The_new_Statesman je napisao:
Sada ću da pogledam Delphi preko puta i njihove šatore. Šire se brže nego što im mogu sagraditi nove hale.
A mogli su i u Afriku
TNS .
Prica se o zaduzivanju, uzimanju kredita i nacinu kako se trose te pare.
U toj prici dalje spominju se strani ulagaci, investitori i slicno i kako oni uticu na ekonomiju.
To kako ti kazes: “ ne zanima me, stvori sebi resurs ili vec cime ces se bavit” e vidis to treba da nas zanima jako puno, jer se oko toga sve i vrti.
Pa o tim resursima je skoro cijela prica. O resursima : kako ih koristi, da li postoje, da li ih treba pravit, na koji nacin, ko treba odlucivat o tome.
I kazes, industrija dolazi tamo gdje ima kadar.
To ne stoji.
Dolazi tamo gdje je jeftina radna snaga i nema strogih zakona, gdje nema standarda gdje su slabi ili ne postoje sindikati i dr. Ne dolazi ti biomolekularni inzinjering i razvoj vec sklapanje.
Vidjeli smo sirom svijeta koja je to, kakva je to industrija i kako dolazi. Eno ti Bangladesa i rezultata pala zgrada otislo preko 1000 radnika…rad bez propisa, bez zakona i bez kontrole.
TNS bez uvrede covjece, ne moras obic cijeli svijet da svatis da je nebo svugdje plavo.
Pa cijela tema sto ju Schakal pokrenu robovanje i zaduzivanje je o tome kako ne treba da dolazi industrija iz vana nama na taj naci.
Vec nesto napravi sam, da od nas ide vani.
Sto covjek spomenu plastenike i tulipane, da li se sali ili ozbiljno kako god blizo je istini.
I to je bolje nego cekat da ti neki investitor iz vana dodje i pomogne.
Pa to pravi dug.
Stvar je u pristupu i konceptu oces li sam i sa svojim mogucnostima probat i u tom pravcu pokusat napravi nesto u ekonomiji. Ako ne mozes ti, makni se pusti onog sto moze.
Ili ces dici ruke i sto kaze Spijo predate se u ruke lihvarima.
Lijepo rece onaj: Prvi korak da izadjes iz rupe…. covjece prestani kopat.
Ili da prevedem prestani se tako zaduzivat i unistavat svoje resurse.