Što se tiče ovog teksta plavom bojom koji je postavio Squall, pretpostavljam da je preuzet sa ATI-jevog sajta. Takvi tekstovi obično stoje na ATI-jevim, nVIDI-jinima, ASUS-ovim i drugim sajtovima proizvođača i koje kad pročitaš prosto se istopiš od miline što je neko parče hardvera dobro, ultra mega performance for high demanded games itd. No iz mog iskustva posljednje što treba uzeti u obzir kad je u pitanju objektivna ocjena nekog hardvera su hvalospjevi na sajtu proizvođača. Umjesto njih treba pogledati forume i sajtove koji se bave opisom hardvera, i koji su taj hardver "provukli" kroz igre, ali na njima ne treba toliko gledati grafikone u odnosu na druge kartice (a što uvijek svima odvuče najviše pažnje) koliko treba gledati cifru frejmova u sekundi koje kartica daje, pa ako daje 50+ frejmova na zahtjevnijim igrama koje se planiraju igrati i na rezolucijama koje se planiraju koristiti onda je to OK, mada sve zavisi od perioda koliko će se kartica koristiti.
Ono što je jedan od preoblema hvalospjeva na sajtovima proizvođača je što taj hvalospijev o kartici možda i može da važi, ali uglavnom samo u trenutku kad je kartica izašla, i nešto nakon toga. Ali sam ja viđao ultra mega hvalospjeve o karticama koje je odavno pregazilo vrijeme, bilo bi pošteno da nakon nekog vremena i objektivnog stanja na tržištu promijene taj tekst, umjesto da im i dalje stoji kako je kartica "veoma dobra za sve današnja 3D zahtjevne igre..."a što nema veze sa vezom.
Ovo ne govorim za Radeon 9550 već uopšteno.
Ne znam da li neko od vas čita "PC Play", po njima ako nemaš grafičku kartu od 500+ KM, i uopšte računar od 2000+ KM onda nemaš ništa. Nedavno su naveli kako su grafičke kartice koje su ispod 2000 kuna (preko 500 KM) kartice srednje klase. Što i jeste tačno kad se pogleda da su najskuplje kartice 1000 KM, pa pola od toga ne mogu biti pretjerano jake kartice (tj. bar se ne deklarišu kao jake), a šta tek reći o karticama koje su četvrtina te cijene od 1000 KM, ili i manje? To su onda kartice niske klase, ili ultra niske klase, po njima,...mada tu ima i istine, ali mi se ipak ne sviđa kako to u "PC Playu" navode jer ispuštaju iz vida neke stvari.
Oni koji cijene samo kartice od 500+ ili 600+ KM obično ganjaju igranje u full antialiasingu i na velikim rezolucijama, što je po meni suviše skup a nimalo koristan sport, aliasing se vidi samo ako hoćeš da ga vidiš, i ni malo ne degradira igru ni grafiku, dok njegovo "peglanje" zahtijeva velike resurse (čitaj: prilično skupe grafičke kartice) a time se praktično ništa ne dobija...mada se dobija da možeš reći kako imaš najjaču grafičku karticu u svom ulazu, ulici, naselju. Veći je problem što ove naše kartice uskoro neće moći gurati igre ni na 1024x768 rezolucijama sa osrednjim nivoom tekstura i detalja, već ćemo morati igrati na 800x600 sa medium ili low podešavanjima.
U "PC Play" za nov računar (koji onda podrazumjeva da će se koristiti neko vrijeme) ne savjetuju nabavljanje ni Radeon 9600 XT, pa čak ni Radeona 9800 Pro, već GeForce 6800LE.
Squall koju si karticu tačno nabavio i za koliko para? Koje su frekvencije za core/memoriju na Radeon 9550?
_________________ Blagosloven neka je onaj koji nema šta reći, a ipak ćuti.
|