banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 12:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2013, 10:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
Slika

Uz pomoć 1.505 članova Fejsbuk grupe "Pomoć za Alu - Ale nije sam" i drugih ljudi dobre volje iz zemlje i inostranstva, koji su donirali sredstva, obnovljen je vlažni i memljivi stan legendarnog Banjalučanina Alije Ale Mahmutovića (71), piše "Press RS".

Fikret Smajić, jedan od organizatora ove humane akcije, potvrđuje da se Ale uselio i da sada spava u friško renoviranom stanu, dostojnom čovjeka.

"Ovo je za nas, a vjerujem i za sve Banjalučane, veliki događaj. Ispunili smo cilj i hvala svim učesnicima! Još na početku akcije naše grupe, koju sam osnovao i počeo sa jednom slikom Ale kako sjedi u staroj fotelji, a iza koga su bili zidovi puni vlage, rekao sam svojim Banjalučanima da na kraju svega želim Alu vidjeti u toj stolici. Ali u stolici presvučenoj novim platnom, sa bijelim zidovima u stanu, novim parketom, prozorima, namještajem, vratima... Iako je stan završen, ostaje još samo da se ovih dana naslika ta slika, koja će i zvanično označiti kraj akcije", precizira Smajić.

U sanaciji čika Alinog stana, nastradalog u poplavi, pored članova grupe, učestvovali su brojni umjetnici, muzičari, slikari, pjesnici, pisci, plesači, novinari... Organizovani su humanitarni koncerti, a najaktivnijim donatorima uručene su zahvalnice "Pero Alina goluba".

Prodavane su i majice sa likom Mahmutovića, a u akciju se uključila i zagrebačka fabrika "Kraš", koja je Ali poklonila paket sa bajaderama i 400 KM za obnovu stana.

"Dok su ovih nekoliko mjeseci u njegovom stanu u Boriku mijenjane cijevi, instalacije, prozori, keramika, podovi i drugo, Ale je živio kod svoje rođake i starateljke Bibe Dedić Puškar. Ukupni troškovi renoviranja iznosili su nešto više od 19.000 KM sa PDV-om. Odlučili smo se da mu pomognemo zbog velike dobrote, nesebičnosti i ljubavi koju je sve ove godine ispoljavao i ispoljava prema sugrađanima i djeci. Krajem prošle godine mu je umrla sestra što ga je mnogo pogodilo, pa smo ovim željeli da mu kažemo da nije sam", navode članovi Fejsbuk grupe "PZA - Ale nije sam".

Oni su ranije posvjedočili da se prije akcije u Alinom stanu nije moglo disati.

"Bilo je i problema na samom startu akcije, napada i sumnji, ali izdržali smo i zapušili usta svim saboterima."

"Ale je jedan roman i banjalučka bajka. Nije mu ostalo 100 godina života, ali neka ih sada proživi u renoviranom i mirisnom stanu bez vlage i memle! Neka se tamo vraća sa svojih šetnji u kojima hrani golubove, pse i ribe, sa dženaza, sahrana i banjalučkih ulica na kojima je djeci i sugrađanima podijelio masu slatkiša i udijelio milione komplimenata", uglas kažu ljudi.

Inače, Ale je u Banjaluci i šire najpoznatiji kao saobraćajac-amater, koji po lijepom vremenu reguliše saobraćaj na raskrsnici kod Gradskog mosta. Njegov hobi nadgledanja raskrsnica je počeo 9. maja 1960. godine kada se kod džamije Ferhadije dogodio sudar "prage 16-77" i vojnog kombija registracije 8885. Takođe, Ale je pokazao izuzetno poznavanje hiljada registarskih oznaka automobila, sličica iz čokoladica "Životinjsko carstvo", raznih datuma... Skoro da nema sahrane i dženaze u Banjaluci gdje se Ale za pokoj duše umrloga nije pomolio i bacio grumen zemlje. Mahmutović danas živi od invalidske penzije, a lane je bio predložen za Aprilsku nagradu Banjaluke.

Zauvijek će ostati zapamćena i jedna ranija Alina izjava: "Gazda jednog poznatog banjalučkog restorana je još onda rekao da je pokojni Alija Izetbegović bio kao Alija Mahmutović, rata ne bi bilo."

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... z2ftdPxEja

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2013, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Malo su ga zeznuli sa kružnim tokom, ali je sada redovniji kod Zelenog mosta :)

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2013, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Haha, da, zeznuse ga.
Bas lijepo, zasluzio je Ale to od ljudi. Tako dobar i bezazlen covjek. Nisam znao za ovu akciju, cudi me kako nije nigdje iskocilo na FB, niti sam negdje naletio na neki plakat, majicu, bilo kakvu informaciju.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Legendarnom Aliji Ali Mahmutoviću, kome je nedavno renoviran vlažni i memljivi stan u banjalučkom naselju Borik, ovih dana je ispunjena još jedna velika želja - dobio je globus na kojem može da pronađe omiljene države i glavne gradove!
Neobičan poklon uručio mu je Fikret Smajić, slikar i jedan od organizatora humane akcije "Pomoć za Alu - Ale nije sam".
- Nakon renoviranja, htio sam da mu ispunim i tu želju, jer je ranije kod svog kreveta imao kartu svijeta i stalno pokazivao gdje se nalaze rijeke, okeani, planine... Ovaj globus služi i kao lampa, pa će naš Ale moći da osvjetli sobu - rekao je Smajić.
Za to vrijeme, Mahmutović je razdragano špartao prstima po "globusarki" i stao negjde kod Japana.
- Ovdje u moru je dubina oko 11.000 kilometara. Evo Havajskih ostrva, Sjevernog i Južnog pola - govorio je Ale i dijelio bajadere.
A na glasne prozivke gostiju da bi mu u obnovljenom stanu sada dobrodošla pomoć kakve vrijedne domaćice, i da se oženi, banjalučka legenda je uzvratio: "Žena? Ehe, he-he-he-he. Ako je dobra, može, ali teško je danas naći dobru. Bilo ih je koje su mi nudile brak, ali..."
Ipak, ovaj sedamdesetjednogodišnjak nije ostao zagonetan kada se pričalo o nastavku njegovog regulisanja saobraćaja na raskrsnici kod Gradskog mosta, gdje je nedavno napravljen kružni tok.
- Ja tu kao saobraćajac-amater "radim" od 9. maja 1960. godine kada se kod džamije Ferhadije dogodio sudar "prage" 16-77 i vojnog kombija registracije 8885, pa neću u penziju. Nisam prestao ni kada me je jedan čovjek namjerno udario, zbog čega sam završio u bolnici. Tamo i sada odlazim, jer još ima prebrzih vozača i onih koji ne znaju pravila vožnje u kružnom toku. A što se tiče novog stana, bolji je nego što je bio. Čist je, lijep i miriše. Svi me to po gradu pitaju. Hvala svim prijateljima mojim, dobrim ljudima, firmama. Nema života bez prijatelja i Bog im svima namirio - objasnio je legendarni Banjalučanin.
Biba Dedić Puškar, Alina bliska rođaka i sadašnja starateljka, otkrila je da je Ale mogao da završi u staračkom domu.
- Sama pomisao da bi mogao biti tamo smješten me je užasavala, pa to nisam dopustila. Takođe, Ale je sve vrijeme boravio kod mene dok mu je renoviran stan. Njegov odlazak u dom ne bih mogla da podnesem, pa smo svu proceduru i papirologiju uredili sa Centrom za socijalni rad, koji je sam predložio mene za staratelja i Ale je sada u dobrim rukama. Niko o njemu ne može bolje da brine osim nas koji ga poznajemo - navela je Biba.
Ona je Aliju ovih dana vodila na ljekarski pregled, gdje je utvrđeno da je njegovo opšte zdravstveno stanje vrlo dobro.
- Zbog šećera, imao je određenih problema sa očima. Međutim, to smo sada uz lijekove i novi način ishrane doveli u normalu. Čak mu je jedan od doktora rekao: "Dobar si ti, Alija, koliko si vremena proveo na Vrbasu." Inače, Ale u hrani nije probirljiv i zahtijevan, a sada najviše jede mahune, povrće, voće, supe i razna kuvanja, jer su rekli da mu ne pripremam pečenu hranu. Kako bilo, na televiziji gleda uglavnom sport i "Dnevnik" i obožava da igra domine - naglasila je Mahmutovićeva starateljka, koja nas je poslužila pitom od jabuka koje je donio Ale lično.
- Njegov "radni" dan počinje ujutro, kada mu spremim doručak, lokekove i čistu garderobu. E onda on ide svojim stalnim putevima i maršrutama. Uzme ceker, stavi kačket i ide na raskršće kod Gradskog mosta, hrani golubove, cuke i mace i poskećuje sahrane i dženaze da se pomoli za duše pokojnika. Najteže je što se nikada ne zna kada će se vratiti. Nekada dođe u 22 časa, nekada kasnije, pa znam zagalamiti, a on odgovori da mu je utekao autobus ili dođe taksijem - rekla je Biba Dedić Puškar, koja je zbog dolaska ekipe Pressa RS bila primorana da Alu zadrži u "kućnom pritvoru", iako je tada imao zakazanu dženazu.
Sve golubove zna po imenima
Kako god, Ale nas je opet uvjerio da, osim sličica iz čokoladica "životinjsko carstvo", i dalje ima izuzetno pamćenje.
- Prvi "fijat" u Banjaluci imao je registarsku oznaku 40-23. Broj opasača poznatog banjalučkog policijskog vodnika Mitra Medovića bio je 42-031. Godine 1976, u petak, 10. septembra, desila se avionska nesreća u Zagrebu sa 176 žrtava... Ja sve svoje golubove znam po imenu. Evo, ovaj je Hamdija Pozderac i dolazi čim ga zovnem. Majda? Ona mene voli. Kada kupujem u "Tropiku", ona uzme nešto, prođe kasu i kaže: "Platiće Ale" - prenio je Mahmutović, koji danas živi od invalidske penzije, a lane je bio predložen za "Aprilsku nagradu Banjaluke".
(Press RS)

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/press-izbo ... z2iHEPRmN9

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 16:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Sta je smijesno?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 16:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa to da svaki golub ima ime, a jedan se zove Majda, a Majda ga ne voli.

Da treba da uređuje saobraćaj u kružnom toku.

Mislim šta nije smiješno tu?

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2013, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
I ja sam nasao koga i sta cu pitati
:?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]