banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 20:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 395 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Zlocini komunizma
PostPoslato: 10 Feb 2014, 03:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Slika

Некретнине и акциеј Владе Илића, предратног градоначелника Београда.

Након рата од стране комуниста осуђен на робију. Интервенцијом В. Черчила пуштен на слободу, али је остатак живота провео у стану свог рођака у врлоо скромним условима јер му је нова власт сву имовину "национализовала".

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 15:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Eto, baš mi ga žao... :cry: Kad je utvrđeno porijeklo imovine i kad je đavo došao po svoje kme, kme....

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 15:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Da,da, komunisti su inace poznati po zelji da se utvrdi porijeklo imovine. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 15:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa ja, u pravu si...za vrijeme SFRJ bilo najviše tajkuna, profitera i nelegalnih poslova :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno da nije. Bilo je samo znacajnih partijskih licnosti. Al' dodje na isto, samo se drugacije zove.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 15:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Koliko je to partijskih ličnosti imalo tornjeve, vile, preduzeća? Imenuj!

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Eto, baš mi ga žao... :cry: Kad je utvrđeno porijeklo imovine i kad je đavo došao po svoje kme, kme....

Шта хоћеш с овим да кажеш?

Да ли ти је познато уопште на који начин је Илић дошао до оволиког капитала? Мислим да није, али ти то не смета да оправдаш потез комунистичког режима. Мало реалности не би било на одмет.

Иначе, породица Илић је била имућна још далеко пре Првог св. рата а пресудно за њихово увећање капитала биле су инвестиције које су уложили у куповину фабрика које су до тада биле у власништву немачких индустријалаца. Затим је породица Илић откупила и текстилну фабрику Лазе Дунђерског, као и фабрику енглеске компаније "Кромптон ЛТД" са најновијом технологијом за производњу текстила. После Првог св. рата добили су прилично велику одштету на име репарације која им је исплаћена од стране Немачке због уништавања приватног власништва.
Укратко речено, људи су успели пословним путем да направе огроман капитал, а да притоме државу нису оштетили ни на један начин, чак шта више учинили су јој услугу преузимајући компаније од странаца.

Био је градоначелник Београда 4 године и за то време је град просперирао у многи областима, а од свог новца је поклонио Београду данас чувени золошки врх, који је у његово доба био много већи него овај данас.

Влада Илић за време Другог св. рата није био политички активан, али то није сметало новим властима да га осуде још пре краја рата. Проглашен је кривим јер су његове фабрике радиле за време рата (?!?), а то је по тумачењу црвених било довољно за осуду.

Уствари, радило се о класичној отимачини приватне својине која је погодила огроман број људи у том периоду. Некоме је отета крава и земља, а некоме фабрика. То што ти такве ствари оправдаваш показује одсуство твог осећаја за туђу муку и зној, а нисам сигуран да би тако реаговао када би сад држава одузела теби кућу, стан или кола и ставила их на "друштевно располагање".

Citiraj:
Koliko je to partijskih ličnosti imalo tornjeve, vile, preduzeća? Imenuj!

Врховна партијска личност је имала воз, брод, авион, ловишта, виле на мору и у планини, итд.

Они испод њега попут нпр. Кардеља су такође имали виле и одморалишта широм републике. То је наравно вођено као државна имовина али је уствари била њихова приватна својина коју су користили само они, за време и после мандата (под условом да се нису замерили режиму).

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 16:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

95% kapitala dionica iz desne kolone oduzetog je zarađeno poslijeratnim mešetarenjem ratnim obveznicama, koje su otkupljivane od sirotinje za štrucu hljeba a zatim unovčavane po nominalnoj vrijednosti i sa njima kupovane akcije i dionice preduzeća. Ostala mešetarenja i potkupljivanja komisija da ne spominjem....
Silvio Dante je napisao:
Врховна партијска личност је имала воз, брод, авион, ловишта, виле на мору и у планини, итд.

Они испод њега попут нпр. Кардеља су такође имали виле и одморалишта широм републике. То је наравно вођено као државна имовина али је уствари била њихова приватна својина коју су користили само они, за време и после мандата (под условом да се нису замерили режиму).

Sve to što si naveo je bilo državno i narodno, i nije se koristilo kako je qrcu ćeif kome, a kad je Tito umro sve to navedeno njegova porodica nije ni vidjela ni koristila jer je sve bilo upisano na državu i vojsku. Službena auta su imala crvene tablice i ako te klepi na ulici da ga voziš bez odobrenja i naloga fasovao si dobro....kako se danas zna koji je auto državni? Ne smije žandar ni da pogleda zatamnjenu limuzinu a kamo li traži papire....Kad već pomenu odmarališta, jedino odmaralište za Tita i partijaše na koje se nije moglo je Vanga na Brionima, a na čitavoj Jadranskoj obali su bile desetine sindikalnih odmarališta za obične radnike i smrtnike koji su ih mogli koristiti sa porodicama za odmor...šta imaš sad? Zato niko nije ni zamijerao nekolicini partijskih glavešina na nekoliko planinskih kuća kad je običan čovjek mogao sebi da priušti odmor a malo ko nije imao vikendicu u bivšoj Jugi. Šta je radnik u Kraljevini imao? Radio 12-14 sati dnevno za bijednu nadnicu od koje nije mogao da prehrani porodicu, o pravima i ostalom da ne govorim. Gazda sa samo nije smio ubiti, sve ostalo manje-više je mogao....

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 17:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Влада Илић за време Другог св. рата није био политички активан, али то није сметало новим властима да га осуде још пре краја рата. Проглашен је кривим јер су његове фабрике радиле за време рата (?!?), а то је по тумачењу црвених било довољно за осуду.

U zemljama Evrope u kojima nije bilo ni komunizma ni komunista poslije rata svima koji su proizvodili bilo šta za okupatora nije se dobro pisalo, po Belgiji, Holandiji, Norveškoj,a u Francuskoj su naročito su lovili kolaboratore i saradnike, dovoljno da si u svojoj kafani usluživao naciste pa da da zaglaviš, a kamo li nešto ozbiljnije....tako da to nije samo djelo i modus operandi "crvene bande".
Silvio Dante je napisao:
. То што ти такве ствари оправдаваш показује одсуство твог осећаја за туђу муку и зној, а нисам сигуран да би тако реаговао када би сад држава одузела теби кућу, стан или кола и ставила их на "друштевно располагање".

Ne lupaj! Ispade da se oduzimalo svima koji su imali više od dva kauta i jedne krave :roll: Jedna stvar je kad imaš imovinu koju si stekao ili naslijedio na pošten način i za sve imaš papire, potvrde o kreditu za kupovinu i hipoteku i otkup stana itd. a drugo je kad nisi imao lavora prije rata, a poslije rata imaš zemlju, zgrade, kuće, akcije, konje, kočije a nemaš nijedan validan dokaz da si to sve pošteno stekao ili kupio i na koji način. Ili da si kupio hektare zemlje po cijeni kočeva za omeđivanje....

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A ispade po tvom i da prije 1945 niko u Srbiji nije radio legalno i zaradjivao, stvarao... :D Idi malo izadji vani i prosetaj, lijep je dan.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 17:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mene samo interesuje jedna stvar....Odakle nepokoreni izvlači ova poređenja i ostale stilske figure?

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 17:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Neka smuti sebi jedan puding Dr. Oetker i sjeti se svog BMW-a, pa nastavi priču o tome kako se nacističkim fabrikama loše pisalo...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 17:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
A ispade po tvom i da prije 1945 niko u Srbiji nije radio legalno i zaradjivao, stvarao... Idi malo izadji vani i prosetaj, lijep je dan.

To nisam rekao. Neki su nastavili i poslije rata da rade i napreduju niko ih nije dirao, primjer konstruktora aviona Ilića i Sivčeva koji su konstruisali prvi domaći poslijeratni lovac. Većina preduzeća koja su bila strateške važnosti a obitavala prije rata su ili devastirana ili potpuno opljačkana od strane okupatora....
_зока je napisao:
Mene samo interesuje jedna stvar....Odakle nepokoreni izvlači ova poređenja i ostale stilske figure?

Šta konkretno? :oops:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 18:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
shakal je napisao:
A ispade po tvom i da prije 1945 niko u Srbiji nije radio legalno i zaradjivao, stvarao... Idi malo izadji vani i prosetaj, lijep je dan.

To nisam rekao. Neki su nastavili i poslije rata da rade i napreduju niko ih nije dirao, primjer konstruktora aviona Ilića i Sivčeva koji su konstruisali prvi domaći poslijeratni lovac. Većina preduzeća koja su bila strateške važnosti a obitavala prije rata su ili devastirana ili potpuno opljačkana od strane okupatora....

:D Dusa draga. :)

Npr. izvjesni Pero Peric je bio predratni vlasnik neke fabrike, recimo da je bila znacajna. Posle rata ta fabrika, ruinirana, opljackana, pripadne drzavi. Zasto? A Pero bio posten, vrijedan, nije saradjivao sa Svabama...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Neka smuti sebi jedan puding Dr. Oetker i sjeti se svog BMW-a, pa nastavi priču o tome kako se nacističkim fabrikama loše pisalo...

Sjajno, sjajno, sjajno! :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2014, 18:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Npr. izvjesni Pero Peric je bio predratni vlasnik neke fabrike, recimo da je bila znacajna. Posle rata ta fabrika, ruinirana, opljackana, pripadne drzavi. Zasto? A Pero bio posten, vrijedan, nije saradjivao sa Svabama...

Evo ti primjer: Fabrike Rogožarski i Ikarus iz BG, od njih su bukvalno ostali samo temelji jer su potpuno opljačkane i devastirane - gosn Pero je imao sreće ako mu je ostala glava na ramenima :-? Sve pogone bitne za ratne potrebe su nacisti jednostavno konfiskovali, a one najveće su bile ili vlasništvo države odnosno A.D. ili su bile u stranom vlasništvu uglavnom (najviše britanskom) - konfiskacija i ćaos! Kad su se povlačili, odnosili su sve što su mogli sa sobom, a preostalo je uništeno. Od FOMU (Prvi Partizan Užice) i VISTAD (Krušik) su ostali samo goli zidovi.....
danijell je napisao:
Neka smuti sebi jedan puding Dr. Oetker i sjeti se svog BMW-a, pa nastavi priču o tome kako se nacističkim fabrikama loše pisalo..

Kakve to sad veze ima sa temom? Imaš kafanu pa tračaj...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2014, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Пеонта оног што људи хоће да ти кажу јесте да се ти слажеш овде са потезом комунистичког режима да отме све једном поштеном индустријалцу (који није стекао своју имовину после рата, већ је исту откупио легалним путем још пре рата и умножио капитал паметним инвестицијама), који је допринео развоју Краљевине Србије и касније Краљевине СХС/Југославије, а доказао се и као способан политичар на месту градноначелника Београда.

То што му је фабрика радила за време рата је по теби довољно да му се све конфискује. Чуди ме како онда свима који су нешто радили за време рата није све конфисковано, него баш најбогатијем човеку Србије у том тренутку.

Вршиш врло опасне генерализације, али то је код Срба стандард па не чуди.

Citiraj:
Jedna stvar je kad imaš imovinu koju si stekao ili naslijedio na pošten način i za sve imaš papire, potvrde o kreditu za kupovinu i hipoteku i otkup stana itd. a drugo je kad nisi imao lavora prije rata, a poslije rata imaš zemlju, zgrade, kuće, akcije, konje, kočije a nemaš nijedan validan dokaz da si to sve pošteno stekao ili kupio i na koji način. Ili da si kupio hektare zemlje po cijeni kočeva za omeđivanje....

Написао сам лепо да је човек фабрику прву купио од Немаца, после од Мађара и Лазе Дунђерског, па касније и од Енглеза. Мислиш да за то није имао папире? Уозбиљи се мало :)

Citiraj:
Silvio Dante je napisao:

95% kapitala dionica iz desne kolone oduzetog je zarađeno poslijeratnim mešetarenjem ratnim obveznicama, koje su otkupljivane od sirotinje za štrucu hljeba a zatim unovčavane po nominalnoj vrijednosti i sa njima kupovane akcije i dionice preduzeća. Ostala mešetarenja i potkupljivanja komisija da ne spominjem....
Silvio Dante je napisao:

Sve to što si naveo je bilo državno i narodno, i nije se koristilo kako je qrcu ćeif kome, a kad je Tito umro sve to navedeno njegova porodica nije ni vidjela ni koristila jer je sve bilo upisano na državu i vojsku. Službena auta su imala crvene tablice i ako te klepi na ulici da ga voziš bez odobrenja i naloga fasovao si dobro....kako se danas zna koji je auto državni? Ne smije žandar ni da pogleda zatamnjenu limuzinu a kamo li traži papire....Kad već pomenu odmarališta, jedino odmaralište za Tita i partijaše na koje se nije moglo je Vanga na Brionima, a na čitavoj Jadranskoj obali su bile desetine sindikalnih odmarališta za obične radnike i smrtnike koji su ih mogli koristiti sa porodicama za odmor...šta imaš sad? Zato niko nije ni zamijerao nekolicini partijskih glavešina na nekoliko planinskih kuća kad je običan čovjek mogao sebi da priušti odmor a malo ko nije imao vikendicu u bivšoj Jugi. Šta je radnik u Kraljevini imao? Radio 12-14 sati dnevno za bijednu nadnicu od koje nije mogao da prehrani porodicu, o pravima i ostalom da ne govorim. Gazda sa samo nije smio ubiti, sve ostalo manje-više je mogao....

Па и у Османског царству имовина је била државна. Ја не знам што су се онда наши преци бунили против Турака...

Радник у Краљевини Србији и касније је имао све оно што је имао један радник у Аустрији, Холандији и Енглеској у том тренутку. Значи били су најнижи слој становништва и најсиромашнији. Али то је било у читавој Европи тако. Данас, радници у Аустрији, Холандији и Енглеској живе веома добро, а да није било тих викендица, планинских кућа и сл. о којима држиш хвалоспеве, данас би српски радник исто вероватно живео много боље. Не као енглески или немачки, али негде на нивоу италијанског би већ био.

Мало ми је смешно, када видим да се нпр. ти и доста других људи буните против лимузина и затамњених стакала на једној страни, а истовремено аминујете отимачину приватне својине на другој. Мало је контрадикторан тај ваш осећај за социјалну правду и људска права.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2014, 16:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Радник у Краљевини Србији и касније је имао све оно што је имао један радник у Аустрији, Холандији и Енглеској у том тренутку. Значи били су најнижи слој становништва и најсиромашнији. Али то је било у читавој Европи тако. Данас, радници у Аустрији, Холандији и Енглеској живе веома добро, а да није било тих викендица, планинских кућа и сл. о којима држиш хвалоспеве, данас би српски радник исто вероватно живео много боље. Не као енглески или немачки, али негде на нивоу италијанског би већ био.

Ma kako da ne, Kraljevina Šugoslavija je bila baš u rangu Holandje i Engleske kolonijalnih i trgovačkih velesila, šta pričaš pobogu? Mi bi bili u rangu Bugarske eventualno Rumunije da nismo imali sistem kakav smo imali, ne da mi se opet ponavljati našta je ličila Kraljevina sto puta rečeno....
Silvio Dante je napisao:
Мало ми је смешно, када видим да се нпр. ти и доста других људи буните против лимузина и затамњених стакала на једној страни, а истовремено аминујете отимачину приватне својине на другој. Мало је контрадикторан тај ваш осећај за социјалну правду и људска права.

Šta? Kad te strpam u prdekanu zbog mešetaranja i ilegalnog bogaćenja uz konfiskaciju ja sam zločinac i tiranin? Eto, baš lijepo :roll:
Silvio Dante je napisao:
То што му је фабрика радила за време рата је по теби довољно да му се све конфискује. Чуди ме како онда свима који су нешто радили за време рата није све конфисковано, него баш најбогатијем човеку Србије у том тренутку.

Šta tebi ovdje nije jasno kad sam ti sve objesnio u prethodnom izlaganju? Imao tapiju na parcelu prije 1913, a poslije 1920 tajkun u uništenoj zemlji!
Citiraj:
Написао сам лепо да је човек фабрику прву купио од Немаца, после од Мађара и Лазе Дунђерског, па касније и од Енглеза. Мислиш да за то није имао папире? Уозбиљи се мало

Našao ćup zlata ispod duge, al nije htio da prizna gdje pa ga zato zatvorili. Njime je naime kupio fabriku....

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2014, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зока је у праву, стварно је нејасно одакле извлачиш та поређења.

Објаснићу опет: Човек није имао парцелу, него је купио фабрику са машинама задње технологије, што му је у слабо развијеној српској привреди омогућило монополску позицију и на основу тога је развио свој посао. Шта је ту нелегитимно? Фабрику је купио за новац од странаца, а то је било пре 1914 године и пре рата којег упорно користиш као свој аргумент. Није морао да налази ћуп са златом јер је и пре њега његова породица важила за трговачку и имала капитал, који је човек својом способношћу вишеструко увећао. Али то је по теби већ криминал...

Citiraj:
ta? Kad te strpam u prdekanu zbog mešetaranja i ilegalnog bogaćenja uz konfiskaciju ja sam zločinac i tiranin? Eto, baš lijepo

Мора да је већина (а ради се хиљадама) стрпана због мешетарења и илегалног богаћења. Сасвим случајно добар део тих мешетара је пробрано изабран због имовине које су поседовали, па су се у њихова имања уселили партијски, војни и други функционери. Случајно наравно.

Citiraj:
Ma kako da ne, Kraljevina Šugoslavija je bila baš u rangu Holandje i Engleske kolonijalnih i trgovačkih velesila, šta pričaš pobogu? Mi bi bili u rangu Bugarske eventualno Rumunije da nismo imali sistem kakav smo imali, ne da mi se opet ponavljati našta je ličila Kraljevina sto puta rečeno...

Ово је чудо једно колико теби све мора да се црта. Човече, удахни ваздух, прочитај написано, па онда одговори. Сети се оне народне што је брзо, то је и кусо.

Citiraj:

Да ли ти је сад јасније када прочиташ ово подебљано? Радник је у трентку краљевине сваком делу Европе био најсиромашнији слој становништва. И ту није било разлике између Краљевине СХС и краљевине Холандије. Поента је да је до наглог развитка привреде у З. и С. Европи дошло после Другог светског рата а узрок лежи у отварању заједничког тржишта и Маршаловом плану за Европу. То је оно што је мимоишло Југославију пре свега захваљујући систему који у Југославији наступа након Другог светског рата. Управо је тај систем узрок што данас српски радник живи овако како живи, јер је Србију одвојио од њених до тада природних савезника, а самим тим и од надолазећих привредних интеграција.

Мени није јасно како ти не можеш да увидиш да борба за социјалну правду (коју пропагираш) и отимање приватне имовине (коју исто пропагираш) не иду руку под руку.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2014, 18:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Да ли ти је сад јасније када прочиташ ово подебљано? Радник је у трентку краљевине сваком делу Европе био најсиромашнији слој становништва.

A čovjeka....radnik u Holandiji ili Engleskoj što navodiš je bio najsiromašniji sloj stanovništva. Tačno. Ali za radnika u KJ je bio bogataš po svemu, pa čovječe KJ je bila ruralna zemlja sa 80% zaostalog seoskog stanovništva i sa preko 70% nepismenih!!!! Od BL do Jajca se putovalo 6 sati makadamom, a Holandija imala jedan od najmodernijih sistema plovidbe i navodnjavanja! O broju automobila, autobusa i željeznici da ne govorim....ko da porediš seoskog vašarskog boksera sa Majk Tajsonom!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 395 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]