banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 15:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2015, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Mogla bi ali zašto kada to ide iz državne kase!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 02:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Aleksandra i drugi oboljeli čekaju na Fond solidarnosti

Aleksandra Gordić, oboljela od malignog oboljenja non – hočkinovog limfoma već duže vrijeme bije bitku za normalan život.

Tokom višegodišnjeg liječenja, njena porodica je najprije podigla nekoliko kratkoročnih, a zatim i dugoročni kredit. Dosadašnji troškovi liječenja dosegli su iznos od skoro 30.000 maraka, što je za porodični budžet jednostavno previše. Trenutno se novac za njeno liječenje prikuplja putem poziva na humanitarni broj 1413 kojim se donira jedna marka. Aleksandra koja je prije nekoliko dana opet hospitalizovana na odjel onkologije ponovo je pozvala nadležne da konačno formiraju Fond solidarnosti kojim bi se finansirale teškle bolesti i operacije.

“To su ogromni izdaci, troškovi, posudbe novca, ipak znate mi to pacijenti najbolje znamo koliko nam je takav neki oslonac centar potreban”, kaže Aleksandra.

Fond solidarnosti preko kojeg bi se finansirali teško oboljeli pacijenti i omogućile skupe operacije u inostranstvu već dugo živi kao ideja, ali nikako da zaživi u praksi. Ministar zdravlja Dragan Bogdanić više puta je obećao da će učiniti sve da se ta priča pokrene sa mrtve tačke. Kada će se to ipak desiti još je neizvjesno.

“Od svih imamo podršku čak smo i neke slike obezbjedili da počnemo sa nekom početnom aukcijom. Nažalost najčešće zbog objektivnih razloga nismo uspjeli to da provedemo ali očekujemo u skorijem vremenskom periodu a ja se nadam u narednih nekoliko mjeseci”, izjavio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja u Vladi RS

Fond bi se finansirao od donacija, a prema procjenama za adekvatno liječenje svih teže oboljelih pacijenata, kao i operacije u inostranstvu potrebno je izdvojiti oko 5 miliona maraka godišnje. Kod teško oboljelih pacijenata vrijeme je jedan od najvažnijih faktora. Mnogi pacijenti, poput Aleksandre izgubili su i previše vremena prikupljajući novac za liječenje, zato je neophodno da ideja o Fondu što prije zaživi u praksi.

http://www.atvbl.com/aleksandra-drugi-o ... idarnosti/

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 09:55 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Toliko o našem zdravstvu. Pišljivih 5 miliona za živote nekih ljudi. Jesmo nisko pali...

I onda kaže skupe cigare, ma treba ih na 10 maraka dići.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
Mene licno nerviraju te humanitarne akcije,pocinju mi liciti na privatne fakultete i njihovu "hiperprodukciju"
Da pojasnim nesto sto je mozda ocigledno,svakodnevno nas bombarduju tim "humanitarnim" akcijama i logicno da ce se sve manje obazirati ljudi na to,nesto mi to lici na prosijacenje
Druga stvar,evo njima treba 30000 maraka,a pozove 40000 ljudi znaci prvo drzavi harac 17% opet nedovoljno,pozove npr 60000 ljudi njima dovoljno,ali ne polazu racune,iz primjera u Srbiji (Tijana) vidjeli smo primjer cistog "ciscenja" novca sa racuna.Tesko je za izgovorit,ali prirodna selekcija je nuzna nekad,i druga stvar ljudi umiru i od aspirina i penicilina,da pojednostavim gde je krupni kapital tu su i krupne mucke ljudi vise ne vjeruju u te price

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aleksandar MK je napisao:
Toliko o našem zdravstvu. Pišljivih 5 miliona za živote nekih ljudi. Jesmo nisko pali...

Cigare bi trebale biti 0.8 do 2.8 km jer je 1000 grama duvana (1000 cigara) manje od 5km,a proizvodjaci bi se trebali natjerati da smanje udio CO i katrana progresivno npr sledece godine nista preko 0.7 mG pa sledece opet nista preko 0.6 mG da se i farmako_industrija moze prilagoditi
Ako tako gledas i automobil i televizor i mobilni pa i internet je luxuz,to nam objektivno ne treba da prezivimo,zasto onda ne bi bilo 1GB 30 maraka,litra benzina 5 maraka (u ratu je i bila) a tv iskljucivo pay-per-view bez drzavnog monopola na pretplatu,pa na kraju kad se ima za luxuz autom do bolnice onda nek se i posjete bolnici naplacuju,jer zaboga oduzimamo vreme radnim doktorima
Bolnice u usa/dojcland vode klasicni biznis menadzeri i pokusavaju bas sve da naplacuju npr sivanje odsjecenog prsta u usa 8000-15000 $ bit ce to i kod nas kad-tad

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Mislim da samo se pretjerano s*re o zdravstvu kao i o svakoj pori društva, takvi smo kakvi smo (nikakvi) , a dok ne promjenimo na bolje ovo stanje il sredinu u kojoj smo, mi koji se ne slažemo nemamo baš pravo pretjerano kukati. Borke je dobro rekao, pola nabrojanog je samo komfor tek druga polovina stvari po gradu se koristi u poslovne svrhe pa ne bi trebalo odrezati porez na to što zarađuje pare.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 22:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
borke je napisao:
Mene licno nerviraju te humanitarne akcije,pocinju mi liciti na privatne fakultete i njihovu "hiperprodukciju"
Da pojasnim nesto sto je mozda ocigledno,svakodnevno nas bombarduju tim "humanitarnim" akcijama i logicno da ce se sve manje obazirati ljudi na to,nesto mi to lici na prosijacenje
Druga stvar,evo njima treba 30000 maraka,a pozove 40000 ljudi znaci prvo drzavi harac 17% opet nedovoljno,pozove npr 60000 ljudi njima dovoljno,ali ne polazu racune,iz primjera u Srbiji (Tijana) vidjeli smo primjer cistog "ciscenja" novca sa racuna.Tesko je za izgovorit,ali prirodna selekcija je nuzna nekad,i druga stvar ljudi umiru i od aspirina i penicilina,da pojednostavim gde je krupni kapital tu su i krupne mucke ljudi vise ne vjeruju u te price

BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
borke je napisao:

Uvijek me iznova iznenadi ljudska uskogrudnost i nedostatak empatije :-?

A Usa i De zdravstvo se ne mogu porediti ni u kojoj prici jer u De svako ima zdravstveno osiguranje i lijecenje je u tom slucaju besplatno. Nego, moli se Bogu da ti gadna bolest ne zakuca na vrata. Onda ces drugu pjesmu pjevati.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pricajte vi o moralu koliko god hocete,ali ti ljudi sto traze humanitarnu pomoc ne polazu racune,a drzava se ugradi (imal mene tu sindrom)
Sto god se vise pojavljuju ti `prosjaci` sve manje ce dobijat to je realnost,a obicni ljudi isto umiru zbog neadekvatne medicinske pomoci (sindrom ne idi praznih ruku kod doktora)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2015, 23:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
ajkula je napisao:
borke je napisao:

Ovo je samo glupost, nista od tog sto si ti navela.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 12:32 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

borke je napisao:
Aleksandar MK je napisao:

Cigare bi trebale biti 0.8 do 2.8 km jer je 1000 grama duvana (1000 cigara) manje od 5km,a proizvodjaci bi se trebali natjerati da smanje udio CO i katrana progresivno npr sledece godine nista preko 0.7 mG pa sledece opet nista preko 0.6 mG da se i farmako_industrija moze prilagoditi
Ako tako gledas i automobil i televizor i mobilni pa i internet je luxuz,to nam objektivno ne treba da prezivimo,zasto onda ne bi bilo 1GB 30 maraka,litra benzina 5 maraka (u ratu je i bila) a tv iskljucivo pay-per-view bez drzavnog monopola na pretplatu,pa na kraju kad se ima za luxuz autom do bolnice onda nek se i posjete bolnici naplacuju,jer zaboga oduzimamo vreme radnim doktorima
Bolnice u usa/dojcland vode klasicni biznis menadzeri i pokusavaju bas sve da naplacuju npr sivanje odsjecenog prsta u usa 8000-15000 $ bit ce to i kod nas kad-tad

Jedan pušač državi nabije daleko više troškova liječenjem potencijalnog karcinoma i ostalih plućnih bolesti od te 2-3 marke što država sad ima profita od kutije cigara. A to da truje i one oko sebe se podrazumijeva.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 12:53 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
borke je napisao:

A Usa i De zdravstvo se ne mogu porediti ni u kojoj prici jer u De svako ima zdravstveno osiguranje i lijecenje je u tom slucaju besplatno. Nego, moli se Bogu da ti gadna bolest ne zakuca na vrata. Onda ces drugu pjesmu pjevati.

Kako dobar komentar :D , ljudska narav nažalost, ali svi se sjetimo da zdravlje u stvari nije skupo tek kada se razbolimo.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

[/quote]

Kako dobar komentar :D , ljudska narav nažalost, ali svi se sjetimo da zdravlje u stvari nije skupo tek kada se razbolimo.[/quote]

E bas tako i rade prevare,bolje da kupe novo vozilo za hitnu pomoc vise ce ljudi spasiti
Ma daj ono mislim prosjacenje je krivicno djelo to je crno ili bjelo pa zamisli da svako tako prosijaci na sta ce to licit

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ta cifra od 30000 je cisto deranje i extra profit nema veze sa trzistem nesto tipa imal mene tu sindrom pohlepe

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 23:02 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Južno krilo, slike Aragoste. Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
borke je napisao:
Tesko je za izgovorit,ali prirodna selekcija je nuzna nekad,i druga stvar ljudi umiru i od aspirina i penicilina,da pojednostavim gde je krupni kapital tu su i krupne mucke ljudi vise ne vjeruju u te price

Sve te tvoje računice i nekako da skontam, ali ovo boldovano... :confused2:
U fazonu: a, jes došlo vrijeme - bolje imati neg' ne imati.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2015, 23:17 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Jes' vala. :roll:

Prirodna selekcija već postoji otkako je čovjeka a zove se pobačaj. Nažalost zbog sve veće izloženosti kojekakvim hemikalijama i drugim štetnim uticajima i zbog toga što ljudi sve stariji dobijaju djecu ti mehanizmi sve češće zakazuju.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2015, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Sta si htio reci ovom recenicom? Nadam se da nije ono sto mislim.

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2015, 00:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
borke je napisao:
Ta cifra od 30000 je cisto deranje i extra profit nema veze sa trzistem nesto tipa imal mene tu sindrom pohlepe

Slika

A, kakve tacno veze ima California Pacific Medical Center sa nasim "fantasticnim" zdravstvom i humanitarnim akcijama?

Vrh

PostPoslato: 13 Mar 2015, 00:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Dobra zdravstvena zastita je u Americi luksuz za razliku od Evrope u kojoj mahom djeluju malo drugaciji sistemi.
Drzava ne moze isfinansirati sve, bogati ne zele da primaju isti tretman kao ostali a da placaju ipak malo drugacije poreze, (jos davno) stvaraju se privatne klinike u kojima obican covjek nema sta da trazi. Po principu sto vise platis bolju pomoc dobijas. Kao procenat bogatih u Americi koristi se taj procenat do 10% americke populacije. Imate razlicite vrste zastite, ali kad se sve svede ukratko, otprilike do 10% ljudi u Americi ce moci racunati da ce dobiti svu potrebnu zastitu u slucaju da ih zadesi neka bolest i sl.

Mislim da isti scenario ceka Balkan. Stize kolaps zdravstvenog sistema i to nije isprazna floskula nego nesto sto je potpuno realno za ocekivati.
Ja predvidjam americki scenario u nekom umjerenijem obliku. Takodje ce se izdvojiti oko 5% ljudi za koje mozemo reci da su bogati, koji ce sebi moci priustiti privatnog doktora i dobru zastitu, a ovo ostalo ce se snalaziti kako zna i umije, pa ko duze pozivi.

Sto se medicine kao grane tice, bice izuzetno perspektivna narednih decenija, pogotovo kada i u Evropi pocinje srastati pojam doktor i menadzer, sad on postaje jedno. Prohodnost ka inostranstvu sa Balkana za zaposlenje bice jos bolja. Evropa ubrzano stari, doktora ce trebati jos mnogo, mnogo vise. Malo drugacije (ne)prilike su na Balkanu, stela, korupcija, nema posla i sl.. ali i u takvom okruzenju, doktori ce se mnogo lakse snaci nego 95% drugih zanimanja. Ukratko.. za medicinare, uopsteno doktore, a pogotovo specijaliste.. nema zime.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]