richa je napisao:
WeeBoo je napisao:
Sve je to super, ali koliko ima mobilnih aplikacija koje iskorištavaju 4-jezgarne procesore, a kamoli 8-jezgarne?
Naravno je da se proizvođači takmiče "ko će bolje, ko će brže", ali mislim da krajnji korisnici trenutno nemaju mnogo koristi od toga. Ko zna uopšte da objasni koji su benefiti multicore procesora? Ne kažem da u budućnosti neće biti drugačije, ali je trenutno takva situacija.
Ovaj novi Galaxy po meni ne donosi ništa novo ni spektakularno, Samsung samo pokazuje da želi da ostane u vrhu kad su u pitanju mobilni uređaji.
Pazi, kod S4 treba uzeti uslovno tih 8 jezgara procesora. O cemu se ustvari radi.
Oni su ubacili 2 procesora sa po 4 jezgra, Cortex A15 i A7, gdje ce prvi raditi kad se pokrenu neke zahtjevnije aplikacije, tipa igrica i sl. Drugi ce se ukljucivati na nezahtjevnijim stvarima i samim tim oni misle da ce im to donijeti dodatne sate na bateriji. Sto u sustini ne djelije lose, ali da li ce biti tako ostaje nam da vidimo.
I naravno da ne donosi nista spektakularno, ja to nisam ni ocekivao. Jednostavno mislim da su htjeli da budu za nijansu bolji od konkurencije i to je to. I mislim da su uspjeli, ali opet cekam da se pusti u prodaju i da vidimo kakav je u realnom radu i na testovima, pogotovo test baterije.
Naravno, svi multicore procesori rade "po potrebi", tj. ne rade svih n odjednom, nego kad to odredjene operacije/poslovi zahtjevaju.
Zato sam i rekla da to nema nekog prevelikog znacaja jer je malo aplikacija koje to mogu da iskoriste. Mozda za neki multitasking da je bitno, ali ne znam koliko je i tu znacajno.
I uopste ne razumijem to sa ekranima, da budu sto veci. Ja to vidim kao trend, koji se meni ne dopada.
Ok da imaju bolji prikaz, osvjetljenje, kontrast, itd. Bitniji mi je da je kompaktniji i da mi lako stane u dzep. Ako bas hocu da imam prikaz u vecoj rezoluciji uzecu tablet, laptop, desktop, stagod.