banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 03:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 39  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
mr.no je napisao:
Talija je napisao:
Tačno. Ne kažem da je iko kriv ali kako ono - kako te nije sramota da samo sebe gledaš. Ako je čitava Republika u haosu ko su oni da budu izuzeti od smanjenja primanja???

Ово је типична замјена теза и веома малициозан пост, какви су сви од ове форумашице на овој теми. Одмах да се разумијемо, не радим ни у једној институцији гдје су смањене плате, али сам на протесту био и дао свој подршку. Срамота је, без преседана, да се плата смањује учитељима и полицији, која и овако није адекватна послу који обављају. Потпуно су промашена поређења да ови буџетски радници имају веће плате од радника у привреди, па сад њима треба смањити. Не, треба покренути привреду и омогућити веће плате и једнима и другима. Овако се шаље потпуно погрешна порука - проблем ријештити смањењем плате?! То ће, наравно, временом довести и до тога да ће радници у привреди имати још мање плате и још мање посла. Жао ми је ако то не видите. Умјесто да подржимо једни друге, па да се кроз борбу за друге боримо и за себе, ми се свађамо ко треба да има мању плату, а не већу. Када би данас незапослени, радници у привреди и пензионери подржали овај штрајк, то би и њима било сутра враћено. Грађанска свијест нам је на нулетини, у минусу, а власти је добро, јер ће се и даље разноразни скоројевићи уграђивати са стотинама хиљада марака у разне послове који се финансирају из буџета. Онда се посао који вриједи, нпр, 100 000 марака плаћа 200 000, да би се господину министру (начелнику, службенику....) вратило 70 000, 30 000 екстрапрофит извођачу, све то парама из буџета, а вама су криви учитељи који зарађују 1000 или полицијац који зарађује 800. Стидите се!

П.С. Ено Шпирић синоћ имао удес у 22 часа у Дрвару у СЛУЖБЕНОМ аутомобилу које је возио СЛУЖБЕНИ возач са насутим СЛУЖБЕНИМ горивом. Шта је он радио са СЛУЖБЕНИМ аутом у 22 часа у Дрвару? Зашто он не штеди? Ко то плаћа? То вам не смета.

Ovo je tipicna zamjena teza. To sto politicari zloupotrebljavaju vlast, ne opravdava povecanje plata i zaposljavanje ovoliko ljudi na buzet. Za mene je to isti kriminal. I jedno i drugo izvlaci nase pare u privatne dzepove. I kako ti mislis pokrenuti privredu? Tako sto ces povecati drzavnu administraciju i povecati im plate? Mnogi su tako pokrenuli privredu... :roll:
I jesi li ti svjestan da ima inzinjera u industriji koji zaradjuju manje od tog policajca, a sigurno rade strucniji posao ot tog ucitelja i rade makar 4 puta vise od njega... Stidi se ti!
I ova prica o svijesti je stvarno podcjenjivanje inteligencije...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
RBA, za danas je neki nacelnik na meniju.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:10 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
The_new_Statesman je napisao:
RBA, za danas je neki nacelnik na meniju.

Ah, nije valjda, koji je molim te...
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 01824.html

Misliš ovaj, ma i njemu je ćaoooo.... ma ćaoooo...

Poslednji put menjao RBA 1987 eks VB 1987 dana 01 Dec 2012, 11:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa otvori stranicu Glasa, neki Spas-ovac.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
genetika je zayebana stvar...nema nas narod tu zicu da se buni protiv nepravde,pretjerano se stvaraju kultovi licnosti,u vlast se gleda sa strahopostovanjem i idolopoklonstvom,nema svjesti da su oni samo sluge naroda koje je on sam postavio tu i isto tako ih moze skloniti....tom podanickom mentalitetu je doprinijelo sto te 500 godina yebe turcin,aga,beg,pa onda razni kraljevi,obznane,ovo,ono,pa sad uzjasili polupismeni "demokrati", kurtzi,palci.....

procitati ovo sto se sinoc desavalo u sloveniji,obavezno!

a mislim da ne trebam ni naglasavat da je i u sloveniji i u grckoj jedno 10 puta bolje nego kod nas,i zato me uvijek "razvesele" nasi politicari kad kazu kako "nema opasnosti da dozivimo grcki scenario" :( :( :(

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=664959

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:18 
Bič božji
Bič božji

Ma neki dan sam ja gledao Džombića na tv, kaže lik ladno, pa eto i Njemačka grca u teškoćama vremena, kako da mi budemo pošteđeni, ejjjj, pazi molim te, ali zaboravio je da kaže da je plata policajca cca 3 - 4000 eura, ustavri to je i nebitan podatak, ovo što se kod nas radi ja mislim da nema ni u najgorim plemenima u africi koja i danas naruče porodičnu pizzu, a onda pojedu dostavljača, mislim da je i kod njih svijest na višem nivou...

Lako je tebi TNS, kod tebe nezaposlenost najniža u euro zoni na 4 %...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije plata policajcu tolika. Ne znam, ali nije sigurno... Mozda oko 2000 ali i to zbog smejna, rada vikendom, praznikom, nocu...

Ko tako radi, mastiljari 9-5 imaju mozda nize plate nego zaposleni u privredi.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

RBA 1987 eks VB 1987 je napisao:
Besparica je napisao:
vlast je uradila ono što je i namjeravala, napravila je neslogu među narodom, zato sam i rekao da je u sledećem krugu zdravstvo, lakše je rasparčati narod i sindikalne pokrete i onda jednim po jednim rezati prava...

Sta su uradili? Potplatili su mali procenat stanovnistva (koji su vecinom njihova rodbina) sa "pravom" da uzimaju nase pare. I ja bih trebao da se udruzim sa njima? Nisam toliko glup.

Kažeš mali, sutra će to zakačiti zdravstvo, pa će onda udruženje poslodavaca reći da ni privreda ne može da podnese ovolika davanja za radnike, pa će se desiti smanjenje i najniže plate u tzv realnom sektoru, a onda će sa tim zapušiti usta i penzionerima koji stalno ponavljaju da traže nivelaciju penzija sa platama u R.S. što opet znači da bi se mogao smanjiti i koeficijent penzija...

ovo mi liči na onu poučnu pričuo vuku i tri bika...

Pa privreda je davno zakacena. I sta je bio odgovor na tu situaciju? Povecanje javne potrosnje na plate? I povecanje doprinosa na plate. To je suludo... I sada je problem kada to povecanje treba da se smanji? A zapravo se trebalo desiti smanjenje u startu.
Poslodavci ce davati tacno onolike plate koliko im je potreno da zadrze i motivisu radnike koji im mogu ostvariti profit i ni marke vise. I to su stvari koje su odredjene sveukupnim stanjem u ekonomiji. I ja jednostavno ne vidim razlog zasto da ovo drustvo izdrzava toliki visak radnika na budzetu i zasto da ih bolje placa...
I u krajnem slucaju ako su zakaceni radnici u privredi, zasto ne bi bili zakaceni i ostali...

Poslednji put menjao Besparica dana 01 Dec 2012, 11:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:24 
Bič božji
Bič božji

Nije plata policajcu tolika. Ne znam, ali nije sigurno... Mozda oko 2000 ali i to zbog smejna, rada vikendom, praznikom, nocu...

Mislio sam na Germane, kod tebe su plate niže, ali je zato nezaposlenost luksuz...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2007, 10:32
Besparica je napisao:
mr.no je napisao:
Talija je napisao:
Tačno. Ne kažem da je iko kriv ali kako ono - kako te nije sramota da samo sebe gledaš. Ako je čitava Republika u haosu ko su oni da budu izuzeti od smanjenja primanja???

Ово је типична замјена теза и веома малициозан пост, какви су сви од ове форумашице на овој теми. Одмах да се разумијемо, не радим ни у једној институцији гдје су смањене плате, али сам на протесту био и дао свој подршку. Срамота је, без преседана, да се плата смањује учитељима и полицији, која и овако није адекватна послу који обављају. Потпуно су промашена поређења да ови буџетски радници имају веће плате од радника у привреди, па сад њима треба смањити. Не, треба покренути привреду и омогућити веће плате и једнима и другима. Овако се шаље потпуно погрешна порука - проблем ријештити смањењем плате?! То ће, наравно, временом довести и до тога да ће радници у привреди имати још мање плате и још мање посла. Жао ми је ако то не видите. Умјесто да подржимо једни друге, па да се кроз борбу за друге боримо и за себе, ми се свађамо ко треба да има мању плату, а не већу. Када би данас незапослени, радници у привреди и пензионери подржали овај штрајк, то би и њима било сутра враћено. Грађанска свијест нам је на нулетини, у минусу, а власти је добро, јер ће се и даље разноразни скоројевићи уграђивати са стотинама хиљада марака у разне послове који се финансирају из буџета. Онда се посао који вриједи, нпр, 100 000 марака плаћа 200 000, да би се господину министру (начелнику, службенику....) вратило 70 000, 30 000 екстрапрофит извођачу, све то парама из буџета, а вама су криви учитељи који зарађују 1000 или полицијац који зарађује 800. Стидите се!

П.С. Ено Шпирић синоћ имао удес у 22 часа у Дрвару у СЛУЖБЕНОМ аутомобилу које је возио СЛУЖБЕНИ возач са насутим СЛУЖБЕНИМ горивом. Шта је он радио са СЛУЖБЕНИМ аутом у 22 часа у Дрвару? Зашто он не штеди? Ко то плаћа? То вам не смета.

Ovo je tipicna zamjena teza. To sto politicari zloupotrebljavaju vlast, ne opravdava povecanje plata i zaposljavanje ovoliko ljudi na buzet. Za mene je to isti kriminal. I jedno i drugo izvlaci nase pare u privatne dzepove. I kako ti mislis pokrenuti privredu? Tako sto ces povecati drzavnu administraciju i povecati im plate? Mnogi su tako pokrenuli privredu... :roll:
I jesi li ti svjestan da ima inzinjera u industriji koji zaradjuju manje od tog policajca, a sigurno rade strucniji posao ot tog ucitelja i rade makar 4 puta vise od njega... Stidi se ti!
I ova prica o svijesti je stvarno podcjenjivanje inteligencije...

Први болд: У томе и јесте ствар. Не смањује се плата и не отпуштају они који не требају друштву, него онима који нам требају. Ја хоћу задовољног учитеља, који ће бити добар педагог мојој дјеци, а неки замјеник помоћника, координатор и сл. по министарствима ми уопште не требају. Ово се не рјешава тако што ћеш смањити плате учитељима и полицијацима.

Други болд: О да, итекако сам свјестан, али ни њему нећеш помоћи тако што ћеш смањити учитељу плату. Створи услове да он добије плату, привуци инвеститоре који ће га запослити, на крају крајева направи му ти фабрику од пара од телекома умјесто нпр. спортских дворана, а учитељу дај плату да може да купи његов производ, па онда добро и учитељу и њему. Смањењем плате учитељу лоше је обојици.

Ово је само посљедица онога што се дешава годинама. Није се добро радило и сада то долази на наплату. А имали смо јединствену прилику, пордајом телекома. Уосталом, сами смо криви за то. Они су нам обећали наставак досадашње полтике, континуитет, бла бла, а ми смо их изгласали.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:32 
Bič božji
Bič božji

Besparica...
Čini mi se da baš ne vladaš najbolje materijom, privreda kod nas ne postoji, poslodavci radnicama daju samo onoliko koliko moraju i to zna svako ko je realan (čast je izuzecim) jer da nije tako, ZAKON NEBI MORAO DA PROPISUJE NAJNIŽU PLATU, razumiješ li, to je glavni razlog, najniža plata je realnost privrede Repubile Srpske, sa smanjenjem bilo čijih plata, realno pada potrošnja, sa padom potrošnje padaće i proizvodnja, to je realno, to je sistem spojenih posuda, ovde stegneš tamo škripi, ne može se desiti da se ne odrazi na čitav ekonomski sistem Republike Srpske... Druga je stvar koliko ima zaposlenih i dali oni trebaju, tu većina ljudi misli na službenike u zgradi vlade, ali ovdje je riječ i o policiji i o prosvjeti... To će se odraziti na druge sfere, eto ja imam dijete koje ide u školu, kako će se ponašati osoblje koje sa njom radi ako ne bude moglo da plati račun za struju, hoće li se to odraziti indirektno i na moje dijete, pa naravno... Ovo je ozbiljna stvar ze Republiku Srpsku...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislio sam na Germane, kod tebe su plate niže, ali je zato nezaposlenost luksuz...

Ne znam za Dojcland, nije ni tamo neka nezaposlenost... Mozda cak najniza u zadnjih 20 i kusur godina.
Mada, ova ilustracija sa korpama odavno stoji i ovde. Ali sve je to jos daleko od situacije dole.

Slika

Rekoh li da ovde privredna komora radi nesto... A to sto nude privredi ne moze da obezbijedi 20-30-200 radnika.
Nije problem u broju zaposlenih u javnim institucijama ako oni zbilja necemu koriste...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:52 
Bič božji
Bič božji

juče rekoše, da je nezaposlenost u euro zoni dostigla novi rekord, a da je najveća u Španiji 26 %, a da je najniža u Austriji i iznosi 4 %... Mi smo negdje između, zato i nismo u euro zoni 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 11:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajde, Spanija je prije 30-40 godina bila u kamenom dobu... Jos je dobro.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
mr.no je napisao:
Talija je napisao:

Браво мајсторе! Објашњена суштина и нема шта да се дода. Страшно је колико људи лупетају и колико немају појма и колико је "нек комшији цркне крава" филозофија овде код нас развијена.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mr.no je napisao:
Први болд: У томе и јесте ствар. Не смањује се плата и не отпуштају они који не требају друштву, него онима који нам требају. Ја хоћу задовољног учитеља, који ће бити добар педагог мојој дјеци, а неки замјеник помоћника, координатор и сл. по министарствима ми уопште не требају. Ово се не рјешава тако што ћеш смањити плате учитељима и полицијацима.

Други болд: О да, итекако сам свјестан, али ни њему нећеш помоћи тако што ћеш смањити учитељу плату. Створи услове да он добије плату, привуци инвеститоре који ће га запослити, на крају крајева направи му ти фабрику од пара од телекома умјесто нпр. спортских дворана, а учитељу дај плату да може да купи његов производ, па онда добро и учитељу и њему. Смањењем плате учитељу лоше је обојици.

Ово је само посљедица онога што се дешава годинама. Није се добро радило и сада то долази на наплату. А имали смо јединствену прилику, пордајом телекома. Уосталом, сами смо криви за то. Они су нам обећали наставак досадашње полтике, континуитет, бла бла, а ми смо их изгласали.

Prva stvar, i u prosveti, kao i svim drugim drzavnim institucijama, imamo visak radnika. Ti hoces zadovoljnog ucitelja. Pa hoce i hiljade ljudi, koji se nisu preko nekih veza nakacil na budzet, koji rade vise i bolje, redovnu platu, pa ne moze. Trebamo vjestacki drzati zadovoljne neke, dok vecina drugih grca?
I od kuda pravo tom ucitelju, koji sa ovim stanjem u drzavi bude nezadovoljan? To je malo zesci bezobrazluk. Drzi dva-tri skolska casa dnevno i ima 3-4 mjeseca skolskog raspusta. I ima redovnu hiljadarku. Siguran sam da ima radnika koji bi bili presrecni da taj posao rade za manju platu.

Drugo, mozes mu pomoci tako sto ces ovima smanjiti plate. Te pare se mogu ulagati u stimulaciju privrede, razvoja i izgradnju infrastrukture. To bi mu sigurno pomoglo... Tako se stvaraju bolji uslovi a ne dijeljenem para rodbini i prijateljima.
Ja ti govorim o pravdi u drustvu. O pravednijoj raspodjeli zajednicke love. Nema sanse da je dobro za drustvo da ucitelj ima vecu platu od inzinjera u industriji. Prvo, nije pravedno, drugo, nije dobro za ekonomiju.

Besparica...
Čini mi se da baš ne vladaš najbolje materijom, privreda kod nas ne postoji, poslodavci radnicama daju samo onoliko koliko moraju i to zna svako ko je realan (čast je izuzecim) jer da nije tako, ZAKON NEBI MORAO DA PROPISUJE NAJNIŽU PLATU, razumiješ li, to je glavni razlog, najniža plata je realnost privrede Repubile Srpske, sa smanjenjem bilo čijih plata, realno pada potrošnja, sa padom potrošnje padaće i proizvodnja, to je realno, to je sistem spojenih posuda, ovde stegneš tamo škripi, ne može se desiti da se ne odrazi na čitav ekonomski sistem Republike Srpske... Druga je stvar koliko ima zaposlenih i dali oni trebaju, tu većina ljudi misli na službenike u zgradi vlade, ali ovdje je riječ i o policiji i o prosvjeti... To će se odraziti na druge sfere, eto ja imam dijete koje ide u školu, kako će se ponašati osoblje koje sa njom radi ako ne bude moglo da plati račun za struju, hoće li se to odraziti indirektno i na moje dijete, pa naravno... Ovo je ozbiljna stvar ze Republiku Srpsku...

:lol: Genijalno.
Treba im dati vece plate da bi vise trosili. To je dobro za privredu. :lol: Sjajno. Al za ove sto su na buzetu. Sta je ovo? :lol:
OK, dijelimo pare da bi bila bolja potrosnja. Recimo da je to dobro za privredu. Ali zasto onda svima ne raspodjelim taj dio, pa da svi malo trosimo a ne samo vi?
I ako kod nas privreda ne postoji, onda je to jos jedan vise razlog da se smanje plate budzetskim korisnicima. I ako je najniza plata realnost privrede RS, onda bi to trebalo da bude realnost svih zaposlenih.
To je stvarno bezobrazluk. Recite iskreno. Hocete da se nalapate sto vise para za sebe. Ko jebe drzavu i narod, daj ti meni.
Niste nista bolji od politicara, samo sto niste u mogucnosti kao oni...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 12:41 
Bič božji
Bič božji

ne govorimo o povećanju nego o smanjenju, ako uopšte znaš zbog čega su se radnici okupili da protestvuju... na žalost nisam na budžetu... a te pare koje misliš da će se uštediti neće niko vidjeti, čini se da je riječ o iznosu od 50 miliona km, te pare će sumnjivim ulaganjima da nestanu, to je realnost, od njih niko neće imati koristi, ni nezapolsni ni borci niti penzioneri, ovakva ekonomska politika samo pokazuje koliko su ljudi koju su upravljali Republikom to radili loše u nekoliko zadnjih godina, to je jedini pokazatelj...
Da riječ o uštedi od oko 50 miliona, a budžet R.S. je oko dvije milijarde km... Nespojivo...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ma neki dan sam ja gledao Džombića na tv, kaže lik ladno, pa eto i Njemačka grca u teškoćama vremena, kako da mi budemo pošteđeni, ejjjj, pazi molim te, ali zaboravio je da kaže da je plata policajca cca 3 - 4000 eura, ustavri to je i nebitan podatak, ovo što se kod nas radi ja mislim da nema ni u najgorim plemenima u africi koja i danas naruče porodičnu pizzu, a onda pojedu dostavljača, mislim da je i kod njih svijest na višem nivou...

Lako je tebi TNS, kod tebe nezaposlenost najniža u euro zoni na 4 %...

Čisto sumnjam da je plata policajcu 4000 eura u Njemačkoj, no way. Mislim da ni kod mene u Švedskoj nije tolika.

Evo videa sa protesta u Sloveniji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kvnHG-CVq40[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne govorimo o povećanju nego o smanjenju, ako uopšte znaš zbog čega su se radnici okupili da protestvuju... na žalost nisam na budžetu... a te pare koje misliš da će se uštediti neće niko vidjeti, čini se da je riječ o iznosu od 50 miliona km, te pare će sumnjivim ulaganjima da nestanu, to je realnost, od njih niko neće imati koristi, ni nezapolsni ni borci niti penzioneri, ovakva ekonomska politika samo pokazuje koliko su ljudi koju su upravljali Republikom to radili loše u nekoliko zadnjih godina, to je jedini pokazatelj...
Da riječ o uštedi od oko 50 miliona, a budžet R.S. je oko dvije milijarde km... Nespojivo...

Pa i sa tim smanjenjem, imaju bolje plate. I to sto je nama zalost sto nismo na budzetu je velika tragednija ove drzave i ovog drustva...
Opet kazem, jedan kriminal ne moze da opravda drugi...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2012, 13:01 
Bič božji
Bič božji

Ja tebi pokušavam da objasnim da vlast na ovaj način pokušava da sa sebe skine odgovornost i to na najgori mogući način, a to je da za svoj nerad i nesposobnost krivicu svali na radnike (ma kako god ih nas većina smatrala neradnicima) i da kaže, eto vidite vi koji radite za dvjesto maraka i vi koji imate penziju dvjesto km i vi koji uopšte ne radite, oni koji rade kod nas i imaju redovnu platu su krivi za sve vaše probleme i zato ćemo im mi sada oduzeti dio plate pa onda i oni neće imati ništa kao ni vi i svi ćete zajedno da živite loše...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 39  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]