banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 599 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2013, 21:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Само ћу да додам да су након што су почела стрељања четници напали Краљево и ушли у град до Ратарске школе. Међутим, партизани који су требали да штите прилаз граду повукли су се, тако да је Немцима потпуно неометано стигло артиљеријско појачање, те је напад четника одбијен а четницима нанесени тешки губици (изгинули Јован Бојовић комадант Драгачевског корпуса, затим комадант Гучке бригаде, итд.)

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2013, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Догађај од пре 138 година који је нашао свог песника и сликара

Подвиг петорице српских граничара, Крајишника, одбијање напада турске чете од 200 низама, те 1875, дубоко је дирнуо људе у свим српским земљама. Одушевљење и понос запљуснули су и Београд, престону варош Кнежевине Србије. И ватрено родољубиво срце великог Ђуре Јакшића није могло мировати. Тако је настала чувена песма „Караула на Вучјој пољани”, први пут објављена исте године у „Отаџбини”, и слика „Караула” или „Ноћ на стражи”.
Овај догађај се збио 16. октобра 1875. године, а петорица јунака који су се супроставили надмоћнијем непријатељу били су: буљубаша Ћелошевић, Димитрије Ћетеновић, Тодор Делетић, Јевто Кујунџић и Илија Ковачевић, који је те ноћи погинуо.

Караула на Вучјој пољани

Насред куле карауле,
Око ватре на огњишту
Стражари се искупише...
Ватра гори, пламен лиже
И по тамни дуварови
Горостасне сенке диже,
Кô да ј’ рада из прошлости,
У ватреној занетости,
Витезове да наниже
И тим време доба давна
С нашим даном да изравна.

Дружба ј’ мала... Пет стражара...
У свакога пушка танка,
Дуга пушка белгијанка,
А готова да запара,
Да зарије са танетом
Ил’ са љутим бајонетом,
Кроз редове људског блата —
У колоне Азијата;
Па да онда у нереду
Црну цевку, пушку бледу,
Турском крви обојади,
Њеном паром да окади.

„Још их нема!... Где су? Шта су?...
Ил’ им зверске стрепе груди.
На мегдану и ужасу?...
А кад треба децу клати,
Слабе жене злостављати,
Онда ће ти онде бити,
Спаљивати и робити,
Насилници и нељуди!...“
Тако збори буљубаша
И за нож се руком маша.
Даље тврди стражар стари:
„Браћо моја, граничари!
Имам једног побратима,
А у њему вере има;
Па ми дође крадимице
С оне стране Тисовице,
Потказа ми турске звери:
Да су ноћас у намери
Нашој кули огањ дати,
На нас мучки нападати...
Кол’ко их је?... Побро не зна!...
Али да је чета бесна,
Да је дивља, неуредна,
Крви жељна, крви жедна,
То му кажу црне очи,
Свака реч му то сведочи...“

Пет другара, пет стражара
Буљубаше реч су чули,
Али нису претрнули;
Ни пак црта мушког лица
Страховања јадни млази
Трепет душе да изрази
И страшљивост кукавицâ...
„Нека дође сто хиљада,
А у српским у грудима
Један живот нека има,
И тај један нека пада,
На бајонет нек’ се меће;
Ал’ пред четом насилника
Срце српског Крајишника
Задрхтати никад неће!...“
Пет другара, пет стражара,
Таким гласом одговара.

У то доба неме ноћи
Затресе се у самоћи
Мрачна гора, јела вита;
А ломљава страховита
Раздираше поноћ мрака,
Кô да ј’ рада таму њену
Паљевином из пушака
Пројурити у пламену...
И на кули караули
Ломљаву су тешку чули,
Ал’ витези граничари
Нису немим страхом стали
А зидови, опет, стари
Никад нису задрхтали.

„Видите ли турску силу
Како јури у беснилу?
Двеста их је!... Двеста друга,
Што се сваком праву руга,
Што с планина јадне раје
Преко прага српског гази,
Да нам жене, да нам децу,
Обешчасти и порази...
На петоро... двеста њи’ је,
Све низама помамније!
Да л’ остати у бој љути?...
У крв ћемо утонути...
А утећи?...“
...Буљубаша не изусти,
Засикташе ножи љути,
Зазвечаше пушке танке,
Црне пушке белгијанке:
„Буљубашо, жена бежи,
А у нашој крви лежи
Крв косовска, крв јунака,
А крв така
Не затрепта од Турака!...“

Тако рече пет стражара
Крајишника, граничара;
А пушке им огањ бљују.
Ал’ и Турци наваљују,
Крвожеђу х’јене љуте
Сипајући пламен живи
На кров куле нападнуте...
Поноћ гледа силу беса,
Па се јежи, стрепи, стреса,
Вихор диже урнебеса,
Риче страшно, јечи, стење,
Ломи дрвље и камење;
А са крова запаљена
Пуно гара, дима, жара
Повијајући, сила њена
Често сипа из недара
А у недро граничара.

„На бајонет!... На ножеве!...“
Буљубаша виче стари,
А синови граничари
Реч му другу не шчекаше:
У рукама њиховима
Ханџари се заблисташе,
А крв лопи срца жива
Са челика и сечива...
Поноћ стаде од милине,
Па у чуду само хуче,
Гледајући две стотине,
Како бежи и јауче...
Две стотине војске њине...
— Шта ћеш лепше?...
Куда више?...
Кад Турака две стотине
Пет стражара погонише!

Али утом пламен сину,
А у грлу Илијину
Живот запе на свакада.
Млади другар мртав пада.
Више њега буљубаша
С три другара граничара
Чуда ствара —
Чак и унук да се сети
Како треба у освети
Срцу своме одолети...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2013, 00:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... 0.facebook

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:459785-Mihael-Martens-Vojnik-Sulc-nije-bio-heroj

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2013, 00:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... ct_map=%7B"10202265447053073"%3A553808181368361%7D&action_type_map=%7B"10202265447053073"%3A"og.recommends"%7D&action_ref_map=%5B%5D#.UmOXhzp_fqE.facebook

Srbi nisu složni povodom porekla šajkače

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2013, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Српски војник спроводи групу заробљених турских војника, након Кумановске битке

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2013, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Мирослав Аранђеловић, краљевчанин који је преживео два немачка стрељања.

http://www.magacin.org/2013/10/miroslav ... treljanja/

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2013, 05:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/ ... 9-10-44-34

КО ЈЕ КО У НЕДИЋЕВОЈ СРБИЈИ
Симо Ц. Ћирковић, интервју

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 01:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... --Milutina

Citiraj:
U manastiru Banjska, nekad najsjajnijoj zadužbini vladajuće loze Nemanjića, danas se obrušavaju zidovi. O carskoj lavri danas brine iguman Danilo, prvi i jedini monah ovog manastira posle pet vekova

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2013, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Сведочанства из Првог светског рата

Citiraj:
Из приче Милана Гачића:
„„Рођен сам у Љубовији. Био сам редов 17. пука. У рат сам кренуо међу првим борцима, чим је добошар јавио да се иде на зборно место. Из рата сам изнео само голи живот. Изгубио сам све - и фамилију и имање - због чега човек има вољу да живи...
На родно огњиште, у Љубовији, кући сам дошао тек неколико месеци по пробоју Солунског фронта и завршетка велике војне. Раније нисам ишао, јер је у мени чежња била убијена. Знао сам да су ми убили и оца и мајку. Писали су ми из Србије, а писмо је, преко Женеве и Црвеног крста, стигло Бугарима, на њихову страну, они су, преко линије фронта, на нашу страну, писмо пребацили помоћу лука и стреле. Било је то на Оштрој Чуки. Писао ми неки Сретен Трлајић:
- Драги Милане, писао је завијено, али тако да ја могу да разумем - могу ти јавити да ти је отац отишао код Борислава, а мајка ти је отишла код Пелагије. И брат ти је отишао за њима... Немој да се секираш, кућа ти је у реду, као што је и моја била у старој Љубовији...
... И све ми је било јасно. Писало се шифровано и завијено. Знао сам да је Пелагија умрла, а отац Борислав изгубио главу. И брат више није био међу живима. Кућа Сретена Трлајића била је раније изгорела, па сам знао да је исту судбину доживела и моја... Стегао сам срце. У себи сам кукао, али нико да не примети. Мозак је отупео, живци се искидали. Чекао сам и ја да погинем сваког трена, али нисам погинуо. Остао сам сам на свету, сам без игде икога. Када је Солунски фронт пробијен, у општој трци сам кренуо и ја у родни крај, али онда сам успорио: чему ћу и куда када више немам ни фамилије, ни дома свога? Стигао сам тек после неколико месеци. Узео сам свеће. Одем на гробље. Једну припалим за мајку, а четири друге за три брата и оца, за чије се гробове не зна... Онда сам дошао на згариште дома. Дуго сам ту плакао, а затим на огњишту запалио једну свећу... Од тада више нисам свраћао у Љубовију, јер ми је било тешко, све ме је то подсећало на младост и несрећу коју нам је донела велика војна... Отишао сам у велики, бели свет, трбухом за крухом, само несрећу и рат да заборавим, али никако да - заборавим... Прекрстим се Богу и нашим светитељима...“

Овако сведочи Миливоје Петровић како се, после пробоја Солунског фронта, вратио дому своме и шта је у Каменици затекао:
"У село сам се вратио тек 1920. Раније се није могло. Ратне обавезе нису дале. Молио сам своје старешине. Говорио сам им: жеља ме страшна мори. Од жеље за кућом и селом ћу да пресвиснем. Приправност је још трајала. Кошкали смо се после рата око граница. Свако је себи грабио што више. Нарочито је кошкања било око нас и Мађара... Баш смо били у Осеку када сам од официра добио објаву да идем кући. Нисам хтео преко Барање. Отуда се још пуцало. Кренуо сам на сам дан нашег православног Божића. Оставио сам пустаре и салаше око Осека и упутио се на југ, дому своме, за којим сам толико година, даноноћно, чезнуо... Ишао сам све пешице. Најпре прођем Руму, па Шабац, а онда се дочепам Ваљева. Познате ми све стазе и пречице. Онда се дочепам Букова између Маљена и Повлена. Идем долином Градца...
"... Управо се зора хватала када сам у родном селу Каменици прекорачио кућни праг. Све било је више него пустош. Прва ме срела снаја. Поранила да радне по опустелом и сасвим упропашћеном домаћинству. Када ме видела - скаменила се. Није знала шта да каже. Није могла и умела да се радује, а мене нешто страшно стегло у грудима, као срце ће из њих да искочи... Отворио сам врата и једним погледом хтео све да обухватим и уверим се да ли су сви живи и здрави.
"... Пре недељу дана умрла су два синовца од последица тек минулог рата, а из болесничке постеље, мајка на умору, пружила је две мршаве старачке руке да ме загрли. Казала је:
- Јој, Миливоје, славо моја, само да си нам жив из оне страшне војне дошао. Толико сам пута за тобом пустила сузу, оплакала те и ожалила. Много пута су у село стизале најцрње вести, па сам ти и свећу палила.
"И сузе су је загушиле док су кошчате руке миловале моју косу. Био сам још млад, неожењен, а поседео сам врло брзо и врло рано, од ратних страхота кроз које сам прошао..."
У свом сећању Миливоје је написао: "Молим се Богу да се ово зло никада више нама и свим нашим потомцима не догоди."

Двојица другова из детињства, ђаковања и младости имала су исту судбину - Лука Перовић и Божа Токовић. Још као чобанчићи заједно су чували стада на осунчаним и травнатим пропланцима изнад Тулара. Друговали су целог живота. Заједно су делили сваку младалачку радост и тугу. У рату су делили исту невољу.
Лукино село Мала Брајина безмало се наслања на родно село Божино - Губавце.
И у велику војни - отаџбину да бране - Лука и Божа кренули су истог дана као исписници и истопозивци. Били су у Првом пешадијском пуку који је формиран на подручју Ниша. Прошли су кроз многа смртна искушења и њихове ратне приче су дуге, узбудљиве и потресне, а о повратку своме дому, у јесен 1918. године, прво казује Лука:
"Када сам дошао у Малу Брајину, трчећи с југа, гоњен неодољивом жељом да видим родно село и укућане, одмах ме туга ухватила: нисам затекао ни куће, ни штале, ни сеника, ни шљивика, ни ограде. Сузе ми ударе на очи. У плачу се почнем гушити. С муком почнем да дозивам: - Хеј, има ли игде иког живог?
"Из једне кровињаре, из шумарка, склоњен од погледа, појави се мој остарели стриц, сав у крпама, налик на просјака. Седео је у колиби и дрхтао. Поред њега ватрица која догорева. Пољубим се с њим, а он заплака. Узбуђен, у сузама, питам га:
- Стриче, где су моји?
"А он испружи руку и у шуми показа једну још мању колибу и с напором, загрцнуто, рече:
- Ено их тамо, војаче мој, у јаду и несрећи, као што сам и сам у јаду и несрећи... Бугари и Швабе све попалили и затрли, а многу чељад поклали, побили и повешали...
"И приђем тамо, и дуго, у загрљају оца и мајке, јецам, јецам. Човек да има гвоздено срце и челичне живце није могао да не заплаче..."

Његов исписник и нераздвојни друг у миру и рату, Божа Токовић се повратка дому своме сећа:
"... После пробоја фронта, у највећој журби, дођем до својих Губаваца. Трчао сам без одмора, без починка, даноноћно. И, када се појавим на следећем брду, преда мном пуче познат предео, знан и драг видик. У простору тражим село, родну кућу, али какво разочарање: видим само згаришта, згаришта, згаришта... С напором приђем нашој кући. Све спаљено и уништено. Гушим се у сузама. Овде је некада била наша сељачка кућа, амбари, штале, шљивици, а сада - пустош. Све обузео коров, перуника и штаваљ... у Церовом гају, изнад кућног огњишта, стоји мала кровињара, травом, лишћем и папрати покривена. Из колибе се појаве жена и девојчица, налик су на просјакиње - голе и босе, у ритама. Дуго ме гледају, али не препознају у француској војној униформи и са шлемом на глави. Тек у неко доба жена гурну девојчицу испред себе и крикну:
- Ено ти, из војне, дошао отац Божо...
"... И моја жена заплака, а голо дете, мршаво и јадно, побеже испред мене, свог рођеног оца. А мало даље, под великим цером, стоји, такође у јаду и крпама, четверо моје уздрхтале дечице. Шћућурило се једно уз друго. Личе на беспомоћне птице у гнезду. Цвилели су од глади. Нигде ништа. Једна оборена каца за џибру или кисели купус - заменила им кућу. Ту су, у тој каци, спавали. Деца унутра, а жена пред кацом...
"... Бугари, Швабе, а нарочито Арнаути их опљачкали и у кости им улили велики страх."
Из Божиног сећања наводимо још само две реченице:
"Тако су ми дани повратка из војне у животу били тежи него сама војна. Засукао сам рукаве и почео да кућим, све из почетка..."
"Никада се више нисам насмејао..."

Када је објављена мобилизација и дигнути Срби да бране огњишта од оних који су крволочно кренули на њих да их затру и униште на њиховим вековним огњиштима, Милан Савић је имао само деветнаест година - још, тако рећи, голобрадо сељаче, рано се оженио и већ добио сина кога је љуљао у колевци. Али, рат није имао за све то ни милости ни обзира. Из свог села Седларе преко Ваљева, Милан је кренуо као регрут на фронт, јер су Аустријанци већ јуришали на земљу Србију преко Дрине. Регрут је, без и једног дана обуке, ушао у ров...
А како је изгледао Савићев повратак, после четворогодишњег смртног искушења, дому своме?
„Пробијемо Солунски фронт“, сведочио је регрут „Дринске дивизије“, и није било те силе која је могла да нас заустави да не кренемо у Србију да видимо своје фамилије и свој родни крај после толико претрпљених мука. Ишли смо као опијени - све дубље, све брже и све даље. Нисмо знали ни за какав страх. Пред Београдом смо разбили последње окупаторске банде, па смо тек онда кренули кућама... То није био обичан ход. То је био јуриш, трчање, без одмора и предаха. Што пре да стигнемо до наших најдражих. Много пута сам мислио на сина који је остао у колевци... Ишао сам своме селу Седларе, једнако узбуђен. Нисам више био ни млад. Моје лице су избраздале дуге и тешке ратне патње и зли дуси. Коса потпуно седа у 23. години... У село сам ушао тужан. Из далека сам видео: плот и ограда око куће - порушени. Оваца у тору није било, а кућа срушена и опустела. Моја жена је истрчала пред мене и повикала, у сузама:
- Хвала Богу када си се жив вратио. А ми чули да си кости оставио на Кајмакчалану, па смо те одавно ожалили и оплакали и за све наше славе и свеце за покој ти душе свеће палили...

И дуго смо, загрљени, јецали... Дете које сам оставио у колевци, бежало је од мене и никако се није могло привићи да има оца без кога је пуне четири године растао... И нисам могао да се радујем: најлепши дани моје младости за мене су остали најболније успомене. Рат је оставио неизбрисиви траг у мојој души и ја се више никада нисам насмејао...
Право му је име било Драгутин, а по деди, из љубави и поштовања, звали су га Стојко, презивао се Стевановић - Стојковић, село Кутлеж, окружје Лесковачко.
Драгутин, односно Стојко и његов брат Димитрије били су у истој десетини, а дивизија се звала Моравска. У војну су кренули уочи Светог Архангела, када су на свим сеоским црквама дуго и злослутно звонила звона која су објављивала почетак велике војне и дизање Срба на оружје да се брани отаџбина од непријатеља који је долазио са севера.
Када се војна завршила непосредно после пробоја Солунског фронта, остало је сећање овог редова из Моравске дивизије:
„Ја сам одмах кренуо кући. Не знам шта ме је то тако снажно носило? Чинило се да имам крила. Нисам знао ни за умор, ни за несаницу, само што пре да се стигне до Кутлежа. Судбина је хтела, после многих рањавања и смртних искушења, да преживимо велико ратно зло...
...Код куће сам нашао оца и мајку, у сузама и чекању да се живи синови врате из војне. Своју жену Милосаву нисам затекао. У рату је умрла, док су мога најмлађег брата Милана, Бугари убили. Осветио сам га поштено... Бог да му душу прости. Брат Димитрије био је бржи у јуришу према кући и успео је, готово трчећи, да стигне два дана пре мене. Пред сам пробој Солунског фронта раздвојили смо се, а дотле смо били у истој десетини, вазда раме уз раме... И код куће настаде плач, цвиљење, ридање, па целивање. А, од домаћинства, некада богатог, није остало, тако рећи, ништа: све попаљено, разорено и развучено. Али, шта се могло - војна је била страшна. Хвала Богу и свим светитељима да се остало живо...
Тако, засучемо рукаве и у слози, Димитрије и ја и остарели отац, колико је могао, почнемо да кућимо и стичемо све од почетка...
...Моја мајка Стамена, остарела и измршавела, непрекидно је, и ноћу и дању, била у сузама. Ми, синови, смо је смиривали, а она нам је овако одговорила:
- Децо моја, синови моја, четири године војне су прошле, а ја нисам плакала за вама. Срце сам стезала и сузе нису квасиле моје лице, па ме пустите сада да се добро исплачем. У мени је река суза...

Поднаредник Марко Бајић у рат је ступио тако рећи са свога кућног прага. Када је фронт ишао преко Сувобора, придружио се српској војсци. Прво је припадао Четвртом, а затим Шестом пуку; прошао је кроз многе битке и велика смртна искушења. Из рата је донео многе ране на себи и одликовања, а међу њима и оно највеће - „Карађорђеву звезду.“
Бајић је свој повратак дому своме овако запамтио и описао:
„Демобилисао сам се тек почетком јануара деветнаесте. Служба није дала да кући кренем раније. Наш пук је био у Печују. Још смо се, због граница, са Мађарима, гледали преко нишана. Молим и преклињем своје старешине да ћу пресвиснути од велике жеље за кућом и мојим укућанима на које мислим и у сну и у јави. Најзад добијем објаву и скинем униформу. Са севера сам кренуо у зору. После два дана и две ноћи разне вожње, а највише пешачења, кући сам, у село на Сувобору, стигао у девет увече. Носио сам ћебе и шињел, јер беше велика студен. Куцнем на прозор. Жена ме познала по гласу. У радости је крикнула:
- Ево, мој Марко из војне најзад стигао!“ И грунула у плач и ридање. И ја нисам могао сузама одолети...
...А нашао сам их несрећне, у једној собици, у поп Милиној кући. Два детенцета, као два штенета, збила се између неких сандука и гаравог шпорета, па се греју. Шћућурили се и све се тресу од студени и страха. Веће сам их оставио одлазећи у рат него што сам их, после четири године, нашао. Начисто пропала од глади и беде. Жена са себе скинула оне рите, па их покрила, а она остала гола, такође, од зиме цвокоће зубима...
Кроз плач, бришући сузе, питам жену где је друго двоје деце. Одлазећи у војну, код куће сам оставио четворо. И она, једнако се гушећи, исприча како су их окупатори отерали у логор у Швабију или Мађарску и тамо су деца, од глади и болештина, помрла. Никада им за гроб нисмо сазнали... Стегао сам срце и засукао рукаве. Почео сам да радим наше землоделачке послове. И у беди се морало живети, а надежда да ће бити боље никада ме није напуштала...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Srpske nošnje duž Jadranske obale 1870-1878.
http://world4.eu/traditional-serbian-costumes-adriatic/

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Koje srpske nošnje u Splitu Kaštelima , Pagu , Orebiću ????? I ti Špile svašta stavljaš . Slijedeće je vjerovatno hrvatske nošnje u Nišu, Čačku, Zaječaru i Užicu ?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sajt nije srpska propaganda nego se bavi modom i svjetskom istorijom narodnih nošnji. Po tvom nišlije bi mogli da se smatraju rimljanima, zato što po teritoriji imaju prava na rimsko nasleđe, ali ih to ne čini rimljanima,jbg.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ne nego se u ovom slucaju radi o proturanju laznih informacija, a to tebi naravno nije bitno nego je lijepo procitati ' srpske nosnje u Splitu', ili' srpske nosnje na Pagu', jbg, mogao si onda ovo staviti na humor pa da se zajedno kleberimo.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 21:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čekaj,lažna informacija je da je tamo bilo srba ili ako ih je bilo ,nisu imali svoju nošnju?Jedini tvoj argument je da ti je smješno mada ti ni to ne vjerujem.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://www.ludwigsalvator.com/digi/serben/serben.htm

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2013, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Čekaj,lažna informacija je da je tamo bilo srba ili ako ih je bilo ,nisu imali svoju nošnju?Jedini tvoj argument je da ti je smješno mada ti ni to ne vjerujem.

ti nesto tesko kapiras ? ili mislis da je bas sve sto neko postavi na internet istina ? imam ja knjigu sa popisom stanovnistva iz 1857 od Karla von Cerniga koji vidi u npr. Istri samo Srbe , iako je to totalno deplasirano , samo sto su tad podaci bili jako sturi , povrsni pa se pisalo kako kome padne napamet, i ti mi sad postavljas neciju glupost o srpskim nosnjama na Pagu, Orebicu , Rovinju !??? Pa kao to nije to , nego je mozda neki Srbin dosao pa su to njihove nosnje , jes helikopterom.Jedino sto je tacno su srpske nosnje u Kninu, Benkovcu, itd.. ,ovo sam vidio na brzaka, dakle u onim krajevima gdje su i inace zivjeli Srbi, ali Pag , Orebic, Rovinjjj !!!???????

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2013, 08:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam nakon ovog šta da ti više napišem ako negiraš postojanje srba na jadranskim ostrvima i Istri.
Postoje dokazi o postojanju i zatiranju pravoslavnih sjedišta od strane papista u Solinu pored Splita kao i na Pagu.U periodu između dva sv. rata postojala je namjera da se vrati srpski živalj na HR otoke pa je baš na Pagu podignuto više crkava koje su srušene u 2WW.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2013, 08:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tebe je bas zarazio sindrom Joce Deretica, btw da li mi pricamo o 9. vijeku i o necemu sto je mozda negdje bilo , ili o 1870 godini kad je nesto vec tako ocito da je ovo sto ti tvrdis totalno besmisleno ( ali jbg, neki sajt kaze ) ? Znas li zbog cega je sagradjena pred drugi svjetski rat pravoslavna crkva na Visu ( gdje nikakvih Srba nije bilo )?

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2013, 09:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ulazem cenera na Jovu :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 599 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]