banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 16:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2005, 21:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
:lol: Spavacu, ko je rekao da ja uopste vjerujem u definicije?

Ja ne citam spise, niti ih sljedim. neka ih sljede oni koji su zatupjeli svoju sustinu. Ja nisam.
Ne kazem da neko treba misliti kao ja, naprotiv, ne bi valjalo da smo svi isti.

Drugo, mislis da je meni vazno da li ce neko da se slozi samnom?

To mi je najmanje bitno.

Jesi li gledao Jovanku Orlenku?
Jako zanimljiv kraj.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jan 2005, 21:58 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
tebni nije vazno, ali kad postavljas pitanja onda jeste vazno, mozda samo sebe varas..nemozez samo dati neke konstatacije i onda pobjeci..i reci mene definicije ne zanimaju, a igras se sa njima.

davno sam gledao, de me podsjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 11:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
spavac je napisao:
Ne smijes ni malo sumljati, jer ce onada dobri bog, da te kazni. Vecina prihvata to ispiranje i ne pita za nesto dublje.

ne pita jer ne zele ljudi da pitaju, nit zele da sumnjaju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 23:00 
staromodan
Korisnikov avatar

sathy, nije to moja izjava...al eto oprasta ti se greska. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 19:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
hvala na oprostu, evo vec mi je lakse :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 20:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Evo ti odgovor Spavac u vidu jedne pricice... :)

Konfucje je dosao kod Lao Cea. A Lao Ce je imao um jednog tantrickog majstora. Iako on sigurni nije nikada cuo za tantru. KOnfucje je bio predstavnik naseg uma. On je predstavnik arhetipskog stanovista. On stalno rasudjuje u smislu dobrog i loseg, sto treba da se uradi a sto ne.
No, on je dosao da pita Lao Cea: “Sto je dobro? Sta osoba trada da uradi? Sto je lose? Jasno odredjenje.”
Lao Ce mu je rekao da definicije stvaraju zbrku jer definisati znaci i odrediti. “Ovo je ovo, ono je ono.“ Ako nesto odredis onda si stvorio razliku, podjelu, a Egzistencija je samo jedna. Zivot uvijek postaje smrt, zivot se uvijek krece ka smrti, kako ih je moguce podjeliti? Gdje mozes postaviti liniju razdvajanja? Zivot je jedan fenomen, a kada mu postavis odredbu, onda stvoris zbrku jer je definicija nesto mrtvo, a zivot je zivuci fenomen. Zato su definicije uvijek lazne. Lao Ce mu je rekao da definicije uvijek zaobilaze istinu, zato nemoj definisati i odredjivati bilo sta.
KOnfucje mu je tada rekao: “Sta to pricate? Kako se narod onda moze voditi, i kako mu se moze suditi? Kako ga mozemo uciti?”
Lao Ce mu je odgovorio: “ Onda kada neko zeli drugog da ucini boljim, po meni je to grijeh. Ko si ti da bi nekog vodio? A sto je vise upravljanja i pravila, to je vise zbrke. Ostavi ih na miru.” “Priroda je dovoljna. Nikakvi nametnuti zakoni i disciplina nije potrebna. Bezazlenost je dovoljna. Znanje nije potrebno.”

Konfucje se vratio zbunjen. Kada su ga njegovi ucenici pitali sta je bilo, on je odgovorio: “On nije covjek. On je opasan, zmaj. Nikad nemojte ici njegovom stranom. Kada god cujete da negdje boravi Lao Ce zaobidjite to mjesto. On ce vam pobrkati um.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 18:07 
staromodan
Korisnikov avatar

hehehee, sto bi neko rekao, bole me uvo za konfucija.

napisao si jedno od svojih razmisljanja, naravno bez dokaza, naravno da nemora svako da se slozi sa tobom, ili sa mnom, ali ako pogledas u mom prvom postu kad sam citirao neke tvoje izjave i dao neke moje izjave povodom onogo sto si ti rekao, samo sam napravio malu kriticku evaluaciju, naravno tvojih izjava. stoga, da ponovim opet, ostavi konfucija u stranu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 20:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:)
Ocigledno nisi skotao sta sam htio reci.
Mene zivo zabole za bilo cije definicije. To ti je kao da citam jelovnik i pokusavam da se najdem. Nebitan je i konfucje i lao ce. Samo je prica bila vise onom sto ja mislim. Stoga je tu.

Nisam cuo ni za kumranske spise i st aje to avram i mojsije i slicni radili. Niti me interesuje. Mrtvaci me ne interesuju. Kao ni ono sto su tada rekli. Sada vecina tih fraza ne vrijedi.

Ja ne citiram niti se moja duhovnost zasniva ma mrtvim rijecima. Naravno, da ne osudjujem nikog ko to na taj nacin vidi i sljedi. Mene licno, zabole. Ne vjerujem u celulozu kao mogucnost duhovnog razvoja. Ja trazimi zivog covjeka.
O religiji je mogao bilo ko reci bilo sta. Sta je to sto tu posmatramo autoritetom?
To sto je mrtav par hiljada godina? Ili to sto je drustvo takve proglasilo autoritetima?
Zanimljivo. Sve sto u religiji ima osnovu kotrole mase je religiozno, a ono sve ostalo nije. Bolesno. :)

Stoga, da sada ne trazim po netu citate znacenja rijeci religija, jer me ne interesuju, reci nam ti sta je to religija. Ali ne zbog mene, vec ako osjecas potrebu. Mene ne interesuje.

Ako samnom hoces pricati, pocni da mi pricas ti. A ne mojsije, buda ili ko zna ko. Ja sam iznio svoj stav iz sebe i svog iskustva i znanja koje imam. Ali moje znanje ne mozes naci u knjigama. Mozda neko svoje moze, ali ne ja svoje.

Pozdrav. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2005, 02:07 
staromodan
Korisnikov avatar

nisi iznjeo nista, osim suplje price koja se moze cuti u nekoj kafani od onih koji nista nerade nego lupaju sta stignu.

ako ne zelis nista cuti od mrtvih (kako ti rece) onda u stranu konfucija i to njegovo saranje.

ja sam krenuo sa validnim argumentima, za sto sam znao da ih neces priznati, jer kao sto rekoh pokupio si kafansku filozofiju, pa stoga ne vidim razlog da ti bilo sta novo iznosim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2005, 11:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2005, 19:58
Potpisujem JM.

Duhovnost ne treba da bude omeđena nekim uslovljavanjima. Naročito ako posmatramo kao izraz slobodnog bića.
To što večina sljedi neke knjige po kojima se definiše duhovno, apsolutno ne mora da znači da su u pravu.
To što je to za nego kafanska filozofija, za mene je širina slogodnog bića.
Ono što je njima autentična duhovnost meni predstavlja uspavanku za široke mase.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2005, 23:32 
staromodan
Korisnikov avatar

postujem izraz slobodno bice, ali gdje mu je granica.

po pitanju knjiga, svi smo mi nesto procitali, religiozno ili filozofsko mastilo, i naravno prihvatili ono sto se nasem "slobodnom" umu dopada, ali opet te pitam sta je istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 18:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
spavac je napisao:

po pitanju knjiga, svi smo mi nesto procitali, religiozno ili filozofsko mastilo, i naravno prihvatili ono sto se nasem "slobodnom" umu dopada, ali opet te pitam sta je istina.

Istina je dokaz, koji je toliko jasan da ne mozes da kazes, e to nije istina... Taj dokaz ne mora da bude materijalan..... niti celovit... taj dokaz mozes da skupljas tokom vremena iz delica i da ga na kraju celovitog sastavis i tada kazes eto to je istina....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 21:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

betiss je napisao:
spavac je napisao:

Istina je dokaz, koji je toliko jasan da ne mozes da kazes, e to nije istina... Taj dokaz ne mora da bude materijalan..... niti celovit... taj dokaz mozes da skupljas tokom vremena iz delica i da ga na kraju celovitog sastavis i tada kazes eto to je istina....

[-o<

No comment.. :)

Cekaj da to, nekimia, dodje do glave.. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 21:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Slazem se Fritz.
Isto tako sa jedne strane ne mogu reci da se ne slazem sa Spavacom. Ali jedno ne mogu prihvatiti, jer moje iskustvo to tako ne pokazuje.. duhovnost oznacava sirinu i slobodu bica.. covjeka.. svjesti.. Tako da bilo kakvo ogranicavanje bica.. jeste pogresno.. dovoljno smo ograniceni.
Naravno, mogu pretpostaviti na sto spavac mislis... vjerujem da misli na danasnje “duhovno trziste” koje obiluje svim i svacim.. i naravno da sam rigodnog misljenja.. da vecina tih stvari je obcan shit.
No, mislim da svako bice ima pravo da bira kakvo iskustvo zeli. Da li ce izraz njega biti pravoslavlje.. i zitije svetaca (nadam se da sam ispravno rekao).. ili ce biti joga.. tantra..ili ko zna sta.. je nebitno.. neka .. ako zeli takva iskustva neka ih dobije.

Po pitanju knjiga.. ???
Hm.. ja knjige citam sa dozom rezerve.. sve je OK.. ali ne prihvatam sve.. svec dopustam dosadasnjem iskustvu da to kriticki sagleda.
Naravno, da svako od nas uzima ono sto misli da je korisno.. ili dobro.. sada da li je to dobro.. ne mora znaciti.. no, racuni se uvijek placaju.. a po njima dovoljno otvorena i inteligentna licnost ce uvidjeti da li je to sto radi ispravno ili ne.

O istini ne zelimi raspravljati.. ima mnogo razloga.

Pozz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 12:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Feb 2005, 17:48
jivanmukta je napisao:
Slazem se Fritz.
Isto tako sa jedne strane ne mogu reci da se ne slazem sa Spavacom. Ali jedno ne mogu prihvatiti, jer moje iskustvo to tako ne pokazuje.. duhovnost oznacava sirinu i slobodu bica.. covjeka.. svjesti.. Tako da bilo kakvo ogranicavanje bica.. jeste pogresno.. dovoljno smo ograniceni.
Naravno, mogu pretpostaviti na sto spavac mislis... vjerujem da misli na danasnje “duhovno trziste” koje obiluje svim i svacim.. i naravno da sam rigodnog misljenja.. da vecina tih stvari je obcan shit.
No, mislim da svako bice ima pravo da bira kakvo iskustvo zeli. Da li ce izraz njega biti pravoslavlje.. i zitije svetaca (nadam se da sam ispravno rekao).. ili ce biti joga.. tantra..ili ko zna sta.. je nebitno.. neka .. ako zeli takva iskustva neka ih dobije.

Po pitanju knjiga.. ???
Hm.. ja knjige citam sa dozom rezerve.. sve je OK.. ali ne prihvatam sve.. svec dopustam dosadasnjem iskustvu da to kriticki sagleda.
Naravno, da svako od nas uzima ono sto misli da je korisno.. ili dobro.. sada da li je to dobro.. ne mora znaciti.. no, racuni se uvijek placaju.. a po njima dovoljno otvorena i inteligentna licnost ce uvidjeti da li je to sto radi ispravno ili ne.

Pozz.
bla bla bla

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 18:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Maca pregrizla jezik.. ili je nesto drugo u pitanju... ??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 19:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
jivanmukta je napisao:

Наравно да не желиш. Јер, истине којим се разни паганизми баве су само јадне мале и патетичне људске истинице, релативне и једнако истините као и истине било ког друго човека, јер су и саме производ људске маште. Насупрот томе, једино је Божја Истина апсолутна и потпуна, баш као што је и сам Бог апсолутан и потун. Те мале и патетичне паганске истинице када се упореде са апсолутном Божјом Истином, постају смешне и у моменту се разобличава гнусоба њихових лажи. Зато и ниси спреман да о истини причаш. Једноставно, ниси у стању на том пољу ништа да докажеш. :D :lol: 8) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 20:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
jivanmukta je napisao:

Наравно да не желиш. Јер, истине којим се разни паганизми баве су само јадне мале и патетичне људске истинице, релативне и једнако истините као и истине било ког друго човека, јер су и саме производ људске маште. Насупрот томе, једино је Божја Истина апсолутна и потпуна, баш као што је и сам Бог апсолутан и потун. Те мале и патетичне паганске истинице када се упореде са апсолутном Божјом Истином, постају смешне и у моменту се разобличава гнусоба њихових лажи. Зато и ниси спреман да о истини причаш. Једноставно, ниси у стању на том пољу ништа да докажеш. :D :lol: 8) :wink:

Cekaj jesi li to mislio na pravoslavlje, sebe, ili hriscanstvo.. kao jednu od najvecih lazi covjecanstva???
Bozija istina.. hajde molim te.. :lol: :lol: .. nemoj da me zasmijavas.. to sto si nesposoban da sagledas svoju podlogu duhovnosti ne znaci da svi kupuju lazi kojim je hriscanstvo nakindjureno.. kao i hinduizam i svi ostali..

Apsolutna bozija istina????
Laz nad lazima.. kojeg boga.. koja istina.. ??? Sta je istina u odnosu na boga.. u odnosu na bice.. u odnosu.. na laz.. ???
Sta je bog.. ko pise tzv. istine.. ko ih cita.. ???
Mnogo pitanja.. Marane.. mnogo..
A kakve odgovore dajete.. ???
Bog sve vidi bog sve zna.. kao nacin laganja sebe i drugih.. propaganda da upecate sto veci broj lakovjernih.. i da ostanete nedodirljivi.. !
Idi bre... okreni se oko sebe.. i pogledaj gdje je "bozija istina" odvela covjercanstvo. Duhovnost se procjenjuje po pragmaticnosti.. a pragmaticnost i religija.. dva razlicita pojma.. Barem ono sto se do sada imalo prilike vidjeti.
Svijet je na ivici kolektivnog ludila.. zahvaljujuci svojoj nekriticnoj vjeri u "vjerodnostojne istine"..

Zasmijavaj svojim humoromo nekog drugog.. ne prodavaj mi "bozije istine"..

Ma samo da zna.. Volim ja tebe samo se zaj...... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2005, 15:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Наравно... Паганизам Индије познат под називом БУдизам је заправо својеврсна верзија атеизма, где човек покушава властитим напорима да доживи "просветлење". У недостатку Бога, дотични пагани самог Буду називају "спаситељем", јер им је он оставио учење... НИшта ново под куглом небеском, да човек не верује у Бога, него у самог себе. За Хришћане је управо у томе демонска превара, јер је управо змија у Едемском врту рекла Адаму и Еви како им Бог није потребан, јер и сами могу постати богови. Преварених је доувек било и биће. Почело је са Адамом и Евом, а наставља се и у наше дане. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2005, 20:01 
staromodan
Korisnikov avatar

mukta rece da ne dopustas knjigama da te opiju, vec dosadasnjem iskustvu. daj mi primjer tog tvog iskustva po pitanju, sta je istina i ko je Bog. vidim da volis da kindjuris pitanja, koja moze da ih postavi i moj djeda, ali izbjegavas pricati o njim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 92 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]