banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 23:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Da li podrzavate gradnju nove crkve u Boriku na mjestu sadasnjeg djecijeg igralista?
Da. 14%  14%  [ 13 ]
Ne. 86%  86%  [ 82 ]
Ukupno glasova : 95
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Philby je napisao:
Koliko je po tebi velika grupa vjernika koja zaslužuje poštovanje?
Veća od grupe kojoj smeta da se igralište uzurpira. Ljudi, katolici, da bi zadovoljili vjerske potrebe, na koljenima odlaze u Podmilačje na sv. Ivu, a kod nas im očigledno teško da prošetaju pet minuta.
Philby je napisao:
I za entera pitanje, zašto nije pogodno da vjerski objekti budu u blizini obrazovnih institucija?

Zbog buke npr.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma za blizina skole ne igra ulogu. Ali mene i dalje zanima odnos za:protiv.

A pravo pa ce lobirati odbornike koji su inace poznati po licnim i nezavisnim stavovima :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
The_new_Statesman je napisao:
Drug, da li ti stvarno vjerujes da je incijativa za crkvu na tom mjestu krenula od respektabilno velike grupe stanovnika Borika?

Ne vjerujem. Sigurno to nije respektabilna grupa građana. Pa pogledaj kako su crkve prazne. Danas nije nimalo fensi ići u crkvu. Ali da su se takve stvari događale, da građani traže izgradnju crkve u pojedinim banjalučkim, i ne samo banjalučkim naseljima - jesu. I maloprije sam, ali nisi očito pratio, i sam se zapitao:

Citiraj:
Ne znam kako je SPC došla na ideju da pravi crkvu baš na toj lokaciji. I ne samo SPC nego i ostale konfesije u gradu. Znači i Katolička crkva i IVZ Banjaluka. Bilo bi možda lijepo da, nama neukima, objasne, čime su motivisani pri izboru parcele i upućivanju zahtjeva prema lokalnoj zajednici. Ali nije isključeno da su mještani Borika tražili crkvu u svom naselju. Ako nisu, SPC-u treba ponuditi zamjensku lokaciju.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Danas patim od hroničnog nedostatka humora. Moj komentar se odnosio na tvoje komentarisanje mog nepraćenja tvog pisanja, a ti si prokomentarisao kako briljiram. Možda sam se i ja uvrijedio na to?
No dobro, da se vratimo na temu... meni kao nekome ko je u Boriku proveo cijeli svoj život, a planiram da budem tu i dalje, smeta da na toj lokaciji bude crkva. Iskreno nisam neki crkvenjak, al kad osjetim potrebu da zapalim svijeću, protegnem noge do već spominjane crkve. I draže mi je da to uradim nego da moram da vozim djete autom na Starčevicu kako bi se moglo sankati; fino protegnem par stotina metara noge i sve bude kako je bilo do sad.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
I za entera pitanje, zašto nije pogodno da vjerski objekti budu u blizini obrazovnih institucija?

A šta da je u ovom slučaju vjerski objekat džamija?

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
:lol: Divan kraj tns :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
<Enter_name> je napisao:
Philby je napisao:

Ništa. Eno pored gimnazije se obnavlja džamija pa se niko ne buni da će smetati djeci. Ako ima vjernika kojima znači da na nekoj lokaciji bude bogomolja i spremni su uložiti sredstva neka grade. :)

Meni ne smetaju ni crkva i džamija između kojih se nalazi zgrada fakulteta, a tu sam skoro svaki dan. Više mi smetaju trimeraši kad kose ili DT kad se smije u kset-u. :D

Edit: Ni vama u boriku niko ne brani da sagradite brdo veće od onih par metara nagiba. Ima prostora preko puta škole Vuk Karadžić, manja skakaonica da bude. :D

Poslednji put menjao Philby dana 14 Avg 2015, 21:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Philby je napisao:

Već ima takvih slučajeva. Imaš recimo Gazanferija džamiju u neposrednoj blizini OŠ Dositej Obradović.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
TnS, koliko je po tebi velika grupa vjernika koja zaslužuje poštovanje?

Elem, kakvo postovanje? Ako pricamo o ovom konkretnom slucaju, prihvatam sve iznad dvije trecine. Ali ljudi koji su iskreno za. Bez saletanja na vratima i ulici. Ili kojekakvih ucjena od crnomantijasa kako bi iskamcili potpis za gradnju.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 21:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
Ako ima vjernika kojima znači da na nekoj lokaciji bude bogomolja i spremni su uložiti sredstva neka grade. :)

Što u ovom slučaju nije slučaj. Meni najmanje smetaju vjerski objekti, pogotovo oni koji su svrsishodni. Za ovim stvarno nema potrebe...
Što se tiče istorijskih vjerskih objekata, treba da se obnove... velika je glupost što su uopšte dirani, ali to je priča za neku drugu temu...

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
<Enter_name> je napisao:
Philby je napisao:
Ako ima vjernika kojima znači da na nekoj lokaciji bude bogomolja i spremni su uložiti sredstva neka grade. :)

Što u ovom slučaju nije slučaj. Meni najmanje smetaju vjerski objekti, pogotovo oni koji su svrsishodni. Za ovim stvarno nema potrebe...
Što se tiče istorijskih vjerskih objekata, treba da se obnove... velika je glupost što su uopšte dirani, ali to je priča za neku drugu temu...

Kako nije slučaj, ko gradi ako ne vjernici svojim dobrovoljnim prilozima? :)

Neko drugi bi rekao da i za onom kosinom nema potrebe, služi svrsi samo par dana godišnje dok ima dovoljno snijega (brzo se zbog male dužine dođe do blata koje pravi problem majkama da čiste odjeću).

Koliko ste ti i tns protiv crkve, pomislio bi čovjek da ste veći komunisti od _zoke. :D

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Po meni, pravo je pitanje šta je to natjeralo SPC da traži izmjenu već postojećeg planskog dokumenta Grada Banjaluka. Po Regulacionom planu Centar Istok, Parohijski dom je navodno trebao biti u neposrednoj blizini Jevrejskog kulturnog centra.

http://banjaluka.rs.ba/front/article/1773/

Spoiler:
Slika

To bi trebala biti zaokružena lokacija.

Slika

E sad zašto promjena? Iznenada. To je, vjerujem, pravo pitanje i tu leži i odgovor.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nije to samo mjesto za sankanje... prođi predveče tuda, pa vidi šta se dešava. Mislim da sa prostornim planiranjem novijeg datuma nema dovoljno predviđenog zelenila; pogledaj novoizgrađena naselja. To nije razlog da uništimo postojeće.
Nisam ja nikakav protivnik crkve, samo sam protiv toga da ih sijemo na isti način kao muslimani džamije. To jednostavno nije naša tradicija.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
ja sam se rodio u boriku,udisao otrov iz incela,isao u skolu branko copic,odrastao u naselju gdje smo ispred zgrade imali zivicu u obliku TITO....zivim i dalje u tom naselju...kako koga sretnem,pitam ga sta misli o crkvi na skolskom...definitivno su svi protiv gradnje...ali bas svi...tako da prica o tome kako narod borika zeli tu crkvu...to je nevidjena laz

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

drug, stara lokacija mi djeluje mnogo bolje od nove. Ta livada nema nikakve svrhe sem onog ružnog limenog objekta. Mada, opet se postavlja pitanje koliko je Boriku stvarno potrebna crkva...

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zipo, moje gadjenje spram Jefrema i negovih nema veze sa komunizmom. Vec sa ljudskoscu i obrazom. I ako hoces, najobicnijim postenjem.

Ali sta pricam, to su strani pojmovi. Neprevodivi.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Neka SPC kupi plac i pravi Crkvu za svoje pare. Gdje god hoće.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa nema ova Jefremova crkva para :D Ona to prikupi kroz male "dobrovoljne" priloge sirotinje i krupne "dobrovoljne" priloge nekoliko "gazda" koji opet to sebi namire sa ledja vec pomenute sirotinje.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 14 Avg 2015, 22:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Pa kažem - neka kupe i sagrade.
Ovdje na državnom placu grade za državne pare. A stanove će da prodaju i gradski očevi će da se uplusaju...

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2015, 22:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ispravka, ovde unistavaju plac od drustvenog interesa i grade nesto sto ce platiti to isto drustvo iako mu je na stetu.

Umjesto drustvo mozemo reci lokalna zajednica. Ili vec neki od pojmova.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]