banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jul 2013, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
8)
spijo je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:
Spijo mudro zbori. Svi smo jaki i prejaki na prici, a kada treba nesto konketno da se uradi pravimo se ludi. Na vrh mi jezika da opet opletem o mudrosti radnih akcija :D. A zaduzivacemo se mi jos, ova suma je nista. Problem je sto (kao sto je neko vec spomenuo) mi te pare ne koristimo za razvoj privrede vec za isplacivanje plata budzetlijama :-?. Umjesto podsticaja nameti privrednicima se samo povecavaju. Ko je onda lud da ovdje nesto ulaze bez ikakve garancije.

Ti mi se činiš kao zreo sagovornik koji se ne igra gluvih telefona. :D
Naravno da ćemo se zaduživati stalno ,bez obzira ko bio na vlasti.
Samo mi nije jasno kako vlast novac može usmjeriti u privredu ,barem onu što je još ostala.A i ta takva privreda opstaje samo zbog toga što drži radnike kao robove iz prostog razloga što drugačije ne može parirati konkurenciji.Ne postoji model privrednog oporavka na ovim prostorima niti se političari upuštaju u takve avanture.Zbog toga je lakše obratiti se stranim bankama za pomoć i mirna Bosna.
Ono stranog kapitala što kod nas dođe je u okviru kolonijalnih koncesija koje izrabljuju naše resurse od čega naš narod malo ima koristi.

:lol: :lol: :lol: Novac usmjerit u privredu. Moram se nasmijat, ne zamjeri.
Ta ideja i ideja o vracanju duga...su ne ostvarive to jednostavno tako ne ide.

Prvo onaj sto ti daje pare nije glup i naivan, to zaboravi.

Pa naravano da to ne mozemo vratit. Pa zar neko pametan misli da ovi sto nam daju pare ne znaju da pare ne mozemo vratit.

Pa naravo da to znaju. Pa zato se takvi krediti i dilovo rade.
Vrati ces ti – mi to ali na drugi nacin. Sto rece onaj nije sve u parama ima nesto i u zlatu dijamantima….salu na stranu. :wink:

Kazes na razvoj privrede, pa nisam lud da ti dajem kredit i omogucim ti da stim parama napravis nesto – razvijas privredu, ma nemoj eh sto si pametan.
Pa da mi dug lako vratis i kazes evo sad smo kvit. Sad cu ja ovo sad cu ja ono aaaa ne ne…eheee.
Ja tebi dajem samo ako mi to nikad ne mozes vratit parama.
Ali.
To ali je najvaznije.

Ima nacina vratit ces ti to hoces, hoces ili moze i os os.
Ima godina i decenija..ima ono a ne mozes vratit lovu, dobro sad slusaj dobro ovako cemo: Umrijet od gladi neces dat cu ti da jedes i socijalu al sad ces ti ovo sad ces ti ono…

Naravno on licno ti to nece reci to ce sve tvoji da odrade tj nasi ljudi. Ovi sto daju pare ne prljaju ruke …

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 14:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
mi te pare ne koristimo za razvoj privrede vec za isplacivanje plata budzetlijama

Citiraj:
Samo mi nije jasno kako vlast novac može usmjeriti u privredu

Citiraj:

kome se obraćaš,opet gluvi telefoni

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Citiraj:
mi te pare ne koristimo za razvoj privrede vec za isplacivanje plata budzetlijama

Citiraj:
Samo mi nije jasno kako vlast novac može usmjeriti u privredu

Citiraj:

kome se obraćaš,opet gluvi telefoni

Ma ne smijem se tebi Spijo, ma rezonujes uglavnom OK.
Tako nekad kad cujem neke izraze izleti mi.

Schlager je postavio vrlo dobru temu i dao par dobrih sugestija. Imam osjecaj da je covjek vise pitao mozemo li definisat glavne probleme i koja pitanja treba danas pitati. Pitanja zasto smo u ropstvu prvenstveno u ekonomiji pa onda i sire.

Sta su tezisna pitanja naseg zivota danas, sta je to pogresno u ekonomiji, gdje idemo.
Mozda su ta pitanja vise bitna nego recepti za resenja.

Tema je otvorena za misljenja, prijedloge i ideje, prosao sam opet od pocetka neke tekstove toliko dobrih ideja ima koji se baziraju na sopstvenim resursima, nasoj pameti i inicijativama mladim ljudih zeljnih da nesto naprave od svog zivota.

Sve je to ok ali se gubi iz vida okruzenje i realnost gdje se zivi, BiH, Balkan, Evropa.
Prica se lokalno a zivot ide globalno tako da kazem, prvenstveno politicki a onda u ekonomskim okvirima i pravcima koje diktira u ovom okruzenju EU i ekipa vec duze vremena.

Da se vratim nazad na slucajeve Latinsko Americkih zemalja izlask Iz kljesta MMF i Svijetskih Bankarski Lihvara, na slucaj majusnog Islanda sve to govori o globalnom pozicioniranju i strategiji sta ko hoce i nasto je spreman, naravno i postojanju politickih snaga i volje da se to uradi.

Ne slazem se sa nekim koji smatraju da samo ratovi i sukobi veci razmjera mogu nesto rijesit i dovesti do promjena. Veliki sukobi cesto ne dovode do sustinski promjena za neke zemlje, smicu stare a dovode nove gospodare zemljama i narodima koji nisu u stanju da se osamostale.

Totalne samostalnosti i nezavisnosti nema, nebi ni bilo dobro i nemoguce je da svaka zemlja bude ostrvo za sebe.
Ali odnosi izmedju zemalja mogu biti na pravednim relacijama a ne robovskim ili Darvinovim.
Interesantna je tema i smatram da ce evoluirati sa vremenom…

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 18:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
laguna je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Laguna, luksuz ima svoju cijenu.
Cetiri milijarde godisnje idu za univerzitete, osam milijardica samo za kamate.
Smijesno je da vjerovatno bez ovih osam nebi bilo ni cvonjka za skolstvo ;)

Procitala. Da li se ovdje spominje na koju drzavu se odnosi napisano?

Ako gledas po milijardama koje se godisnje izdvajaju iz budzeta za navedene stvari bar bi trebala znati na koju se drzavu NE odnosi :D

spijo je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:
Spijo mudro zbori. Svi smo jaki i prejaki na prici, a kada treba nesto konketno da se uradi pravimo se ludi. Na vrh mi jezika da opet opletem o mudrosti radnih akcija :D. A zaduzivacemo se mi jos, ova suma je nista. Problem je sto (kao sto je neko vec spomenuo) mi te pare ne koristimo za razvoj privrede vec za isplacivanje plata budzetlijama :-?. Umjesto podsticaja nameti privrednicima se samo povecavaju. Ko je onda lud da ovdje nesto ulaze bez ikakve garancije.

Ti mi se činiš kao zreo sagovornik koji se ne igra gluvih telefona. :D
Naravno da ćemo se zaduživati stalno ,bez obzira ko bio na vlasti.
Samo mi nije jasno kako vlast novac može usmjeriti u privredu ,barem onu što je još ostala.A i ta takva privreda opstaje samo zbog toga što drži radnike kao robove iz prostog razloga što drugačije ne može parirati konkurenciji.Ne postoji model privrednog oporavka na ovim prostorima niti se političari upuštaju u takve avanture.Zbog toga je lakše obratiti se stranim bankama za pomoć i mirna Bosna.
Ono stranog kapitala što kod nas dođe je u okviru kolonijalnih koncesija koje izrabljuju naše resurse od čega naš narod malo ima koristi.

Indirektno, kroz ulaganje u skolski sistem koji ce od nas praviti potrebni kvalifikovani kadar, a ne bespotrebne duduke.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Indirektno, kroz ulaganje u skolski sistem koji ce od nas praviti potrebni kvalifikovani kadar, a ne bespotrebne duduke.

Kome je potreban takav kadar i koji naš privredni resurs vapi za takvim kadrovima?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
@TNS: imamo mi dovoljno kadra i to relativno dobrog, sto starog kova, sto mladjih zeljnih dokazivanja (da ne povjerujes ali istinito :wink:). Imamo dovoljno kadra za pokrivanje svih osnovih funkcija u smislu normalnog funkcionisanja drzave. Nemamo mozda geneticara, inzinjera za nanotehnologiju ili astrofizicara ali realno nam takvi opisi ni ne trebaju.

@brale: kolega forumas konfuzan si, ne bjezim od polemike, cak naprotiv. Ali vala sa tobom ne znam odakle da krenem :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ne zna ni brale ponekad ;)

ja sam u tvom taboru ajvarko
radne akcije plus legalizacija marihuane i preobuka drotova ( minimum jedan strani jezik plus norme ponasanja )

u lijevcu polju da su napravali plastenike za tulipane za one pare sto su skrljali u onaj jad od auto puta sad bi vec izvozili u holandiju
narod nema platezne moci za teletinu ok ali nigdje ne vidim da se nude zecevi kao alternativa (nije teletina daleko bilo ali je meso moze corbica)
isto tako slovenci ubise puru sa uzgojem divljaci veprova i srndaca za evropsko trziste a kod nas se samo sirovi balvani prodaju
imali smo Vrbas drvnu industriju sa mozda zastarjelim masinama ali funkcionalnim mladih dizajnera i talentovanih ljudi na stotine ceskaju stidne dalcice umjesto da je neko rekaoa evo konkurs prvih 10 ima ugovor o djelu bujrum
ovako moze do sutra ali dzabe nema struje u tamnom vilajetu iskljucili a i komsija ukrao pancer osigurac

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
@TNS: imamo mi dovoljno kadra i to relativno dobrog, sto starog kova, sto mladjih zeljnih dokazivanja (da ne povjerujes ali istinito :wink:). Imamo dovoljno kadra za pokrivanje svih osnovih funkcija u smislu normalnog funkcionisanja drzave. Nemamo mozda geneticara, inzinjera za nanotehnologiju ili astrofizicara ali realno nam takvi opisi ni ne trebaju.

@brale: kolega forumas konfuzan si, ne bjezim od polemike, cak naprotiv. Ali vala sa tobom ne znam odakle da krenem :D.

:D Ne zelim biti konfuzan. Sto bi onaj rekao:

Ja znam da ti vjerujes da si shvatio to sto ti mislis da sam ja rekao.
Ali nisam siguran da li razumijes da to sto is cuo nije ono sto sam ja mislio.
Salim se.

Slazem se sa tobom o strucnosti, pameti i sposobnostima nasi ljudi, ima toga na pretek,pogotovo ovi klici nisu ta djeca glupa.
Ja smatram da nije u tome problem vise je u putevima i nacinu da se volja kanalise i ideje pretoce u praksu i zivot.
Mora postojat i drugaciji modus.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 22:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Citiraj:

Kome je potreban takav kadar i koji naš privredni resurs vapi za takvim kadrovima?

Ne zanima me, stvori sebi resurs ili vec cime ces se baviti.

I opet, industrija dolazi tamo gdje ima kadar.

Ajvar, moze li Banjaluka u ovom momentu ponuditi proizvodnju 3% El. Komponenti VW-u ili Fiatu?

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2013, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Citiraj:

Ajvar, moze li Banjaluka u ovom momentu ponuditi proizvodnju 3% El. Komponenti VW-u ili Fiatu?

Pa zasto bi to VW ili Fiat pravio u BL kad moze to radit puno jeftinije u Aziji, Brazilu, Meksiku.
Nema mjesta osim mozda Brazila da moze tuci Kinesku jeftinu r.sangu na kugli zemaljskoj i okolici. Za sada.
I sa transportom ce doci jeftinije nego radna snaga u BL i ostalo.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2013, 05:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Citiraj:

Brale ti je odgovirio na ovo gornje a za boldovano,u Romanovcima postoji firma koja proizvodi(sklapa)kablove za autoindustriju.Zapošljava tridesetak radnika i radi se na normu.Supermen koji prebaci normu u toj firmi može da zaradi cca 350 evra mjesečno.Nema neradne subote,nema ćik pauze i pola radnika nije prijavljeno.Gazda je naravno slovenac,ali svejedno da je i srbin morao bi držati radnike kao robove jer mora parirati konkurenciji.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2013, 06:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sada ću da pogledam Delphi preko puta i njihove šatore. Šire se brže nego što im mogu sagraditi nove hale.

A mogli su i u Afriku

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2013, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sada ću da pogledam Delphi preko puta i njihove šatore. Šire se brže nego što im mogu sagraditi nove hale.

A mogli su i u Afriku

TNS .

Prica se o zaduzivanju, uzimanju kredita i nacinu kako se trose te pare.
U toj prici dalje spominju se strani ulagaci, investitori i slicno i kako oni uticu na ekonomiju.

To kako ti kazes: “ ne zanima me, stvori sebi resurs ili vec cime ces se bavit” e vidis to treba da nas zanima jako puno, jer se oko toga sve i vrti.
Pa o tim resursima je skoro cijela prica. O resursima : kako ih koristi, da li postoje, da li ih treba pravit, na koji nacin, ko treba odlucivat o tome.

I kazes, industrija dolazi tamo gdje ima kadar.
To ne stoji.
Dolazi tamo gdje je jeftina radna snaga i nema strogih zakona, gdje nema standarda gdje su slabi ili ne postoje sindikati i dr. Ne dolazi ti biomolekularni inzinjering i razvoj vec sklapanje.

Vidjeli smo sirom svijeta koja je to, kakva je to industrija i kako dolazi. Eno ti Bangladesa i rezultata pala zgrada otislo preko 1000 radnika…rad bez propisa, bez zakona i bez kontrole.

TNS bez uvrede covjece, ne moras obic cijeli svijet da svatis da je nebo svugdje plavo.
Pa cijela tema sto ju Schakal pokrenu robovanje i zaduzivanje je o tome kako ne treba da dolazi industrija iz vana nama na taj naci.

Vec nesto napravi sam, da od nas ide vani.
Sto covjek spomenu plastenike i tulipane, da li se sali ili ozbiljno kako god blizo je istini.
I to je bolje nego cekat da ti neki investitor iz vana dodje i pomogne.
Pa to pravi dug.

Stvar je u pristupu i konceptu oces li sam i sa svojim mogucnostima probat i u tom pravcu pokusat napravi nesto u ekonomiji. Ako ne mozes ti, makni se pusti onog sto moze.
Ili ces dici ruke i sto kaze Spijo predate se u ruke lihvarima.

Lijepo rece onaj: Prvi korak da izadjes iz rupe…. covjece prestani kopat.
Ili da prevedem prestani se tako zaduzivat i unistavat svoje resurse.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2013, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dvojim se da te pitam imas li ti blage veze o tome koliko su kontradiktorni tvoji odgovori?

Daleko od toga da sam obisao svijet, ali po ovome iz okoline mogu da zakljucim da su skolovani ljudi najveci resurs. Ako je to problem za shvatiti onda ne vidim svrhu dalje rasprave.

I ne znam kakve veze ima odakle je investitor??? Ama sa bilo cim relevantnim.

Zasto se ovo ne radi u Kini, Bangladesu ili jos jednom da spomenem ultra jeftinu Afriku?

http://www.cimtrode.com/electrode-compa ... &Itemid=67

Mislim, ovdje gdje su imaju ponajmanje jeftine radne snage...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2013, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili ovo mjesto...

Pazi milijardi koje neodose u Kine...

http://www.burghausen.com/index.php?id=81&L=1

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ili ovo mjesto...

Pazi milijardi koje neodose u Kine...

http://www.burghausen.com/index.php?id=81&L=1

:) :) :)
Sta sad bi ja trebo tebi stavljat linkove od svih kompanija sto preselise proizvodnju u siromasne zemlje ala Indija, Kina, Brazil, Banglades, Meksiko i ostale…ocemo sad to. :roll:

Tema je zaduzivanje, osiromasavanje i ekonomsko robstvo RS. Moja diskusija je usmjerena na nacin na koji se to radi i koji je identican po cjelom svijetu.
Sema kako se rastura ekonomski, cijedi i osiromasuje RS je ista sema kao sto je to u Panami, Filipinima, Indoneziji i drugdje smatram da je to opceprihvaceno glediste. Ja to tako vidim, mozda ja grijesim. Neka i drugi kazu.

A to da je obrazovani i strucan kadar, nabolji resurs to stoji.
To nije ni bilo u pitanju.
Vecina se slaze da ga jos uvijek imamo, ali imamo i puno drugih resursa, sta sa njima?
Nemamo naftu ali imamo plodnu zemlju i hrpu drugog. Danas je zdrava hrana skupa isto kao i zlato.

Ako sam ti ja kontradiktoran po tim pitanjima onda se ja i ti ne razumijemo. Naj bolje da tako po ovoj temi i ostane. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 07:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Паре од кредита иду у јавну потрошњу и крпљење буџетских рупа, јер онај који ти даје кредит (ММФ) каже да тако мораш потрошити паре.
Код нас је највећи проблем власт, и начин на који се они понашају. Да им је имало стало, лако би се могли привући инвеститори, само престану рекетирати привреднике, смање/укину административне препреке, дају им неке олакшице, пореске стимулације, субвенције и гарантују им све то неки одређен период. И још ако уложе у образован кадар који одговара потребама тржишта, једнако у факултете и средње образовање, врло лако би се видјели резултати. Уз обавезно резање јавних трошкова.
Али сад смо дошли у ситуацију да се налазимо у зачараном кругу из којег се тешко излази, или се не жели извући из тог свега.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Prije bih rekla da se vecina ni ne zeli izvuci. Kao da nam odgovara ovaj status ni na nebu ni na zemlji. Sa vrha se vise ni muve ne cuju da zuje, a ostala sica ispod je zaokupljena egzistencijalnim problemima i televizijom. Ne razumijem se dobro u ekonomiju ali sam imala priliku da pogledam par dokumenata koji se ticu tematike strategije za razvoj nekih opstina i ono sto se tu lupa je nevjerovatno. Van svake pameti i razuma, samo da se pokrije forma u smislu broja stranica i nekog sadrzaja.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 08:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brale, daj primjere. Pa da vidimo sta je to preseljeno. I koliko to vrijedi. Eto, iphone bi u konacnici bio skuplji 50-60 dolara da se pravi u Americi. A to je za fanove ništa. I imao bi daleko bolji imidž i vjerovatno jos veću prodaju.

Nokia je na ivici propasti otkako je otišla sa proizvodnjom iz Evrope. Pored softvera muku muči i sa kvalitetom. I gubi imidž pouzdanog telefona.

Dalje, Ajvarka je pomenula kvalitetne kadrove... Ne tako davno je u jednoj diskusiji rekla kako će se neke novogradnje srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Pu pu, daleko bilo...

Danas je napisala kako su razvojni planovi smijesni.

Pa gdje je onda taj kadar?

Koliko maturanata metalske škole zna kako izgleda neka cnc mašina?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 09:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Koliko maturanata metalske škole zna kako izgleda neka cnc mašina?

Čuj maturanata....pa diplomci mašinstva ne vide veće od heftalice, kakav CNC kakvi bakrači :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]