taksi je napisao:
Tu se mimoilazimo, jer ja nisam ostao ravnodušan. Film je surov jer je amrička istorija surova; odsustvo riječi je namjerno odrađeno da bi fotografija došla do izražaja plus umjetnički pristup koji mi se dopao. Ne mislim da je forma nad suštinom već da je formom rečena suština.
A što se tog medvjeda tiče, meni baš ta scena suvišna i preduga.
Možda je baš u tome problem. Surov jeste, ali kao da to ne prenosi na pravi način. Meni je djelovao nedovoljno surov. Scena kad mu debil ubije sina je baš proletila, a cijeli ostatak filma se vrti oko toga. Mali primi nož kao ništa, umre i eto ga...wtf? Npr."There will be blood" se manje trudio oko toga, a ispao više surov.
Tišina u filmu jeste bio dobar potez.
Scena sa medvjedom jeste preduga i nedovoljno "prljava". Dosadno(a neefektivno) se ponavlja više nego borba u Rokiju

.
Scena sa hulucinacijom u kojoj u nedefinisanom prostoru sreće sina je na baš silu u filmu.
I to oko teme je problem...u priči se ne zna da li je tema nepravda prema indijancima ili želja za preživljavanjem glavnog lika. Film bi jednim dupetom ne na dvije, nego na pet stolica. Za to već krivim fazu pisanja scenarija jer je to boljka mnogih novijih filmova...kad pisci/reditelj nisu sigurni da li je nešto dovoljno snažno da bude kičma filma, umjesto da razrade tu jednu temu oni samo gomilaju još tema u okviru tema u okviru tema... Kao da daju gomili hipstera da trpaju u film šta bi njima bilo uzbudljivo. To je za mene loš scenario.
Ima u filmu i mnogo dobrih stvari, ali pošto nisam odmah započeo priču na taj način, neću ni sad

.