banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 18:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 05:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Apr 2005, 04:11
Maran Ata je napisao:
Dragutin je napisao:
:D

Isus je davsi svoj zivot platio otkupninu za sve ljude, tako da svako ko ispravno veruje u otkupnu zrtvu Isusa Hrista ima sansu da stekne pomirbeni odnos sa Stvoriteljem i zauvek zivi u novom uredjenju u raju na zemlji.

А крштење? Јел оно потребно или не? :roll:

Svakako! Krstenje je simbol, ili potpis ugovora, javna izjava da je osoba spremna da vrsi Bozju volju! Pre krstenja je predanje, momenat kada je osoba u srcu odlucila da se odrekne sebe, momenat kada je osoba razumela Bozju volju i spremna je da zivi za Boga, spreman je da vrsi Bozju volju a ne svoju! Do takvog tacnog spoznanja se dolazi iskljucivo pazljivim i temeljitim proucavanjem Biblije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 13:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
То је све, само НЕ тачно спознање онога што пише у Библији. :wink:

Јер да си читао, видео би да Библија говори о крштењу као умирању и поновном рађању, само овог пута не по жељи тела и мужа, него од Бога, а само тако наново рођени имају потенцијал вечног живота. :angel:

Ово што си ти описао је карактеристика палог протестантизма, у коме је крштење заиста само јавна објава, и ништа друго. Као што носе накит, тако је за њих и крштење део накита који носе да покажу другима шта имају. Колико је то приземно и егоистички, не треба ни објашњавати. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 22:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
Citiraj:
Svakako! Krstenje je simbol, ili potpis ugovora, javna izjava da je osoba spremna da vrsi Bozju volju! Pre krstenja je predanje, momenat kada je osoba u srcu odlucila da se odrekne sebe, momenat kada je osoba razumela Bozju volju i spremna je da zivi za Boga, spreman je da vrsi Bozju volju a ne svoju! Do takvog tacnog spoznanja se dolazi iskljucivo pazljivim i temeljitim proucavanjem Biblije.

Pozdrav

Ako je ovo ovako kako ti kazes Dragutine,zasto onda krstite male bebe,koje neznaju nista a kamoli da potpisu tako vazan ugovor?
Mozda kada odrastu ne zele da budu to sto jesu,a krsteni su necijom krivicom?
Zasto se onda ne saceka sa tim ritualom dok osoba nije zrela i sama ne odluci ko ce i sta ce da bude u buducnosti.
Ovo se moze takodjer upotrjebiti za muslimane koji rade sunnet ili obrezivanje,a mozda to djete sutra ne zeli biti musliman,al ko ga pita?
Roditelji rade po svojoj volji :(

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2005, 23:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Dzenita je napisao:
Citiraj:

Pozdrav

Ako je ovo ovako kako ti kazes Dragutine,zasto onda krstite male bebe,koje neznaju nista a kamoli da potpisu tako vazan ugovor?
Zasto se onda ne saceka sa tim ritualom dok osoba nije zrela i sama ne odluci ko ce i sta ce da bude u buducnosti.
Ovo se moze takodjer upotrjebiti za muslimane koji rade sunnet ili obrezivanje,a mozda to djete sutra ne zeli biti musliman,al ko ga pita?

pozdrav

Potpuno se slazem - ja cu svom djetetu pokusati da nenametnem svoj ateizam, a dozvolicu mu (cak cu i platiti - inace mora se platiti krstenje, kako ironicno) da se krsti ako hoce i prije 18-e, ako uvidim da je to sto ono hoce...
Ali krstiti mala stvorenja koja pojma nemaju sta se desava, a kamo li sta hoce u zivotu je krajnje sebicno, a na nasim prostorima cesto izraz malogradjanstine. (Drago mi je da nisam krsten)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 04:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dzenita je napisao:
Pozdrav

pozdrav

Pozdrav i tebi Dzenita! Slazem se s tobom po pitanju krstenja male dece. Krstenje male dece je ritual koji primenjuju krive religije. Biblija ne govori o krstenju male dece. Ispravno je kako si ti zakljucila, naime da se osoba krstava onda kada je upoznata sa Bozjom voljom i spremna je da tu istu volju vrsi. Malo dete od godinu dana pa i kasnije, ne zna i ne razume Bozju volju, tako da je cin krstenja ocigledno neispravan i cini puki i bezvredni ritual!
Uzor je Isus Hrist, Bozji sin koji se krstio kada je imao 30 godina. Njegovo krstenje je bila javna izjava da je spreman da vrsi volju svog Oca, Boga i Stvoritelja i ispuni zakon i razlog zbog koga je poslat na zemlju. Kao sto vidimo Isus je u potpunosti bio podlozan svom Ocu i u potpunosti ispunio volju svoga Oca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 05:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
То је све, само НЕ тачно спознање онога што пише у Библији. :wink:

Јер да си читао, видео би да Библија говори о крштењу као умирању и поновном рађању, само овог пута не по жељи тела и мужа, него од Бога, а само тако наново рођени имају потенцијал вечног живота. :angel:

Ово што си ти описао је карактеристика палог протестантизма, у коме је крштење заиста само јавна објава, и ништа друго. Као што носе накит, тако је за њих и крштење део накита који носе да покажу другима шта имају. Колико је то приземно и егоистички, не треба ни објашњавати. :roll:

Makarije Biblija govori o Krstenju kojim je krstio Jovan i o "krstenju u smrt". Ti govoris o krstenju kojim se krste oni koji imaju nebesku nadu, nadu da zajedno vladaju i sacinjavaju vladu Bozjeg Kraljevstva sa Isusom Hristom kao kraljem na celu.
Ja imam nadu u vecni zivot u raju, ovde na zemlji kao sto i jeste namera naseg Stvoritelja koji je "stvorio zemlju da ne bude pusta, vec da se u njoj nastava", kao sto su i Adam i Eva bili stvoreni, stvoreni za zivot na zemlji, da se radjaju i imaju potomstvo za zivot na zemlji i da celu zemlju pretvore u raj, slican Edenu! Bog nije odustao, niti promenio nameru.

By the way, nisam protestant!
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 08:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ne slažem se sa tvrdnjom da djeca ne poznaju Božiju volju, jer djeca nose u sebi jasno sjećanje na obećanje koje je dano Tvorcu kada su dobrovoljno došla da se rode na Zemlji.

Uostalom, treba razmisliti na šta to Isus misli kada kaže da treba da se "povratimo i budemo kao mala djeca" i "ovakvih je Carstvo Nebesko".
Ono što djeca nemaju i što ih mi stariji trebamo poučiti jeste životno iskustvo, odnosno kako najbolje razviti, primijeniti i ispoljiti ono što nosimo u sebi kad se rodimo, i kako na najbolji način ispuniti svoju svrhu radi koje smo i došli da živimo na Zemlji.
To je osnovna svrha odrastanja, obrazovanja, odgoja i duhovne izgradnje.

Neki od nas su tu da ostanu zastalno (u vječnom životu na preobraženoj planeti Zemlji, o čemu i Dragutin govori), ali neki su samo prolaznici i skupljači iskustava koja će im biti potrebna na drugim svjetovima u beskraju Tvorčevog stvaranja.
Ali bilo kako bilo, svi smo tu da što bolje vršimo Tvorčev naum za nas i da mu se što više približimo i nikakav spoljni znak sam po sebi to ne može da učini, ako ga ne prati unutrašnja spremnost.
Spoljni znak (krštenje, obrezanje, inicijacija), nije uslov ničega posebnog, i uglavnom služi nama da nas podsjeti šta smo Bogu obećali.
Onom ko to živo sjećanje nosi stalno u sebi i ne zaboravlja ga, to nije neophodno.

Dženita je sjajno primijetila vezu obrezanja i krštenja i time (možda i ne znajući :)) apsolutno potvrdila poentu apostola Pavla iz Poslanice Rimljanima (kada on govori o obrezanju) i koja se u svakoj i najsitnijoj nijansi može primijeniti i na (ritualno) krštenje koje može da znači mnogo ili baš ništa.
Ali u svakom slučaju, nametati djeci bilo šta nije dobro. Mnogo bolji put je pokazati im svojim ličnim primjerom da je taj put ispravan, i sačekati da ga oni prirodno izaberu kad za to izraze želju i spremnost.
Bravo Dženita! Vidi se da Duh Sveti radi u tebi! :) :)

Dakle, ono što je istinski važno je šta živimo a ne kakav smo ugovor potpisali ili kakav ritualno-simboličko-mistički uslov smo ispunili.
(Dogma o novom rođenju putem krštenja je osnovana onoliko koliko se takav preobražaj zaista dešava u praksi, a to je toliko mali broj slučajeva da je to živi užas. Mnogo veći procenat pravog novog rođenja, tj. suštinskog pozitivnog preobražaja ljudi dešava se u "vatrenim krštenjima" tj. kroz životne nedaće i u teškim i komplikovanim životnim situacijama. Predlažem da se malo razmlisli o ovom.)

S druge strane ako o krštenju govorimo kao o ugovoru (što, uzgred, uopšte nije loše objašnjenje o čemu se tu radi), treba imati na umu da ugovor koji se potpiše je istovremeno i presuda za tebe ako ga ne ispuniš.
Najgore je to što se često dešava da se potpisani ugovori različito tumače, a u ovom konkretnom slučaju nezgodno je ako se nađe da ti različito tumačiš ugovor od onoga s kim si ga potpisao, jer to je Tvorac sam. A mi ne znamo kako On tumači taj ugovor (mi u stvari ne znamo ni šta u tom ugovoru stoji), mi samo mislimo da znamo i da učenja koja možda slijedimo daju precizne i jasne odgovore, ali stvarnost je daleko od toga.
Nema tog učenja i religije pod kapom nebeskom koji su odmakli mnogo dalje od duhovne početnice i koji su zašli malo dublje u bogatstvo poruka i poruka Svetih Spisa i života na Zemlji.
A mnogo je, i previše, samozvanih jedinosipravnih! Mogli bi se vrlo uskoro suočiti se teškim razočarenjima.

Pa ipak, važno je bar početi i tražiti, jer ko traži taj i nađe, a oni koji se pokažu dovoljno strpljivi i iskreni, već će imati vremena za sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 08:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
Dzenita je napisao:
Citiraj:

Pozdrav

pozdrav

опет се петљаш где ти није место.
Деца се КРСТЕ у случају болести или упокојења.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 13:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

SRBIJA je napisao:
Dzenita je napisao:
Citiraj:

Pozdrav

pozdrav

опет се петљаш где ти није место.
Деца се КРСТЕ у случају болести или упокојења.

Ti petljas stvari - Ja ne znam ni jedne roditelje unazad 5-6 godina, a da nisu krstili svoje bebe. A koliko sam upucen sve su bile savrseno zdrave.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 15:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Već postoji bar jedna tema o krštenju pa o tome nastavite na njoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Постоји и тема о мухамеданцима, па се не буниш кад отварају нове о себи... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 17:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

U svakom slucaju ima tu vise nego sto se cini - roditelji se, bilo iz vjerske ili malogradjanske zabrinutosti, boje da nece moci dovoljno uticati na svoju djecu da se sama krste kad napune recimo 18 godina, pa to odmah rijese... Zalosno...
Ja sam prezahvalan svojim roditeljima sto me nisu krstili.

PS
Koja je razlika izmedju malih i velikih Srba?
- Mali se krste kad su mali, a veliki kad su veliki :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ПО томе испада да ни Свети Апостоли нису знали шта раде, јер су крштавали целе домове све са децом... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 18:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
ПО томе испада да ни Свети Апостоли нису знали шта раде, јер су крштавали целе домове све са децом... :lol:

Hm, iako nisam vjernik, mislim da bi negdje u bibliji trebalo biti definisano da covjek treba ici svojim putem, te da sam treba spoznati i prikloniti se bogu. Ima li ista bolje od dobrovoljnog krstenja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Жао ми је... али то је само твоја људска логика насупрот чињеница из Библије. У тој трци неминовно губиш. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 21:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Жао ми је... али то је само твоја људска логика насупрот чињеница из Библије. У тој трци неминовно губиш. :lol:

Ma daj molim te... u ostalom nisi odgovorio na pitanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 21:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Draco_Malfoy je napisao:
Maran Ata je napisao:

Hm, iako nisam vjernik, mislim da bi negdje u bibliji trebalo biti definisano da covjek treba ici svojim putem, te da sam treba spoznati i prikloniti se bogu. Ima li ista bolje od dobrovoljnog krstenja?

Potpuno si u pravu! Sasvim je logicno da se mala deca nisu krstavala upravo iz razloga sto je za krstenje (sto je samo simbol koji su pripadnici krivih religija, sto znaci covek, pretvorili u ritual koji nema apsolutno nikakvo znacenje za Boga, naprotiv to je radnja koju Bog osudjuje) iskljucivo potrebno da se u potpunosti razume Bozja volja! Da bi se razumela Bozja volja potrebno je ozbiljno i temeljito studiranje i proucavanje Biblije. Nije potrebno da naglasavam da je apsurdno pominjati malo dete i studiranje! Sasvim je razumljivo da malo dete, narocito ne jednogodisnja beba, ne razume znacenje, niti pojam Bog a kamoli sta je to Bozja volja.

U delima apostolskim stoji da je Petar krstavao dom Kornelijev ali Petar ni u kom slucaju, obzirom da je znao sta je potrebno za krstenje, nije, niti bilo gde u Bibliji stoji da je on, niti bilo koji drugi apostol ili bilo koja osoba koja je navedena u Bibliji, krstavao ili krstavala decu. Cin krstenja podrazumeva slobodan izbor i slobodnu volju, zelju da se sluzi Bogu. Samim tim sto bi se deca krstavala, kao sto to cine krive religije, bez njihovog pristanka, jer razumljivo je da se kod malog deteta ne radi o dobrovoljnom cinu vec o prinudi, sam cin krstenja poprima oblik ritualne radnje i kao takav nema nikakvu vrednost u Bozjim ocima jer je u potpunosti protivan hriscanskim principima koji su zasnovani iskljucivo na ljubavi. Sila i prinuda, svakako nisu izraz ljubavi!

Iako nisi religiozan i ne poznajes Bibliju, tvoja zdrava logika ti u potpunosti i na precizan nacin govori sta je ispravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 23:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dragutine,da se vratimo mi na tvoju temu ,prava religija.
Tema je stvarno super,kad bi se moglo normalno na njoj razgovarati :) ali,koja je tema mogla u miru da se sprovede

Reci cu ti sad nesto onako sa sveg srca.
Losi su oni muslimani koji ubijaju nekoga samo zato sto nije musliman,to za mene nije vjernik.Ako si ti krsten ne mora da znaci da ne volis Boga,a ako volis Oca,pa to je Allah kako onda da te mrzim samo zato sto si krsten,il sta ti ja znam

Ti kazes da je hriscanstvo prava religija...hm...da mozda bi to ona i bila da nije zadrtih i fanatika,il`islam?Da,mozda da nije fanatika i zadrtih,
prava je ona religija (Pripadnici) neke il bilo koje religije koji Allaha,Boga,Oca vole iskreno i iskreno Mu sluze.

E sad...moj stav i gledanje da jedina religija koja ne pripisuje Bogu nikga ravnim i nikoga uz Njega je Islam.Jer kad se upozna temeljita sustina islama i stvarno se sve shvati sto se realnije moze,upozna se da nema drugohga Boga sem tog jednog.Da Mu se ne pripisuje ni sin ni zena ni djeca,niti bilo sta Njemu slicno,jer to ne postoi.
Boga treba obozavati ali nikako mu pripisivati bilo koga slicnog Njemu :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2005, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Uzor je Isus Hrist, Bozji sin koji se krstio kada je imao 30 godina. Njegovo krstenje je bila javna izjava da je spreman da vrsi volju svog Oca, Boga i Stvoritelja i ispuni zakon i razlog zbog koga je poslat na zemlju. Kao sto vidimo Isus je u potpunosti bio podlozan svom Ocu i u potpunosti ispunio volju svoga Oca.

Zanima me koliko je to dostojno i istinito i odkud tako pouzdana informacija da se Isus a.s krstio i to bas u 30-toj god.Kur`an jasno govori o tom covjeku,al nigdje Bog nije spomenuo da Mu je Isus sin ili da je krsten,ili da krstenje ima ikakvog znacenja.Dakle,nebi bilo lose da se malo pozabavis uporedjivanjem Biblije i Kur`ana,ja zaista vjerujem u Bibliju ali u njezin original,al`na zalost taj original vise ne postoji jer su ljudi vjekovima dopisivali kako se njima dopadalo :(

Evo na primjer,uporedivala sam crkvu i dzamiju,to su za mene obje Bozije kuce koje cijenim jednako...al`dzamiji vise pripadam :)
Tu skoro sam obisla ortodoksnu crkvu u Baselu.Ne svidjaju mi se ikone,jer mi nekako sprecavaju blizinu Boga.Vidis,kod nas muslimana kad se okrecemo prema Kibli,ne smije da visi slika ,jer ispada da se klanjamo slici,a to ne smijemo.Ne dopadaju mi se krstovi na sve strane,sta oni znace?Marijina slika sa djetetom u rukama i molitve i obracanje njoj :( Zalosti me takvo nesto,jer samo se Bogu treba obracati.U dzamijama ne mozes na tako nesto da naidjes.Izgleda kao svaka normalna kuca :)

nemoj me molim te shvatiti kao provokatora,daleko je to od toga,to je bilo samo malo poredjenje :)

svako dobro

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2005, 00:42 
DELETED

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]