banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Mar 2024, 11:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Dec 2015, 17:10 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Postovi: 8731
Lokacija: Banja Luka Republika Srpska
Spomenu put ka kuli grad ......kad sam radio nije se tim putem moglo autom izaci na kulu......nego smo isli okolo kraj bolnice pa lijevo koliko me sjecanje sluzi pa kraj onog potoka.....

_________________
1.If in doubt , flat out !
2.A true soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 25 Dec 2015, 15:28 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 31179
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
Rim traži od Srbije da vrati Geringove slike


N.N.
20.12.2015 22:14
Državni tužilac iz Bolonje zahtijeva da Srbija vrati vrijedna umjetnička djela koja je dobila 1949. kao ratnu odštetu od saveznika umjesto svojih opljačkanih umjetnina.

Riječ je o djelima koje je kupio Gering, pišu "Novosti".

Tekst o Mimari, objavljen 2001. u američkom stručnom časopisu "Art njuz", iskorišćen je kao jedan od osnova italijanske optužbe.

U trenutku kad je pisao članak, Konstantin Akinša je bio zamjenik direktora za istraživanje u Komore za umjetničku i kulturnu baštinu, organu Savjetodavne predsjedničke komisije o kulturnim dobrima u Holokaustu. Sjedište ove institucije bilo je u Vašingtonu, a radila je pod okriljem predsjednika SAD Klintona. Za pisanje članka Akinša je koristio građu CIA i drugih američkih službi o Mimari, koju je dobio iz Predsjedničke biblioteke Vilijama Klintona. Tu građu, koja se koristi kao dokaz optužnice, predao je američkim istražiteljima koji su ga navodno saslušavali, poslije članka u kome je "otkrio" da beogradski Narodni muzej krije ukradene italijanske slike. Ključni sagovornik u tekstu, koji je navodno potvrdio ovu tezu, bio je Jovan Despotović, zamjenik srpskog ministra kulture. Međutim, on je ubrzo demantovao ove navode.

Italijansko državno tužilaštvo pri Osnovnom sudu u Bolonji zatražilo je od Srbije da vrati osam slika iz Narodnog muzeja, ekskluzivno saznaju "Novosti" od izvora bliskih pravosuđu. Ta djela je Jugoslavija 1949. dobila kao ratnu reparaciju, na ime štete pretrpljene od njemačkih nacista, italijanskih fašista i drugih okupatora, kažu srpski pravnici i istoričari umjetnosti.

U optužnici se "za djela koja proizilaze iz delikta krađe i pronevjere" okrivljuju četiri italijanska stručnjaka i dva bivša rukovodioca Narodnog muzeja koji su 2004. i 2005. u Bolonji i Bariju organizovali izložbu "Od Karpaća do Kanaleta, italijansko umjetničko blago iz Narodnog muzeja u Beogradu". Optužba je utoliko čudnija, jer je izložba organizovana kao projekat međudržavne saradnje na najvišem nivou. U njenoj realizaciji su učestvovala italijanska ministarstva, vrhunski stručnjaci, banke i naravno policija, carina i osiguravajuća društva. A tužilac kao dokaz kriminalnih radnji navodi katalog izložbe, čiji su autori većim dijelom italijanski stručnjaci, a predgovor mu je napisao tadašnji ambasador Italije u Beogradu! U katalogu je zabilježena procena italijanskih stručnjaka da djela apeninskih slikara u Narodnom muzeju nisu naročito vrijedna, pa je još nejasniji motiv da se one traže ovako grubo i nediplomatski.

„Čudno je kako to da tokom godina zajedničkih priprema i mjeseci, koliko je trajala izložba u Italiji, niko nije primijetio ništa sumnjivo u slikama koje je Jugoslavija, ili preciznije Srbija, dobila kao simboličnu ratnu reparaciju“, kaže za "Novosti" Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja, sada u penziji.

Naime, Srbiji i njenim građanima nikada nije vraćeno ono što je opljačkano u ratu. Ovakav zahtjev italijanskog tužioca izgleda kao revizija istorije.

Srpski pravni stručnjaci uočili su grešku u optužnici, koja tvrdi da su sporne slike zapadni saveznici dali Jugoslaviji u "postupku restitucije". Taj pravni izraz znači vraćanje u prethodno stanje. Pošto prije rata slike nisu bile u Narodnom muzeju, bolonjski tužilac smatra da treba da budu vraćene Italiji. Međutim, srpski pravnici ističu da on nije pročitao katalog izložbe, koji navodi kao dokaz, gdje lijepo piše da je slike od zapadnih saveznika dobila Komisija za reparacije pri vladi FNRJ. A reparacija znači odšteta slične vrijednosti umjesto pokradenih umjetnina iz Srbije, koje nisu pronađene.

Mimara šalje 1949. u Jugoslaviju 166 slika od kojih samo dio stiže u Narodni muzej, dok dio završava u Bijelom dvoru, Zagrebu i Ljubljani.

„U Narodnom muzeju je sve uvijek bilo javno“, kaže Kusovac.

„Nikada nije bila tajna koje su slike stigle u procesu reparacija, one su bile u stalnoj postavci, vidjeli su ih bezbrojni posjetioci, među kojima i diplomate. Pravo je pitanje zašto ih niko nije tražio sve do sada, kad su pomrli svi direktni učesnici reparacionog procesa. To izgleda kao revizija istorije, naročito ako se uzme u obzir da se u optužnici navode i slike koja Srbija duguje i slike koje su joj saveznici dali pošto su ih oduzeli nacistima u Njemačkoj i Francuskoj. Zašto bi se time bavio italijanski tužilac. To zvuči kao prijetnja. Ili ucjena.

Odštetu Jugoslaviji su dodijelili organi američke okupacione uprave u Njemačkoj, koji su poslije 1945. upravljali Sabirnim centrom u Minhenu, gdje je čuvano zaplijenjeno umjetničko blago koje su nacisti opljačkali širom Evrope. Jugoslavija je 1948. dočekala kao jedina zemlja koje je imala potraživanja za opljačkanim umetničkim blagom, a nije dobila ništa iz riznice u Minhenu, iz koje su se namirile prvo velike sile. Tek posle sukoba Tita i Staljina, Amerikanci mijenjaju stav prema Jugoslovenima. Prema svjedočanstvima savremenika, oni 1949, uoči zatvaranja Sabirnog centra u Minhenu, još uvijek krcatog umjetninama, odlučuju da udijele ponešto Jugoslovenima, s ograničenjem da to ne budu mnogo vrijedna remek-dela.

„Do tada su svi jugoslovenski zahtjevi zapadnim saveznicima za povraćaj opljačkanih dragocjenosti bili ignorisani, iako su naše stručne komisija još 1945. popisale i zapadnim saveznicima predočile ogroman broj nestalih umjetničkih djela“, kaže Kusovac.

„Ja sam svojevremno držao u rukama te tomove precizno popisanih umjetnina, gdje je prvo predstavljena imovina opljačkana od Jevreja, a tek potom od Srba. Međutim, to nije pomoglo da zapadni saveznici uvaže jugoslovenske zahtjeve, jer je Hladni rat počeo, a mi smo bili s komunističke strane gvozdene zavjese. Kad su zapadni saveznici najzad odlučili da nam nešto daju, doveli su kontroverznog Mimaru da bude stručni saradnik jugoslovenske misije, u kojoj ga niko nije poznavao.

Italijanska optužnica navodi da je Ante Topić Mimara 1949. navodno prevario saveznike i uzeo tone umjetnina iz skladišta u Minhenu. Mimara ne može da se brani od ovih optužbi, jer je umro još 1987. godine. I za života je ovaj neobični trgovac umjetninama optuživan za krađe i falsifikovanje, ali te optužbe nikada nisu dobile epilog na sudu, iako su ga saslušavali CIA i FBI. Prema nekim spekulacijama, Mimara je uživao njihovu zaštitu, jer je bio američki agent. Legende koje kruže o ovom čovjeku, čiji identitet nije pouzdano utvrđen, navode da je radio i za nacističku obavještajnu službu, sovjete, ustaše, ali i jugoslovensku Udbu. Sam je priznavao da je poznavao Tita dok je bio kominternin agent Valter, da je bio umjetnički savetnik Hermanu Geringu i da je slikao portret Hitlera. Optužnica navodi da je poslije okončanja restitucionog procesa i zatvaranja centra u Minhenu Mimara imao pet kontejnera sa po pet tona umjetnina, s kojima se selio od Južne Amerike do Maroka i trgovao.

U Jugoslaviju je poslao 166 slika, među kojima i osam slika koje se navode u italijanskoj optužnici. Od tih slika pet je Herman Gering, maršal Trećeg rajha, legalno kupio za veliku sumu u tada savezničkoj fašističkoj Italiji 1941. od italijanske porodice Kontini Bonakosi, preko antikvara Venture. Za tri slike iz Geringove zbirke tužilaštvo tvrdi da su dobijene u razmeni s Venturom, prema svedočanstvu iz 1946. koje je isljednicima dao uhapšeni Andreas Hofer, nekadašnji šef umetničke zbirke rajhsmaršala. Ukoliko je Hoferovo priznanje savezničkim agentima bilo iskreno, Gering je Venturi dao nekoliko djela francuskih impresionista oduzetih od Jevreja u zamenu za slike italijanskih majstora. Francuzi su poslije ove izjave stekli osnov za uzimanje tih slika od Italijana.

O trgovini s Geringom antikvara Venturu je 1955. ispitivalo i italijansko tužilaštvo, ali je oslobođen, vjerovatno jer je trgovao po zakonu i nije mogao da bude odgovoran za fašističko uređenje države.

„Malo je čudno da se sad kao italijanska nacionalna baština potražuju slike koje je legalno kupio Gering 1941. u savezničkoj fašističkoj Italiji“, smatra Kusovac. Naknadno donijeti zakoni ne mogu retroaktivno da utiču na nadoknadu ratne štete, iako izgleda da neko želi da izbriše činjenicu da je Italija do 1943. bila članica Sila osovine. Po ovoj tužbi sad ispada da je okupirana Jugoslavija u stvari napala okupatore Italiju i Nkemačku i otela slike Geringu i Italijanima koji su s njim trgovali!


Jeste to ratna odšteta, ali me čude tadašnji stručnjaci da prihvataju slike koje nikada nisu bile u našem vlasništvu.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 25 Dec 2015, 18:14 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Postovi: 3179
Koji stručnjaci? Ratna odšteta i ratni plijen su oduvjek bili samo grabež da se ponizi i finansijski oslabi poražena strana.
No, u ovom slučaju, stvar je jasna. Slike su legalno kupljene i plaćene talijanskim vlasnicima u vrijeme dok je Italija imala suverenitet, a bogami bila i zaraćena sila (na pogrešnoj strani). Drugo bi bilo da je Gering te slike zaplijenio nakon kapitulacije Italije (1943-45.) kada je Njemačka bila okupaciona sila, što se radilo po cijeloj Evropi. Takve umjetnine su vraćene legalnim vlasnicima, a one kojima se nisu javili vlasnici (dosta ih je završilo u Aušvicu) su uskladištene u jednom trezoru u Berlinu i ne smiju se izlagati, dok se ne javi neki nasljednik ili ne propadnu od starosti.
Ovaj dio Geringove kolekcije, koji je kupljen u Italiji se tretira kao njegova privatna imovina koja je konfiskovana nakon rata i dodijeljena zvanično kao dio ratne odštete, te se kao takva više ne može potraživati.
Talijani bi htjeli i jare i pare, ne ide to tako. Ne znam zašto je to bilo kakva dilema.

Inače, što se tiče pljačke umjetnina i starina, ni Rusi nisu cvjećke, ko je posjetio berlinske muzeje na ostrvu u centru grada, mogao je da vidi koliko stvari tamo nedostaje, a markirano je sjenkom uz naznaku da se "eksponat od 1945. godine nalazi u tom i tom ruskom muzeju".

_________________
Lično više volim strat,
jer mi leži takav vrat...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 25 Dec 2015, 20:04 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 31179
Lokacija: Je Suis Ahmed
hvala na pojasnjenju, nisam to znao, za Berlin, slike i Ausvic, posteno

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Feb 2016, 21:38 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
U potpisu slike stoji.....Romkinje prostitutke u fašističkoj Mađarskoj

Slika

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 27 Feb 2016, 06:07 
druga sa lijeve strane, bas lijepa i super osmijeh...

vid' ove cvake desno u pozadini... :lol:


Vrh
  
 
PostPoslato: 27 Feb 2016, 14:39 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
Milan je napisao:

vid' ove cvake desno u pozadini... :lol:

Nisi ti nikad vojnički zagorio :lol: :lol:

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 27 Feb 2016, 15:52 
Sut' samo, jesam....ne daj boze nikom...


Vrh
  
 
PostPoslato: 04 Mar 2016, 10:23 
OffLine
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Postovi: 39396
Lokacija: Месечева икра
Citiraj:
Ovo su neke zanimljive, a neke čak i bizarne činjenice koje niste znali o Drugom svetskom ratu:

1. Prvog nemačkog vojnika koji je poginuo u Drugom svetskom ratu ubio je Japanac.

2. Prvog američkog vojnika koji je poginuo u Drugom svetskom ratu ubio je Rus.

3. Više od 100.000 članova posade savezničke avijacije poginulo je iznad Evrope.

4. Više je američkih vojnika poginulo u vazduhoplovnim jedinicama nego u kopnenim snagama.

5. Poljska katolička babica, Stanislava Lezinska, pomogla je rođenju oko 3.000 beba u u logoru Aušvic za vreme holokausta.

6. Tokom Drugog svetskog rata, britanski vojnici dobijali su tri lista toalet papira dnevno, a američki 22.

7. Četiri od pet poginulih nemačkih vojnika poginuli su na Istočnom frontu.

8. Samo 20 odsto muškaraca rođenih u Sovjetskom savezu 1923. godine su preživeli Drugi svetski rat.

9. Najmlađi američki vojnik koji je učestvovao u ratu imao je samo 12 godina. Koliko zaista ima godina priznao je lekarima tek kada je bio ranjen.

10. Jedan od četiri mornara koji su služili u podmornicama preživeo je Drugi svetski rat.

11. Tokom opsade Staljingrada poginulo je više Rusa, nego američkih i britanskih vojnika zajedno tokom celog Drugog svetskog rata.

12. Hitlerov sestrić, Vilijam Hitler, u Drugom svetskom ratu je služio je u američkoj mornarici.

13. Hitler i Henri Ford su na svojim radnim stolovima držali sliku od jedan drugoga.

14. Najveći japanski špijunski centar u Drugom svetskom ratu se nalazio u Meksiku.

15. Stopa smrtnosti u ruskim kampovima za zatvorenike je bila 85 odsto.

16. Da Japan nije potpisao kapitulaciju, sledeći grad na koji bi bila bačena atomska bomba bio bi Tokio.

17. Prva bomba koja je bačena na Berlin prvo je ubila slona u zoološkom vrtu.

18. Kada je 1945. Tokio potpisao kapitulaciju, potporučnik Hiro Onoda nije poverovao u tu vest i mislio je da se radi o neprijateljskoj propagandi, pa je nastavio da vodi gerilski rat. Tek 1974. kada je njegov bivši zapovednik lično doputovao na Filipine gde je Onoda nastavio sa svojom gerilom i dao mu naređenje da ga osloboađa dužnosti, Onoda se "predao".

19. Pretpostavlja se da je ukupan broj žrtava u Drugom svetskom ratu bio između 50 i 70 miliona ljudi. Oko 80 % tih žrtava su bili stanovnici samo četiri države - Nemačke, Rusije, Kine i Poljske. Više od 50 odsto žrtava u Drugom svetskom ratu su bili civili.

_________________
Bubi frubi


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 04 Mar 2016, 10:58 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
Politikin Zabavnik never daj 8)

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 04 Mar 2016, 11:22 
jutros u blicu ovo procitah :D


Vrh
  
 
PostPoslato: 11 Mar 2016, 14:59 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
Citiraj:
Смрзнуто тело немачког војника, пободено у земљу као саобраћајни знак. Источни фронт, 1942. година.


Slika

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Mar 2016, 15:52 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Postovi: 7205
Lokacija: Under a total blackened sky
Hardkor.

_________________
To be a Sith is to taste freedom and to know victory...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Mar 2016, 16:22 
do koske...


Vrh
  
 
PostPoslato: 11 Mar 2016, 16:34 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
Panzer je napisao:
Hardkor.

Jest vala :D
Ipak su Ruje imale obzira,bose noge su okrenuli prema suncu :lol:

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 11 Mar 2016, 17:56 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Postovi: 4338
Lokacija: Bojica Han
pa od nogu sve krene ako ozebu noge najebo je

_________________
ideologijom i religijom se bavi sirotinja moj maho


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Mar 2016, 19:21 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7327
Lokacija: Satriale's Pork Store
Мени је ово одвратно. Крајњи примитивизам.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Mar 2016, 20:01 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7327
Lokacija: Satriale's Pork Store
http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekstovi/taјni-radovi
Citiraj:
Како је Специјална полиција пред крај рата растурила немачку шпијунску групу и тако ненамерно помогла партизанском покрету

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Mar 2016, 22:03 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Postovi: 15261
Lokacija: Bakinci...Đurin grob
Silvio Dante je napisao:
Мени је ово одвратно. Крајњи примитивизам.

Sve zavisi od ugla posmatrača :D

_________________
"Možete biti najbolji forumaš i stručnjak, ali ako niste u sistemu forumske vlasti, sve je to zabluda."


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 15 Mar 2016, 22:51 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Postovi: 7327
Lokacija: Satriale's Pork Store
Čiča iz Rogače je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Мени је ово одвратно. Крајњи примитивизам.

Sve zavisi od ugla posmatrača :D


Па да је којим случајем нечији други војник онда би сви написали ово што сам написао ја. Пошто је немачки онда је "до коске"...

Не знам, нисам присталица оваквог облика понижавања мртвих.

_________________
РЕПУБЛИКА СРПСКА

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 404 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs