banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 147  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kupovina laptopa?
PostPoslato: 07 Avg 2013, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
E fala ljudi. :D Sad ne znam jesam li pošla ili došla. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2013, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Nema na cemu, tu smo da odmognemo :)

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 00:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Talija je napisao:
Kad Spasenija otkuvava pa da je odozdo rashladi malo? :D
(Spasenija mi je Crnogorka (Obodin) pa često zaigra oro po kupatilu.)

Sumnjiva si ti meni, tako jedan moj kolega isto zove svoju veš mašinu...

Sorry na offu

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 00:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tako je SVI zovu. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 00:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Moja veš mašina nema ime :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 00:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jer joj ne ukazuješ zaslužno poštovanje, a šta ti je gaća naprala!
Sunce vam, zaspamovasmo temu.
Ja samo pitala valja li čemu kuler hladnjak. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 06:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Kako vi kvalitetno se*ete, pa to je zlo. :lol: :lol: :lol:

Ja se evo izvinjavam što nisam odmah odgovorio, ali juče nijesam bio uz komp. Elem, moraću te razočarati Talija. Većim dijelom su ovi naši ovdje u pravu. Naime to postolje za hlađenje je lijepa i korisna stvar, ali samo ako se kupi u startu uz laptop (ili netom nakon kupovine istog) jer je neko svjestan da je kupio laptop koji je sklon grijanju. Ne može se sad tačno reći koji bi to bili, ali onako generalno to bi bili oni sa iole jačim AMD procesorom ili oni sa Core i5 i Core i7 procesorima. I generalno skoro svi koji imaju nezavisnu grafiku (mimo one na procesoru) nebitno da li ATI ili NVIDIA.

To je naravno samo uopšteno. Pregrijavati se može i neko malo smeće sa us*anim Atomom kad mu loše riješe hlađenje, a natjeraju ga da glumi da ima četiri jezgra. Apropo toga, a kao odgovor Sehxoru, nije tačno da je svakom laptopu fabrički riješeno hlađenje kako treba. Naprotiv, polovini današnjih laptopa je loše, do očajno loše riješeno hlađenje. Bilo da se radi o žrtvovanju efektivnosti radi estetike ili dizajna, bilo da se radi o pokušaju uštede repromaterijala prilikom izrade, bilo da se radi o nečem desetom, u svakom slučaju to ne mijenja činjenicu da je to tako. Pitajte inžinjere HP-a, ako ne vjerujete :-P.

U svakom slučaju, postolje za hlađenje će lijepo pomoći kod takvih modela. To opet ne mijenja činjenicu da oni neće pomoći kod laptopa koji su već neko vrijeme počeli žestoko da se pregrijavaju, već će samo odlagati neodloživo, kao što su ti momci već rekli. To što si ti pazila kako se ophodiš prema njemu je lijepo, ali ne mora da znači mnogo. To što ti ne vidiš i ne vjeruješ da je unutra zaprljan, ne znači da i nije. Vjeruj mi da jeste! Pritom to što si pušač, samo pogoršava situaciju. Dodaj na to, ako mu ima godinu dana, da su unutra se već dobrano skorile termalne gumice (gumice koje pospješuju kontakt, a samim tim i odvod toplote između CPU i GPU te sistema za hlađenje) dolaziš do toga da je njemu jednostavno potrebno jedno rastavljanje i čišćenje. Još ako se radi o modelu koji ima samo jedan mali usis za vazduh odozdo i to jako sa jako sitnom rešetkoom (tipa HP ProBook 45xx, nema potrebe dalje ni razgovarati. Bitno je odreagovati prije nego problem postane očigledan jer tada je uglavnom kasno. A kad se odreaguje na vrijeme, e onda nakon toga postolje za hlađenje ima svoju funkciju da dodatno pospješuje rad laptopa produžujući mu vijek trajanja tako što mu pospješuje hlađenje. To da li će ono biti sa jednim većim ili dva, tri manja ventilatora ne mijenja puno stvar. Bitno je samo da tebi laptop na njemu stoji stabilno i da te ne ometa u radu.

Eto, nadam se da sam ti pomogao odgovorom. Uzgred, ni moja veš mašina nema ime. Biće možda zato što joj ne prilazim skoro nikad. Šta ćeš, oženjen čo'ek :-P.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 07:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
dtb_pro je napisao:
Eto, nadam se da sam ti pomogao odgovorom. Uzgred, ni moja veš mašina nema ime. Biće možda zato što joj ne prilazim skoro nikad. Šta ćeš, oženjen čo'ek :-P.

То не мора баш ништа да значи... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 08:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ok, hvala na odgovoru. U svakom slučaju odnijeću da ga prečiste i odrade šta sve treba da se odradi.
Sa donje strane ima te neke rešetke većom površinom kroz koje se hladi (HP je u pitanju).
Spoiler:
Slika

Eto bar nisam bacila pare, nakon čišćenja će stajati samo na postolju (poklapaju se gabariti).

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta se zezas sa tim, cekaj da crkne pa uzmi drugi :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 11:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pregrizao jezik! :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

HP 635 (ako je to taj što si postavila sliku)... Dakle AMD procesor i to još ako je kupljen na našem tržištu onda je vjerovatno E-300 (taj CPU je bio najčešći u 635-icama kod nas). Nije mi baš jasno šta bi se tu imalo grijati. Stvarno čudno. Morao bi biti stvarno prljav unutra. Ili obožavaš da na netu koristiš stranice i aplikacije sa puno flash-a (youtube i igrice na FB). A to jadniče od AMD-a se baš lijepo pati s njim. Drugo mi ne pada na pamet.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 23:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
HP 635 (ako je to taj što si postavila sliku)... Dakle AMD procesor i to još ako je kupljen na našem tržištu onda je vjerovatno E-300 (taj CPU je bio najčešći u 635-icama kod nas). Nije mi baš jasno šta bi se tu imalo grijati. Stvarno čudno. Morao bi biti stvarno prljav unutra. Ili obožavaš da na netu koristiš stranice i aplikacije sa puno flash-a (youtube i igrice na FB). A to jadniče od AMD-a se baš lijepo pati s njim. Drugo mi ne pada na pamet.

Ovo crveno :) Dešava se da mi i nakon izlaska iz zahtjevne aplikacije od igrice ne može sebi doći za minut dva.

Danas je stajao na postolju i nije apslutno zagrijan, a kad sam držala u krilu milina, hladilo mi noge. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koce znati sta ona radi sa laptopom, zensko je to :)

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 23:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na njemu sjeckam luk. :D

Ma nisam ja ni rekla da se on nešto posebno pregrijava, otkad je vruće zaista ga nisam mogla držati u krilu jer je grijao, zato sam i kupila ovaj hladnjak. Danas je uključen skoro čitav dan, nije vruć.
Kao što rekoh mislila sam da ga s tim hladnjakom zaštitim od prašine i rashladim dok su visoke temperature, doduše trebala sam hladnjak kupiti odmah, a na kraju krajeva nije problem da ga odnesem na čišćenje bio prljav ili ne (ne znam ja šta je unutra).

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2013, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cekic u ruke i lagano vidis sta je unutra, vjerujem da ce dtb i strucni tim uspjeti to sastaviti :P

Ontopic:

Taj CPU se stvarno ne bi trebao grijati, jer koristi bas malo snage.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 08:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Можда је Талија запатила неку гамад па се нешто стално врти у позадини и држи процесор заузетим. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sehxor je napisao:
Taj CPU se stvarno ne bi trebao grijati, jer koristi bas malo snage.

Itekako se on grije jer ga ubi Flash. Ja više stvarno ne znam kuda ovo ide. Adobe se toliko osilio da svakim sljedećim korakom pokazuje da radi šta hoće jer mu se može. U poslovnom svijetu nije tajna da su platili puno love kako bi veliki igrači odustali od masovne implementacije HTML 5 stndarda, jedinoj iole ozbiljnijoj prijetnji Adobe Flash Player-u. Tako da je i dalje teški monopolista.

A u suštini je od jednog "malog programčića" koji je trebao da posluži za šarolike, "igrajuće" banere na web-stranicama narastao takav bauk koji je postao jedna od osnova interneta uopšte. Sve bi to bilo super da ove iz Adobe-a ne boli qrac za krajnjeg korisnika. Oni svoje čeljade razvijaju tako da savršeno radi sve što treba, ali pritom ga optimizuju za rad na konfiguracijama koje komotno mogu poslužiti za rad u recimo njihovom Adobe Premiere-u. Konfiguracije koje mogu potjerati manje i srednje zahtjevne PC igre sada se mogu naći u situaciji da štopaju i štucaju kada se bore sa Flash-om. Kretenizam i bezobrazluk neviđenih razmjera, ali nažalost - može im se!

Da se vratim na problem. Kada ljudi kažu da im laptop služi samo za net, "ono tipa mail, youtube i facebook" to je nekad značilo da im može poslužiti najobičnija ispravna kanturina od računara. Danas to nažalost znači od 5 do 17 otvorenih tabova na YT te igranje po par sati svih mogućih Farmi, Kućnih ljubimaca, Gradova i ne znam kakvih sve pi*darija od igrica na FB. U takvim slučajevima se iole slabiji desktopi žestoko griju, a onda o laptopima nećemo ni pričati.

Zaključak: Postolje za hlađenje će itekako imati šta da pokaže!

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 08:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Можда је Талија запатила неку гамад па се нешто стално врти у позадини и држи процесор заузетим. :)

Današnja "gamad" rijetko kada se i osjete da su na kompu. Ali zato "regularni" flash plugin tjera CPU do iznemoglosti da radi, a RAM nije problem - ukoliko ga bude viška on će to da posauga bez problema, za svaki slučaj, zlu ne trebalo.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lose kodirana gamad od script-kiddija se itekako osjeti na resursima :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2928 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 147  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]