Ja sam još poslije meča sa Vojvodinom htio da se osvrnem na činjenicu da Zvezdine protivnike u posljednjih nekoliko mečeva "sere šut", kako su mnogi voljeli da kažu, pa da konstatujem da je to glupost. Ne bi ih srao šut, da im Zvezda lošijom odbranom to nije dozvoljavala. Tako je i Vojvodina u četvrtfinalu, dolazila do puno otvorenih šuteva i lakih poena, a po kvalitetu to nikako ne bi smjela. Zvezdini igrači se još slabije snalaze u odbrani, pogotovo u branjenju pika i kod preuzimanja, gdje se često prilično gube, ali se to kompenzuje u napadu, dobrim skokom, pogotovo ofanzivnim i brzom igrom. Sinoć opet dijametralno suprotno, kvalitetno odigrana timska odbrana, a Radnički je individualnim rolama Vajta i Emeninga, dolazio do laganijih poena. Sve ostalo je išlo na stranu Zvezde, pa reći da Radnički nije "išao šut", malo je pretenciozno. Bolje je reći da je Zvezda dobrom odbranom suzila Mutinim pulenima, izbor rješenja u napadu iako Radnički jeste promašio par otvorenih šuteva. Dakle protiv Vojvodine je razlika bila prevelika u odnosu na događanja na parketu, sinoć nije, jer je Zvezda kontrolisala ritam i tok meča od početka do kraja... Vukoičić je odlično pripremio i vodio utakmicu. Odlično je isključio Ćapina iskakanjem u odbrani, pogotovo Samardžiski je to dobro radio i tjerao ga daleko od koša. Od njega nisam očekivao da je toliko pokretljiv u odbrani. Kod Samardžiskog je primjetna i odlična rola u napadu. Odlično se otvara poslije bloka, prati bekove u prodoru i bira odlična rješenja za realizaciju oko koša. Onaj modifikovani pick and roll, je odličan i valjalo bi češće da se praktikuje. Širenje reketa, blok i otvaranje, a onda asistencija za drugog visokog igrača... Katić je u krizi, jer ga je Emening punio na početku, ali je kasnije skupljanjem reketa i to amortizovano. Ono što mene iznenađuje kod njega je visok procenat slobodnih na posljednjim mečevima. Druga stvar je onaj back door pas za Igora, što rade sjajno. Odlično se razumiju i obojica imaju odličan tajming. Šteta što ne radi to malo više i sa drugim igračima, jer su meni Skot i Nelson, idealni za tu akciju. SImonović se vadi iz kanala i ukoliko proigra, biće izuzetna opcija u napadu. Partizan je Megu dobio na iskustvo dobijanja tvrdih mečeva i krvavu odbranu. Večeras će dosta zavisiti i od sudijskog kriterijuma. Ako sudije dozvole tabanje pod košem, biće džaba čvrstina Katića, prebiće ih kao mačke i spustiti ritam utakmice, igrati kontrolisan napad i ići na malo poena. Partizan će gurati lopte pod koš, u to sam siguran.Uđe li Zvezda šuterski u utakmicu, i počne da pogađa, onda je ona u prednosti od starta...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|