banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 13:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 932 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Mar 2015, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
U Republici Srpskoj sutra će stupiti na snagu izmjene podzakonskih akata čijom će primjenom, prijave građana na konkurs za posao u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi koštati jednu KM.

Portparol Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Dragana Bulić rekla je Srni da je riječ o dopunama Uredbe o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave i izmjenama Uredbe o jedinstvenim pravilima i proceduri javne konkurencije za zapošljavanje namještenika.

“Stupanjem na snagu ovih uredbi, kandidat koji se prijavljuje za posao u opštinama, gradovima i republičkim organima, imaće samo troškove kopiranja dokumentacije, ali ne i ovjere, a na jedinstvenom formularu potpisaće izjavu o nekažnjavanju i time garantovati da ispunjava i druge uslove konkursa”, rekla je Bulićeva.

Ona je dodala da će izabrani, odnosno oni koji prođu konkursnu proceduru, imati rok od sedam dana za dostavljanje orginalih dokumenata i potvrda.

“Na ovaj način, a u okviru reformskih procesa, pojednostavljuje se procedura pri konkurisanju za posao i znatno smanjuju troškovi”, istakla je Bulićeva.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2015, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Prije su mnogi govorili da mladi neće da rade, zaista je bilo puno priče, pogotovo od političara koji nisu ništa konkretno učinili po pitanju zapošljavanja mladih, a mogli su.
Sada izgleda postoji nova mantra tj. da "mladi hoće posao (a ko neće :confused2: ), ali neće da se usavršavaju" :lol:

Citiraj:
Hoće posao, a neće da se usavršavaju

Većina mladih ljudi kuka da nema posla. Posla ima, samo ga treba tražiti i biti spreman i imati vremena za usavršavanje. A siguran sam da većina mladih vrijeme gubi u kafanama.

Ovo su riječi Miloša Blagojevića, predsjednika Omladinskog savjeta RS
, koji svoju izjavu argumentuje podatkom da lani, nakon objavljivanih poziva za edukativna i besplatna putovanja u zemlje poput Azerbejdžana i Portugala, nije bilo učesnika iz RS.

"Koliko god omladinske organizacije organizovale seminare, konferencije i slične događaje, koji su u većini slučajeva besplatni, uvijek imamo pojavu da se mali broj ljudi prijavljuje. Poslodavcima nije dovoljno formalno obrazovanje koje mladi ljudi steknu u školama i na fakultetima", kaže on.

Blagojević podsjeća i na nedavno održani Sajam obrazovanja i zapošljavanja, gdje su, ističe, poslodavci saopštili da imaju radna mjesta i da ih nude, ali mladi ljudi koji im se jave nemaju dovoljno kompetencija da odgovore potrebama koje ponuđeno radno mjesto zahtijeva.

"To je katastrofalan i porazan podatak", zaključuje Blagojević.

Da je poželjno da mladi ljudi rade na cjeloživotnom učenju, te da prate principe tog učenja, smatra i Saša Jovljević, projekt koordinator u Omladinskoj informativnoj agenciji BiH.

"Smatramo da se mladim ljudima nudi veliki broj mogućnosti za doedukaciju, no nažalost samo mali dio njih vidi korist za sebe u tom polju, a još manji broj njih se odluči na taj korak", naglašava Jovljevićeva.

Poslodavci ističu da više ne pitaju za "papir", već ih zanima šta znate.

"Ako imaju neke vještine, treba da imaju i hrabrosti da izađu na tržište, a ako ih nemaju, treba da se raspitaju gdje bi mogli da svoje znanje dopune", naglašava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Prema istraživanjima portala Posao.ba, poslodavci vrlo često prilikom potrage za radnikom traže vještine i znanja koja nisu obuhvaćena programima u visokoškolskim ustanovama ili, ukoliko jesu, nisu dovoljno bazirana na razvoj konkretnih vještina.

"U čak 23 odsto od ukupnih objavljenih oglasa na portalu, poslodavci navode obavezno znanje rada na računaru, znanje engleskog jezika, a zatim poznavanje njemačkog i turskog jezika. Često traže i vještine i znanja koja zahtijevaju samostalno učenje, neki vid neformalnog obrazovanja, pohađanje treninga, edukacije, obuke ili dodatno certificiranje za specifičnu vještinu", kaže Benjamin Kadić, voditelj prodaje na portalu Posao.ba.

Kako dodaje, među najtraženijim vještinama jeste i aktivno iskustvo u upravljanju automobilom, ali tu spadaju i vještine komunikacije.

"Osim toga, vještine koje se sve više traže iz godine u godinu jesu organizacijske vještine, pregovaračke i prodajne vještine. Poslodavci, također, žele u svojim uposlenicima veliku razinu samostalnosti i inicijative, tačnost i pouzdanost, sposobnost rada u timu, te snalažljivost i fleksibilnost u radu", nabrajao je Kadić.

Po podacima koji su nam ustupljeni iz Omladinske informativne agencije BiH, 45 odsto mladih je nezaposleno, a 73 odsto ih želi da napusti BiH.

Prema informacijama zavoda i službi zapošljavanja, u BiH je, krajem januara, na evidencijama bilo prijavljeno 551.167 nezaposlenih lica.

"Od ukupnog broja lica koja traže zaposlenje, 170.240 ili 31 odsto su činila lica do 30 godina starosti", precizirao je Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

jbt koliko generalizuje čovjek koji je na čelu Omladinskog savjeta :roll:
Baš i nije istina da svi gube vrijeme u kafanama i neće da se usavršavaju.
Doduše, lik je na lokalnim izborima bio na listi jedne od partija koje su u vladajućoj koaliciji na nivou Republike Srpske.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 17:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ovog lika isto da pravi nasipe, ali ne lopatom nego vojnim ašovčićem :evil:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Ako su oni seminari koje spominje tipa onih na koje sam isao koje su oni organizovali, to se ne zove edukacija nego prdjenje u ledenu vodu.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 18:49 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
nepokoreni je napisao:
Ovog lika isto da pravi nasipe, ali ne lopatom nego vojnim ašovčićem :evil:

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
:D

Procita ovo ima bisera ima...
Pogotovo ovaj citat: "Većina mladih ljudi kuka da nema posla. Posla ima, samo ga treba tražiti i biti spreman i imati vremena za usavršavanje. A siguran sam da većina mladih vrijeme gubi u kafanama."

Sjecam se ja a i stariji pricaju da nekad prije nisi mogao naci covjeka u kafani u B.Luci,Laktasima,Prjiedoru,Prnjavoru,Celincu,Dubici a pogotovo mladih. Kazu od Gradiske pa do B.Luke sve je to bilo pusto i prazno.Petkom subotom uvece ako si i naso nekog mladjeg u kafani on je obicno tamo citao knjigu ili neku skriptu.
Naravno da je ovo ovako bilo ko u "hobo world" baladi o "Big Rock Candy Mountains" tj u bajkama.... :D

Ne branim ja mlade imaju oni mana,imaju odgovonosti za neke stvari u danasnjem vremenu i te kako. Imaju mladi odgovornosti i ne treba ih stedit ali ne ove odgovornosti uvezi posla i zaposljavanja. :wink:

I dajmo bar malo realnosti, objektivnosti u diskusijama ...slusaju to I citaju drugi. Najlakse je udarat tamo gdje je najmekse i odakle ti ne prijeti, pogotovo ako si u politici ili neki tamo zvanicnik. Jest to lako ali nije pametno jer ti se vrati ko bumerang i ako nemas elastican vrat ili tvrdu glavurdu razvali te to dobro. :roll:

Kako god.
Iz teksta vidim da je M. Blagojevic otkrio da u stvari ovde posla ima.Posla ima ali je do mladih. :roll: :roll:

Nece da rade.Lijenost je to da daa.!!!

I sto je jos gore nece da se usavrsavaju, nece "doedukaciju". Zamisli samo, a tu okolo tehnoloska eksplozija,nano revolucija, po B.Luci auta bez vozaca vec odavno pice,na selima krave se navode cipovima na pojila i muzu i pod bikove, skoro svuda ulazna vrata se otvaraju na "face" ili "voice recognition" i tako u beskonacnost napredka.

Hajd sto su mladi "nezahvalni", "nezainteresovani", "nepouzdani" i sve po redu za posao, ustvari oni se vec sad takvi izgleda ovde I radjaju. Ali nije samo to vec mladi nezaposleni prave probleme i poslodavcima.
Istice Blagojevic da poslodavcima nije dovoljno samo formalno obrazovanje koje mladi ljudi steknu kroz skole i fakultete vec im treba i neko drugo "neformalno" obrazovanje - "kompetencije" ili vjestine koje se ne uce u skolama vec bit ce kroz rad, praksu ili da kazemo zivot.
Zeleni diplomci nemaju te "neformalne vjestine" i naravano da su krivi za to sami. :roll:

Ustvari te problematicne vjestine se i ne zovu tako. Poslodavci nekako drugacije to zovu, nesto kao: "Da zna radit" ili "Da zna posao" Obicno mladi svagdje u svijetu to imaju odmah kad zavrse skole samo ova "propast" ovdje to nema...cccc.

E Blagojevicu Blagojevicu ode i uciteljica i ucenici i skolski zvonar i cistacica... :roll: :roll:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Poslednji put menjao Brale001 dana 10 Apr 2015, 20:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 20:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa kaže i kad nema posla u struci treba se prekvalifikovati....prekvalifikacija košta oko 3000 KM odakle nekome ko ne radi pare za to??? I još kad se prekvalifikuje pravac biro jerbo ti niko ne garantuje posao nakon prekvalifikacije. Debila majko moja :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Brale, htio si reci da skolstvo ne valja? A skolstvo zavisi od politickih elita, a ne od neformalne grupe zvane "mladi" :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Citiraj:
Naučite poštovati i ceniti tuđi rad, a ne da ga omalovažavate i da ste ljubomorni da uspeh. Najlakše je kukati, kritikovati i optuživati, Hajde reci nešto pozitivno ako znaš. Ili ne znaš jer ti je i sam život negativan. Idi onda u šumu pa se tamo iživljavaj grlupane/glupačo, a nas koji radimo i želimo nešto promeniti ostavi na miru.

https://www.facebook.com/milos.blagojev ... 9545648819

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
The_new_Statesman je napisao:
Brale, htio si reci da skolstvo ne valja? A skolstvo zavisi od politickih elita, a ne od neformalne grupe zvane "mladi" :D

Ma ne ide to u par recenica TNS. Zaposljavanje, obrazovanje i korelacija. Ko da smo jednom ja i ti o tom vec? :)

Ne kazem da skolstvo ne zavisi od politicke elite, svakako da ona utice.
Medjutim
Poslove i nove firme, tj otvaranje novih radni mjesta pravi ekonomija koja kompletno zavisi od politicara i ljudi koji ju vode ne od skolstva.
Zato ako skripi na relaciji privreda - nezaposlenost. Ne treba to prebacivat direktno i osnovno na relaciju skolstvo - nezaposlenost.
I na kraju dodjesmo da nezaposlenost proizvode nezaposleni tj mladi. :roll: :roll:

To me podsjeti na nesto sto sam skoro negdje procito.
Negdje sam skoro naiso na clanak kako je jedan bogatas tumacio ili tumaci probleme bijede u jednoj kapitalistckoj zemlji nesto sazeto kao:
U zemlji ima bogati znaci da je sistem dobar jer mozes biti bogat i za njega je ok, sta je problem? Osnovni problem prave ovi bjedni,te ako se oni eliminisu i maknu po svaku cijenu nece biti problema sa bijedom!!! :roll: :roll:
Logika mu je ubija...doslovce. :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 21:32 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Ovu državu uništava to što komotno možemo proizvoditi hranu za svoje potrebe, a bogami i uvaljati strancima nešto pod organskim proizvodima, a ne radimo to. Samo kad bi se poljoprivreda pokrenula i zabranio uvoz otpada iz vana ova zemlja bi otišla 20 godina naprijed u roku od jedne godine. Samo sa tom stavkom.

Ali, treba biti realan pa reći da ni politika mnogih mladih: "Jes' da sam polu-pismen, ali ja ću svejedno završiti pravo pa biti prvi na birou radije nego neki zanat za 5-6-7 stoji mjesečno"; ne pomaže naročito opštem boljitku.

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 10 Apr 2015, 21:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 21:40 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Brale001 je napisao:
The_new_Statesman je napisao:

Ma ne ide to u par recenica TNS. Zaposljavanje, obrazovanje i korelacija. Ko da smo jednom ja i ti o tom vec? :)

Ne kazem da skolstvo ne zavisi od politicke elite, svakako da ona utice.
Medjutim
Poslove i nove firme, tj otvaranje novih radni mjesta pravi ekonomija koja kompletno zavisi od politicara i ljudi koji ju vode ne od skolstva.
Zato ako skripi na relaciji privreda - nezaposlenost. Ne treba to prebacivat direktno i osnovno na relaciju skolstvo - nezaposlenost.
I na kraju dodjesmo da nezaposlenost proizvode nezaposleni tj mladi. :roll: :roll:

To me podsjeti na nesto sto sam skoro negdje procito.
Negdje sam skoro naiso na clanak kako je jedan bogatas tumacio ili tumaci probleme bijede u jednoj kapitalistckoj zemlji nesto sazeto kao:
U zemlji ima bogati znaci da je sistem dobar jer mozes biti bogat i za njega je ok, sta je problem? Osnovni problem prave ovi bjedni,te ako se oni eliminisu i maknu po svaku cijenu nece biti problema sa bijedom!!! :roll: :roll:
Logika mu je ubija...doslovce. :D

Niko neće ulagati i otvarati pogone tamo gdje nema dovoljno obučenu radnu snagu. A mi smo kilometrima od toga. Švabo kad bi došao da otvori fabriku nečega 90% prijavljenih na konkurs bi bili ekonomisti/pravnici/prosvjetari. A namučio bi se dok bi našao dobrog majstora, IT stručnjaka, mašinca i slično.
I na kraju zašto bi se ovdje patio, kad može otići negdje gdje već ima kvalitetno školovanog kadra spremnog za rad.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 21:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Aleksandar MK je napisao:
Ovu državu uništava to što komotno možemo proizvoditi hranu za svoje potrebe, a bogami i uvaljati strancima nešto pod organskim proizvodima. Samo kad bi se poljoprivreda pokrenula i zabranio uvoz otpada iz vana ova zemlja bi otišla 20 godina naprijed u roku od jedne godine. Samo sa tom stavkom.

Dakle,uništava nas to što možemo proizvoditi hranu za svoje potrebe :lol:
uništava nas i činjenica da možemo glupim strancima podvaliti naše proizvode pod organske(a nećemo) :lol:
uništava nas uvoz otpada iz vana a ne možemo podvaliti strancima svoje "organske" proizvode
jebemteživote :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 21:45 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

A što to ne radimo. Nisam dodao, jebajiga, lapsus. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 22:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bralac... Shvatam ja tebe. Ali nase drustvo (generacija) nema vremena da se obnavlja preko ledja jeftinog radnog sata.

Mislim (dakle, grijesim) da je poboljsanje obrazovanja najbrzi i najlaksi put do koliko toliko srecnijeg drustva.
A nemamo tu puno fore. Najvise jos desetak godina. A onda ce da preuzmu likovi sa "prestizni' privatni' fakulteta".

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2015, 23:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ova izjava Blagojevica je sramotna. Opet mladi nece da rade, a drzava sve obezbjedila.
To je standardni politicki milje, raznorazni ferijalni savezi, aegee, omladinski savjeti, predstavnici mladih od po 35 godina i tako dalje.

Ja da sam ovako nesto izjavio, bio bi me stid izaci na ulicu.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2015, 04:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Preduzeca puna radnih mjesta samo mladima je tesko i da posalju CV. Nije mi jasno zasto bojkotuju mocnu privredu RS.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2015, 07:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Joj Boze, pazi samo te funkcije - predsjednik omladinskog savjeta, projekt koordinator u Omladinskoj informativnoj agenciji BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH...

Nisu svi cvjecke u ovome - cinjenica je da je privreda odavno u kurcu, da posla nema, ali isto tako nije u redu da je vecini san citav zivot laditi jaja u drzavnoj upravi za nerealno visoku platu i privilegije - nesto tipa, "prijavio sam se na konkurs, odbili su me zbog tamo one male od tog i tog sa apeironom zbog koje je i raspisan, i sad serem u kafani po sistemu i cekam sljedeci konkurs, jer ja, eto, imam diplomu". Naravno, ne generalizujem - ovde je sve inace nakaradno, te i dalje smatram da je bolje srecu potraziti negdje vani ukoliko postoji sansa za to.

Takodje, nije u redu da o tome svemu popuje neko ko je citav zivot partijski pijun i poslusnik, kandidat vladajuce partije na svim mogucim izborima, koji se nikada nije susreo sa "problemima mladih" koje opisuje, ali on, eto, ipak zna sve o tome.

I da, ne znam jel' to samo kod mene, ali taj izraz "mladi" mi je toliko iritantan.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2015, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Zato sto su ga ovakvi "mladi" namjesnici obezvrijedili.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2015, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zbog njih i dajem najvise deset godina dok sve nepovratno ode u...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 932 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]