banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2005, 22:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
Lijepo i jasno Jivanmukta, uzivala sam u citanju.
Imam samo jedno pitanje, kakva je sustinska razlika izmedju zen meditacije i opisane vipassana meditacije?

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2005, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Hm...
Ako znas nesto o zen-u.. onda znas da su oni sve pokusali pojednostaviti.. Naravno ima par skola zen-a.. svaka od njih ima nesto specificno u pristupu.. ali pak postoji mnogo dodirnih tacaka.

Ako vipasana meditaciju svedemo na najosnovnije..
To bi bilo:
Sjednes u dijamant.. ili sidhasanu.. ili padmasanu.. svoje svjesni dio usmjeris na sebe.. polako postajes svjesna disanja..
Obracas paznju na dodir zraka na vrhu nosnica/grla/dijafragme/hare.. i da dalje ne pricam..

Isto to je i u za - zenu...
Samo sto dosta zen skola ima osnovu na koanu..
A koan je nelogicna zagonetka.. tipa:
"Ko je tvoje lice pre radjanja" ili slicno.. a sluze zbunjivanju uma .. kako bi na taj nacin iskljucili logicni dio i upali u intuitivno vidjenje stvarnosti sto je u sustinski budjenje.

Manje vise.. vipasana meditacija i meditacija kod vecine zen skola je skoro ista.. posto je temelj na budinoj tehnici posmatranja daha.

No, mogli bismo pricati o razlici zena i budizma.. To je vec neka druga prica..

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
jivanmukta je napisao:
"Ko je tvoje lice pre radjanja" ili slicno.. a sluze zbunjivanju uma .. kako bi na taj nacin iskljucili logicni dio i upali u intuitivno vidjenje stvarnosti sto je u sustinski budjenje

Zanimljivo.

Ali ako neko dobije koan znajući da je to koan i čemu on služi onda on neće obraćati pažnju na koan pa on na njega neće djelovati tako kako bi trebao. Osim ako je dio prakse da osoba mora misliti o koanu. A ako nekome iz vedra neba opališ koan to ga može zbuniti i da tada koan odradi svoju stvar, ali ako neko zna da si mu dao nešto da ga zbuniš on se neće (toliko) zbuniti.

Volio bih da izneseš neke koane, više njih ako nije problem, zanimljivo mi je to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 18:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2005, 01:47
Hvala na odgovoru, citala sam knjigu o zazenu pa mi se ucinilo slicno sa vipasana meditacijom koju opisujes, sto izgleda i jeste.

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 23:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
jivanmukta je napisao:
"Ko je tvoje lice pre radjanja" ili slicno.. a sluze zbunjivanju uma .. kako bi na taj nacin iskljucili logicni dio i upali u intuitivno vidjenje stvarnosti sto je u sustinski budjenje

Zanimljivo.

Ali ako neko dobije koan znajući da je to koan i čemu on služi onda on neće obraćati pažnju na koan pa on na njega neće djelovati tako kako bi trebao. Osim ako je dio prakse da osoba mora misliti o koanu. A ako nekome iz vedra neba opališ koan to ga može zbuniti i da tada koan odradi svoju stvar, ali ako neko zna da si mu dao nešto da ga zbuniš on se neće (toliko) zbuniti.

Volio bih da izneseš neke koane, više njih ako nije problem, zanimljivo mi je to.

Pazi Vader...
Upao si u logicni dio uma. Koji kaze ako je nesto poznato.. tj. imamo informaciju o tome.. znaci da to vise ne moze da nas iznenadi. Um je veoma rigidan. Sve informacije mu sluze da bi se lakse kretao izmedju “predmeta”, da bi osjecao sigurnost. Logicki dio uma je veoma koristan u svakodnevnim situacijama. Tipa, kako da skuham caj, kako da odradim nesto u wordu i slicno. No, takav um i nacin njegova shvatanja ne pomaze u sagledavanju stvarnosti oko tebe, mene ili bilo koga. Mi smo cak i boga stavili u “poznate” okvire, samo zato da bi se lakse snalazili u tome. Budjenje, je neka vrsta fluidnog kretanja.. nemas za sto da se uhvatis.. sve je podlozno promjeni.. stvari oko tebe imaju oblik, ali ne i gustocu.. a pod gustocom podrazumjevam etiketu, “znanje” o nekoj stvari, materijalni osjecaj.. i slicno. Glupo je reci da budan um ne vidi stvari kakve i mi vidimo svaki dan. Nije tako. On isto vidi, ali njegov um je lisen prosudjivanja, osudjivanja.. donosenja zakljucka o stvari.. i slicno.

Sada...
Koan.. ili ti zagonetka.. sluzi da bi um se vrtio u krug do jednog stepena. I na taj nacin zbunio...
Recimo: “Koje je tvoje lice pre radjanja?”
Jako cest koan kao i: “Sta je pljesak jedne ruke?” ili jos jedna zagonetka koja je malo duza: “Ako si pravi covjek, mozes svakako odvesti seljakovog vola, ili oteti komad kruha gladnom covjeku.” ili “Ne izgovoreci ijednu rijec, ukazi na razliku izmedju mojih prstiju.”...
Koan moze biti bilo sta. No, postoje Mumokanovi koani.. koji se najcesce koriste.. Mislim da ih imam negdje doma.. pa ako nadjem mozemo se naci da ti dam ili da fotokopiramo.. isto tako imam jednu staru knjigu “Put Zen-a” od Alan W. Watts-a.. koja je jako odlicna za ljude koji se zele upoznati za Zen-om. Naravno ako isto tako neko zeli te knjige da procita ili kopira neka mi se javi..

Da nastavim..

Odgovor na koan nije rijec, misao .. . one je osjecaj.. znanje.. djelovanje. Bez obzira koliko znao koana ili znao da si dobio koan.. on djeluje.. jer sto vise o njemu razmisljas.. on postaje nelogicniji.. “Sta je pljesak jedne ruke?” Kakav god da um donese zakljucak to nije pljesak jedne ruke.. :) vec pljesak dve ruke.. :).. i sta se desava. Na koanima se radi godinama. Imas lakse i teze koane.
Nadalje, koan mozes raditi kao inteziv od dana ili nekoliko dana.. i on moze donesti Kensho.. ili budjenje koje je trenutno.. traje par dana i onda nestaje.. ali ostaje sjecanje na njega.. i mogucnost njegova ponavljanja..
Slucaj sa koanom “pljesak jedne ruke” je veoma zbunjujuc kada ga radis par dana. Sto vise razmisljas i ides Majstoru na konzultaciju to si zbunjeniji.. Meni se odgovor desio kada sam skroz bio zbunjen nakon cetri dana rada...bez spavanja i hrane.. I u trenutku kada sam digao ruke da to necu nikada shvatiti desilo se shvatanje.. to ti je kao da si trazio iglu po cijelom stanu.. i na kraju odustao i sjeo .. i dozivio saznanje.. iznenadjen nacinom da kako si je nasao.. (nadam se da shvatas ovo :))
Osjecaj je kao da si par centimetara iznad zemlje.. ko sto kazu zen majstori. Meni je reakcija prva bila smijeh.. trajao je nekoliko minuta.. onda zapanjenost.. prirodom stvarnosti.... i na kraju plac.... (trazio ono sto mi je ispred nosa cijelo vrijeme.. )..

Drugo, budjenje moze dozivjeti, kako si sam zakljucio, i iznenada. Bljeskom.
Recimo jedan frend kada smo bili na cugi u klubu umjetnika.. mi je poceo pricu o bogu i Ja.. inace je jako intelektualan.. (nalazi se na ovom forumu, pa necu imenovati).. prvo sto sam napravio jeste da sam ga uvukao u pricu (citaj filofiranje o bogu i Ja).. i zbunjivao ga svakom rijecju.. sto je trajalo nekih sat vremena.. i u trenutku kada je zakljucio “Ja sam Bog, Bog je ja”.. pitao sam ga “Sta je Bog u odnosu na ja.. Sta je ja u odnosu na Bog”.. sto ga je totalno zbunilo.. i kada je um dozivio predaju na stepenu intelekta.. upitao sam “Ko vidi ja i Boga? Ko je taj koji donosi zakljucke?” Na sto je ovaj izletio iz uma.. i dozivio budjenje...
Kasnije je rekao da je bio skroz zbunjen pitanjima.. i da vise nista nije znao.. i zadnje pitanje ga je rasturilo..
Naravno .. mozemo pitati bilo koga ova pitanja.. i nista taj ne mora dozivjeti..
Mora biti povjerenje u onog koji vodi.. otvorenost.. znanje da taj vodic nece zloupotrebiti tvoje povjerenje i slicno..

Koan isto tako djeluje.. kada se iznenada postavi..
Ipak.. i kada koan odradi budjenje.. tj. kada on dovede do stanja kada se budjenje desava.. i covjek dozivi uvid u stvarnost sebe i univerzuma.. i nakon par dana kada se opet um vrati sa svim svojim dobrim i losim raspolozenjima.. covjek se ponovo vraca koanu. To moze biti isti koan.. ili neki drugi.. ili ko zna sta..
No, on postaje prijemciviji za fluid stvarnosti.. i veoma lako izlece iz rigidnosti uma..
Glupo bi bilo reci da je Zen stvoren za sve ljude.. ili da nista drugo od religioznih puteva nema tu mogucnost kao Zen. Nije tako.. Sve ima mogucnost da covjeka razbudi.. ono sto je bitno koliko je covjek otvoren za razbudjivanje.. koliko je protocan za stvarnost/istinu.. boga ili ko zna koja jos rijec..
“Sve je dostupno svima.. ali nisi svi dostupni svemu..” Evo ti jos jedan koan.. :).. ako imas volje odradiga.. i vidices o cemu pricam.. :)

Nadam se da je malo jasnije.. iako je o tome tesko pisati..
Ako zelis da popijemo kafu i ispricamo se o tome.. mozemo se naci. Naravno i ostali koji zele da se druzimo i razmjenimo misljenja..

Pozdrav..

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A to je tako :), ja sam mislio da se sa koanima radi drugačije. Mislio sam da se to da učeniku k'o grom iz vedra neba, da ga tada na trenutak zbuni. Nisam znao da se to daje da se na to meditira. Zanimljivo. Ovo tvoje detaljnije objašnjenje koana mi je zanimljivo, i mogućnosti rada sa tim.

jivanmukta je napisao:
stvari oko tebe imaju oblik, ali ne i gustocu.. a pod gustocom podrazumjevam etiketu, “znanje” o nekoj stvari

Ne znam da li zalaziš na taj dio foruma, ali na "Čovjek i društvo" sam nedavno otvorio temu koja bi ti mogla biti zanimljiva, zove se "Riječi i stvarnost", takođe bi ti još neke teme koje sam nedavno otvorio mogle biti zanimljive.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2005, 23:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
A to je tako :), ja sam mislio da se sa koanima radi drugačije. Mislio sam da se to da učeniku k'o grom iz vedra neba, da ga tada na trenutak zbuni. Nisam znao da se to daje da se na to meditira. Zanimljivo. Ovo tvoje detaljnije objašnjenje koana mi je zanimljivo, i mogućnosti rada sa tim.

jivanmukta je napisao:
stvari oko tebe imaju oblik, ali ne i gustocu.. a pod gustocom podrazumjevam etiketu, “znanje” o nekoj stvari

Ne znam da li zalaziš na taj dio foruma, ali na "Čovjek i društvo" sam nedavno otvorio temu koja bi ti mogla biti zanimljiva, zove se "Riječi i stvarnost", takođe bi ti još neke teme koje sam nedavno otvorio mogle biti zanimljive.

Postoji mnogo verzija rada sa koanom.
Isto tako.. majstor ti moze bubnuti koan u trenutku kada vidi da si blizu otvaranja.
Istocnjaci imaju jako cudan nacin rada.
Znam lika koji je dobio sjekirom u glavu i dovio budjenje.. mislim.. uf.. svakakvi stvari mozes da sretnes.

Vidjeh temu.. nisam stigao da ucvestvujem..

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 23:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 21:52
Jivane da li poznajes katarzicke meditacije....konkretno osho-ve.....gdje istice katarzu prije vipasane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 23:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
ЛАЖНЕ МЕСИЈЕ И ПРОРОЦИ

Поводом све масовније појаве разних секти, лажних пророка и видовњака, ове године су се Патријарх и архијереји наше Цркве у Божићној посланици с правом обратили верницима, указујући на штетност њиховог деловања.

ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА МЕДИТАЦИЈА

Оснивач покрета је Махариши Махеш Јоги. ТМ, је по њему, техника која помаже развој физичких и менталних способности. Полазницима виших течајева обећавају се натприродни дарови (левитација). ТМ има своје следбенике по многим градовима унутрашњости Србије. Њихов метод рада састоји се у пропагирању идеја путем предавања и штампе, али инсистирају на томе да нису религиозни покрет већ школа усавршавања. За мантрање и медитацију, поред источњачких магијских формула, користе „Оче наш..." и Исусову молитву.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 23:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
den iko je napisao:
Jivane da li poznajes katarzicke meditacije....konkretno osho-ve.....gdje istice katarzu prije vipasane.

Poznate su mi..

Osho je napravio revoluciju u tehnikama.. tako da njegove tehnike pale..
No, sada je sve u drugim rukama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 21:52
Gledam na TV-u dijecak od 15 god. meditira vec sest mjeseci bez hrane i vode !? ...u kori nekog drveta.... ogradjen je od posjetilaca koji sve vise obilaze ovo mjesto na Tibetu. da li je ovo moguce ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 12:41 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2005, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Nekako i uspijem da spojim dah u jedan , ali nikako da ga "prosirim" ...

Citao sam ovu temu ranije na tvom forumu i pokusavao , ali nikako mi nije uspijevalo....

Sta je problem?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]