banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Mar 2024, 19:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1611 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 81  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jun 2017, 10:08 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Postovi: 10244
Lik trola.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 10:09 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Postovi: 17340
S obzirom na istoriju njegovih postova, rekao bi da je ozbiljan...

_________________
Rape train has no brakes

Sa korita Ivanova


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 11:17 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Postovi: 4175
Džontra je napisao:
S obzirom na istoriju njegovih postova, rekao bi da je ozbiljan...

X2, што би рекао Милан.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 12:06 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 36385
Plus, on to voli.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 16:13 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
Ne zna se jesu li veci lopovi sudije ili oni na vlasti.

http://www.capital.ba/elektrounion-ne-m ... iliona-km/

‘Elektrounion’ ne mora ‘Putevima RS’ da vrati 3,4 miliona KM

14. jun. 2017. 10:04 Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO – Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedlog za protivizvršenje JP “Putevi RS” protiv firme “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, tako da barem zasad ovom javnom preduzeću neće biti vraćena 3,4 miliona KM, koliko je ranije isplatila firmi iz Istočnog Sarajeva.'Elektrounion' ne mora 'Putevima RS' da vrati 3,4 miliona KM

Ova odluka u najmanju ruku je čudna s obzirom na to da je upravo Sud BiH poništio rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) po osnovu koje je firmi “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva zbog navodne izgubljene dobiti krajem 2015. godine i isplaćen novac.

“Protiv navedenog rješenja Upravnog odjeljenja Suda BiH, JP ‘Putevi RS’ podnijeće apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao jedino dozvoljeno pravno sredstvo u cilju zaštite svojih prava”, rekli su nam u “Putevima RS”.

I pored brojnih nastojanja nismo uspjeli saznati razloge zbog kojih je Sud BiH odbio prijedlog za protivizvršenje.

U firmi “Elektrounion”, čiji je direktor Duško Lazarević, privođen u Tužilaštvo BiH upravo zbog naplate 3,4 miliona KM od “Puteva RS”, uopšte nisu željeli govoriti na ovu temu.

U kratkom mejlu poručili su nam da s obzirom na dosadašnje objave “Nezavisnih novina”, koje su bile na njihovu štetu, uopšte ne osjećaju obavezu da nam odgovaraju na pitanja. Takođe, u Sudu BiH samo su nam potvrdili da je prijedlog za protivizvršenje odbijen.

Inače, “Nezavisne novine” su prve pokrenule priču o spornoj naplati 3,4 miliona KM od “Puteva RS”, a tek kasnije došlo je do privođenja i istrage SIPA i Tužilaštva BiH.

U toj istrazi pored Lazarevića privođen je i Dragan Vukajlović, član Kancelarije za razmatranje žalbi i izvjestilac u ovom predmetu, a prema nezvaničnim informacijama istraga je “zakačila” i Sinišu Dodika, bivšeg poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i vlasnika firme “Elektrounion”.

Sam Dodik ranije je nekoliko puta demantovao da ima bilo kakve veze sa firmom “Elektrounion”, međutim tokom istrage prema nezvaničnim informacijama došlo se do podatka da je upravo on (Dodik) Vukajloviću dao novac kako bi Kancelarija za razmatranje žalbi donijela odluku po kojoj je naplaćeno 3,4 miliona KM. Za razliku od Lazarevića i Vukajlovića, Dodik nije privođen jer je neposredno prije hapšenja ove dvojice otišao u Srbiju.

Podsjećanja radi, firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva žalila se Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tender raspisan još 2012. godine.

Tada je “Elektrounion” preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, ali odmah nakon toga uložio je prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda tražio je zaustavljanje čitavog postupka, što naravno nije urađeno jer tadašnji rukovodioci “Puteva RS” navodno nisu znali šta predstavnik “Elektrouniona” želi.

Nakon toga “Elektrounion” se žali Kancelariji za razmatranje žalbi, koja “Putevima RS” nalaže da obustavi postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli tu odluku, “Putevi RS” posao dodjeljuju firmi “Romanijaputevi” i od tada počinje pravna zavrzlama, koja, po svemu sudeći, još nije završena.

Nakon što su “Putevi RS” dodijelili posao “Romanijaputevima”, vrijedan oko 34 miliona KM, KRŽ postupak te javne nabavke poništava u cijelosti, poslije čega “Putevi RS” podnose tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ o poništenju postupka poništi, a Upravno odjeljenje Suda BiH upravo to i čini, ali predmet vraća KRŽ na ponovno odlučivanje.

Nakon ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i u međuvremenu donosi rješenje kojim usvaja zahtjev “Elektrouniona” za naknadu štete u visini od 3.409.838 KM, poslije čega ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun javnog preduzeća, odakle je nedugo zatim i isplaćeno 3,4 miliona KM.

Nakon što je isplaćen novac, Sud BiH nedugo nakon toga ponovo poništava rješenje KRŽ koje je bilo osnova za navodnu nadoknadu štete, ali to po svemu sudeći nije dovoljno da Sud BiH prihvati zahtjev za protivizvršenje, odnosno da obaveže “Elektrounion” da vrati novac “Puteva RS”. Nezavisne novine

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 16:17 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://slobodanvaskovic.blogspot.ba/201 ... rzena.html

Republika Srpska bi mogla biti spržena u TE “Stanari”

piše: Slobodan Vasković


TE “Stanari” je prestala sa radom prije petnaest dana; Razlog leži u činjenici da je cijena proizvodnje struje u ovoj Termoelektrani viša od prodajne cijene i da “EFT”, čije je vlasništvo TE, bilježi gubitke.

Niko iz vlasti, posebno ministar industrije i energetike Petar Đokić, o ovome nisu rekli ni riječ, iako se radi o ogromnom problemu; Problemu koji bi ovaj entitet mogao skroz finansijski da uništi.

Ukoliko TE “Stanari” ne nastavi sa proizvodnjom neće imati novca da vraća kredit, koji su dobili od Kineske razvojne banke.

U tom slučaju kredit od 320 miliona evra moraće da vraća Republika Srpska, koja je dala garancije da će to učiniti, ukoliko EFT ne bude redovno izmirivao svoje obaveze.

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena.

Đokić bi trebao hitno da se očituje o ovom problemu. Takođe, Đokić bi, umjesto što ćuti i pokušava prikriti ovu katastrofičnu situaciju, morao javnosti da saopšti da li je RS već u finansijskim problemima zbog činjenice da TE “Stanari” ne radi i da predoči mjere za prevazilaženje situacije, koja prijeti da eskalira i finansijski “srpži” ovaj entitet.

Đokić ne bi trebalo da ćuti, jer on je najodgovorniji za ovu oblast.

Ugovor o kreditu, između Kineske razvojne banke i EFT, potpisan je 20.06.2012. godine; Tada je precizirano da će izgradnja TE koštati 550 miliona evra, od čega je Kieska razvojna banka plasirala 320 miliona evra.

Vhong Zhong, predstavnik Kineske razvojne banke, tada je izjavio da su razgovori počeli 2009. godine.
“Zahvaljujući podršci od strane RS i EFT grupacije naša banka je zajedno sa preduzećem Dong Fang elektrik uspjela da pokrene ovaj projekat i konačno, uspjeli smo da zatvorimo finansijsku konstrukciju i da potpišemo današnji sporazum, rekao je tada Zhong.

Poznato je da Kina za kredite koje plasira izvan svoje teritorije, osim garancija firmi kojim ih odobrava, insistira i na garancijama države iz koje je to preduzeće.

Nema dileme da je tako bilo i u slučaju kompanije EFT, odnosno da je Vlada RS garantovala da će vratiti kredit, ukoliko to Hamovićeva firma ne bude mogla učiniti.

Nema dileme da je RS u strašnom problemu o kojem se ćuti zbog straha od njegovih mogućih strašnih posledica.

TE “Stanari” je svečano puštena u rad 20.09.2016. godine, ali je u stalnim problemima sa radom.

Još u oktobru prošle godine objabio sam da je nestao vlasnik kompanije koja je uvezla opremu za TE “Stanari”, a sa njim i brojni milioni neplaćenog PDV-a.


Oprema svako malo stane, jer je lošeg kvaliteta. Tako i cijela TE.

Problemi će, kako sada stvari stoje, tek da eskaliraju.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije objavio da Termoelektrana pripada globalnoj energetskoj grupaciji Energy Financing Team (EFT) čiji su većinski vlasnici Vuk Hamović i njegov sin Miloš. Hamović, biznismen srbijanskog porijekla, godinama trguje električnom energijom na Balkanu.

EFT je za izgradnju termoelektrane uzeo kredit od Kineske razvojne banke u iznosu od 350 miliona eura. Zauzvrat su u zalog dali preduzeće „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u Stanarima te njegovu pripadajuću imovinu i prava u vezi s njim.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrio je da je zbog tog kredita Vlada Republike Srpske (RS) mijenjala i zakonske akte. Tako je omogućeno Kineskoj razvojnoj banci da raspolaže koncesionim ugovorom u slučaju da EFT ne bude mogao vraćati kredit.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 16:22 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.capital.ba/litvanci-osnovali ... -iz-rs-ii/

Litvanci osnovali Balkan Investment banku da bi izvlačili novac iz RS (II)
13. jun. 2017. 15:13 Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– BIB u sprezi sa Ukio bankom omogućila nezakonito trošenje novca sa nerezidentnih računa „Birča“

– Odgovorna lica u „Birču“ i BIB-u osumnjičena za brojna krivična djela

– „Gazde Ukio banke svjesno pripremale stečaj, koristeći “Aluminu” kao sredstvo za izvlačenje novca“

BANJALUKA, Propala Balkan Investment banka u sprezi sa svojim osnivačem, litvanskom Ukio bankom, direktno je omogućila nezakonito korišćenje miliona KM na nerezidentnim računima Fabrike glinice „Birač“ otvorenim u Ukio banci, a odgovorna lica u BIB čak su davala savjete i uputstva vlasnicima fabrike kako da organizuju protivzakonit platni promet u zemlji, otkrili su inspektori Republičkog deviznog inspektorata.

Iz povjerljivog zapisnika Republičkog deviznog inspektorata RS o kontroli FG „Birač“ i povezanih firmi, koji je u posjedu portala CAPITAL.ba, jasno se vidi da je Balkan Investment banka imala veoma važnu ulogu u izvlačenju miliona maraka iz FG „Birač“ i njenih zavisnih preduzeća.

Finansijsku logistiku ovom, kako navode inspektori, „projektu“, prije svega u smislu platnog prometa, dala je Ukio banka Litvanija, u vlasništvu Vladimira Romanova, koja je u Banjaluci osnovala Balkan Investment banku. Upravo ovu banku Romanov je osnovao s ciljem premoštavanja problema koji su se pojavili prilikom novčanih transakcija između RS i Litvanije, odnosno izvlačenja novca iz „Birča“ vani.

„Birač“ i povezane firme pribjegavali su naplaćivanju potraživanja i plaćanju obaveza putem nerezidentnih računa računa otvorenih u Ukio banci, suprotno zakonskim propisima u RS, upravo zbog toga što bi im u sistemu poslovanja firme sa gubitkom koji su ciljano proizvodili, vrlo brzo bili blokirani računi, a na taj način bi kompletan njihov plan o izvlačenju novca bio doveden u pitanje, otkrivaju inspektori detalje organizovane prevare.

Računima u BIB-u omogućili nesmetano iznošenje novca vani

S obzirom na to da rješenje sa nerezidentnim računima nije moglo da odgovori zahtjevima daljeg funkcionisanja firme, iz prostog razloga što je, zbog zakonskih propisa, novac ostvaren naplatom potraživanja na tim računima bio “odsječen” od RS i BiH, a priliv od prodaje roba na domaćem tržištu nije bio dovoljan za isplate plata i sprečavanje blokade od strane domaćih povjerilaca, litvanski vlasnici iznalaze novi model kako njihov plan ne bi propao.

„Da bi navedeni projekat opstao što duže pobrinula se Ukio banka sa svojom “poslovnicom” u Banjaluci, pod nazivom Balkan Investment banka. Ukio banka 1. juna. 2004. godine u Balkan Investment banci otvara nerezidentni račun u KM i ustupa ga fabrici ”Birač”. Putem tog računa omogućeno je finansijsko premošćavanje između nerezidentnih računa u Ukio banci u Litvaniji otvorenih od strane ”Alumine” i ”Birča“ sa njihovim rezidentnim računima, rezidentnim računima njihovih poslovnih partnera i tekućih računa zaposlenih u ”Birču” i povezanim preduzećima“, navodi se u izvještaju.

Nerezidentni račun (2342) u Balkan Investment banci odobravao se po dva osnova. Prvi po osnovu uplata povezanih pravnih lica na nerezidentne račune „Alumine“ i „Birča“ otvorene u Ukio banci, a drugi osnov su bili mijenjački poslovi sklopljeni između Ukio banke i Balkan investment banke.



Svrha “mjenjačkog posla” bila je prenos novca u evrima i američkim dolarima sa nerezidentnih računa „Alumine“ i „Birča“ u Ukio banci na nerezidentni račun Ukio banke u Balkan investment banci, kako bi se mogla izvršavati plaćanja krajnjim povjeriocima ovih firmi.

„Prvi opisani način odobrenja BAM računa (2342) u BIB-u služio je firmama iz grupacije “Birač“ za izvlačenje novca sa rezidentnih računa u zemlji na nerezidentne račune „Alumine“ i „Birča“ u Ukio banci. Na taj način je izvučen novac od kredita IRB (19,4 miliona KM) i kredita povezanoj firmi „Baltikos stikos“ (27 miliona KM). Krajnji cilj ovih transakcija jeste izvlačenje novca na firme ”Viewside Markets Inc”, ”AB Kauno tiekimas Filialas”, “E Way LLC” i Ukio banku, Korelitu UAB, ’Ukio banko investicione grupe’“, ističe se u izvještaju koji je u posjedu CAPITAL-a.

U slučaju kada su firma iz grupacije bili blokirani računi, plaćanje je išlo preko „Energolinije“, a novac je u svakom slučaju ostajao u Ukio banci.

Inspektori su utvrdili da je BIB, kao domaća banka u kojoj je otvoren nerezidentni račun, vršeći navedene transakcije na računu 2342, kršila Zakon o platnim transakcijama.



Takođe, naveli su da su ove banke, kršeći Zakon o unutrašnjem platnom prometu, omogućile firmama iz grupacije nesmetano finansijsko poslovanje putem nerezidentnog računa 2342, u uslovima dugogodišnje blokade svih rezidentnih računa koji su otvoreni u istoj banci, kao i drugim bankama na prostoru BiH.

„Iz svega navedenog jasno se vidi da su Balkan Investment banka i Ukio banka, kao i odgovorna lica u BIB, od 2004. do 24. oktobra 2012. godine davale savjete i uputstva učiniocu kako da se organizuje protivzakoniti platni promet u zemlji, kako bi se spriječila šteta nastala blokiranjem rezidentnih računa „Birča“ i povezanih firmi, stavljajući počiniocima na raspolaganje nerezidentni račun broj 2342 u Ukio banci, te otklanjala druge prepreke za izvršenje krivičnih djela, pa postoje osnovi sumnje da su navedene banke i odgovorna lica u BIB-u izvršili krivično djelo Pomaganje u izvršenju krivičnih djela“, ističe se u izvještaju.

Smišljeno guranje u stečaj svih povezanih firmi i izvlačenje novca u off – shore zone

Utvrđeno je da su odgovorna lica FG „Birač“ i svim firmama povezanim sa njim od 2004. godine pa do momenta kontrole (april 2013. god.) smišljeno, organizovano i konstantno smanjivala imovinu tih firmi tako što su smanjivala vrijednost izvezene robe, na taj način prodavala ispod tržišne vrijednosti svoje gotove proizvode, što je dovelo do smanjenja kapitala i potcijenjenoj vrijednosti akcija.



Takođe, ta lica su zaključivala fiktivne ugovore sa povezanim licima u inostranstvu na osnovu kojih su neosnovano uplaćivala milionske znose novca, prikrivala stvarno stanje poslovnih knjiga, sačinjavala lažne isprave i zavodila ih u svoje poslovne knjige, a istovremeno izbjegavala plaćanje svojih obaveza prema domaćim povjeriocima u iznosu od čak 131 miliona KM, poreza i kredita državi, i na druge načine varajući svoje poslovne partnere – prouzrokovala stečaj.

„Odgovorna lica su pribavljajući protivpravnu imovinsku korist povezanim firmama u inostranstvu, sastavljala neistinite isprave, pravila lažne bilanse, te drugim lažnim prikazivanjima i prikrivanjima neistinito prikazivala stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, namjenska sredstva sa kojima su raspolagala (nerezidentni račun) koristila protivno njihovoj namjeni, te na druge načine grubo prekršila zakon, pa postoje osnovi sumnje da su izvršili zloupotrebu ovlašćenja u privredi“, ističe se u izvještaju.

Pošto su znali da su firme iz grupacije „Birač“ postale nesposobne za plaćanje, a istovremeno stavljanjem u povlašćen položaj povezana pravna lica u inostranstvu (”Viewside Markets Inc”, ”AB Kauno tiekimas Filialas”, “E Way LLC”, „Ukio banku“, „Korelitu“ UAB i “Ukio banko investicione grupe”) izmirujući njihova potraživanja, a nekima uplaćujući visoke avanse po osnovu fiktivnih ugovora i na kraju uveli fabriku u stečaj, postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo oštećenja ili povlaštivanja povjerilaca.



Inspektori su utvrdili i da „Alumina“ ima milionski kredit (14,6 miliona evra) kod Ukio banke koji je, u stvari, završio na računima povezanih firmi u inostranstvu u Ukio banci.

„Gazde Ukio banke svjesno su pripremale stečaj, koristeći “Aluminu” kao sredstvo za izvlačenje novca na nerezidentne račune “E-Way LLC” i ”Viewside Markets Inc” – i to 7,4 miliona evra, a ostatak na druge firme, koje kontroliše Romanov. To je bio jasan znak da se počela realizovati i posljednja faza plana, a to je stečaj u svim preduzećima povezanim vlasništvom Romanova, pa čak i Ukio banka i KTF, naravno, skupa sa FG “Birač”. Sva dobit će ostati na firmama koje od imovine imaju samo nerezidentne račune u Ukio banci (naravno, ispražnjene), navodi se u izvještaju.

Inspektori zaključuju da “Alumina” ostaje dužnik po kreditu, a da je novac u posjedu navedenih firmi.

„Iz svega navedenog proističe da se iza prikrivenih ugovora ne krije kredit Ukio banke prema “Alumini”, već zloupotreba tog preduzeća u svrhu izvlačenja novca sa Ukio banke u pomenute povezane firme“, zaključuje se u izvještaju.

CAPITAL je juče ekskluzivno objavio detalje iz povjerljivog izvještaja Deviznog inspektorata RS o kontroli Fabrike glinice „Birač“ i njenih povezanih preduzeća u BiH i inostranstvu dok je bila u vlasništvu Litvanaca u kojem je detaljno objašnjeno kako su Litvanci putem povezanih firmi u off-shore zonama izvlačili novac iz RS, kako su i zbog čega osnovali Balkan investment banku i kako su nenamjenski trošili državne kredite.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 16:25 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.capital.ba/vlada-i-irb-rs-pr ... banku-iii/

POČETNA / EKSKLUZIVNO


Vlada i IRB RS preko „Energolinije“ kreditirali litvansku „Ukio Banku“ (III)
14. jun. 2017. 13:56 Objavljeno u EKSKLUZIVNO

– Famozni kredit od 19,5 miliona KM koji je IRB dala „Energoliniji“ završio u Litvaniji

– Devizni inspektorat: Kada su iscrpili svoje izvore, Litvanci pribjegavali državi za pomoć

– Počinjen niz krivičnih djela: Bez prijavljivanja iznijeli milione KM, MUP podnio izvještaj tužilaštvu zbog sumnje u nenamjensko toršenje kredita

BANJALUKA, Kredit od 19,4 miliona KM, koji je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, pod pritiskom Vlade RS, odobrila zvorničkoj „Energoliniji“, završio je na računima povezanih lica Fabrike glinice „Birač“ u Litvaniji. Ovim kreditom, između ostalog, „Energolinija“ je kreditirala “UAB Ukio banko investicione grupe”, otkrili su inspektori Deviznog inspektorata RS.

Firma „Energolinija“ iz Zvornika je u prikrivenom vlasničkom odnosu sa Fabrikom glinice „Birač“, a inspektori navode da bez nje funkcionisanje ostalih firmi unutar grupacije ne bi bilo moguće.

Cjelokupan iznos kredita na račun „Energolinije“ u Balkan Investment banci legao je 31. maja 2012. godine, a samo dan kasnije „Energolinija“ je po osnovu računa koji se odnose na projektnu dokumentaciju, isporuku mlina, drobilice i postrojenja za mokri čvor dimnih gasova, Fabrici glinice „Birač“ na nerezidentni račun Ukio banke u BIB-u isplatila 6,3 miliona KM.

Istog dana po osnovu mjenjačkog posla između BIB-a i Ukio banke, sa tog računa u BIB-u se na nerezidentni račun „Birča“ u Ukio banci prebacuje 4,7 miliona KM. Odmah zatim „Birač“ sa računa u Litvaniji uplaćuje AB Kauno Tiekimas 2,2 miliona evra po osnovu vraćanja kredita preuzetih od BIB-a iz 2003. i 2004. godine.

„S obzirom na to da inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova RS istražuju neistinite vrijednosti faktura po osnovu realizacije kredita od IRB-a, komentar o navedenom poslu zadržavamo. BIB je navedenu transakciju izvršila u momentu blakade računa „Birča“ od strane Poreske uprave RS, a jasno je da se ona po zakonu nije mogla izvršiti“, navodi se u izvještaju Deviznog inspektorata koji je u posjedu portala CAPITAL.ba.

Dio ovog kredita, kako je utvrdio Devizni inspektorat, završio je na računu „UAB Ukio banko investicione grupe”.

Neprijavljeno iznošenje novca je krivično djelo

„’Energolinija’ je 22. juna 2012. godine po osnovu ugovora o zajmu kreditirala “UAB Ukio banko investicionu grupu” sa tri miliona KM, od novčanih sredstava dobijenih od IRB-a. “Energolinija” ovaj kredit nije prijavila Ministarstvu finansija RS, čime je grubo prekršila Zakon o deviznom poslovanju“, navodi se u izvještaju.



Postupajući na taj način, postoji osnovana sumnja da su “Energolinija“ kao pravno lice i odgovorno lice u tom preduzeću počinili krivično djelo iz člana jer su novac dobijen po osnovu kredita iskoristili za drugu namjenu od one za koju je zaista bio odobren.

Kredit IRB-a vlasnicima ovih firmi poslužio je da bi premostili probleme koji su se javili kada je ukupan gubitak „Birča“ prešao vrijednost kapitala. Tada su vlasnici „Birča“ bili primorani da smanje iznose koje su izvlačili u povezana preduzeća u inostranstvu, kako minus ne bi prešao vrijednost kapitala. Ipak, da ne bi ostali uskraćeni za iznos na koji su računali, smislili su novi način, a to je uzimanje kredita od RS.

„U uslovima kada država daje kredit od 19,4 miliona KM, kontrolisane firme, putem avansa i kredita, izvlače novac u inostranstvo kako ne bi stvarale trošak za „Birač“, i tako nadoknađuju „izgubljenu dobit“ tokom 2011. i 2012. i polako spremaju stečaj. Objasnili smo već da se ukupan gubitak pokušava držati ispod vrijednosti kapitala u navedenim godinama, a to veoma pogađa gospodu, pa na ovaj način pokušavaju nadoknaditi sopstvenu štetu, a kako su iscrpili svoje izvore, onda pribjegavaju državi za pomoć“, zaključuju inspektori.



U izvještaju je navedeno i da će Republički devizni inspektorat o navedenim kvalifikacijama u skladu sa zakonom izvjestiti nadležne organe.

MUP je još 2013. godine, u okviru istrage koju je MUP vodio o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem FG „Birač“ i drugih preduzeća iz sastava te fabrike, podnio Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj zbog sumnje u nenamjensko trošenje novca „Energolinije“.

CAPITAL je prethodna dva dana objavio dijelove povjerljivog zapisnika Republičkog deviznog inspektorata RS o kontroli FG „Birač“ dok je bila u vlasništvu Litvanaca u kojem je detaljno objašnjeno kako su Litvanci putem povezanih firmi u inostranstvu izvlačili novac iz RS, kako su i zbog čega osnovali Balkan investment banku i kako su nenamjenski trošili državne kredite.

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 18:12 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2013, 15:24
Postovi: 6469
Mocni duo iz dnevnika, Sinisa Vukelic i Zoka Pavlovic.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 18:16 
OffLine
Majstor
Majstor

Pridružio se: 21 Maj 2008, 14:24
Postovi: 966
Sta fali Pavlovicu ?..ozb pitam , cini se da kvalitetno prica , bar koliko sam uspio upratiti


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jun 2017, 20:29 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Postovi: 4175
Стари преварант и ублехаш.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Jun 2017, 06:10 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.capital.ba/sankcije-dodiku-k ... iliona-km/

Sankcije Dodiku koštale građane RS osam miliona KM

14. jun. 2017. 14:30 Objavljeno u FINANSIJE

– Vlada za lobiranje u svijetu izdvojila osam miliona ili čak 30 odsto više nego prethodnih godina

– Bačen novac, bez rezultata. Ekonomski – Nema investitora iz SAD, politički – Crna lista

– Za rad predstavništava RS u svijetu izdvojeno 4,5 miliona KM

BANJALUKA, Republiku Srpsku prošlogodišnje lobiranje u svijetu, ali i rad predstavništava koštao je 8,2 miliona KM. Imena tri inostrane lobističke kuće, za čiji rad je izdvojeno 3,7 miliona KM, brižljivo je čuvana tajna.




Stoji to u najnovijem revizorskom izvještaju Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, u kojem je utvrđeno i da su troškovi lobiranja za čak 30 odsto viši u odnosu na prethodnu godinu.

Iako se ogroman novac troši za promociju potencijala, ali i popravljanje imidža, rezultati su vrlo upitni. Po podacima Zavoda za statistiku RS, u posljednjih deset godina samo na lobiranje u SAD potrošeno je 30 miliona dolara. U tom periodu izvoz je pao za čak 159 miliona maraka, uvoz porastao za 27,5 miliona KM, a investicije su bile skoro zanemarive. U prilog tome govori i investiranje od tek 1.000 KM tokom 2015. godine. Od 2007. do 2015. godine iz SAD u RS investirano je 10,3 miliona KM.

Skoro tri četvrtine novca isplaćenog za lobiranje u SAD otišlo je kompaniji “Picard Kentz & Rowe”. Ova firma je prvi put je angažovana 2009. godine, a za svoje usluge “konsultacija i savjetovanja” do kraja 2015. godine inkasirala je 11,1 milion dolara.

Neuspjelo i skupo “šminkanje” RS

Ekonomista Saša Grabovac objašnjava da je po ovom pitanju jedan od većih problema to što se rezultati lobiranja loše predstavljaju javnosti.

“Institucije koje ulažu novac morale bi transparentnije i češće da objašnjavaju ciljeve lobiranja. Ako je cilj lobiranja u SAD bio povećanje izvoza, onda bi neko trebalo da objasni pad stope. Javnost s pravom očekuje odgovore. Međutim, veći dio lobističkih aktivnosti odnosi se na i politička lobiranja i tu je jako teško razgraničiti odnos uloženog novca i postignutih rezultata”, zaključio je Grabovac.

Međutim, i pored svih političkih lobiranja, kako je za CAPITAL istakla politički analitičar Tanja Topić, RS uživa vrlo loš ugled u svijetu.

“Ogroman novac poreskih obveznika se ulaže i najviše novca dato je kada je u pitanju lobiranje u SAD. Istovremeno, SAD uvode sancije predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Mislim da je to najbolji odgovor na pitanje o efektima ulaganja, a stanje bi trebalo progresivno da se poboljšava”, istakla ke Topić.

Ističe i da nema volje da se situacija preispita i promijeni , jer ne postoji pritisak javnosti. Osim toga, ponekad se čuje i glas opozicionih lidera, ali, zaključuje, sve ostane na nivou galame i medijske prašine.

Za 32 zaposlenih 4,5 miliona

RS ne štedi ni kada su u pitanju njena predstavništva pa je 4,5 miliona KM bilo namjenjeno radu kancelarija, u Srbiji (730.000 KM), Ruskoj Federaciji (845.000 KM), Njemačkoj (415.000 KM), Belgiji (570.000 KM), Austriji (555.000 KM), Sjedinjenim Američkim Državama (660.000), Grčkoj (385.000), ali I Izraelu (315.450 KM).

Ako se u obzir uzme i broj zaposlenih u predstavništvima, onda RS najviše košta predstavništvo u Austriji u kojem je zaposlen samo šef Predstavništva, a slijede kancelarije u SAD, sa dvoje zaposlenih, ali i u Izraelu gdje se pominje samo ime Aria Livnea.

U predstavništvima RS u Beligiji i Njemačkoj na spisku zaposlenih je po dvoje, u Grčkoj troje, u Rusiji sedam i u Srbiji 14 radnika.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Jun 2017, 09:47 
OffLine
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2014, 19:45
Postovi: 199
https://www.youtube.com/watch?v=2hkLGEDWZh8

Baš su odabrali 2018. :cry:


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Jun 2017, 17:46 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.capital.ba/pavgord-planira-p ... e-alumine/

„Pavgord“ planira pljenidbu imovine „Alumine“!

16. jun. 2017. 15:44 Objavljeno u FINANSIJE, PRIVREDA

– Sajić: Najvjerovatnije nećemo ponovo blokirati račun, jer nećemo nikome da budemo alibi za stečaj

– Đurđević i Motika nedostupni za komentar

BANJALUKA, Firma „Pavgord“ u narednim danima će vjerovatno ponovo pokrenuti izvršni postupak protiv „Alumine“ iz Zvornika, ali ovaj put neće blokrati račun, već će to učiniti prodajom pokretne i nepokretne imovine, saznaje CAPITAL.

Fočanski „Pavgord“ je na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirao račune „Alumine“, pokušavajući od nje da naplati potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju u iznosu od 155 miliona KM.

Račun je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da povjerioci „Birča“ pokušaju da postignu dogovor sa „Pavgordom“ u roku od 60 dana. Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje firme fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Međutim, prema riječima pravnog zastupnika „Pavgorda“ Aleksandra Sajića, u proteklih gotovo dva mjeseca pregovori nisu ni pokrenuti, zbog čega bi već za desetak dana izvršni postupak mogao da bude nastavljen.

„Pregovora sa ostalim povjeriocima u proteklom periodu nije bilo. Tu, prije svega, mislim na povjerioce iz javnog sektora, a u vezi sa razgovorima koje smo vodili prije skoro već dva mjeseca. Zbog toga će „Pavgord najvjerovatnije nastaviti izvršne postupke protiv „Alumine“. Međutim, ovaj put nećemo ići na blokadu računa, jer „Pavgord“ ne želi da bude izgovor za nezakonito podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja koje je tražila uprava „Alumine“, već ćemo najvjerovatnije tražiti prodaju ostale imovine, založenih stvari, vozila“, kazao je Sajić.

Sajić je pojasnio da „Pavgord“ nakon 26. juna, ima rok od 30 dana da traži nastavak izvršnog postupka, što će se, kako je rekao, sigurno i desiti u tom periodu.

Govoreći o ponudi „Pavgorda“ da kupi kompletna potraživanja „Birča“, Sajić je rekao da većina povjerilaca ne razmišlja ozbiljno, jer je pitanje šta će dobiti ako „Alumina“ ode u stečaj.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević danas nije želio da daje izjave, a nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa predsjednikom uprave „Alumine“ Miloradom Motikom.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović prošle sedmice je na Skupštini povjerilaca FG „Birač“ u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

„Pavgord“ je ranije otkupio potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od FG „Birač“, ali stečajni upravnik Lazo Đurđević ih nije priznao. Zbog toga je „Pavgord“ na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv „Alumine“.

CAPITAL: M. Čigoja

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 19 Jun 2017, 11:49 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/po ... iona/78718

Poslanici iz RS-a ne koriste smještaj u Lukavici plaćen 26 miliona

Izvor: Fena, 19.6.2017 11:36:10

Poslanici iz RS-a ne koriste smještaj u Lukavici plaćen 26 miliona
Nijedan državni poslanik još uvijek ne spava u zgradi za smještaj predstavnika Republike Srpske u državnim institucijama u Istočnom Sarajevu koja je prije dvije godine plaćena 26 miliona maraka.

U posljednjih godinu dana, od kada je otvoren Centar u Istočnom Sarajevu, u njemu je ostvarena tek 91 posjeta, navode iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, što je manje od jedan posto iskorištenosti ovog prostora sa 15 soba i 22 luksuzna apartmana.

Vlada Republike Srpske je 2015. godine kupila nedovršenu zgradu u Istočnom Sarajevu od firme “Megasan” za 26,6 miliona konvertibilnih maraka. Opremanje zgrade je koštalo preko dva miliona maraka, a ugovor o kupovini nikada nije objavljen. Zgrada je zvanično otvorena u junu 2016. godine.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić prethodno je hvalila izgradnju smještaja za poslanike iz Republike Srpske i žalila se kako poslanici, kada dolaze na sjednice Parlamenta u Sarajevu, spavaju po raznim hotelima u Istočnom Sarajevu. Godinu dana nakon njegovog otvaranja, Majkić još uvijek, kako kaže, nije provela noć u Centru u Istočnom Sarajevu jer “nije završena administrativna procedura”.

“Ne mogu preći sama tamo kako hoću”, kaže Majkić.

“Transparency International” u Bosni i Hercegovini je tražio ugovor Vlade Republike Srpske i “Megasana”, ali je ova kompanija odbila objavljivanje ugovora, kaže glasnogovornica ove organizacije Ivana Korajlić.

"Oni su proslijedili toj firmi, kao trećoj strani, zahtjev i oni nisu dali saglasnost jer su smatrali da će to ugroziti njihovo poslovanje", objašnjava Korajlić i dodaje da je Vlada Republike Srpske pojedine informacije o izgradnji zgrade označila povjerljivima.

Iz Vlade su objasnili da će u zgradi boraviti “eminente ličnosti iz vrha političkog života”, pa su u ugovor unesene karakteristike i pozicije sigurnosnih sistema “čije bi upoznavanje javnosti značajno umanjilo njihovu efikasnost”. Zbog toga je cijeli ugovor označen tajnim i povjerljivim, objašnjava Korajlić.

"Meni je tu cijela svrha toga upitna i, s druge strane, koliko će to stvarno biti korišteno i gdje je tu računica za bilo kakvu uštedu", kaže Korajlić.

Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske odbila je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dostaviti podatke o tome koliko košta održavanje zgrade i koliki su prihodi od iznajmljivanja soba i apartmana. Fotografu BIRN-a također nije dozvoljeno snimanje apartmana.

Osiguranje i održavanje zgrade od 9.000 kvadratnih metara trenutno plaća Vlada Republike Srpske. U manjem dijelu zgrade nalazi se 15 institucija Republike Srpske, dok se na više od 6.000 kvadratnih metara nalazi osam kancelarija, 15 soba s kupatilom, 22 apartmana površine od 57 do 127 kvadratnih metara, četiri kabineta, kongresna sala sa 150 mjesta, velika i mala sala za sastanke i restoran za 60 osoba. Namještaj za ovu zgradu koštao je 1,5 miliona maraka.

Zgrada je otvorena u junu 2016., a za punu godinu dana imala je 91 posjetu, kažu iz Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske.

Cijena noćenja u sobi je 20 KM, a u apartmanu 30 KM. Njihovo mjesečno iznajmljivanje je 300 KM, odnosno 475 KM, a luksuzni apartman s kabinetom mjesečno košta 1.200 KM.

Pravo na smještaj imaju član Predsjedništva iz Republike Srpske, državni premijer, ministri i njihovi zamjenici te državni parlamentarci iz Republike Srpske. Svi njihovi pratioci, poput šefova kabineta, savjetnika i vozača, također imaju pravo na smještaj u Istočnom Sarajevu.

Besplatno spavanje imaju predsjednik Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine, premijer i ministri, kao i njihova pratnja.

Državni parlamentarci imaju pravo na iznos do 500 maraka mjesečno iz budžeta BiH za zakup stana. Iz Državnog parlamenta potvrđeno je da nije potpisan nijedan ugovor za smještaj zaposlenih, poslanika ili delegata u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Postoji i drugi način korištenja smještaja za poslanike. Država im plaća hotelski smještaj kada dolaze na sjednice. Parlament ima potpisan ugovor s 11 hotela u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, međutim zgrada Vlade Republike Srpske nije na ovom spisku.

Poslanici i delegati do sada su najčešće spavali u hotelima “Europe”, “Terex” i “Terme”.

Poslanica Majkić tvrdi da ne koristi zgradu u Istočnom Sarajevu samo jer “nije završen administrativni dio”. Kaže kako planira da koristi smještaj “kad se završi proces, da se to uredi”.

Majkić dodaje da je “neobjašnjivo” kašnjenje ovog procesa i kaže da je on namjerno usporen.

“Da je taj centar u Sarajevu, već odavno bi bio korišten, a pošto je u Republici Srpskoj, odmah je problem, to su naši međusobni odnosi”, smatra Majkić.

Poslanici i delegati do sada nisu mogli zgradu u Istočnom Sarajevu koristiti kao hotel jer u vrijeme kada je Parlament BiH provodio tender za hotelski smještaj, zgrada Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu još uvijek nije bila otvorena. Trenutno je u toku tender za nabavku hotelskog smještaja od 2017. do 2019. godine.

Iz Državnog parlamenta su za BIRN potvrdili da Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske nije prijavila zgradu u Istočnom Sarajevu na ovaj tender. To znači da, barem do 2019. godine, poslanici i delegati neće ovaj smještaj moći ni povremeno koristiti kao hotel.

Pravilnik o korištenju objekta u Istočnom Sarajevu koji je usvojila Vlada Republike Srpske daje punu slobodu poslanicima da iznajme smještaj na dnevnom, mjesečnom ili godišnjem nivou. Jedan od razloga zašto poslanici ne koriste ovaj smještaj jesu njihovi privatni ugovori o najmu smještaja koji još uvijek nisu istekli.

Parlamentarac Lazar Prodanović iz SNSD-a također nije koristio smještaj u zgradi Vlade Republike Srpske. Objašnjava da iznajmljuje smještaj i koristi pravo zakupa stana te zbog toga ne može potpisati novi.

"Onda bismo morali da raskinemo taj ugovor sa stanodavcem i da potpišemo novi", kaže Prodanović i dodaje kako je za to potreban tender Parlamenta BiH.

Prodanović tvrdi da će poslanici iz Republike Srpske koristiti smještaj “onog momenta kada se stvore administrativni uvjeti”.

Važeći pravilnici Parlamenta BiH nigdje ne spominju tender za mjesečni najam stana. Kao i pravilnik o smještaju u Istočnom Sarajevu, pravilnici Parlamenta ostavljaju mogućnost poslanicima da sami pronađu privatni smještaj i potpišu ugovor.

Već ranije su se poslanici iz SDS-a izjasnili da neće koristiti smještaj koji je kupila Vlada Republike Srpske.

Poslanik Ognjen Tadić kaže kako je svoj smještaj u Istočnom Sarajevu riješio prije nego što je zgrada Vlade Republike Srpske napravljena i otvorena, i da svaki poslanik ima pravo da sam potpiše ugovor o iznajmljivanju stana.

"I da nije bilo toga, nisam pokazao interes za korištenje ovih uvjeta jer smatram da ta vrsta kolektivnog smještaja nije nešto što odgovara mojim potrebama, posebno imajući u vidu izvjesni luksuz, koji ja nisam vidio a za koji sam čuo", kaže Tadić i dodaje kako je kupovina zgrade u Istočnom Sarajevu bila “poslovno i budžetski neopravdana odluka”.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nekoliko puta je koristio zgradu u Istočnom Sarajevu za sastanke. U decembru 2016. susreo se s Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, a ove godine je na kratkom sastanku ugostio tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, navodi BIRN.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Jun 2017, 10:48 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.blic.rs/vesti/republika-srps ... ih/pscdcp8

Kako smo postali ROBOVI STRANAČKIH DOGOVORA: Život u grehu jača ljubav koalicionih partnera

Nedeljka Breberina | 21. 06. 2017 - 17:57h
Koliko god propusta u radu imao neki direktor, ministar ili funkcioner sličnog ranga – neće biti smenjen dok tako ne odluči stranka ili koalicija.

Takva praksa odavno je sastavni deo političkog života u Srpskoj, a primeri iz dana u dan postaju sve drastičniji, zbog čega se javnost s razlogom pita koji to tačno greh treba da počini neki funkcioner da bi, zbog istog bio i smenjen.

Propusti u radu direktorke banjalučkog Centra za socijalni rad Vere Sladojević, kadra DNS, mesecima pune novinske stupce. U isto vreme, lider te stranke Marko Pavić poziva socijalistu Petra Đokića da zbog propusta u slučaju „Ljubija“ podnese ostavku na ministarsku poziciju, dok Milorad Dodik otvoreno uskraćuje podršku DNS-ovom ministru Neđi Trniniću. Iz Vlade RS i od predsednika Republike, takođe, stižu javne pretnje da će svi direktori javnih preduzeća koji su negativno poslovali u 2016. biti smenjeni.

Međutim, od svih nabrojanih, niko do sada nije ostao bez svojih dobro plaćenih funkcija, jer tako na kraju nije odlučila „koalicija“.

Pročitajte još:
Pavić: Đokić treba da podnese ostavku zbog neuspele prodaje RŽR “Ljubija”
TRPE SE ZBOG VLASTI "Ljubija" će na doboš posle izbora 2018.
Dodik ljut na Neđu Trninića, uskraćuje podršku ministru iz DNS
Politički analitičari ocenjuju da problem leži u činjenici da ne živimo u demokratskom, već partokratskom društvu gde je reč stranke ili koalicije, ipak – poslednja.

- Sve što se dešava u društvu plod je onoga što dogovaraju političke partije i koalicije. Videli smo, kada su, recimo bili unutarstranački izbori u DNS, da je reč demokratskom društvu, imali bismo više kandidata, čak i unutarstranačku kampanju. Međutim, na kraju je samo potvrđeno nešto o čemu je ranije odlučeno ili dogovoreno. Takođe, kada su u pitanju dešavanja oko direktorke banjalučkog Centru za socijalni rad, problem je što su građani navikli na te stvari i što smatraju da se tu ništa ne može promeniti. Naravno, ne može, možda baš u tom trenutku, ali može tokom izbornih ciklusa da se dovedu neke nove garniture koje neće takve stvari raditi – kaže analitičar Borislav Vukojević.

On dodaje da je gotovo postalo pravilo da se politička moć u Srpskoj meri brojem glasova, odnosno ruku koje imate u skupštini ili organima u kojima se odlučuje, a na osnovu toga kreiraju i međustranački odnosi. Zbog toga i sami koalicioni sporazumi, koji bi trebalo da budu „okvir“ njihovog rada za dobrobit građana, zapravo postaju oružje za međusobne ucene, i to uglavnom oko raspodele pozicija.

Narodna skupština Republike Srpske
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Narodna skupština Republike Srpske
Sličnog mišljenja je i novinar i analitičar Branislav Božić, koji ističe da se kod nas osvajanje vlasti podrazumeva kao osvajanje plena.

- Stručnost i rezultati rada se slabo gledaju. Poruka koja se šalje uglavnom se svodi na to da jedino možete računati na neku društvenu promociju hodom kroz političke partije, jer oni doživljavaju, a mi na to pristajemo, osvajanje vlast kao politički plen, pri čemu je dozvoljeno sve. Delimični problem je i u Izbornom zakonu, koji propisuje nizak izborni prag, pa imamo veliki broj onih koji se kandiduju i koji dođu u poziciju da budu faktor odlučivanja – smatra Božić.

Bahatost vlasti

U Udruženju građana „Oštra nula“ ističu da su odsustvo vladavine prava i bahatost vlasti glavni razlozi zašto smo praktično postali robovi političkih stranaka i njihovih dogovora.

- Koliko funkcionišu mehanizmi pravne zaštite toliko se mogu kontrolisati ovakve stvari, pa kada je i reč o nesavesnom radu funkcionera. Međutim, to se kod nas uopšte ne kontroliše. Izbori nisu jedina opcija pomoću kojih građani mogu kažnjavati ovakve pojave, već to mogu biti i protesti, građanski zborovi i inicijative. Ipak, daleko smo od toga da je to učestala praksa kod nas, već se to uglavnom dešava po potrebi – kaže predsednica Udruženja Dražana Lepir.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Jun 2017, 10:06 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.akta.ba/bs/Vijest/kapital/im ... obos/78927

Imovina Alumine odlazi na doboš

Izvor: Glas Srpske, 25.6.2017 11:11:27

Imovina Alumine odlazi na doboš
Firma "Pavgord" iz Foče podnijela je zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv "Alumine" iz Zvornika prodajom njene pokretne i nepokretne imovine.

Dodatnu brigu u "Aluminu" unijela je i neizvjesnost od razvoja situacije, s obzirom na to da u ponedjeljak ističe privremena deblokada njenih računa.

Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana. "Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su, kao i "Alumina", poslovala u sastavu Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koja je u stečaju. Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade "Alumininih" računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona maraka, a koje je "Pavgord" od Litvanaca otkupio za 6,4 miliona evra.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da niko ne zna šta će se dešavati u ponedjeljak nakon isteka deblokade, ali da do prodaje imovine, založenih stvari i vozila ne može doći dok sud ne odluči o prigovoru "Alumine" na blokadu računa.

"Ipak, ako bi u ponedjeljak donijeli odluku o prigovoru i prihvatili zahtjev "Pavgorda", zapljena bi mogla odmah da počne. Odmah nakon blokade računa uložili smo prigovor, ali Osnovni sud u Zvorniku ni nakon dva mjeseca nije donio odluku. Nije jasno zašto to nije urađeno jer je sud po hitnoj proceduru trebalo da odbije ili prihvati prigovor. Ovako je "Alumina" u talačkoj situaciji i trpi ogromnu materijalnu štetu jer ne može da posluje normalno", rekao je Milošević.

Istakao je da nisu dobili zahtjev "Pavgorda" za nastavak izvršnog postupka.

"U cijelom postupku dešavaju se neuobičajene i neobjašnjive stvari. Račun je bio blokiran na oko 155 miliona maraka, a u prigovoru je navedeno da "Pavgord" nije preuzeo toliko, nego oko 122 miliona maraka. Sada imamo situaciju da sudija nalaže vještačenje visine iznosa potraživanja. Sve rade obrnuto. Prvo je blokiran račun, a onda provjeravaju koji je iznos", kaže Milošević.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika kazao je da će sve biti jasno u ponedjeljak.

"Nemam nikakav interes da pravim spektakl, niti da spekulišem. Ako to zakonski mogu, neka blokiraju račun, ali neka svako radi svoj posao kako treba - i mi, i sud i "Pavgord". Ako dokažu da je ovo njihovo, ja ću odmah da se spakujem i odem", kaže Motika.

Pravni zastupnik "Pavgorda" Aleksandar Sajić kaže da nije bilo nikakvih pregovora o potraživanju sa drugim povjeriocima Fabrike glinice "Birač" i da je "Pavgord" prije nekoliko dana tražio nastavak izvršnog postupka.

"Imajući u vidu poteškoće koje bi blokadom računa nastale za "Aluminu", a "Pavgord" ima želju da "Alumina" što bolje posluje, mi smo tražili nastavak izvršnog postupka prvo prodajom založenih pokretnih stvari i opreme, zatim nekretnina, pa udjela u "Alumini", a tek onda kao posljednju opciju blokadu računa", rekao je Sajić i dodao da "Pavgord" mora da nastavi pravnu borbu iako je bio spreman da sa ostalim povjeriocima "Birča" postigne dogovor čak i na svoju štetu.

Portparol zvorničkog suda Čedo Jović rekao je da je nadležnima proslijedio pitanja iz "Glasa Srpske" u vezi sa "Aluminom", ali odgovori u petak nisu stigli.

"Alumina" je ranije Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH podnijela žalbu na rad sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović, koja je zadužena za ovaj sluča

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Poslednji put menjao korisnik dana 26 Jun 2017, 10:10, izmenjena samo jedanput

Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Jun 2017, 10:09 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Me ... aja/432088

Mektić: Dodik je krajem maja u RS unio 200.000 evra u kešu

Foto: N.N. | Mektić: Osobe poput Dodika ne mogu mi govoriti šta je izdaja Dejan Šajinović

26.06.2017 10:51 BANJALUKA - Milorad Dodik je krajem maja u Republiku Srpsku unio 200.000 evra u kešu, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH na pres konferenciji koja je još u toku u Banjaluci. Mektić je pojasnio da je novac unesen legalno, jer je Dodik prijavio kompletan iznos, ali ga je pitao odakle mu taj novac. Komentarišući jučerašnje obilježavanje "Proboja koridora" na Dugoj Njivi kod Modriče, Mektić je rekao da je Dodik švercovao visokoakciznim robama dok se stvarala RS. "Dok se stvarala RS Milorad Dodik je iz Beograda švercovao visokoakciznim robama", rekao je Mektić novinarima. Mektić je rekao da ne zna kako Dodik može da pogleda u oči onima koji su, kako je rekao, ginuli dok se stvarala RS. "Ja sam bio s narodom u ratu i odlikovan sam, i zato ne mogu dozvoliti da mi osobe kao Milorad Dodik, koji su pobjegli i iz Beograda švercovali visokoakciznom robom, govore šta je izdaja", rekao je Mektić.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 03 Jul 2017, 21:47 
OffLine
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Postovi: 2062
http://www.rtvbn.com/3870211/kvadrat-iz ... jevu-2762-

Kvadrat izgradnje bolnice u Nišu 960 €, a u I. Sarajevu 2762 €

Cijene po kojima se grade i renoviraju zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj daleko su veće od cijena gradnje ovakvih ustanova u Srbiji. Tako će cijena jednog kvadratnog metra potpuno opremljenog prostora za Bolnicu u Istočnom Sarajevu dostići 3 puta veću cijenu nego gradnja novog Kliničkog centra u Nišu.

Vijesti Republika Srpska Ponedjeljak, 03.07.2017. | 20:33

Gradnja novog Kliničkog centra u Nišu koji će pružati imati 17 operacionih sala se privodi kraju i prvi pacijenti bi trebalo da budu primljeni do kraja godine. Cijena jednog kvadratnog metra potpuno opremljenog prostora za ovaj Klinički centar iznosi 960 evra.

Kod dogradnje novih objekata Kliničkog centra Banjaluka koji ima 12 operacionih sala, kvadrat opremljenog prostora koštao je 1400 evra.

U Istočnom Sarajevu počinje gradnja nove bolnice ''Kasindo'', koja će imati 4 operacione sale. Cijena kvadratnog metra koštaće 2762 evra, odnosno 5400 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom.

Gradnja zdravstvenih ustanova i u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu je potrebna, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, ali je problem što se gradi kreditima sa dugim grejs periodom po veoma visokim cijenama.

''Kao što će neko i vraćati te kredite, neko će morati i da odgovara i objasni kako je, recimo, u Nišu postignuto da za jedan kvadrat izgrađenog opremljenog prostora plati gotovo tri puta manje nego što će to biti plaćeno za bolnicu u Istočnom Sarajevu'', rekao je bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Slobodan Stanić.

Ministar zdravlja Republike Srpske je prilikom dogovora o početku gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu poručio da će sve koštati 46 miliona maraka bez PDV-a.

''Izvođač će obezbijediti sredstva, a nakon toga, u 72 rate će biti isplaćena sredstva za gradnju bolnice'', poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić.

Zanimljivo je da je prethodni tender za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu koji je poništila Komisija za žalbe predviđao još skuplju gradnju od one koja je naknadno ugovorena.

_________________
Dodik-Bio je GENOCID u Srebrenici!
https://www.youtube.com/watch?v=01Qa2tkMYi8
Dodik: Malo sam plaćen za ono što radim
https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2017, 21:32 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Postovi: 4364
dje si Vaskovicu i dje su ti nestali svi tekstovi o mtelu sa bloga? :D

_________________
"Tamo gdje se vlada, tu postoje mase; a gdje su mase, tu postoji potreba za robovanjem. Gdje ima robovanja, individue su malobrojne, i one imaju protiv sebe instinkte i savjest stada."
Friedrich Nietzsche


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1611 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 81  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs