banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 363 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2013, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
Veselje: svadba u Srbiji, jesen 1916. U kolu su zene, stariji ali i nekoliko mladjih muskaraca. U prvom planu Romkinja sa detetom. Rat je negde daleko.

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2013, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Snimak ratnog fotografa sovjetske Crvene armije nacinjen na Terazijama, neposredno po okoncanju bitke 20.oktobra 1944: vojnici Crvene armije i NOVJ kojom je komandovao J.Broz Tito prelaze preko Terazija na kojima se uocavaju tragovi zestokih borbi od prethodnih dana. Poseban kuriozitet ove fotografije jeste ime SRBIJA na krovu hotela "Moskva" - taj naziv najpoznatijem beogradskom hotelu dale su okupatorske nemacke vlasti 1941. menjajuci originalno ime zbog rata sa SSSR. Tri godine kasnije, upravo ce sovjetske trupe svojom jugoslovenskom operacijom okoncati nemacku okupaciju najveceg dela Srbije.

Citiraj:
Celokupnom operacijom proterivanja Nemaca iz Srbije komadovali su sovjetski oficiri Treceg ukrajinskog fronta, to je jedina istina
Jedinice NOVJ su bile u ulozi pratece pesadije i ponegde lokalnih vodica. Zarad politickih odnosa posle rata, a narocito u renesansi odnosa Tito-Hruscov posle 1956. napisana je zajednicka knjiga jugoslovenskih i sovjetskih generala u kojoj je, po dogovoru, jugoslovenskoj strani pripisana znacajnija uloga od one koju je realno imala u citavom zahvatu, i taj mit je ostao ukorenjen do danas... Sovjeti su imali artiljeriju, tenkove i avijaciju cime su porazili nemacke jedinice od Knjazevca i Zajecara, Nisa i Pozarevca, sve do Beograda i Batine. NOVJ je u srpskom delu jugoslovenskog ratista bila bolje organizovana milicija, cije je najjace oruzje bilo britanski minobacac. To je bilo vise nego dovoljno za nanosenje smrtonosnog udara jos slabije opremljenoj monarhistickoj miliciji D.Mihailovica i lokalnih komandanata ali ne i za Nemce. J.B.Tito je maksimum efektiva u ovom trenutku imao na dalmatinskoj obali gde je bio naoruzan americkom i britanskom oklopnom tehnikom i avijacijom. Tek po sovjetskom napustanju Jugoslavije, NOVJ od Sovjeta dobija tesku tehniku zarad cuvanja ledja Crvene armije u Madjarskoj od nemacke grupe E u povlacenju na Sremskom frontu, i tek tada prerasta u Jugoslovensku armiju.

Slika
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/370951 ... ugoslavije

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2013, 21:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
1939. Ulica Kralja Petra, ispred skole. Momci u roze kosuljama su Sokoli, clanovi organizacije koja se zasnivala na gimnastickom sportu i jugoslovenskom patriotizmu. U pozadini se vide skola, crkva i Patrijarsija, i ucenice u djackim uniformama.

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2013, 21:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Jedan prizor o kome se ovih dana govori - na pozadini ove fotografije njen autor, cuveni Rista Marjanovic, napisao je sledece reci:

"Veliki dan u Novom Sadu, Jaša Tomić za vreme govora u Narodnoj skupštini Vojvodine za ujedinjenje sa Srbijom 25.11.1918"

Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2013, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
spijo je napisao:
Citiraj:
1939. Ulica Kralja Petra, ispred skole. Momci u roze kosuljama su Sokoli, clanovi organizacije koja se zasnivala na gimnastickom sportu i jugoslovenskom patriotizmu. U pozadini se vide skola, crkva i Patrijarsija, i ucenice u djackim uniformama.

Slika

E vidi sokolova i junaka, sve jedan ko da ih je poplava izbacila :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 05:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Možda nisu reprezentativnog izgleda ali jedan od najpoznatijih sokola je bio Leon Štukelj a svi znamo ko je on.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
old fashion men je napisao:
spijo je napisao:
Citiraj:

Slika

E vidi sokolova i junaka, sve jedan ko da ih je poplava izbacila :roll:

Јел реално да толико негативно размишљаш?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
ma pusti ga to je poznati psiho sa Romanije, po njemu bi klinci od 18 godina trebali imati po 110 kila , glavu ko satelit i ogromne ocnjake da mogu proci kao sokoli.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 13:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
De ga ti malo psihu sa Romanije, znaš...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2013, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Fredi , promasio si tablu za Pale, kod apoteke , LEVO.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2013, 20:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Austrougarski car Karlo Prvi vrsi pocasnu smotru trupa svoje carevine na cosku Karadjordjeve ulice i Savskog trga kod Zeleznicke stanice, prolece 1917. godine. Na mestu na kome na improvizovanom postolju od dasaka prekrivenom tepisima stoji poslednji car monarhije koja ce zauvek isceznuti godinu i po dana kasnije od trenutka u kome je snimljen ovaj prizor, danas se nalazi tramvajska stanica.

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2013, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Војвода Марко Миљанов са војводом Лазаром Сочицом

Slika

Марко Миљанов са женом

Slika

Сердар Јанко Вукотић у Љубани (код Скадра). Лево од сердар Јанка Вукотића је Јаша Томић

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2013, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
A onda je u medjuvremenu neko docrtao naocare...

Spomenica Prvog svetskog rata na kojoj je Franjo Jugovic, "licanin" sa malim L, napisao pesmu u cast cara Franje Josifa i pocetka rata Austrougarske Carevine sa Kraljevinom Srbijom.

Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2013, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

imao sam jednu knjizicu iz tog vremena gdje ima jos veci biser nego sto je ovo , a to je pjesmica 'Rado ide Hrvat u vojnike' :lol: ,, cini mi se da je bila stampana u Krizevcima.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 02:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2004, 14:58
Citiraj:
Stadion BSK-a (Beogradskog Sportskog Kluba) koji je bio izgradjen 1929-te na mjestu danasnjih Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Slika

Slika

Slika

Citiraj:
Ovo na trecoj slici bi trebalo biti upravo svecano okupljanje i defile Sokolskih drustava Kraljevine SHS/YU. U pozadini svecana kraljevska loza

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2013, 05:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ovo na trecoj slici bi trebalo biti upravo svecano okupljanje i defile Sokolskih drustava Kraljevine SHS/YU. U pozadini svecana kraljevska loza

Jeste,izgleda kao doček Titove štafete mladosti

Slika

Kod:
Zanimljivost je da je ovaj panslovenski pokret + Rumuni  kao zvaničnu himnu koristio pesmu slovackog svestenika Tomašika iz 1834, u prvobitnoj verziji Hej Slovaci, koju je sam Tomašik izmenio u Hej Sloveni, potonju državnu himnu SFRJ

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2013, 06:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kolektivizacija je dala različite rezlutate u pojedinim zemljama Istične Evrope. U Bugarskoj je 1957. objavljeno da je potpuno sprovedena. Relativno je imala uspeha u Čehoslovačkoj i Rumuniji, dok je najslabije rezultate (oko 20%) dala u Poljskoj (gde nije bilo nikakve ekonomske logike) i u Jugoslaviji, gde je naročito u Srbiji postojala ukorenjena teritorijalizovanost seljaka na posedima. Iako je svima bio uzor SSSR i potpuna kolektivizacija sela kroz kolhoze, oblici zadruga su se razlikovali u pojedinim zemljama. Kako je sukob sa Staljinom jenjavao, vrh jugoslovenke komunističke partije je uviđao svu besmislenost svog eksperimenta pa je ovakav koncept kolektivizacije, pod pritiskom zapadanih sila i u kontekstu nove politike napušten krajem 1953. godine

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2013, 07:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Michigenac je napisao:

Spoiler:
Slika

Kako se meni svidja ova jednostavna cirilica na "aligator" reklami.
Kontam da bi i danas puno bolje izgledala na ulici, nego ove "novokomponovane, izvijene, sljastece latinice".

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bitka za ranjenike (1)

Isecak iz Njujork Tajmsa, cuvene americke novine, na kojem je prikazano teskobno povlacenje srpske vojske pred nemackom ofanzivom, ka Jugu. Povlacenje ce teci sve do grckog ostrva Krf, preko surovih planina Prokletija i Albanije. Snimak americkog fotografa iz januara 1916. prikazuje prebacivanje ranjenika na nosilima preko srusenog mosta na reci Moravi. U nasoj svesti danas je prisutan mit o ranjenicima & srusenom mostu na bosanskoj reci Neretvi iz Drugog svetskog rata, dok o ovim naporima da se sacuvaju ranjeni saborci i ne ostave neprijatelju, iz Prvog svetskog rata, noseni preko mostova koje je unistavala vojska u povlacenju - znamo veoma malo...

Slika

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2013, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Треба рећи да је голготу сличну албанској прошла и ЈВуО у оном повлачењу с краја 44 преко босанских планина и гудура. Велика војска уз огроман број цивила (пре свега из ЦГ, источне Босне и Херцеговине) сломљена глађу, болестима и ратом проживљавала је праву агонију, која се на крају свела на уништавање на Зеленгори и Лијевче Пољу.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 363 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]