banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Maline
PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Čiča iz Rogače je napisao:
:lol: :lol:
Ljudi sve misle,čist je to posao,nema prašine,jednom posadiš i bereš desetak godina a u stvari pišaš krv

Mi brali ljetos :D

Uzgoj nije baš pišanje krvi kako pišeš, nemoj da plašiš ljude, a u pravu si da nije samo posadiš i bereš.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
_Krol_ je napisao:
Шајин je napisao:
imam i ja neke zemlje na Petrićevcu, otac mi je ionako u penziji ubija se od dosade. razmišljao sam o malinama, ali me taj otkup najviše brine...

Najmanji problem kod maline je prodaja....ima firma u bugojnu koja masovno otkupljuje ali ta malina prisjedne dok je proizvedes....jednom mraz sjebe drugi put susa.....treci put ovo cetvrti ono....ma mrs...preosjetljivo

to stoji,ali opet se masovno proizvodi i otkupljuje.Ako sviju sjebe mraz,susa itd. onda niko nista nikad ne bi ni prodao ni otkupio.A da je lagano,nije,treba raditi,a ako imas puno malina treba platiti i sezonske radnike...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
U mom kraju taj bugojanac garantovao otkup 500 tona godisnje 10 godina....nwka mikrokreditna organizacija davala na kredit maline i sistem navodnjavanja po nekoj jebacki maloj cijeni....svi se zaletjeli ko somovi.....sve propalo samo jedan jedini ostao....niko maline ubrao nije a grcaju kredite

Jedan moj prijatelj na manjaci prije toga digao ogroman malinjak...sve u fulu...hladnjaca....samo jednom ubrao....sve pocupao i posadio kruske....kad sam ga pitao sta mislis da zasadim maline iskolacio oci...samo ponavljao ne spominji mi ta govna pao sam 50 000 na tome i ja srecom odustao....

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Podrinje (Bratunac) ili Srbija (Šumadija).
Napisah u postu od prije godinu dana.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka

E to je izgleda idealan teren za malinu....manjaca...krupa i sve to preko 400 m.....nema od toga nista

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam se naslusao bas suprotnih stvari,da je za malinu dobro je kad je teren nagnut i visine od 500-1000 metara...neko laze :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja vidio malinjake i skoro na vrhu Kadinjače (planina u Šumadiji), čak i na Goliji kod Ivanjice imaju malinjaci.
Podnevlje koje odgovara malini.
Nisam stao i pitao ali vjerovatno je po tim planinama manji prinos nego npr. u Čačku.

Poslednji put menjao Choban dana 18 Nov 2015, 19:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Osim maline nije lose proizvoditi ni kupinu i kultivisanu sumsku jagodu... http://berryinvest.ba/v1/sumska-jagoda-u-brojevima/

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka

Koliko sam ja shvatio kuknjavu onih mojih seljaka mraz je neprijatelj broj 1.....sve divno krasno prodje mraz nigdje ni jedne....mozda tamo po srbiji malo blaza klima.....znam i ja sta pise u knjigama al bogami znam i sta se desavalo na terenu

Kupinu ne moras saditi i proizvoditi...eno je kod mene istrijebiti je ne mozemo....samo dodji i beri na desetine tona ako ti ne smeta sto bode

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Poznajem ljude koji u Novoj Varoši u Srbiji imaju malinjake, a visina je pffff...al' se i napate za sve pare

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_Krol_ je napisao:
Koliko sam ja shvatio kuknjavu onih mojih seljaka mraz je neprijatelj broj 1.....sve divno krasno prodje mraz nigdje ni jedne....mozda tamo po srbiji malo blaza klima.....znam i ja sta pise u knjigama al bogami znam i sta se desavalo na terenu

Mi smo zasadili u Šumadiji u kraju u kojem se godinama bave proizvodnjom malina. I nismo jedini "Bosanci" koji imaju maline tamo :wink:

_Krol_ je napisao:
Kupinu ne moras saditi i proizvoditi...eno je kod mene istrijebiti je ne mozemo....samo dodji i beri na desetine tona ako ti ne smeta sto bode

Imaju plantažne bez trnja.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka

Jebi ih...kod mene su one divlje na sve strane...to je ljude i odvelo malinama...kao ako ovako raste kupina ici ce i malina....pa se zaletjeli...pa daj sadnice...kolje...zicu...sisteme navodnjavanja...sto djavola.....i corak....a mozda samo nisu imali srece sa vremenom tih par godina

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Po meni su orasi zakon za sadnju

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2009, 16:44
Nije samo nadmorska visina presudna.
Ja sam imao maline u Bistrici, 11 godina, na oko 145 metara nadmorske visine i bile su odlicne, krupne, u to vrijeme siguran sam najbolje u BL. Posto tu vise nije bilo zemlje, stotinjak metara od te parcele smo posadili jos dulum, 1000 struka, toliko su bile lose da smo nakon tri godine odustali, da li je do zemlje ili neceg drugog to nismo ustanovili.

Poslednji put menjao anri1 dana 18 Nov 2015, 19:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:

Moi stric je prije 5 godina posadio 30 stabala pa sledece godine jos 30 .10ak godina nakon sadjenja pocnu rasti prvi plodovi.Izmedju stabal je razmak 10 metara,znaci treba imati zemlje :) Inace orah je vrlo zahvalan,ne trazi previse vremena i otporan je na vecinu stetocina,napadaju ga koliko sam skontao neke 4 vrste stetocina kojih se rijesis jednim prskanjem.Mana je sto moras cekati 10ak godina na prve plodove,a znas mentalitet naseg narode,daj sve daj odma :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka

shakal je napisao:

Ako me i to izda prelazim na uzgoj bujadi i kukurjeka

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Krol priželjkuje kornjačin vijek :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
shakal je napisao:

Trenutno sa burazom idem u investiciju sadnje orasa, planiramo oko 150 sadnica za početak...

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za toliko stabala treba nesto malo manje od 2 hektara zemlje.Nek je srecno tebi i burazu :D

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2015, 19:50 
Stara kuka
Stara kuka

Krol sadi kasnocvjetajuce kalemljene sorte oraha koji radjaju prije 10 god....a taman i da pandrknem neko ce brati....i sta ti spijo drobis....planiram docekati i 40 godina orahu...kazu tad imas 100 000 u gradji

150 sadnica 20 duluma zemlje i to ako granicis sam sa sobom inace vise ako neces da granicni plod poklanjas komsiluku...ajd i to al znas li ti sta je iskopati tolike rupe metar sa metar pa djubar pa zatrpati pa sadnice sorti....opasno veliki posao i prilicno puno para

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]