Citiraj:
Poručuju da ih ni prijetnje ministra Dragana Bogdanića neće pokolebati da odustano od svojih zahtjeva.
O situaciji u Bolnici danas su razgovarali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, direktor Bolnice, te narodni poslanici iz ovog grada.
Zaključeno je da Grad nema ni mogućnosti, ali ni nadležnosti da rješava nagomilane probleme u Bolnici, a novoizabrani poslanici tražiće od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske da se ozbiljnije pozabave Bolnicom.
"Organizatori polučasovnih okupljanja radnika Bolnice Istočno Sarajevo biće smijenjeni sa mjesta načenika odjeljenja'', poručio je ministar Dragan Bogdanić.
Radnici mu odgovaraju da je njegov posao da im obezbjedi plate, uplate doprinisa i uslove rada.
"Treba da se bavi tim pitanjima a ne da prijeti. Šta ako i smijeni jednog ili dva načelnika? To ništa ne mijenja, jer radnici i dalje neće imati plate'', kaže doktor Spomenka Janjić predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.
Rukovodstvo bolnice odgovara da okupljanja radnika nisu zakonita, jer Zakon ne poznaje informativno okupljanje već, sindikalno informisanje, štrajk upozorenja i štrajk.
"Ovaj protest, koji oni nazivaju informativnim okupljanjem, nije u redu. Iz Ministarstva su mi skrenuli pažnju da to ne može tako. Ja sam radnike na to upozorio i oni sada to tumače kao pritisak. To nije pritisak, već samo tražim da se ispoštuje zakon, koji važi jednako za sve'', kaže doktor Goran Todorović direktor Bolnice Istočno Sarajevo.
Našu konstataciju da Zakon nalaže i da se redovno uplaćuju doprinosi radnicima direktor Bolnice ne spori, ali dodaje:
"To jeste Zakon, ali to se ne može ispoštovati u finansijskom smislu pa je Vlada donijela Odluku da se plaćanje doprinosa odgodi za određeno vrijeme''.
Problemi, ne samo Bolnice Istočno Sarajevo, već cjelokupnog zdravstva Republike Srpske su sistemski, zaključak je sastanka gradonačenika Istočnog Sarajeva, direktora Bolnice i novoizbaranih narodnih poslanika iz ovog grada.
Grad nema sredstava ali ni nadležnosti da rješava probleme Bolnice a poslanici obećavaju da će učiniti koliko je u njihovoj moći da pomognu, bez obzira na stranačku pripadnost.
"Složili smo se da primarna stvar u našem političkom radu u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude interes građana Istočnog Sarajeva. Ja kao ljekar ću se zalagati i za interese mojih kolega a sve u cilju što bolje zdravstvene zaštite pacijenata'', kaže Sonja Jovičević-Karadžić poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske i član Skupštinskog odbora za zdravstvo.
Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo ističe da će uložiti amandman na Budžet Republike Srpske koji će se odnositi na izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.
"Ovaj grad konačno mora dobiti adekvatnu zdravstvenu ustanovu. Stanovnici Istočnog Sarajeva, uz dužno poštavanje svih ostalih stanovnika Srpske, najviše su dali za stvaranje Republike Srpske a danas su dočekali da veterinastke stanice u Srpskoj bolje izgledaju nego bolnica u Istočnom Sarajevu''.
SDS-ov poslanik Marinko Božović dodaje da se Vlada i predsjednik Republike Srpske moraju jasno izjasniti da li je bolnica u Istočnom Sarajevu od strateškog značaja, jer ako stanovnici ovog grada ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite šta će biti sa stanovništvom, da li će se početi iseljavati?
Novoizabrani poslanik SNSD-a Marko Vidaković poručuje da Istočno Sarajevo zaslužuje novu bolnicu i obećava da će se za to u narednom periodu stvoriti preduslovi i naći sredstva.
Obećanja o izgradnji nove bolnice građani Istočnog Sarajeva slušaju već 20 godina. Prije 15 godina Vlada Grčke donirala je sredstva za novu bolnicu, ali su ona preusmjerena u Izgradnju sportske dvorane u Aleksandrovcu za Košarkaški klub "Igokea".
(BN TV)