banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 05:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Mar 2013, 16:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
MuskoBre je napisao:
Nebitno, cigarete, duvanski dim,nikotin defitinitivno NISU iskljucivi uzrocnik raka pluca, to je valjda svima jasno. Da jesu, sve i jedan pusac bi umro od istog. Kao sto i milioni ljudi umru od istog, a nikad zapalili nisu, a divanski dim su udisali u zanemarivim kolicinama.
To apsolutno stoji, još bih rekao, ja nisam protivnik pušenja samo iz zdravstvenih razloga; ne brinem lično puno o zdravlju i svjestan sam da ima puno štetnih i možda štetnijih stvari kojima smo izloženi, ima tu puno drugih razloga zašto generalno ''ne valja'', odnosno u konkretnom slučaju zašto bi ga trebalo zabraniti u kafićima i sličnim objektima.
Talija je napisao:
neko voli slatkiše ili masno i pored toga što zna da je škodljivo to i dalje konzumira
Ja! :D

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
MuskoBre je napisao:
Pitanje za nepusace, ali da odgovore skroz iskreno.. Da li je problem u tome sto se boje pusackog dima iz zdravstvenih razloga, ili im to naprosto smeta, nervira ih, uvuce se miris, itd...? Dakle, sta je od to dvoje na prvom mjestu kao razlog?

nepusac,corava sa socivima,alergicna na milion cuda,smeta mi i zbog toga a i zbog samog dima u odjeci,ali ionako vise ne izlazim u klubove,dok sam izlazila,s vrata ja u kadu,odjeca u masinu ,kapi i oci i cao...
vec ima nekoliko lokala u gradu gdje se ne pusi ili je ventilacija odlicna pa super... kafana je najmanji problem,to je stvar izbora hoces li ici ili ne,ali udjes u skolu,bolnicki hodnik pa ne mozes proci od dima ili ljudi koji nemaju obzira pa ne gase cigaru u kuci gdje se inace ne pusi ,ili ima djece ili bolesnih
a to po kafanama gdje stoje zabrane a ne postuju se,to su krivi gazde i inspekcija sto se to tolerise,kratko i jasno,nasa posla ,uvijek sve naopako :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2013, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Nisam pusac,al znam uzicat ponekad cigaru uz pivo...to mi je nekad cejf,ko burek i jogurt moze jedno bez drugog al... :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 09:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Kad se postavljaju konkretna pitanja, od smetnji - jako nadrazivanje i pecenje ociju, nadrazivanje grla (neprekidno kasljanje ako je visoka koncentracija dima), glavobolja nakon duze od sat vremena na dimu. ALi sta su moji problemi naspram tudjeg utazivanja ovisnosti, ko sam ja da se bunim na njihov izbor da mene muce? :)

Posto sam vidio enormne kolicine, netrpeljivosti, nekulture, gluposti i neobrazovanosti, pa i od akademskih gradjana koji ce u ova teska vremena visokih obrazovnih standarda kada se proizvede svega nepar magistara godisnje na nivou drzave, postati isti, evo onda malo naucnih podataka o stetnosti pasivnog pusenja:

Second-hand smoke causes many of the same diseases as direct smoking, including cardiovascular diseases, lung cancer, and respiratory diseases. These diseases include:

Cancer:

1. General: overall increased risk; reviewing the evidence accumulated on a worldwide basis, the International Agency for Research on Cancer concluded in 2004 that "Involuntary smoking (exposure to secondhand or 'environmental' tobacco smoke) is carcinogenic to humans."

2. Lung cancer: the effect of passive smoking on lung cancer has been extensively studied. A series of studies from the USA from 1986–2003,[10][11][12][13] the UK in 1998, Australia in 1997 and internationally in 2004 have consistently shown a significant increase in relative risk among those exposed to passive smoke.

3. Breast cancer: The California Environmental Protection Agency concluded in 2005 that passive smoking increases the risk of breast cancer in younger, primarily premenopausal women by 70% and the US Surgeon General has concluded that the evidence is "suggestive," but still insufficient to assert such a causal relationship.

4. Renal cell carcinoma (RCC): A recent study shows an increased RCC risk among never smokers with combined home/work exposure to passive smoking.

5. Brain tumor: The risk in children increases significantly with higher amount of passive smoking, even if the mother doesn't smoke, thus not restricting risk to prenatal exposure during pregnancy.

6. Ear, nose, and throat: risk of ear infections.

7. Second-hand smoke exposure is associated with hearing loss in non-smoking adults.
8. Circulatory system: risk of heart disease, reduced heart rate variability, higher heart rate.
9. Epidemiological studies have shown that both active and passive cigarette smoking increase the risk of atherosclerosis.

Lung problems:
10 Risk of asthma.
11 Cognitive impairment and dementia: Exposure to secondhand smoke may increase the risk of cognitive impairment and dementia in adults 50 and over.

During pregnancy:

12. Low birth weight
13. Premature birth
14. Damage to children's carotid arteries at birth and at age 5
15. Recent studies comparing women exposed to Environmental Tobacco Smoke and non-exposed women, demonstrate that women exposed while pregnant have higher risks of delivering a child with congenital abnormalities, longer lengths, smaller head circumferences, and low birth weight.

General:
16. Worsening of asthma, allergies, and other conditions.
17. Skin Disorder
18. Childhood exposure to Environmental Tobacco Smoke is associated with an increased risk of the development of adult-onset Atopic dermatitis.[34]
19. Overall increased risk of death in both adults, where it is estimated to kill 53,000 nonsmokers per year, making it the 3rd leading cause of preventable death in the U.S. and in children.] Another research financed by the Swedish National Board of Health and Welfare and Bloomberg Philanthropies found that passive smoking causes about 603,000 death a year, which represents 1% of the world's death.

Risk to children

20. Sudden infant death syndrome (SIDS)

21. Asthma
22. Lung infections, also including more severe illness with bronchiolitis and bronchitis, and worse outcome, as well as increased risk of developing tuberculosis if exposed to a carrierIn the United States, it is estimated that second hand smoke has been associated with between 150,000 and 300,000 lower respiratory tract infections in infants and children under 18 months of age, resulting in between 7,500 and 15,000 hospitalizations each year.

23. Impaired respiratory function and slowed lung growth
24. Allergies
25. Crohn's disease.
26. Learning difficulties, developmental delays, and neurobehavioral effects.
27. An increase in tooth decay (as well as related salivary biomarkers) has been associated with passive smoking in children.]
28. Increased risk of middle ear infections.

Upitao bih pusace, ako su imali nesrecu da im neko od najdrazih oboli od karcinoma, i gledaju spore i duge patnje koju to oboljenje nosu, da li bi se barem malo pokajali sto su paleci cigaretu pored njega, drasticno povecali sansu da dodje do bolesti, da li su postlai svjesni koliko ljudi oko sebe izlazu znacajno povecanom riziku, doslovce receno, trude se da se oni razbole.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 10:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
zidarR je napisao:
Kad se postavljaju konkretna pitanja, od smetnji - jako nadrazivanje i pecenje ociju, nadrazivanje grla (neprekidno kasljanje ako je visoka koncentracija dima), glavobolja nakon duze od sat vremena na dimu. ALi sta su moji problemi naspram tudjeg utazivanja ovisnosti, ko sam ja da se bunim na njihov izbor da mene muce? :)

Posto sam vidio enormne kolicine, netrpeljivosti, nekulture, gluposti i neobrazovanosti, pa i od akademskih gradjana koji ce u ova teska vremena visokih obrazovnih standarda kada se proizvede svega nepar magistara godisnje na nivou drzave, postati isti, evo onda malo naucnih podataka o stetnosti pasivnog pusenja:

Kako si ovo opisao meni liči na sušnicu/sušaru gdje se dimi i suši meso. :D
U takvoj prostoriji sa tolikom koncentracijom dima ne bih ni ja izdržala ni sekund.
Npr. na poslu i kad sam "dimila" i kad period kad nisam, uvijek sam otvarala prozor. Zbog provjetravanja, pa makar niko ne zapalio cigaretu.
Jedan period sam imala trudnicu u kancelariji i zbog nje sam bezbroj puta na prozoru ispušila cigaretu ili u bifeu, iako mi nikad ništa nije rekla, čak je govorila da joj miriše domaći duvan kad njen neko u kući smota i zapali.
Znači, sve je stvar nekog osnovnog osjećaja i kulture, nebitno da li se radi o pušenju ili nečem drugom.
Što se tiče ugostitelja i među njima ima nepušača ali nijedan se nije sjetio da otvori neki ugostiteljski objekat čija će klijentela biti isključivo samo nepušači.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
BSE je napisao:
prasica je napisao:
@BSE, cekacu tebe da postanes roditelj.

sta god trebalo ovo da znaci, ali uglavnom neces jos dugo cekati :)

Evo, ako ti je ženica sad trudna i ako ne puši, smatraš li da ona ne treba da izlazi, jer samo novokomponovani roditelji traže smoke free hours u kafićima?
Treba li ona ostati zatvorena u trudnoći u kući, pa još dok djeca ne stasaju? Na to sam mislila. Prioriteti i razmišljanja se mijenjaju sa dolaskom djece.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Evo ide lijepo vrijeme i bašte. Primirje do oktobra.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 11:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
prasica je napisao:

Evo, ako ti je ženica sad trudna i ako ne puši, smatraš li da ona ne treba da izlazi, jer samo novokomponovani roditelji traže smoke free hours u kafićima?
Treba li ona ostati zatvorena u trudnoći u kući, pa još dok djeca ne stasaju? Na to sam mislila. Prioriteti i razmišljanja se mijenjaju sa dolaskom djece.

Nije vrag da se zivot dijeli na 2 moguce opcije ?? :

1) Biti u kuci

2) Biti u kaficu.

@Zidar, ti sta si opisao, to ne postoji nidje. To si ti bio nedje dje neko pusi suzavac, a ne cigaru.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dobro, možda je @Zidar samo jako osjetljiv/alergičan. Meni smeta ako je baš jako zagušjivo i neprovjetreno, tada je stvarno tešo disati, ali to su rijetki slučajevi birtija kojekakvih, rupa i podruma...

Poslednji put menjao Bik koji sedi dana 07 Mar 2013, 12:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I ja sam jako alergican/osljetljiv na idiotsku muziku u kaficima, pa kad mi se ne svidja, ja istu promjenim. Kafanu, ne muziku.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ti kafanu mozes promeniti, ali onaj kome smeta duvanski dim ne moze, jer se svim kaficima pusi

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A možda neće da mijenja "omiljenu" kafanu. :) Ja se isfuram kad je moja zauzeta, pa moram ući u drugu. Kafanu, ne djevojku. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ako sam ja alergican/osjetljiv na muziku u svim kaficima? Ili sam osjetljiv na muziku uopste, a bas ocu da idem u kafice?

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kada dodjes sa takvom dijagnozom onda cemo traziti resenje, ovako izmisljas da bi dokazao ne znam ni ja sta :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Postavljam pitanje, zasto bi jedno bilo ok, drugo ne? Hipoteticki ili konkretno, ne mjenja sustinu.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:19 
I meni smeta sto kafa nije pola marke...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Postavljam pitanje, zasto bi jedno bilo ok, drugo ne? Hipoteticki ili konkretno, ne mjenja sustinu.

Menja, jer je jedno zdravstveni razlog, a drugo je izmisljanje da bi se opravdalo trenutno stanje... Nikako nije primer za poredjenje

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
MuskoBre je napisao:

Menja, jer je jedno zdravstveni razlog, a drugo je izmisljanje da bi se opravdalo trenutno stanje... Nikako nije primer za poredjenje

Na prosloj stranici sam zbog toga pitao, da li je glavni razlog zdravstvene prirode, ili im naprosto smeta, nervira ih, uvuce se miris, ovo, ono, dakle ne zdravstvene prirode, ne pratis temu :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:23 
Ja prvi bih trebao pricati protiv muzike u kafani, ali ne pricam, koji sam ja k da zbog mene drugi moraju trpiti.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2013, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ljudi su rekli da i zdravstveni razlozi, ali i smrad koji se uvuce u odecu nakon boravka u takvom lokalu... Znaci mozes reci i ekonomski

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]