banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2002, 23:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Problem većine ljudi je što sve posmatraju "zemaljskim" očima, sve posmatraju kroz ljude tj. "ako čovjek ne bi mogao opstati na npr. Veneri - ne može ništa".

Vader ... krades mi rijeci iz usta/tastature ;)

Odlicno .. ;)
Sve sto gledamo gledamo "kroz nas" ...
Civilizacija, gradjevine, letjelice ...... sve je to fino i krasno . a sta ako neka bice ne koriste to ...
ili sta ako koriste nesto sto mi ne vidimo ... i ne cujemo ..
Sta ako njima Venera izgleda drugacije .. sta ako su to samo slike koje oni emituju (kako izgleda koja planeta itd ..)
sta ako zive unutar planete ... sta ako ovo .. sta ako ono ..
moze se razmisljati godinama ...
Sta ako su u energetskom obliku ...
Sta ako im je oblik takav da ga nase oci ne mogu vidjeti .. niti nama poznata oprema .. da salju veoma visoke frekvencije . ili niske .. tako da ni oprema ne moze da registruje ... sta njima znaci frekvencija .... ??? sta je 0 Hz ... sta je beskonacno Hz mozda je to na njihovoj skali (ako uopste imaju tako primitivnu opremu kao mi - ne fantaziram samo razmisljam iz drugog ugla) samo packa ..
Sta ako oni vec zive ovdje na nasoj planeti a mi to ne znamo .. ne vidimo .. ne osjetimo ......
sta ako je ovdje recimo neki time sharing ... kao kod compa ..
ni ti ne znas da comp paralelno dok kucas tekst, preleti milion drugih programcica, instrukcija, a ti mislis da samo pisljivi word radi ;))))...
tromi smo .. spori smo .. i gledamo iz jednog ugla ... no sve je relativno i promjenljivo .. pa tako mozemo sutra ocekivati iznenadni preokret u nauci , razmisljanju itd ... (ne sutra .. mozda jednog dana .. daleko u buducnosti - ako je bude .. (bar za nas) )
Mnogo toga mi ne vidimo ...... treba nam dugo da analiziramo stvari .. koristimo sprave.. koje smo sami napravili .. tako da one rade samo ono sto mi znamo i sto smo dostigli ...
mislimo da je brzina svjetlosti nedostizna (dobro znam,... postigli smo i vecu brzinu obd brizne sv. - par nezavisnih univerziteta je dostiglo i 300400 ili 301400 km/s ili tako neka cifra, uglavnom je veca od "nase" standardne :)) mislimo da smo sami ... trazimo itd ...
kao kad malo dijete gleda i istrazuje ... pipa, slusa .. sve mu cudno ...
ono ima svoj svijet shvatanja i logike .. njemu je stolica "nesto" i dok mu se ne objasni ili dok ne skota da i drugi sjedaju na stolicu (ili, da filozofiram, dok sam ne skonta da se moze koristit i u tu svrhu - genijalac - u pravom smislu te rijeci) nece je koristiti u tu svrhu ...
Vezano za genijalca - jedna anegdota ... u nekom zabacenom plemenu za koje niko ziv nije znao da postoji ... a to znaci da oni nisu ni znali da ima zivota van njihove teritorije ... jedan od njih je nesto analizirao, gledao itd .. i skontao covjek neke stvari, da je Zemlja okrugla, graviatacija itd .. cak je nesto i "crtao" (brojevi ili sta su vec - posto nisu stupili u kontakt sa ostatkom svijeta kako znaju brojeve ili rijeci pa sam zato rekao "crtao") neke samo njemu/njima poznate stvari ...
On nije izmislio toplu vodu - ali posto on nije imao pojma da to uopste postoji i da je otkriveno on je Genijalac .. sam je dosao do nekih otkrica.. nama izgleda cudno i smijesno - no za njih je to ogroman skok...
Tako i mi zaostajemo ... (ili smo u prednosti - ako gledamo iz ugla neke nazadne civilizacije ili bica) za nekim savrsenijim bicima ..
mnogo ima da se prica .. no to granici sa "fantazijom" posto mi sve sto nije "naucno dokazano" (a sta to nauka potvrdjuje - otku ona zna da to mozda uopste nije tacno - sve je to samo u nasim glavamo i dok mislimo da je tako bice tako) smatramo losim i netacnim tj. fantazijom .. mastom itd...
samo se traze dokazi ... sta ako mi ne mozemo da protumacimo te dokaze .. a na dohvat ruke su nam ... kad poredimo te dokaze sa nasim oni izgledaju smijesno... no to sto mi vidimo su samo neke grube crte ili naznake o dokazu ...
kakve dokaze ja spominjem ... ne znam ni ja ...
Nista konkretno ne govorim .. samo pricam da mozemo gledati iz vise uglova , da sami sebe ogranicavamo , previse smo si umislili no dobro ;)

itd.. itd .. bla bla ..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2002, 10:36 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
1. Astralna projekcija? Duhovna bića na Suncu??? Ma daj, to su sve nepotvrđene, nedokazane, nadrinaučne špekulacije. Ako postoje duhovna bića na Suncu, kako to da neko od nas ljudi zna za njih, ako ih već ne možemo skontati našom materijalnom opremom? Nemoj mi samo reći da je neki kvazi bioenergetičar ili duhovni medijum OSJETIO njihovo mentalno prisustvo??

Ovo je forum NAUKA, a ne NADRINAUKA ili KVAZINAUKA. Znači, fazoni iz časopisa tipa "Zona sumraka", "Treće oko" ili "Arka" ovdje ne "piju vode".

Ne kažem da duhovna bića ili bilo šta drugo što si naveo NE POSTOJI, već kažem da mi apsolutno nemamo pojma o tome niti ćemo imati u neko skorije vrijeme sa obzirom na vrstu i nivo naše tehnologije. A ako negdje možeš nešto da pročitaš o tome ili čuješ ili pogledaš na TV-u, Netu, itd. možeš biti uglavnom siguran da su to samo senzacionalističke špekulacije koje služe da povećaju tiraž, odnosno gledanost ili broj hitova, samim time i profit.

2. Možda ste previše gledajući filmovi skontali da ljudi isključivo ušima osluškuju ili očima gledaju svemir i sve njegove pojave. APSOLUTNO NE, ako sa optičkim teleskopom možemo gledati elektromagnetne talase u nama vidljivom dijelu spektra, to onda ne važi za radio-teleskope, koji u principu rade istu stvar, ali nisu ograničeni na nama vidljivi dio spektra, već na skoro bilo koji dio spektra. Ne kažem da oni nemaju ograničenja, ali ta ograničenja zavise od njihove elektronike, pojačavača, filtera, itd.

3. Prvo kažeš da postoje razvijeniji oblici života na ostalim planetama, ja onda kažem da ne postoje, a ti onda kažeš da su ti drugi oblici totalni drugačiji i fizički i mentalno od nas i da možda uopšte nemaju civilizacijske tekovine kao što su građevine ili transportni i telekomunkacijski sistemi, te da su čak možda potpuno duhovna, tj. mentalna, odnosno nematerijalna bića. Ako su oni toliko kvalitativno drugačiji od nas, kako onda možeš reći da su razvijeniji od nas, kako nas i njih možeš uopšte upoređivati?? To je očiti primjer baba i žaba, ne možes reći da su babe naprednije od žaba ili obratno kada nemaju ništa zajedničko po čemu ih možeš uporediti!!!!

Ako ćemo negdje logično i dosljedno rezonovati, bio bi red da to radimo u forumu Nauka, zar ne?

4. Ne kažem da neka bića drugačije vrste postoje ili ne postoje u Sunčevom sistemu, jer ne znam kao što niko na Zemlji ne zna. A i da postoje ta neka potpuno drugačija bića, teško da bi uspostavljanje bilo kakve interakcije sa njima bilo uopste moguce, te da bi imalo ikakve svrhe, sa obzirom na kvalitativne razlike, jer ako nase postojanje pociva na totalno drugacijim osnovama tj. ako imamo potpuno razlicite opste vrijednosti i pojmove, mozda bi bilo nemoguce naci "zajednicku rijec" i na neki nacin se sporazumijevati ili interagovati. Ono sto hocu da kazem je da se mozda ne bi trebali ni pitati da li postoje neka bica koja nije moguce detektovati jer to izlazi iz naseg domena poimanja, kao sto i mi izlazimo iz domena njihovog poimanja.

5. I na kraju, ja nisam rekao da nesto ne bi moglo opstati na Veneri, Marsu ili bilo kojoj drugoj planeti Suncevog sistema, vec da to nesto NE POSTOJI.
U to NESTO ne spadaju nama egzoticni i nepojmljivi oblici zivota cije je postojanje zasnovano na potpuno drugacijim principima.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: pmalic dana 07.02.2002. 11:34 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2002, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
no comment

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2002, 11:41 
Urednik
Urednik

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 07.02.2002. 11:33, Vader je napisao:
no comment
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Sta bi trebalo "no comment" da znaci? Ako imas argumente, argumentuj svoje tvrdnje i stavove ili su tvoji argumenti meni nepojmljivi jer su zasnovani na meni nepoznatim principima?

P.S. u 11:34 sam jos editovao svoju poruku, pa je procitaj jos jednom, dodao sam par stvari.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2002, 13:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
pmalic: u postu si se obracano ne znam ni ja kome ... malo vaderu malo meni, napisi kad se kome obracas da znamo sta koji da komentarise ..
Pa i ne mogu se porediti: ja nisam imao priliku da vidim, osjetim (itd) druga bica ... no ostavljam prostora cinjenici da oni postoje...
samo sam pricao iz drugog ugla .... Tako da dolazimo do zakljucka da ta bica ne mogu da se porede s nama posto im je totalno drugaciji pogled na svijet, vrijednosti, odnosi .. ali isto tako ne mozes onda ganjati redio-teleskopom njih, i traziti naucne dokaze za njih.. kad su totalno van nasih dostignuca ili nesto totalno kontra sto je za nas nemoguce :)

Otkud mi znamo sta ima u planetama ... ne znamo posteno sta je u nasoj planeti .... a brbljamo da smo ispitali nasu galaksiju :)))) Mozda ima zivota unutar planeta Suncevog sistema ... ja jos nisam cuo da je neko "ronio" u planete i ispitivao unutrasnjost ...
To sto se ispituje radio, zvukom, itd unutrasnjost .. ne mora nista znaciti .. i to moze biti varka .... skup frekvencija ... lako se moze zavarati :)
Tako da ova prica onda poprima drugacije tokove....
Ugl. iako ni to 100% ne mozemo tvrditi (u principu nista 100% ne moze tvrditi, zbog konstantne promjenljivosti svijeta, i svega oko nas) mozemo slobodno reci da nema drugih Ljudi u nasoj galaksiji, da nema bica koja pricaju i razmisljaju i izledaju slicno kao ljudi - a cim toga nema mi ne gledamo dalje posto smatramo da smo najvisi ... pa odatle i "ta" da smo sami u svemiru ;)))))))))
Nauka je super stvar, samo ima jednu manu - "danas vrijedi sutra ne" (pitanje je vremena, i zelje za promjenom - bilo je toliko teorija koje su pobijale klasicne zakone, no nisu prihvacene bas zbog tih razloga - promjena, mozda bi bilo i bolje da su neke od njih prihvacene ... a neke su prihvacene nakon mnogo natezanja :)

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2002, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> ili su tvoji argumenti meni nepojmljivi jer su zasnovani na meni nepoznatim principima?</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Baš tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2002, 12:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Sto se tice samog elektromagnetnog spektra... tacno je da ljudi imaju instrumente da prate gotovo citav spektar, i to u prilicno finoj rezoluciji... medjutim... reci cu samo to da postoje tzv. egzoticne elementarne cestice koje se ne mogu detektovati niti u jednom dijelu el.mag. spektra kao npr. neutrino koji se detektuje na jedan totalno drugi nacin (mogu objasniti na drugom topicu)...
cim se detektuje znaci da postoji ... a ne vidimo ga u elektromagnetnom spektru... dakle, zakljucak ...
sve sto je Vader rekao ... moze biti tacno...
ne mozemo reci zasigurno da na planetama Suncevog sistema nema nikakvih zivih i inteligentnih entiteta...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2002, 12:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ja mislim da je pmalic u pravu. Šta je to inteligentno biće?
Šta ako postoje vanzemaljci koji su, eto, od energije. Šta imamo mi s njima i oni s nama? Recimo da su svjesni naseg postojanja. Da li oni naše nauke, poput matematike, smatraju nekim čudnim ritualom? Njihov pogled na svijet može biti totalno drugačiji od našeg. Možda im nismo uopšte zanimljivi. Imajući u vidu razliku izmedju nas i, pretpostavljenih, vanzemaljaca, svaki vid komunikacije bi bio jako težak i nepotreban. Bar s njihove strane.
Ima li bilo kakve forme života u svemiru, slične nama?
Nema potrebe da idemo da ih tražimo. Elektromagnetni talasi se šire i kroz vakuum. Od dana prvog radio emitovanja, pa nadalje, zemlja odašilje takve talase. Ovi se talasi kreću brzinom svjetlosti. Do sada su stigli jako daleko, dalje nego što ljudi mogu da stignu za par vijekova. To jest, ako ljudi ikada odu dalje od Mjeseca. Neko ko je sličan nama bi vjerovatno tokom svog postojanja razvio znanje o em. talasima. Kada bi uhvatio naše talase, shvatio bi da se radi o nečemu vještački stvorenom. Takodje bi i oni proizvodili em. talase, koje bi mi trebali pokupiti. To naučnici pokušavaju. Osluškuju vasionu, u potrazi za nekim izgubljenim, davno poslanim em. signalom. Do sada su jedino otkrili kvazare. Malo je vjerovatno da neko sa znanjem sličnim našem postoji u svemiru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2002, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
"Šta imamo mi s njima i oni s nama? Recimo da su svjesni naseg postojanja. Da li oni naše nauke, poput matematike, smatraju nekim čudnim ritualom? Njihov pogled na svijet može biti totalno drugačiji od našeg. Možda im nismo uopšte zanimljivi. Imajući u vidu razliku izmedju nas i, pretpostavljenih, vanzemaljaca, svaki vid komunikacije bi bio jako težak i nepotreban. Bar s njihove strane."

Mozda npr.ovci nasa matematika izgleda poput nekog cudnog rituala.Njen pogled na svijet je sigurno drugaciji od naseg(ne skoluje se,ne zeli naci dobro placen posao koji voli raditi,ne prati modne trendove i mnogo bolje se od nas razumije u ukus trave... :grin: ).Ne vjerujem da smo joj mi ljudi zanimljivi,bar joj nismo zanimljiviji od "zgodnog ovna"(da li mi znamo sta je za nju zgodan ovan?).Svaki vid komunikacije je jako tezak a i nepotreban(o cemu bi zelio pricati sa ovcom?).Pa ipak ljudi imaju kontakt sa njima(po selima).
E pa mozda smo mi za vanzemaljce ovce.Mozda oni nama nesto i pricaju a mi toga nismo ni svjesni(kao sto ovca nema pojma zasto coban pjeva :smile: ni sta mu to dodje).A zasto bi oni htjeli stupiti u kontakt sa nama znacemo kad dostignemo njihov nivo razmisljanja i umnih sposobnosti.
Ovdje iskljucujem nazadnija stvorenja od nas jer bi mi u tom slucaju prije otkrili njih nego oni nas.

<font size=-1>[ Poruku promijenio/la: ventilator dana 17.03.2002. 14:27 ]</font>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Volio bih da nismo sami. Isto tako bih volio da ako nismo sami da nikada ne otkrijemo da postoje drugi zivotni oblici. To vecinom zelim zbog destruktivne prirode ljudi, a isto tako je lijepo misliti o tome da li smo sami ili ne. Eto toliko,
pozdrav :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Mar 2002, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vjerovatno da nista necemo ni naci dok god smo destruktivni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2002, 09:32 
Veteran
Veteran

Ljudi su, po prirodi, uglavnom destruktivna čeljad. Sigurno ste čuli za teorije prema kojima će jednog dana čovjek izvršiti samouništenje. Možda će to biti u vidu big bang-a, a možda u vidu sporog procesa trovanja sopstvene sredine.
Čovjek brže troši prirodne resurse nego što ih obnavlja. Napori naše nauke idu u pravcu pravljenja ljudi, pravljenja životinja i novih biljki. Genetski modifikovanih, dakako. Ne želim da budem prost, ali zna se dobro kako se prave djeca, koja kasnije izrastu u ljude. Životinje se vijekovima rađaju i bez naše pomoći, isto je sa biljkama. Rezultati dosadašnjeg rada su zastrašujući. Ti doktori pojma nemaju kako živi svijet funkcioniše u području gena. Hvale se velikim dostignućima. Vama je sigurno dobro poznat taj metod rada koji oni primjenjuju. Zove se metod probe i greške. Primjenjuju ga najčešće djeca kada uče osnovne stvari. Izvedeš nešto, ako uspije kontaš zašto je uspjelo, ako ne uspije opet kontaš zašto nije uspjelo. To se radi kada pojma nemaš o onome čime barataš. Genetski modifikovana hrana se pokazala idealna kao biološki otrov. SAD prisiljavaju druge zemlje da uvoze genetski modifikovanu hranu.
Drugi pravac razvoja nauke je pravljenje bombi i raketa. Razlika između ovih je što za ove druge ne treba avion da ih baci. Fazon je da imate raketu koju možete ispaliti jako daleko i da ona pritom učini što više štete. Atomska bomba je biser u kruni čovječanstva. To je oružje koje je jedino korisno za eliminsanje civila. Na liniju fronta se ne može baciti, zbog blizine sopstvenih snaga. Ako želite da uništite neku fabriku, za to vam ne treba tako jaka bomba, osim ako nemate viška. Ono za šta se ona može upotrijebiti jeste bombardovanje velikih gradova duboko u pozadini neprijatelja. To joj je svrha. Uništava sve u krugu od par kilometara, a zagađuje okolinu u radijusu od stotinjak km. i još kao jedan plus to zagađenje traje godinama. Idealno za civilne ciljeve. Tek na gradovima je moć atomske bombe u potpunosti iskorištena.
Računari i internet takođe imaju negativne strane. Internet se pretvara u veliki epp šou. Privatnost korisnika je ozbiljno narušena. Microsoftovi proizvodi su takvi da omogućuju pristup izvana raznim programima. Pogledajte e-mail virusi koriste te tehnike, svi su kao jaje jajetu. Može da ga napravi ko hoće. Sigurno imate poneki program koji uklanja programe koji su instalirani na vaš računar od strane firmi koje se bave reklamom. Kako biste reagovali da ja na vaš računar instaliram program koji će meni dostavljati podatke o vama? Fire-wall programi nisu slučajno tako popularni.
Sad zamislite mudrog vanzemaljca kako gleda svojim velikim očima ono što mi radimo. Baš kao što naši biolozi proučavaju ponašanje npr. mrava. Šta bi mogao da zaključi iz višegodišnjeg posmatranja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2002, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kako je majka priroda mogla ovako pogrijesiti? :grin:
Pa jesu li ovi ljudi normalni?
Mozda bi i zaspao od dosade buduci da stalno "udaramo glavom od zid",a to i nije zanimljivo gledati...

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2002, 22:50 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 07 Jun 2002, 18:27
Naravno da nismo SAMI, oni su tu cijelo vrijeme sa nama, samo sto mi LJUDI mislimo da ako postoje onda moramo da ih "VIDIMO" ili "CUJEMO"
jer nase poimanje svega sto nas okruzuje jos je uvijek isuvise oskudno da bismo mogli da prihvatimo nesto tako veliko.
Jedna fraza se mnogo puta ponavljala u mnogim filmovima i knjigama u vezi sa tim a to je da ODGOVOR NIJE TAMO NEGDJE, NEGO BAS TU U NAMA....

Ako ste zainteresovani za nesto konkretnije u vezi ovoga procitajte serijal knjiga KARLOSA KASTANEDE UCENJE "DON HUANA" itd...
Zanimljiva literatura , jedinstvena, pisana od strane covjeka koji nije pisac , vec istrazivac koji je krenuo da napise rad o PEJOTLU,cvijetu na kaktusu i njegovim iluzionim svojstvima da bi zavrsio istrazujuci jedan sasvim drukciji svijet koji je upravo skriven citavo vrijeme tu oko nas to jest u nama......
Mislim da ce vam mnoge stvari biti jasnije ......

P.S. Moja maceha je vanzemaljac:)))))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2002, 09:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ah da Kastaneda, od njega nažalost još ništa nisam čitao ali planiram pročitati sve čim nađem više vremena.

I da, svi odgovori jesu u nama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2002, 15:20 
Veteran
Veteran

Veličina svemira sugeriše mogućnost postojanja života. Postoji tako mnogo zvijezda poput Sunca i tako mnogo planeta nalik Zemlji da bi se na njima mogao razviti život baš kao na zemlji. Ili nešto slično.
Međutim, čak i brzinom svjetlosti nama bi trebale hiljade godina samo da obiđemo našu galaksiju ako ne i više. Isto tako i za vanzemaljce. Da ne spominjem obilazak i drugih galaksija. Mnogo, previše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2002, 15:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nema razloga za isključivanje mogućnosti postojanja razvijenog i inteligentnog života u Sunčevom sistemu osim na Zemlji (s tim da je i upitno koliko su zemljani inteligentni).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2002, 13:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Da da, vrlo moguce je da su svi odgovori u nama... to je interesantna teorija po kojoj mi kada ucimo... zapravo se samo prisjecamo sveukupnog znanja koje smo zaboravili... which means da je svaki covjek mali universum himself umrezen sa svima ostalim bicima(njihovim malim univerzumima)... i naravno svi oni zajedno prikaceni na jedan veliki server (za koji razne religije i kompjuterske firme imaju razna imena) hehehe :D ...samo sto su mnogima mrezne kartice spore ili su im kablovi malo pocupani hehehe...

Sto se tice same teme...
pocetkom ovog mjeseca otkrivena je planeta koja lici Jupiteru(dakle gas giant) u orbiti oko zvijezde 55 Cancri na 5.5 AU a Jupiter orbitira na 5.2 AU
AU - astronomska jedinica... udaljenost od Sunca do Zemlje
Ovakvih Jupiterovskih blizanaca je dosad nadjenjo oko 100... ali su bili previse blizu svojih zvijezda (3.5AU i manje) pa matematicki nije blio mjesta za planetu nalik Zemlji izmedju zvijezde i te planete ali u ovom slucaju mjesta ima... jedini je problem sto se danasnjim metodama mogu primjetiti planete najmanje 10 puta vece od Zemlje...

E kada otkrijemo konacno tu zemljoliku planetu onda nam jos samo treba neki fenomenalan pogonski sistem... i istrazivanje moze da pocne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2002, 12:58 
Urednik
Urednik

Mi trebamo traziti planetu slicnu Zemlji ne samo zbog eventualnih vanzemaljaca, vec i zbog nas samih... radi ekspanzije, odnosno kolonizacije, u nekoj buducnosti cemo dovrsiti upropastavanje Zemlje, a ako ne bude nekih bolesti ili ratova, i namnozicemo se toliko da nece vise biti mjesta... Ne mislim da su za postojanje izvanzemaljskog zivota neophodni uslovi bas kao na Zemlji, odnosno udaljenost od zvijezde, tip zvijezde, i sl... samo na Zemlji postoje milioni vrsta od kojih neke nemaju puno sta zajednicko...

Mozda se sad cini da su medjuzvjezdane razdaljine prevelike, ali ne sumnjam da cemo pronaci neki fazon u buducnosti da to prevazidjemo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jun 2002, 23:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

pmalic je napisao:
Mi trebamo traziti planetu slicnu Zemlji ne samo zbog eventualnih vanzemaljaca, vec i zbog nas samih... radi ekspanzije, odnosno kolonizacije, u nekoj buducnosti cemo dovrsiti upropastavanje Zemlje

Ma da, kad ćemo već uništiti najljepšu planetu ajmo potražiti i ostale pogodne za eksploataciju i uništenje i tako Kosmosom širiti ludost zvanu "degenerisano čovječanstvo".

Odlično je i nadasve nadahnuto (kao i sve u filmu) rekao agent Smith u Matrixu da su ljudi kao virus koji se širi na neko područje, eksploatiše ga do kraja i onda se širi na drugo područje i tako stalno. Dobro je rekao i da su ljudi bolest, kuga, rak ove planete. Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti istinitost ove izjave.

No na svu sreću ljudi neće niti uništiti ovu planetu (iako bi htjeli) niti će kolonizovati druge planete zbog eksploatacije jer im nije dano. Ljudi mogu raditi samo u okviru onoga što im je dano i ni mrve preko toga, na svu sreću Kosmosa.

Neko nedavno reče da su ljudi opasna životinja (ili virus, ne sjećam se tačno koji je bio izraz) koja je stavljena u karantin na ovoj planeti, da ne bi širila zarazu na zdrave dijelove Kosmosa.

"Kakva je uopšte korist od slanja čovjeka na mjesec kad ne uspjevamo da živimo na Zemlji?" (Antoni de Melo)

Gdje čovjek dođe tu trava ne raste

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]