banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 03 Feb 2017, 14:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 23:49
Citiraj:
Ma to zavisi sve koga imas vani dati ponudi smjestaj i hranu dok se neubacis u neki posao.Tesko je to sve na svoju ruku raditi i ici u nepoznato.Moje misljenje ako nemas nekog sigurnoga sjedi gdje sjedis.

Tesko je ovo tesko je ono,pa nece tebe niko ubaciti na lijepe oci,i oni koji te poguraju trebaju izgubiti par stotina eura dok poganjaju papire po njihovim opstinama tamo (izgubljen dan na poslu) ,a nasem covjeku sve to troduplo naplate
Ne slazem se ja da je bolje vjerovat nasima nismo mi siptari
Koliko to sve okvirno kosta na svoju ruku,a koliko te nasi oderu da cujemo??

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2011, 19:13
@mRCINa reci mi koliko imas godina molimte kad tako razmisljas? Kosta te najvise putna karta,a i ovdje ide sve preko veze kao kod nas.Znaci taj sto ces doci kod njega vec ima posao i ugovara sa gazdom za tebe,a ti cim dodjes pocinjes raditi,nemas vremena cestito ni da se upoznas.Netreba tebi puno para dok nezaradis prvu platu,a ako kontas da dodjes pa da se prvo skolujes,pa onda posao e onda ponesi malo vecu svotu.Papiri nekostaju nista posto se na zapadu sve radi preko interneta,a i to vecine gazdi firmi rade.Tvoje je samo da dodjes i radis i izvadis bankovnu karticu da ti moze platu uplacivati zbog poreza,a to je besplatno.
Zaboravi dodati da jos moras otici u policiju da bi dobio radnu dozvolu ali to je sve besplatno.

Poslednji put menjao BOSS66 dana 03 Feb 2017, 15:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Prvo nas narod laze. Lagali su i mene. Standard je daleko veci nego kod nas ali plata je i vise nego dovoljna za taj standard.
Smjestaj manje vise svaka firma obezbjedjuje za svoje radnike. Onaj ko nema bas nikoga da ide sam traziti poslodavca ima more agencija koje se bave tim a agencija i posrednik naravno uzimaju svoje.
Sve ove price, nije to tako lako, ne padaju pare sa grane, mislite vi da to tako lako ide, ne moze tu svako otici i sl.dolaze od nasih ljudi koji iz nekog razloga crkose jer jos neko naumio da sta sebi zaradi kao i on i ona druga grupa koja krivi cacu i mater koji su ih napravili na svijet da moraju raditi da bi imali. Kad cujem nas narod ovdje koji je 20god.tu a kuka majko draga kao da hljeba nema jesti. Pa sto se ne vratis? Idi kuciiiii ostavi mjesto nekom kome odgovaraa...
Ja sam pripremila oko 5 hiljada maraka za papire i odlazak konkretno u Njemacku zbog radi laprdanja raznih... i trebalo mi je cca.400-500KM(prevod papira, 2x u sarajevo, viza, noc u hotelu, hrana, put)
Ja mogu reci licno u svoje ime. Ko kakve zelje i prioritete ima u zivotu u to ne ulazim, s druge strane naoruzati se strpljenjem i zivcima i ne slusati ljude koji te vracaju nazad jer nije ni malo lako ostaviti sav zivot iza sebe i krenuti od nule a nemali broj ljudi se trudi da te sjebe.
No... Kad bi covjek na putu ka svom cilju svako malo zastao da baci kamen na kera koji zalaje na njega, nikada do cilja ne bi ni stigao :-D
Cika Dostojevski objasnio

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
mRCINa je napisao:
Citiraj:
Ma to zavisi sve koga imas vani dati ponudi smjestaj i hranu dok se neubacis u neki posao.Tesko je to sve na svoju ruku raditi i ici u nepoznato.Moje misljenje ako nemas nekog sigurnoga sjedi gdje sjedis.

Tesko je ovo tesko je ono,pa nece tebe niko ubaciti na lijepe oci,i oni koji te poguraju trebaju izgubiti par stotina eura dok poganjaju papire po njihovim opstinama tamo (izgubljen dan na poslu) ,a nasem covjeku sve to troduplo naplate
Ne slazem se ja da je bolje vjerovat nasima nismo mi siptari
Koliko to sve okvirno kosta na svoju ruku,a koliko te nasi oderu da cujemo??

Pa neide to bas tako. Prvo nadjes firmu koja ce te primiti odes na razgovor vidis uslove dogovorite se. Vecinu ostalog rjesavaju oni, tvoje je da polozis nesto ako traze i dostavis npr jezik ili kod 95 ili sta ti vec traze zavisno od posla. Pa u Sarajevo po vizu. Nase iskljuci sto vise mozes osim kao prve posrednike tj eventualno da te upute na firmu koja prima radnike. ...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kod nas je malo specificna situacija, prosjecan Albanac, Rumun, Bugarin, kada gleda konkurs, on trazi na citavim teritorijama, svojih drzava. Ja to ne radim, a stranci koji se ne sjecaju naseg rata to ne kontaju.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
filozof sa vrbasa je napisao:
Kod nas je malo specificna situacija, prosjecan Albanac, Rumun, Bugarin, kada gleda konkurs, on trazi na citavim teritorijama, svojih drzava. Ja to ne radim, a stranci koji se ne sjecaju naseg rata to ne kontaju.

Pa File, mora da bude tu negdje na gradskoj liniji ili najdalje na prigradskoj. :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 16:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pogresno si me razumio, isao bih cak u Berkovice, ali nikad u Sarajevo.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Да ме којим случајем двадесетдвогодишњи Владимир пита шта му је радити, дефинитивно бих му рекао да спакује нешто чистих гаћа и чарапа и да се не окреће.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Pogresno si me razumio, isao bih cak u Berkovice, ali nikad u Sarajevo.

Znam Fiki sta si mislio ali mi se ne nacinje to i ne otvara ta konzerva. :)

U ovoj slozenoj temi egzodusu zaboravlja se jedan faktor.
Roditelji!!!

Neko se sjeca kako sam govorio u sali da mi moramo nasu nejac "zadavit golim rukama i dotuc" jos dok smo jaci i snazniji od njih!! :)
Jel kad se otmu i izrastu razvlacit ce nas konjima.... :roll:

U tim odlukama o odlasku nije sve na mladima. Veliku ulogu igraju i roditelji, stariji svojim savjetima ,stavovima i podrskom.
U nasem ljudskom sebicluku u svim nasim manama koje imamo i iz koji objektivno ne mozem izrast, padamo i tu na ispitu kao ljudi i kao roditelji. Necu se osvrtat na drzavu i sta bi ona trebala.

Trebali bi djecu spasavat i usmjeravat ako nema posla i perspektive ovdje spremaj dijete i omoguci mu da ima bar donekle normalan zivot.
Niko ne odlazi u svijet radostan i pjevajuci vec zabrinut i sa ocekivanjem tesko je to i nije jednostavan i lagan korak za porodicu.
Medjutim mi starij bi trebali znati na cijoj smo strani.

Mladom covjeku uskratit buducnost- mogucnost da radi je zlocin i velika nepravda, roditelji ne trebaju biti na toj strani naprotiv.
Od svog dijeteta mi se tesko odvoji na metar i stalno mi je u podsvijesti kako mu je. To je prisutno isto kao da li sam zedan ili gladan.
Ali gledati ga bez perspektive, nesretnog bilo bi mi jos teze i gore.

Jos kad mi neko kaze i strpa sve u izgovor za neregovanje : "Pa koji roditelj zeli svome dijetetu lose."
Nekad u zivotu nesto ne ucinit i biti pasivan je greska isto kao i napravit nesto lose.

Poslednji put menjao Brale001 dana 03 Feb 2017, 17:57, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 17:14 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
opoziciji to adut da kupi bodove kod naroda, a pozicija se brani da je to laz...najvise kenja opozicija, koja na pogresan nacin pokusava doci do pobjede..a onda kenja i pozicija sa izjavama da narod treba da ostane u svojoj zemlji jer ima posla za sve.. :lol:

sa druge strane egzodus odgovara poziciji i opoziciji..novi koledzi po svakom cosku, placanje poreza, placanje nastave, papirologija i eto para u kasu pozicije i opozicije..samo kenjaju dzabe o egzodusu..128.000 nezaposlenih po zavodu u RS..o yes, kako ih nije sramota ici vani kad pozicija i opozicija ima strateski plan da ih sve zaposli..

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
I poziciji i opoziciji samo pozeljeti da im djeca i unuci urade ovo ako nekad navrate u rodni kraj svojih roditelja:

https://youtu.be/Weea3dQoqKk?t=25s

A neki i hoce cim shvate sta su roditelji radili.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Neće bratac, ipak su im podarili lagodan život...

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 20:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je samo naizgled.
Odlaskom naroda ce se situacija ubrzano pogorsavati.
Ako su se mama i tata uspjeli nekako potkoziti i ''snaci'' dok je u RS bilo milion stanovnika, tesko da ce za njihovoj dvoje dijeci biti super sa pola miliona.

Nestajace struje, vode, grijanja vec nema jer nece imati ko odrzavati. Medicinska sluzba ce biti u kolapsu zbog nedostatka bilo kakvih ljekara.
Policija nece imati za goriva.
Smece ce smrdjeti gradom.
Pljacke u po bijela dana ce biti svakodnevna pojava.
Ubistva takodje.
Otmice djece radi ucijene roditelja koji imaju iole bolja primanja takdoje.

Meni to ne lici na lagodan i opusten zivot.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
То би само значило да ће у новој сеоби Срба на челу бити Дејан Мајкић и Нина Шкрбић.

О каквом се писању младе Шкрбићке прича на интернету? Ико?

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 20:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
The_new_Statesman je napisao:
To je samo naizgled.
Odlaskom naroda ce se situacija ubrzano pogorsavati.
Ako su se mama i tata uspjeli nekako potkoziti i ''snaci'' dok je u RS bilo milion stanovnika, tesko da ce za njihovoj dvoje dijeci biti super sa pola miliona.

Nestajace struje, vode, grijanja vec nema jer nece imati ko odrzavati. Medicinska sluzba ce biti u kolapsu zbog nedostatka bilo kakvih ljekara.
Policija nece imati za goriva.
Smece ce smrdjeti gradom.
Pljacke u po bijela dana ce biti svakodnevna pojava.
Ubistva takodje.
Otmice djece radi ucijene roditelja koji imaju iole bolja primanja takdoje.

Meni to ne lici na lagodan i opusten zivot.

Pa ne znam baš. Neće imati lagodan život al dovoljno da im ostave par nekretnina, neki biznis i obrazovanje, makar i kupljeno - puna šaka brade.

Znači mnogo kad te neko pogura. Jesi čuo za ono "potiču iz ugledne porodice"? Ja znam bar dvije takve porodice, takoreći klana, njima su, ne roditelji, nego prađedovi bili neke gazde, zemljposjednici, knezovi kako se prije govorilo. Dan danas, nekoliko pokoljenja nakon toga, teško ćeš naći nekog siromašnog od njih. Sve neki privatnici, doktori itd. A da ne pričam o djeci političara.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Taj kapital se odrzao i porastao u vrijeme kada je i drustvo raslo. Sada drustvo nestaje i sve sto je skupljeno nestaje ili postaje nedovoljno. Cak neiskoristivo.
Ne mozes biti toliko bogat da sa djecom saljes i cuvare kada idu u skolu ili sta vec.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Jednog dana ce se tako pricati o it ingenerima....on je dijete iz stare banjalucke hakerske porodice

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2017, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nekretnina i biznis u jednoj dinamicnoj i relativno kupovno- normalnoj sredini ti nesto znaci, svakako.
Isto je i sa obrazovanjem dobro jeste imati ga svakako ali gdje, zavisi isto kakvo i najvaznije u kojim uslovima.

Znam neurohirurga 15g. iskustva (nebi da ga imenujem).... koji je vozio kamion, taj je jos i bio "sretan" jer tog posla je bilo (solidno placenog). Ne mislim da obesrabrujem ljude taj lik je posteno radio i govorio da se ne stidi nijednog posla i tako i treba. Nije covjek mogao engleski, ponovo verificirat, ici u skolu i to.
A mozes zamislit ovdje kako ce ti obrazovanje pomoci.

Ne mogu svi imati nekretnine u centru BL ili u Dubrovniku na stradunu, puno ljudi a malo cigle i kamena!!!
Nekretnina i u jednoj Americi ne znaci puno ako nije na pravom mjestu, u Detroitu mozes zgradu od 20 spratova kupit jako jeftino relativno, gotovo dzabe. Oko te "nekretnine" voze auta sa fosnama umjesto bampera(branika)!
Jednom sam tamo bio u prilici da sjedim u autu prijatelja na raskrsnici samo smo pratili okolo niko nije gledo semafor crveno, zuto, zeleno, ma zaje.i!!
Tamo u tim cetvrtima ne kreces na zeleno vec krenes kad je pametno da se maknes!

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 23 Nov 2015, 23:59
Aj sto mladi vec odavno bjeze vani trbuhom za kruhom, nego sto su i dosta stariji ljudi poceli da bjeze. Doslo je do toga da vani za 10 godina rada obezbjedis sebi zivot koji ovdje ne bi mogao ni za 3 zivota...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2017, 01:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Mnogo dobro primjeceno od strane TNS.

Ko ima para u Banja Luci, i dalje moze da drzi privid finog zivota. Ali sistem posustaje. Dzabe ti sto imas para, kada je put do luksuzne vikendice ofucan... dzabe ti sto imas para, kada su se sve trgovine bolje robe zatvorile zbog standarda ljudi... dzabe ti sto imas para, kada nema ko dijete da ti pregleda od doktora.. dzabe skupe italijanske cipele, kada je trotoar od parkinga do radnog mjesta sav oronuo pa se ziv isprljas. Eliti naseg drustva ce postati dosta tesko u buducnosti.
Sad ne znam hocemo ici na nigerijski scenario, guraj do kraja, dok se bas ne iskristalise 1% povlastenih i 99% gole bijede, bez ikakve sredine, koja danas bar kako tako prividno postoji, ili ce biti nekih rezova.

Evropi treba radne snage, ko kaze da ne treba, laze. Ono sto se trenutno nalazi u EU, ne moze namiriti potrebe. Islamski fanatizam ce dovesti do toga da se ventil zavrne i smanji dolazak ljudi odatle. Neko ce to morati popuniti. A ko drugi nego nasi ljudi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]