banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 12:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 34  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2013, 17:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Može neki link ka relevantnom izvoru za priču o grobnici Aleksandra Makedonskog? I za pomenute pločice na tri pisma.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2013, 18:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Za iznošenje ovakvih tvrdnji koje prilično odstupaju od ustaljenih istorijskih stavova korektno bi bilo navesti i neki izvor, referencu, literaturu...(a da nije Vikipedija)

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 16:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2013, 17:28
E nmg sad to konkretno da nadjem, znam da sam citao, procackaj malo ovde na makedonskom forumu, siguran sam da ima i sa izvorima:
http://www.macedoniantruth.org/forum/
jbg, davno sam o tome citao (ima sig 3 godine), a stalno citam i onda zaboravljam... Ja se izvinjavam ako je slanje linka ka drugom forumu zabranjeno, ali to je jedno sto sa sigurnoscu mogu da kazem, glupo je da sad izmisljam...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 18:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Recimo da makedonski izvori ne mogu da se uzmu kao baš objektivni. Imam dvije sestre u Makedoniji, rođene tamo, mati im je Makedonka i nivo šovinizma koji vlada Makedonijom u pogledu nacije je zabrinjavajući.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Makedonski forum je za istoriju koja se tiče Aleksandra Makedonskog objektivan koliko i Jovan Deretić za istoriju Srba. Volio bih zaista neki dobar izvor da nam nađeš jer me zanima ovo inače...

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_зока je napisao:
nivo šovinizma koji vlada Makedonijom u pogledu nacije je zabrinjavajući.

Pa kod svih izmišljenih, instant naroda je tako. Svi su oni preskočili 19. stoljeće, msm naravno da su ga preskočili kad tada nisu ni postojali, pa sada pokušavaju nadoknaditi izgubljeno, pogledaj samo ove ovde naše bogumile, kristjane, turke, poturice muslimane, Muslimane, Bošnjake i sve će ti biti jasno.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 22:45 
Početnik
Početnik

Pa tako sad Canak radio za popis 2011. na popularizaciji vojvodjanske nacije. Elem, znam da su svi makedonski izvori sumnjivi po objektivnosti, ali jOpet, moracu da vas uskratim za izvor, tako da, jbg, cackao sam ko lav po netu, ali nisam nasao... o onome sto sam pisao (a nisam izmisljao) svakako bez proverenog izvora nije politicki korektno govoriti, te nemojte uzimati u obzir

Elem, ono sve ostalo sto sam rekao za Makedonce stoji, znaci to su u osnovi Srbi koji su uticajima raznih drugih kultura tokom istorije(bugarska, vizantijska, tursko-grcka, arbanaska, cincarska) poprimili odlike koje danas imaju i udaljili su ih (u kulturoloskom smislu) od Srba severno od Zapadne Morave i zapadno od Ibra. Genetika nam je ista, jezik skoro isti sa jezikom u juznoj i jugoistocnoj Srbiji (barem po leksici), a jezik koji se govori u Kumanovu i dan danas se u naucnim krugovima ne racuna za makedonski, vec kao deo torlackog narecja srpskohrvatskog. Slave slavu, igraju kolo, ... sve ono sto je odlika Srba

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2013, 23:55 
Početnik
Početnik

hanibaal je napisao:
Pa tako sad Canak radio za popis 2011. na popularizaciji vojvodjanske nacije. Elem, znam da su svi makedonski izvori sumnjivi po objektivnosti, moracu da vas uskratim za izvor, tako da, jbg, cackao sam ko lav po netu, ali nisam nasao... o onome sto sam pisao (a nisam izmisljao) svakako bez proverenog izvora nije politicki korektno govoriti, te nemojte uzimati u obzir

Elem, ono sve ostalo sto sam rekao za Makedonce stoji, znaci to su u osnovi Srbi koji su uticajima raznih drugih kultura tokom istorije(bugarska, vizantijska, tursko-grcka, arbanaska, cincarska) poprimili odlike koje danas imaju i udaljili su ih (u kulturoloskom smislu) od Srba severno od Zapadne Morave i zapadno od Ibra. Genetika nam je ista, jezik skoro isti sa jezikom u juznoj i jugoistocnoj Srbiji (barem po leksici), a jezik koji se govori u Kumanovu i dan danas se u naucnim krugovima ne racuna za makedonski, vec kao deo torlackog narecja srpskohrvatskog. Slave slavu, igraju kolo, ... sve ono sto je odlika Srba

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 08:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
у данашњем времену и будисти (Буда, будити, рађање сунца)
.

Meni ovo stalno bode oči.Kad smo mu već dali ime i buda je srbin ili.......

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 09:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Da, Buda je Sabahudin. To jest, Zoran :P

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 09:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
а северно од Грчке која је била у то време била део Сахарске пустиње (Грчка и Апенинско полуострво су били копнено везани са Африком).

Kad je ovo bilo?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 10:32 
Administrator
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Da, Buda je Sabahudin. To jest, Zoran :P

Elem.....

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zoka, za razliku od tebe ja diskusiji pristupam ozbiljno. Ta, nisam zalud profesor.

Nadam se da ce kolega hanibaal podrzati ovu moju tezu po kojoj je Zoran kraj i pocetak.

Zivjeli i prijatno. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 12:04 
Početnik
Početnik

spijo je napisao:
у данашњем времену и будисти (Буда, будити, рађање сунца)
.

Meni ovo stalno bode oči.Kad smo mu već dali ime i buda je srbin ili.......
Post Poslato: 16 Jan

Хахахаха, није Буда Србин, већ алудирам на сличност српског језика и санскрита (прото-индоевропског језика), јер су Срби (Словени) у својој даљој историји изузетно тесно повезани са Индијом и Тибетом (опет, постоје теорије и то врло утемељене да су се Словени под именом Сорби као део Аријеваца у потрази за бољом земљом иселили из Индије у три правца - ка Сирбирији (Сибир), Ирану и Месопотамији, па одатле у мањим групицама у Египат (и дан-данас се највећа притока Еуфрата зове Зарб (с је прешло у з, то је типично за блискоисточне језике), а у Египту Херодот налази Сербонијско језеро), а трећа грана ка доњој Русији и Закавказју, што је изузетно утемељено с обзиром да многе историјске карте налазе Србе на самом ушћу Волге у Каспијско језеро (ево примера, нпр Птоломеј из 2. века: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... a_1598.jpg , http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... a_1770.jpg ). У прилог свему овоме иде и чињеница да се најбројнија племенска група Паштуна (иначе, већинског народа у Авганистану и мањинска у Пакистану) назива Сарбани:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarbans
А индијски Аријевци и Руси су једини народи који имају Веде (в(ј)еди на српском значи говорити, то је треће слово наше старе азбуке (аз, буки, вједи, глагољ, добро, јест, живјете, ...), од тога су настали многобројни глаголи као нпр. при-по-ведати/про-по-ведати)

Елем, да не скрећемо са теме, име Buddha (санскрит: बुद्धत्व buddhatva, преведено на енглески "awakened one") значи исто што и у српском - будити, буђење, пробуђен. Санскритолози су јединствени по питању непобитне сличности данашњег српског са санскритом (од свих светских језика, бенгалски и српски су најсличнији санскриту), примера апсолутно истих речи које немате нпр. у германским и романским језицима је стварно много и не би имало места овде за написати.

laoce je napisao:
Citiraj:
а северно од Грчке која је била у то време била део Сахарске пустиње (Грчка и Апенинско полуострво су били копнено везани са Африком).

Kad je ovo bilo?

To je bilo u poslednjem glacijalnom maksimumu u periodu od pre 26.000 do pre 19.000 godina:
http://people.musc.edu/~geesey/Images/Europe20000ya.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... on_map.png

I tu sam mislio pre svega na juzni obod Grcke (juzni Peloponez koji je tada bio skoro duplo veci nego sad) koji je preko odredjenih mostova ostrva od kojih je sacuvan danas jedino Krit i neka manja (prakticno, ne kopneno, ali sa izrazitim grebenom ispod mora tj. niskom pomorskom visinom) u toku jednog perioda bio povezan sa Afrikom. Uglavnom, misljenja naucnika se razlikuju za nijanse po klimatskim granicama, ali se svakako slazu da su Iberijsko poluostrvo, sever Apenina i najveci deo Balkana jedina mesta gde su mogli biti nastanjeni ljudi, sto je i potvrdjeno areoloskim istrazivanjima (ogroman broj paleolitskih nalazista po Balkanu, Italiji i Spaniji (npr. Krepina u Hrvatskoj, Sakopastore u Italiji i pecina Altamira u Spaniji). Tako da su se odavde ljudi nakon povlacenja leda sirili na sever, samim tim i Sloveni (sto je opet potvrdjeno genetikom i arheoloskim istrazivanjima).

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 13:01 
Početnik
Početnik

Opet, podrzavam teoriju o nasoj autohtonosti na Balkanu ne po Dereticevim nenaucnim i izmisljenim kafanskim pricama i isticanjem nekakvog srpskog faktora u istoriji civilizacije sto on radi, nego upravo na jedan jasan i apsolutno argumentovan nacin koji ima potporu u geologiji, arheologiji, genetici, a i etnologiji, istoriji i lingvistici (ne iznosim ja, vec prenosim istrazivanja naucnika koji su merodavni za tako nesto). Tako da taj Deretic pravi vecu maglu u istoriji prenaduvavanjem i izmisljanjem nekih skaski o Srbima nego ovi danasnji pobornici zvanicne istoriografije koja je ne toliko manje "romanticna" od istorije tih Dereticevaca. I jesmo i nismo domoroci na Balkanu, zavisi samo koji i kakav period istorije gledamo i sta smatramo za domoroce, jer su Sloveni bili ovde, otisli na sever, te se ponovo vratili u toku raspada Rima (mada ih je opet bio prisutan mali broj u toku rimske okupacije Ilirika od 168. p.n.e. do 9. godine - kraja Batonovog ustanka gde je postignut dogovor o svojevrsnoj autonomiji Ilira (od kojih su neka plemena kao Oseriates, tj slovensko pleme Jezerita, bila nepobitno slovenska (mada slovensko ime u tom periodu nije postojalo, vec samo srpsko, venedsko ili sarmatsko) u Rimskom carstvu u kome nisu imali apsolutno gradjanska prava kao Rimljani, ali svakako su bili u boljem polozaju od ostalih (isti kljuc je kasnije primenjen i na Galiju, posto su se i oni stalno bunili protiv Rimljana)). Duga prica i jos duze razglabanje o tome, ali da se skoncentrisemo na Makedoniju

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Hanibale, posto vidim da si koliko toliko upucen u problematiku Makedonije, da li bi mogao nesto poblize da objasnis u vezi Mijaka i Brsjaka ? Postoje razne teorije u vezi tih plemena, ali mi je na neki nacin najbliza ona o raznim slavenskim plemenima od kojih su neka nestala , a neka ne.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 15:15 
Početnik
Početnik

Pa pazi ovako, sa Brsjacima (odnosno Velegezitima) je stvar cista, to je slovensko pleme koje je poreklom verovatno iz Luzicke Srbije i Bojke (Bavarski geograf Bavarus iz 9. veka pominje Berzite/Verzite koji su ziveli u istocnim delovima Nemacke, Ceskoj i na istoku do Krakova), tako da su dosli zajedno sa svim Srbima odatle. Verovatno su poreklom Srbi (ako bi se to tako moglo gledati u tom periodu ranog srednjeg veka). Velegezite su istoricari nalazili na dosta mesta (imali su cak 10 svojih gradova u centralnoj Evropi (Bavarius: "Verizane ciuitates X"), samo je znak pitanja odakle njih npr. u Anadoliji, ali ako se gledaju seobe Srba o kojima sam gore pisao, sve kockice se sklope i shvatimo da su Velegeziti srpsko pleme. Sto se Balkana tice, bili su skoncentrisani u severozapadnoj Makedoniji, Kosovu i Metohiji i Presevskoj dolini (do Vranja), te je zato jezik tih srpskih krajeva gotovo isti sa severnim delovima Makedonije.
A oko Mijaka se vodi polemika i to si upravu. Skoro da je dokazano da su oni potomci plemena pre 7. veka (znaci ili Ilira ili antickih Makedonaca), to i Cvijic cini mi se objasnjava. Nauka nece da prizna da su poreklom Sloveni, ali najverovatnije je ono o cemu sam i gore pricao, da su to oni starosedeoci u etnickom smislu srodni Slovenima koji su se doselili u 7. veku. Poreklo Mijaka bas nije kristalno cisto, te se moze samo nagadjati. Svakako su starosedeoci i cinjenica je da nisu Grci. Danas govore Galickim dijalektom koji itekako odudara od standardnog makedonskog i glasovi kao npr JUS se izgovaraju slicno kao u istocnoevropskim jezicima, sto opet mrsi sve poznato o njima. Od njih su verovatno nastali Torbesi

A nije lose procitati Cvijicevo "Balkansko poluostrvo i juznoslovenske zemlje - 1. i 2. deo", cini mi se da ih on spominje i obrazlaze kao srpska plemena, ali sam to davno citao, to mora da vidis

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Imam Cvijiceva sabrana dijela, nesto sam procitao nesto ne, ali je zanimljivo kako u tom kontekstu crnogorski istoricar R. Nikcevic ( koji mi se zbog svojih politickih stavova ni najmanje ne dopada) obrazlaze porijeklo stanovnistva Crne Gore.Ne znam da li si citao njegovu studiju ' Odakle su dosli preci starih Crnogoraca ? ".

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 15:29 
Početnik
Početnik

Nisam, imao sam prilike da procitam (ali nisam stigao sve) "Odakle su dosli preci Crnogoraca" Radoslava Rotkvica koji otprilike pravi istu korelaciju kao sto sam napisao gore, sa ilirskim i slovenskim plemenima kojima su cak i nazivi plemena isti. A sta kaze taj Nikcevic?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2013, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U pravu si . Mislio sam na Rotkovica , a od Nikcevica sam imao neku drugu knjigu.Moja greska.Ono sto me je iznenadilo u njegovoj studiji, jest njegova korelacija sa slavenskim plemenima u danasnjoj Poljskoj te raznim toponimima koji su slicni tu i u staroj Crnoj Gori ( od cetiri nahije).Dao je cak i kartu.Frapantno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 673 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]