo dobro obuceni, logistika i podrska samo takva. Hladna piva i tus na prvoj liniji.
Ceca svake subote na bini na drugoj strani Vijetnamski seljak i bijeda. Jesu li Ameri bili u prednosti u Vijetnamu u opremi i obuci?
Jesu!
Jesu li ispusli u vjetnamu?
Jesu!
Zasto kad su imali prednost?

Rusi su to tvoje imali u Avganistanu pa nije islo i masa drugih primjera.
Nemoj sad da mi navodis kao kontra Irak, u Iraku su Ameri imali i druge prednosti ne samo bolju opremu i obucenu vojsku.

Kratko, nije uvijek u prednosti onaj koji ima bolju obuku i opremu?

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 16:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Jedna sličica uz ovo što Brale piše. :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka

Ma jest, da su Vijentamci imali istu opremu i obuku npr bolje bi naderali Amere

Ma mene ovo uopste ne lozi, mene samo zene loze, a Zoka pitao ko je sta ucio a ja da iznesem svoj stav prema vojnoj obuci koju sam prosao napisem sta mislim o tome i sta mislim o starjesinama koje su mi pricale price partizanke kako je nase najbolje. Odnosno, sta vrijedi sto je neko nesto ucio kad je naucio pogresno?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
veljo1981 je napisao:
Ma jest, da su Vijentamci imali istu opremu i obuku npr bolje bi naderali Amere

Ma mene ovo uopste ne lozi, mene samo zene loze, a Zoka pitao ko je sta ucio a ja da iznesem svoj stav prema vojnoj obuci koju sam prosao napisem sta mislim o tome i sta mislim o starjesinama koje su mi pricale price partizanke kako je nase najbolje. Odnosno, sta vrijedi sto je neko nesto ucio kad je naucio pogresno?

Ko god potcjenjuje protivnika i busa se da je naj naj i njegovo najbolje uvijek grijesi.
Tako i tebe ako su ucili da sve sto je nase je najbolje su grijesili.

Sto se tice Vjetnamaca, Vjetnamci su imali drugih prednosti nad Amerima i to su koristili vrlo dobro domaci teren i vremeski uslovi, nadmoc u ljudstvu, pomoc od Rusa i Kineza i naravno moral koji je sve to podupirao plus ogromnu medjunarodnu podrsku i javno mijenje.

Daleko od toga da su Ameri bili slabi borci i lak plijen u Vijetnamu, naprotiv.
Marinci su se borili vrlo dobro jedna mali primjer kako su stitili i vodili racuna o svojim suborcima je primjer kaplara, Patrick Gallagher 22 godisnjeg Iraca tamo neke 1966.

Patrick Kallagher je u postvaljenoj zasjedi za Vjetnamce bio u jednom od rova sa tri druga marinca cekali su ove da naidju.
Kada je krenula epizoda Vjetnamci su bili daleko nadmocni u ljudstvu doslo je do opsteg krkljanca.

U borbi prvo im je ubacena jedna rucna u rov koja je pala njemu pod noge ovaj ju je zgrabio i bacio vani gdje je eksplodirala,
ne malo poslije u uletjela je druga rucna ali je pala izmedju njegova dva suborca za koje je on bio odgovoran. Da bi ih spasio Patrik se bacio na nju i prekrio granatu svojim tijelom.
Na njihovu srecu granata nije eksplodirala.
Za ovo dijelo je dobio odlikovanje za hrabrost drugo po vrijednosti u Americkoj vojsci(Navy Cross),ubrzo po tome Patrik Gallagher je ubijen u jednoj od patrola koje je vodio.
Naravno dalje slijedi Ironija vojnicke sudbine kao svagdje u svijetu.
Irci u njegovoj rodnoj Irskoj ga se sjecaju i danas i obiljezavaju a Ameri ne zele da daju ni jednom obicnom malo vojnom brodicu ime po njemu.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

veljo1981 je napisao:

Posebno kada njihovi avioni nesmetano rove zemlju.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 17:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Brale001 je napisao:
Jesu li ispusli u vjetnamu?
Jesu!
Zasto kad su imali prednost?

Zato što prosječnom Ameru nije bilo moguće opravdati 50ak hiljada mrtvih američkih momaka koji izgiboše negdje u nekoj pripizdini u Aziji za ko-zna kakve ciljeve. Ameri u Vijetnamu nisu ispušili vojno nego politički. Ne možeš reći da je vojno ispušio neko ko je ubio dva miliona neprijatelja uz 50-60k sopstvenih žrtava.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka

hadzidado je napisao:
veljo1981 je napisao:

Posebno kada njihovi avioni nesmetano rove zemlju.
Da su ostali na Putalju i vincisterci jer im je bila dobra i za ubiti bizona i za ubiti indijanca ne bi imali aviona sad

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Mi smo mjesecima opsjedali neko brdo prema Žepču . . . Nekoliko puta pokušali uzeti, i svaki put dobili po guzici. Na kraju je HVO to predao bez borbe kad je pao dogovor o savezu.
Pričao sam sa nekima iz njihove interventne, pa smo evocirali uspomene iz jedne akcije u kojoj sam ja ranjen i imao još dva ranjena.
Kažu da ih je bilo samo 12 na tom položaju, ali su imali prave tunele, ne tranšeje.
A ja se pitao kako puca iz zemlje mamu mu . . .

Za to cijelo vrijeme nama nikad nije palo na pamet da su iskopali tunele i da mi džaba gruvamo.
Sa naše strane u u svako doba bilo 2x 82mm minobacač, 1x T55 tenk, 1x 76mm Zis, praga, haubice i naravno ostale siće koliko oćeš.
A njih 12 sa kalašnjikovima i pijanim ustašama.

Pokazalo se da je mnogo važnija snalažljivost i disciplina od količine tehnike i vatrene moći.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
_зока je napisao:
hadzidado je napisao:
Ne možeš to objasniti tipu poput Aikosa. On misli da kada na pušku zalijepiš pikatini i red dot nišan da je Rambo.

Aikus je oficir. Ti si medicinar. Puške gledaš na yt. Ja kontam da je on ipak stručniji po tom pitanju.

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Gdje je oficir??? Koju vojnu skolu je zavrsio i gdje i kad ???

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:32 
Stara kuka
Stara kuka

veljo1981 je napisao:
Ja sam ucio u vojsci da je americka oprema sranje a nasa vr', to sto je njihova superiornija, laksa, prilagodjena tijelu i kretanju i moze zensko od 50 kg da se krece i rukuje s njom bez problema to je zato sto su oni smrdljivi kolonizatori i vode samo ofanzivne ratove. Nasa je defanzivno prilagodjena jer mi ne idemo ofanzivno neg samo defanzivno branimo djedovinu koja se prostire od vardara pa do triglava i to je nasa djedovina i kad je 90% siptara a 10% nasih, jer kad su tu lazar i milos odsjecali glave njihova drzava nije ni postojala. To sto nam se usjeku uprtaci u ramena i sve poplavi od rapa i maske to tako mora, kome smeta taj je picka
E tako su mene obucavali, da ne imenujem te pretpostavljene, nema potrebe, al preko 8 razreda nisu imali, zakacili malo cina u ratu i jbg dosli da te obrazuju

Imenuj predpostavljene , gdje si i za sta obucavan???

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Mi smo mjesecima opsjedali neko brdo prema Žepču . . . Nekoliko puta pokušali uzeti, i svaki put dobili po guzici. Na kraju je HVO to predao bez borbe kad je pao dogovor o savezu.
Pričao sam sa nekima iz njihove interventne, pa smo evocirali uspomene iz jedne akcije u kojoj sam ja ranjen i imao još dva ranjena.
Kažu da ih je bilo samo 12 na tom položaju, ali su imali prave tunele, ne tranšeje.
A ja se pitao kako puca iz zemlje mamu mu . . .

Za to cijelo vrijeme nama nikad nije palo na pamet da su iskopali tunele i da mi džaba gruvamo.
Sa naše strane u u svako doba bilo 2x 82mm minobacač, 1x T55 tenk, 1x 76mm Zis, praga, haubice i naravno ostale siće koliko oćeš.
A njih 12 sa kalašnjikovima i pijanim ustašama.

Pokazalo se da je mnogo važnija snalažljivost i disciplina od količine tehnike i vatrene moći.

Hm, khm, nije da ste imali neku nenadjebivu vatrenu moć- ne za tunele(a i ujke su pizde ).
Oni po Siriji rokaju sa krmačama od 500kg do tone za nešto slično ili zaspu TOS-om.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
bio sam na Hatkinim njivama...preorali smo svetu zemlju ...i dzaba

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka

@motozeljo
Ma nema potrebe, ja te ljude kad sretnem pozdravim, srecom rijetko ih srecem :) Standardna pjesadijska obuka, poslije prekomandovan u jedinicu koja nije duzila oruzje, kontao sam da je tu nesto profesionalnije posto je major bio najnizi cin al 90% je tu bilo losih ljudi, kompleksi, ljubomora, alkoholizam, lopovluk... Ukratko, go kurac od ljudi. Ne znam sto to tebi smeta sto ja prenosim svoje subjektivno iskustvo

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka

Aikus je napisao:
Šta sam napisao a da nije tačno?

Po meni pobrkao si loncice. A evo i zasto.
Ratovi su se i uvijek ce se voditi na njivama , na planinama , u kanjonima , pustinji itd itd....i NIKAD nece prestati potreba za posjedovanjem ak47 ili m16 (i njihovim varijacijama) u PJESADIJI..... Za pjesadiju ce uvijek trebati ROBUSNO i IZDRZLJIVO oruzje koje nece zatajiti u terenskim uslovima, bez obzira da li ili ne bilo ocisceno.
Ako uzmemo da sam na drvenoj oblozi mog ap imao drvenu rucku , rucno napravljenu , od drveta jos 92 a madjarski(cini mi se) ak47 je vec fabricki imao drsku na drvenoj oblozi , tu i ne vidim neki napredak. Postavljanje sine na poklopac zatvaraca kao i postavljanje optickog nisana isto nije neki napredak jer sam imao priliku da koristim 93 u Covic polju ap sa nocnim nisanom koji se montirao na sinu koja je ugradjena bocno na sanduk ap....
Ono sto jest cinjenica je sledece....za dejstva u gradskim zonama treba kraca cijev i lakse naoruzanje , pa i manji kalibar sa manjom zaustavnom moci....nekad se za te svrhe koristio i h u k 9mm para za upade po kucama....koliko mi se cini prvi su britanci uveli bullpup konstrukciju i izmjestili okvir iza obaraca puske i "skratili " pusku jer su uvidjeli da u obracunu sa IRA-om po kucama dobiju po nosu .....

Poslednji put menjao motozeljo dana 05 Mar 2018, 19:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka

veljo1981 je napisao:
@motozeljo
Ma nema potrebe, ja te ljude kad sretnem pozdravim, srecom rijetko ih srecem :) Standardna pjesadijska obuka, poslije prekomandovan u jedinicu koja nije duzila oruzje, kontao sam da je tu nesto profesionalnije posto je major bio najnizi cin al 90% je tu bilo losih ljudi, kompleksi, ljubomora, alkoholizam, lopovluk... Ukratko, go kurac od ljudi. Ne znam sto to tebi smeta sto ja prenosim svoje subjektivno iskustvo

Veljo nista meni ne smeta .... samo ti iznosi svoje misljenje. Nema se sta kriti ako je bilo tako....u redu.
Ja nisam imao takva iskustva sa oficirima u onim jedinicama u kojima sam bio(ni u JNA a pogotovo ne u VRS).

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
mene samo interesuje u kojoj jedinici se ne duzi oruzje..ja mislim da se cak i na vmc duzilo

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka

_Krol_ je napisao:
mene samo interesuje u kojoj jedinici se ne duzi oruzje..ja mislim da se cak i na vmc duzilo

???? Veljo

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2018, 19:59 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
_Krol_ je napisao:

Ne odgovori ti meni, imali vifi u rovovima...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]