banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 17:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 272 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Okt 2013, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Silvio Dante je napisao:

"Хускина војска" (Хуска Миљковић, вођа муслимана у Цазинској крајини): првобитно у оквиру партизанских јединица, потом прелазе на страну усташа да би се 1944 поново вратили у партизански покрет.

Djelimično tačno. Huska Miljković je bio vođa muslimanske milicije u Cazinskoj Krajini, održavao je kontakte sa ustašama, domobranima, Nijemcima, partizanima a vjerovatno bi i sa četnicima, da ih je bilo na ovom području. Stranu je mijenjao po potrebi, više puta, ali nije aktivno učestvovao u borbama ni na čijoj strani. Nakon što je u Cazin od strane KPJ poslan Šukrija Bijedić, politički komesar, kompletna milicija je uključena u NOV, Huska je još jednom pokušao da izvede puč ali je likvidiran.
Karakter ove milicije je sličan velikom dijelu srpskih teritorijalnih jedinica, koje nije interesovala ideološka borba, niti rat za oslobođenje, već puko preživljavanje na terenu, zaštita vlastitog kraja i porodica, ne zamjerajući se nikom i održavajući kotakt sa svima.
Više o ovome se može naći u knjizi Šukrije Bijedića: Ratne slike iz Cazinske Krajine.

Izvinjavam se za off topic, ne znam ni zašto se ona fotografija pojavila na ovoj temi, bilo je i boljih mjesta.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 05:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
dr. Jovo Ubiparip je napisao:
da li smo mi pročitali isti tekst ?

Требало би да јесмо.

Издвајам: "Комунистичка партија поздравља усташки покрет личких и далматинских сељака и ставља се потпуно на њихову страну. Дужност је свих комунистичких организација и сваког комунисте да тај покрет потпомогну, организују и предводе".

Онда следио критика на рачун утицаја Павелића у усташком покрету и истиче се циљ Павелића да уведе "диктатуру хрватске буржоазије."

Ипак и поред јасних фашистичких црта усташког покрета, комунистима не смета та најјача линија у оквиру усташког покрета него ће у току исте године потписати и споразум о сарадњи са циљем рушења "великосрпске војно-фашистичке диктатуре" (како стоји у тексту).

Зашто ово пишем? Из чистог разлога да се види колико је КПЈ тзв. "антифашистичка борба" била у другом плану, а колико је револуција тј. долазак на власт био констатно у првом плану а водећи се идејом да циљ оправдава средство за КПЈ ни сарадња са усташама није била проблем, а касније краткотрајна сарадња са Немцима све до напада Хитлера на СССР.

Стратокастел, хвала на информацијама. Ипак остаје чињеница да је дотична војна формација уско сарађивала са усташким покретом али је и поред тога касније без проблема приступила у јединице НОП-а (иако за ову јединицу то можда и није био проблем уколико се није истицала злоделима, а ја нисам чуо да јесте). А није једина у томе. Било је и оних много горих чије су руке биле заиста окрвављене али ни то није била препрека да се уђе у НОП.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 06:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa i nacistička Njemačka je usko sarađivala sa komunističkim SSSR dok joj je to bilo u koristi....a Hitler je dobio većinu glasova zahvaljujući komunistima u Njemačkoj, koje je nešto docnije proganjao kao državne neprijatelje....interes je čudo.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 07:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Silvio Dante je napisao:
da li smo mi pročitali isti tekst ?

Требало би да јесмо.

Издвајам: "Комунистичка партија поздравља усташки покрет личких и далматинских сељака и ставља се потпуно на њихову страну. Дужност је свих комунистичких организација и сваког комунисте да тај покрет потпомогну, организују и предводе".

Онда следио критика на рачун утицаја Павелића у усташком покрету и истиче се циљ Павелића да уведе "диктатуру хрватске буржоазије."

Ипак и поред јасних фашистичких црта усташког покрета, комунистима не смета та најјача линија у оквиру усташког покрета него ће у току исте године потписати и споразум о сарадњи са циљем рушења "великосрпске војно-фашистичке диктатуре" (како стоји у тексту).

Зашто ово пишем? Из чистог разлога да се види колико је КПЈ тзв. "антифашистичка борба" била у другом плану, а колико је револуција тј. долазак на власт био констатно у првом плану а водећи се идејом да циљ оправдава средство за КПЈ ни сарадња са усташама није била проблем, а касније краткотрајна сарадња са Немцима све до напада Хитлера на СССР.

Стратокастел, хвала на информацијама. Ипак остаје чињеница да је дотична војна формација уско сарађивала са усташким покретом али је и поред тога касније без проблема приступила у јединице НОП-а (иако за ову јединицу то можда и није био проблем уколико се није истицала злоделима, а ја нисам чуо да јесте). А није једина у томе. Било је и оних много горих чије су руке биле заиста окрвављене али ни то није била препрека да се уђе у НОП.

cilj komunista je socijalna revolucija , sto naravno nije nista lose i samo po sebi je legitimno, a kako ju drukcije izvesti nego smijeniti vlast? jedino ako mislis da je ona monarhisticka vlast nesmijenjiva i da je za vjeke vjekova tj od samog boga ? meni su neki pricali kad bi se dotakli ove teme da je to nasa tradicija (( kralj , monarhija, itd.), uvijek bih rekao pa sta , i tradicija moze da se mijenja ako je losa ? medjutim meni je simptomaticno sto se ovaj tekst iz lista Proleter vec godinama koristi u svrhu izjednacavanja komunista i ustasa na tragikomican nacin bez da su ljudi uopste procitali isti..

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па ја и не изједначујем него констатујем једну сарадњу.

Citiraj:
cilj komunista je socijalna revolucija , sto naravno nije nista lose i samo po sebi je legitimno, a kako ju drukcije izvesti nego smijeniti vlast?

Јесте. Ја само указујем на комунистичку пропаганду из периода рата и после рата и стварност која није таква као што је пропагирано. То је и поента мог уписа, а не изједначавање.

Непокорни, није ми јасно како су то комунисти помогли Хитлеру да дође на власт.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 23:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2012, 18:46
imao sam priliku da pričam s nacionalistima iz svih torova bivše juge, i svi su stava da su komunisti bili kobni za njihov narod. kontam da su, ako ništa, bar bili pravedni ti komunisti. majku im božju, udri sve redom, ne pitaj kako se zove!

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2013, 12:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Naravno, to u odnosu na tebe nista ne mjenja na stvari :)

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2013, 16:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:

Glasajući za njega. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2013, 17:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Istina je,da je njemačka vlada tokom rata sa carskom Rusijom dala diplomatski imunitet Lenjinu i njegovim saradnicima, smjestila ih u vagon pun zlata i otpremila u Finsku odnosno Sankt Peterburg sa jednim jedinim zadatkom i obećanjem - da čim stignu u Rusiju proglase i podignu revoluciju.
Kao što je istina,da je njemački generalštab ogromnim sumama skriveno finansirao milionske tiraže boljševičke Pravde u carskoj Rusiji. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Glasajući za njega. :evil3:

Комунисти гласали за Хитлера? Одакле теби тај податак?

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 14:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Brate Silvio pa imaš tovar materijala za preći na tu temu volj' ti video, volj' ti pisano samo potraži....pa što je zapaljen Rajhstag nego da okrivi jedini preostali opozicioni element - komuniste. I nisu doslovno glasali nego su dali svoje glasove nacističkoj partiji, slično kao što je pred rat Abdić dao svoje glasove Izmetbegoviću, pa mu ovaj postao kamen u cipeli....

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Brate Silvio pa imaš tovar materijala za preći na tu temu volj' ti video, volj' ti pisano samo potraži....pa što je zapaljen Rajhstag nego da okrivi jedini preostali opozicioni element - komuniste. I nisu doslovno glasali nego su dali svoje glasove nacističkoj partiji, slično kao što je pred rat Abdić dao svoje glasove Izmetbegoviću, pa mu ovaj postao kamen u cipeli....

Ја колико знам немачки комунисти и националсоцијалисти водили су од 1920 велике борбе у Немачкој, врло често и на улици са смртним исходом. Немачки комунисти су индиректно "ПОМОГЛИ" Хитлеру у толико што су 1933 одбили било какву коалицију са конзервативним грађанским странкама у парламенту, те је онда НСДАП добио своју шансу тако што је ушао у коалицију са конзервативцима али уз услов да им се да позиција канцелара. Остало је историја... Хитлер је онда као канцелар легално и преко закона увео тоталитаризам у државу и забранио све друге партије.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 15:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Normalno da su se mlatili, mada u to vrijeme su se nacionalisti i komunisti klepali po više zemalja Evrope...to davanje glasova je bilo 10 godina kasnije početkom 30tih.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2013, 23:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Normalno da su se mlatili, mada u to vrijeme su se nacionalisti i komunisti klepali po više zemalja Evrope...to davanje glasova je bilo 10 godina kasnije početkom 30tih.

Дај ми молим те пар избора из литературе или новина за то, пошто ја то не могу да нађем нигде.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 08:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
Aleksandar Ranković, za vrijeme kada je bio glavni narednik u UDBI je želio da očisti Kosovo od Šiptara ali je zbog te ideje smjenjen od strane lično Maršala. Djed mi je neko vrijeme radio u UDBI i zna o tom događaju puno, skoro svaki obavještajac koji je podržavao Rankovića je bio momentalno penzjonisan.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 09:38 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Toliko je želio Kosovo da očisti od Šiptara da je iz Albanije povukao 300k Albanaca u cilju rušenja Enver Hodže i pripajanja Albanije Jugoslaviji....

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ala se ovdje odvaljuje kako se kome svidi, Rankovic smijenjen 1966 zato sto je htio da ocisti Kosovo od Albanaca !???? Zasto nije smijenjen 1946 npr, mozda tad nije htio da ocisti Abance ? Ja sam cuo da je smijenjen zato sto se nasa reprezentacije nije plasirala na SP 1966 u Engleskoj, pa je Tito posizio. Ovo sto je Zoka rekao o 300 000 Albanaca iz Albanije u Jugi tj. Kosovu je takodje jedna od mitoloskih obmana koje su se pocele siriti jos osamdesetih, neki su spominjali 360 000 , na kraju su ozbiljne novije studije sve to demantovale, procitajte neke radove od Dusana Batakovica na tu temu ako vam nije jasno.Albanci su jednostavno imali nenormalan natalitet, plus odredjena stela na popisima.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
I uzmi u obzir da je granice bilo, al' k'o da i nije...

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 14:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo sto je Zoka rekao
....je pisalo u Blicu, Jovankina ispovjest kad je bila....

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2013, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pisalo u Blicu......hm.... ja mislio u Kuriru.... sve mi se cini da ce ovi Jovankini memoari koje je 'zapisivao' onaj mali glumac u pokusaju Zarko 'ciko jeli sav onaj lebac tvoj' Jokanovic biti prepuni takvih 'istina' .

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 272 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]