banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2014, 21:53
U Techno Shopu su moji matorci kupili ovaj TV, a prije njega smo koristili klasicni CRT TV. Međutim slika na tom starom TV čija dijagonala je manja od 30 inča je bila kvalitetnija nego slika na ovom ogromnom LED TV-u dijagonale 60 inča. Ja koristim digitalnu Aneks TV u paketu sa internetom i imam risiver koji sam spojio preko analognih činčeva na TV.

Kao na slici dole, Antena je sa risiverom povezana preko RF izlaza, a izlaz koji ide na TV sa risivera je preko analognih činčeva (Crveni, bijeli i žuti), jedan kraj tih činčeva je na risiveru, drugi kraj odnosno izlaz na TV-u. E sad kad gledam bilo koji od kanala na FULL SCREEN slika je mutna, ima šuma, kvalitet je užas. Ali kada gledam Full HD film preko USB-a ili kada gledam klipove na YouTube u FULL HD rezoluciji slika i kvalitet su vrh vrhova.

Slika

Kako da uštimam da mi i kanali na risiveru budu u HD kvalitetu?

Sad moji hoće da me izbace iz kuće jer sam ih nagovorio da kupe ovaj TV koji košta 3000 maraka, a slika je užas.

Poslednji put menjao baron-bl dana 14 Jan 2015, 09:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
Jesu gledao po podesavanjima resivera? Vjerovatno ti na njemu nije dobro podesena rezolucija i sta vec sve treba za taj tv.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
SD slika na 60" nikada neće izgledati dobro... ako već imaš novi TV, eliminiši risiver i ubaci CA modul u TV, preskeniraj DVB-C i biće bolje, ali neće biti kao HD.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:47 
Pripravnik
Pripravnik

Znači doslovno mi i ne treba risiver, da antenu povežem direktno na TV, koliko znam taj TV ima na sebi konvertor i izvući će najbolji kvalitet od signala koji prima. To je do ovih analognih činčeva siguran sam. Probaću i sa HDMI kablom, a i ovo što je Enter rekao. Hvala :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Ja sam već pisao o istom "problemu" ,ako je to uopšte problem.Kod mene je Sony smart 42 inča ,imam iPTV i isto nisam u početku bio zadovoljan slikom /kad pustim sa neta slika je sjajna/, što navodi na sve da je stvar ko i kako od operatera ti šalje sliku.
Imaš ti tu još dosta da čačkaš oko podešavanja i TV i resivera i možeš sliku dosta popraviti.Nemoj se samo brinuti to je tako i naviknućeš se vremenom.Na ekranu te veličine nikada nećeš imati jasnu i čistu sliku kao na nekom manjem, to da znaš.I zašto si uopšte kupio toliki TV, sem ako ti je prostor u kome gledaš isti dosta veliki?!

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

baron-bl je napisao:
Probaću i sa HDMI kablom

Ja sam spojio HDMI i VGA , podešavao i upoređivao , i bolja mi je slika preko HDMI.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:02 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nema tu puno podešavanja koja mogu nešto drastično popraviti... rezolucija SD slike je tipično 720x576 i nema tog algoritma koji može izmisliti detalje koji nisu ni poslani sa slikom. Neke preporuke su da je normalna distanca gledanja SD materijala na toj dijagonali 6.5 m.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:14 
Pripravnik
Pripravnik

krajo je napisao:
I zašto si uopšte kupio toliki TV, sem ako ti je prostor u kome gledaš isti dosta veliki?!

Upravo to, jer mi dnevni boravak zauzima čitav jedan sprat, oko 90 kvadrata. Inženjeri (moji roditelji) kad se pravila kuća zacrtali da na prizemlju bude samo dnevni boravak sa kuhinjom i wc, a sobe na spratu. :lol:

No dobro, danas kad dođem s posla ću vidjeti, hvala na korisnim savjetima.
Jel istina samo da ako želiš da imaš HD kanale (ArenaSport HD, Discovery HD, HBO HD i slično) da pored onsovne pretplate koju plaćam sa internetom oko 40KM mjesečno, da se HD kanali moraju dodatno plaćati? o.O

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:19 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Face TV, RTS, Arenasport i ZDF su slobodni, tj. nekodirani, dok su Discovery, myZen, Eurosport i Travel kodirani.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne bih baš rekao.Kod mene je slika bila očajna na po deafultu, a kad sam čačkao i podesio mnogo je bolja.
Nisu samo tipični parametri podešavanja u pitanju, ima toga dosta (za koje nisam ni znao), nekakva smanjenja šuma, gama kao na računaru, pa postavke poput kino, sport, klasik, nijansa,rezolucija, gradacija, i još toga.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:27 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Kao što rekoh, detalji se ne mogu izmisliti, samo se mogu sakriti neki nedostaci.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:28 
Pripravnik
Pripravnik

krajo je napisao:
Ne bih baš rekao.Kod mene je slika bila očajna na po deafultu, a kad sam čačkao i podesio mnogo je bolja.
Nisu samo tipični parametri podešavanja u pitanju, ima toga dosta (za koje nisam ni znao), nekakva smanjenja šuma, gama kao na računaru, pa postavke poput kino, sport, klasik, nijansa,rezolucija, gradacija, i još toga.

To sam i ja video u podešavanjima al ne smijem čačkati da nešto ne po*ebem.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:) ne boj se nećeš ništa zajebati

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Kao što rekoh, detalji se ne mogu izmisliti, samo se mogu sakriti neki nedostaci.

Naravno da se nešto ne može izmisliti, ali se može sakriti kao što kažeš.
Ja sam naprimjer eliminisao ono kad se zagledaš u facu lika na ekranu a ono malo se zamuti pa se izoštri i vide se pikseli , i tako stalno.Meni je to smetalo.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

krajo je napisao:
<Enter_name> je napisao:

Naravno da se nešto ne može izmisliti, ali se može sakriti kao što kažeš.
Ja sam naprimjer eliminisao ono kad se zagledaš u facu lika na ekranu a ono malo se zamuti pa se izoštri i vide se pikseli , i tako stalno.Meni je to smetalo.

Ajde sad u kratkim crtama napiši šta si sve uradio pa da te častim pivom. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Uđi u meni , prvo prebaci na neki najbolji kanal, pa prvo podesi boju ,svjetlo ,kontrast i te osnovne parametre.Kad podešavaš jedno po jedno prati sliku šta se dešava, podešavanje vrši tako da ideš od minimuma pa skroz do maksimuma da vidiš šta određeni parametar može pa sebi nađeš optimalnu vrijednost.
Poslije tih osnovnih pređi na one da nekažem naprednije.Imaš odabir prizora, to je ono kono, sport muzika, igre, klasik.Kod mene ja na automatski, to znači kad je bez filma onda je klasik, a kad ide film valjda treba da sam prebaci na film mod.Mada kad podesiš i ručno mod film slika bude prijatno topla.
Onda imaš mod nijansa, to je ono nijansiranje boja i tu može dosta da si podesiš, kod mene je na nula(0).Onda inaš temperatura boje, kod mene je neutralno.Imaš oštrinu, i tu može dosta da se popravi.Ko voli blagu sliku tu ide na minus, kod mene je na 80.Pa smanjenje šuma, kod mene je isključeno, pa ostala smnanjenja kod mene su automatski.E sad dosta bitno je podešavanje rezolucije, kad to podešavaš dešava se ono izoštravanje pa zamućivanje i tako stalno.Tu dosta obrati pažnju, kad odeš na minimum nema te promjene samo je slika malo kao mutna, kad si u maksimum oštra je ali vide se ti prelazi.Kod mene je na 40.Gradacija, to je kod mene nisko.Ne znam šta je to.Imaš gama, kod mene je na 0. Svi ostali parametri su kod mene tvornički.Uzmi vremena, budi strpljiv, sjedi na optimalnu daljinu pred tv i čačkaj i ne boj se :)
samo da znaš da uvijek možeš vratiti na tvornička podešavanja.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 11:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Dec 2014, 15:35
@baron-bl, ukucaj u Google tačan naziv tvog televizora i dopiši iza "Calibration", pa vidi može li se naći šta upotrebljivo! :) Dok to ne nađeš EVO nekoliko uopštenih savjeta za poboljšanje slike na TV-u. :)

Možeš, znači, odraditi ta sitna podešavnja i to što je do tebe, ostalo zavisi od tvog provajdera i kvaliteta signala kojeg dobijaš.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2015, 11:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Prebaci na True Cinema i to je to.

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2015, 14:01 
Pripravnik
Pripravnik