banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Dec 2013, 16:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Onako, malo mi je casa puna, pa kane jos ponesto i iscuri na forum.

Prije par godina, kupio sam Xperiu X1 sa WM nekom verzijom i bila mi je stvarno super. Ono sto sam trazio, telefon koji mogu voljeti zbog nekih nedostataka, a on je to nadoknadjivao tim sto je bio vise od drugih telefona. Sad objektivno, mogao sam na njega instalirati sta sam god htio, bez problema, jaka podrska na xda-developers, telefon dovoljno brz, lijep, zanimljiv. Nesto novo, prvi put komunikator forma telefona u primjenjivom obliku.
Ispala 4 puta, 4 displeja promijenio. Kostali po 50km, pa i nije strasno.
Poenta - telefon je radio sve sto je hardverski mogao sa 800MHz procesorom i 256RAM-a. Sasvim dovoljno brzo, cak i navigacija brza. Brza nego sto sad imam na xperiji z.

Poslije njega, izmijenjalo se sigurno 10-ak telefona, sto razbijeni, sto dosadili..
Naravno presao sam na android, 2-ica, pa 4-ka.
I evo primjer posljednje promjene telefona: Motorola Atrix na Xperiu Z (prije Atrixa Defy).
Uvijek sam volio one telefone koje nude vise od poziva i poruka, pa sam i birao one malo drugacije, po cijenu nedostataka koje ti telefoni sigurno imaju.

I eto, uzmimo tog Atrixa, 1GHz dual core, 1Gb RAM, 5MPx kamera. Telefon solidan, ono sto me je privuklo je lapdock, koji je odlican, a najvise je sluzio za punjenje baterije. Ogroman neiskoriscen potencijal, nazalost ugasen projekat.
Navigacija kroz menije nekad malo sporija ali OK, android 2.3.4. Razbijem mu touch nakon pada sa 40cm na beton i prodam ga za 150km (placen 2 mjeseca prije 500KM). Ajd jebiga.

Sad poenta price - uvijek oko 500MB memorije slobodno, koliko god aplikacija radilo u backgroundu. Telefon nedovoljno brz za svoj hardver. Jednostavno nista se ne desava dovoljno brzo.

Xperia Z nastupa - zanimljiv telefon, lijep. Android 4.0.x. 4x1.2GHz mislim, 2Gb RAM. Pa to mora da leti! Leti leti...ima da leti kroz prozor cim kupim drugi telefon.

Uvijek slobodno nesto vise od 1Gb memorije. E taj dio ne shvatam! Ko je tu lud?
Kolega ima Huawei sa 256Mb memorije, slobodno nesto preko pola. Telefoni su identicno brzi sto se tice navigacije po menijima. Response time na touch jednostavno previsok. Tih problema nemam kad koristim neki iPhone. Eto, kao neki samouki programer, koji zna ponesto o elektronici, ja zvanicno ne shvatam zasto xperia 10 puta brze ne ide kroz menije, vec je SPORA. Da, imam full hd displej, koji ne sluzi nicemu.

Izvinjavam se na dugoj poruci, ali izrevoltiran sam rastucim bezobrazlukom proizvodjaca hardvera i softvera, jer je puno stvari besmisleno.

?>

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 09:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mislim da hardver nije problem, vec softver koji ne moze da isprati razvoj
a i sam Android jos nije prelezao djecije bolesti
sve u svemu, najbolje je ne kupovati i mirna glava :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 09:32 
Kupi nexus 4 i miran si, nema jaceg telefona ako ti je bitna ta brzina prolaza kroz meni. Evo ti dole link pa procitaj iskustvo. Meni je nexus 4 sa KK androidom nesto najbrze na cemu sam malo ceprkao i kako stoji u textu, nema nimalo laga. Ali meni bi to dosadilo posto ja na svakom telefonu koji kupim moram isprobati sve moguce i nemoguce romove, kernele i ostalo.... :D

http://android.appstorm.net/general/opi ... f-android/

I da, probaj vise launchera, stock launcher je uglavnom smece, posebno je bio kod gorepomenutog atrixa...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 09:45 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čovjek ne vidi problem u jačini hardvera nego u nemogućnosti softvera da isprati hardver i forsiranju proizvođača da proizvedu hardverski što jači telefon bez obzira što za tim nema nikakve potrebe.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 09:53 
Ne, problem mu je sto telefon ne "leti" kako sam shvatio. Hoce da ima taj osjecaj da sve radi kao podmazano i da ima "apsolut zero lag" kako kazu gore u clanku.

I kod mene je na ZTE Skate-u hodanje kroz menije bilo ekstra brzo, bez ikakvih problema, a touch je prejak, naravno stavio sam custom rom i launcherPro. Ali kada je trebalo pokrenuti neku jacu igricu...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Ма то је у ствари мање-више исти qрац као и са десктоп машинама и Виндоузом. Имаш ултра-мега-гига јак хардвер па зашто да се смараш са оптимизацијом кода. Па дођеш дотле да се џебени флеш плејер више не извршава на обичном Пентиуму 4 и да ти треба "дуал кор" да гледаш џебене клипове са Јутјуба! Зашто? Па зато што се софтверским фирмама може. Неефикасним софтвером набијају развој хардвера. :) А кад се сјетим да се на "Спектруму" водило рачуна о уштеди сваког такта. :) (Z80A @3,5MHz) Или рецимо, колико ја знам, микроторент је писан у асемблеру. Не да ради, и не да је мали за оно што је унутра него није нормално.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Biće Nokia optimizovana nakon što je MS uzeo pod svoje. :)

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 11:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

М$ да зна да оптимизује оптимизовао би ово своје. :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

XBOX nije optimizovan za ono čemu služi?

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

НеБиХ знао, не играм се. :) Ваљда јесте, има само једну сврху.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije samo do jedne svrhe, nego ono što ima Apple to može imati i Nokia sa MS. Zaokružen hardver i softver, i sve vezano za projektovanje, razvoj... Pa da na kraju dobiješ optimizovan softver za hardver ili obratno :) Ne može to preko noći, ali imaju ili će kupiti sve što im treba da to izguraju.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
tensSa je napisao:
Ne, problem mu je sto telefon ne "leti" kako sam shvatio. Hoce da ima taj osjecaj da sve radi kao podmazano i da ima "apsolut zero lag" kako kazu gore u clanku.
.

Da. Zbog softverskog nepraćenja hardvera. Vidiš da piše da mu prilikom korištenja više od pola resursa telefona stoji neiskorišteno,a svako malo se izbacuju sve jači telefoni. Razvoj Androida ne prati brzinu razvoja hardvera, a proizvođači forsiraju sve jače telefone (iako to nakon nekog nivoa nema smisla jer softver to ne može ispratiti) samo da bi ostvarivali profit prodajući nove "bolje" aparate.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Zakon velikih brojeva...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:40 
_зока je napisao:
tensSa je napisao:
.

Da. Zbog softverskog nepraćenja hardvera. Vidiš da piše da mu prilikom korištenja više od pola resursa telefona stoji neiskorišteno,a svako malo se izbacuju sve jači telefoni. Razvoj Androida ne prati brzinu razvoja hardvera, a proizvođači forsiraju sve jače telefone (iako to nakon nekog nivoa nema smisla jer softver to ne može ispratiti) samo da bi ostvarivali profit prodajući nove "bolje" aparate.

Zato postoji xda zajednica developera koja radi nezavisno od ovih magaraca koji prave sense, touchwiz, optimus UI i slicne gluposti koje samo "jedu" resurse i nisu nimalo optimizovani... :D

Jos malo ceprkanja i dobijes telefon koji ima performanse debelo skupljih modela... :D :D :D

Edit, i da, to i jeste ono najbolje kod gorepomenutog nexusa 4, na njemu je 100 posto cist android i zato radi onako kako radi, bez laga i bilo kakvih trzavica, nema nikakvih nepotrebnih gluposti koje ga opterecuju. Ubjedljivo najbolji telefon koji sam drzaoo u rukuma kada se o tome prica, bolji od razvikanog s3 i slicnih modela...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
tensSa je napisao:
Kupi nexus 4 i miran si, nema jaceg telefona ako ti je bitna ta brzina prolaza kroz meni. Evo ti dole link pa procitaj iskustvo. Meni je nexus 4 sa KK androidom nesto najbrze na cemu sam malo ceprkao i kako stoji u textu, nema nimalo laga.

Leti, kao što svi lete na pocetku... dok ne uspori... prijateljica ima već pet Nexus po redu (garancija joj sve zamijenila), užasno se lako kvare.

Tako je i moj Galaxy letio (i drugi i treći), pa onda krene malo da kašljuca, odjednom.
I laptop. I Windows. I Mac (dok ga novi OS nije usporio). I tablet (dobro, on jedini i dalje baš leti).

Da sve leti sve vrijeme, firme ne bi imale načina da zarađuju novac nakon što rasprodaju telefone/uređaje svima, pa se onda dodaju nepotrebni features.

Mada, ima i smisla da telefoni uspore: recimo, ja na početku nisam imao Dropbox koji mi odmah sve fotke šalje u cloud; widgete koji provjeravaju vijesti sa par izvora; vremensku prognozu; mjerač potrošenih podataka u pozadini; servis za Viber, What's App, Snapchat, Messenger i ostale push stvari u pozadini; kalendar koji se sinhronizuje svakih par minuta i prati par servisa; Last.fm koji u pozadini šalje podatke na server... itd.
Sve ove stvari se čine da bi trebale same od sebe da rade, ali kad se sve skupi (a ni ne vidiš ih da rade, jer su u pozadini), i nije čudno da uređaj uspori.

Da smo svi ostali na phone i messaging aplikacijama, možda i ne bi bilo laga. :P

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:54 
Zaboga, sta je radila sa njima, ok da se pokvari jedan, ali 5 komada??

Citiraj:
Mada, ima i smisla da telefoni uspore

Naravno, ne treba cuditi kada se ima hrpa pokrenutih aplikacija, znam likova imaju preko 30 programa na telefonu, a pola od toga je nepotrebno i sadrzi bloatware (uglavnom free verzije programa sa marketa koje imaju reklame)...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Ono sto je najbitnije oni se ni ne trude da ostvare neki napredak. Jebes sve te aplikacije i push servise i statijaznamstasvene kad mene baterija izda kad je najpotrebnije. :/

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 17:59 
Koji telefon richa i koliko ti traje baterija (onscreen time)?

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
S2, nesto malo vise od 2h.
Al ja ta dva sata spicim do 16.00. Pogotovo ako mi je upaljen 3G onda i prije. :/

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2013, 22:24 
To je bas tanko, sto ne promjenis bateriju? Ili mislis da je do programa?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]