banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jul 2012, 10:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zorane, Zorane citas li ti ovu temu ili samo onako nabadas... Ako citas, onda se potrudi razumijeti sta je Digresija napisao u vezi problema sa efikasnoscu izdavanja dokumenata.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 10:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dovoljno sam informatički pismen da mogu da razlikujem kada neko ne zna da se služi računarom i softverom na njemu, a kada ima tehničke probleme koji ga u tome onemogućavaju. Tebi to pametovanje dođe prirodno ili se posebno trudiš?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta cu, moram i ja naci neki izduvni ventil kada sam se vec brisanja odrekao ;)

Elem, nemas srece... Ni ja nisam imao problema sa kucanjem, ali zato blokade sistema su bile kao dobar dan. Toliko da sam jednom pomislio da me zajebava kada mi je rekla da mogu odmah dobiti dokument :P

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Nisu mi jasni neki postovi koje uzimate zdravo za gotovo.
Koliko je od ovih što je kudilo ETF završilo isti i da li oni time samo žele reklamirati svoje neznanje?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dvojac koji, najvjerovatnije, jedini ima sta reci na ovu temu je becka skola... Mislim na Digresiju i MuskoBre, a koliko znam Digresija je batalio etf. Na vlastitu srecu, reklo bi se...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zele reklamirati stanje na faxu i drzavi
a mislim da je jedan forumas fino napisao ovdje da je ETF i zavrsio

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Trojka,odakle ti snaga i volja? Predlazem da se svi fino slozimo kako Etf i BU mogu da izrade bilo koji softver po narudzbi,u bilo kom roku,po konkurentnoj cijeni,samo eto,niko se jos nije sjetio da ih angazuje.Bolje?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:lol:
Sasvim zadovoljavajuće.

Jbg, glupo mi zvuči ako je tako. Na prvu nisam obraćao pažnju o kakvom se obuhvatnom projektu radi, ali i ovi komentari mi ne idu nekako.
Svaka čast vama dvojici (i ostalima), ako ste uspjeli završiti usmjereno obrazovanje vani i vjerujem da znate šta pričate kad je posao u pitanju,
ali poznajem neke koji su završili etf ovde i stao bih iza toga da su vrsni. Tako da nisam imao razloga da pomislim da je sam nivo obrazovanja loš.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Sto se tice ove tematike,vise stvari ti ne vezes.Etf je sjajan faks,kada je u pitanju energetika na prvom mjestu.Sjajan faks,usporediv sa mnogim evropskim.Kada je u pitanju drugi smjer,elektronika i telekomunikacije,to je ipak nesto slabije,ali i dalje jako dobro.Sto se tice treceg smjera,o kojem se ovde radi,to je najslabije.Ti neces da vidis razliku izmedju kadra,koji predstavlja taj tvoj famozni Etf i BU,i diplomaca kojima je otpocetka bilo jasno da ce morati napraviti simbiozu diplome kao papira,i znanja koje su samostalno sticali,jer ih faks uci pregazenim metodama,zbog nedostatka kadra koji je potreban za nesto bolje i vise.Ko kroz Etf prodje,zeleci da bude softveras,i radi samo ono sto mu se na faksu servira,mora imati ludjacku srecu,ili ludjacku stelu.Ali znamo mi da to tebe ne zanima,nego ces ti opet po svojim teorijama:-)

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Tpojka je napisao:
:lol:
Sasvim zadovoljavajuće.

Jbg, glupo mi zvuči ako je tako. Na prvu nisam obraćao pažnju o kakvom se obuhvatnom projektu radi, ali i ovi komentari mi ne idu nekako.
Svaka čast vama dvojici (i ostalima), ako ste uspjeli završiti usmjereno obrazovanje vani i vjerujem da znate šta pričate kad je posao u pitanju,
ali poznajem neke koji su završili etf ovde i stao bih iza toga da su vrsni. Tako da nisam imao razloga da pomislim da je sam nivo obrazovanja loš.

a covjeka... sta je s tobom?
evo ti paralela: imas DIF u Banjaluci zar ne?
ono sto si do sad pricao.... to je isto kao kad bi ti sad trazio od studenata i/ili profesora DIFA da proizvedu ovde jedno 10 sportista koji ce osvojiti neku medalju na OL, jer pobogu ako oni to ne mogu da urade onda oni ne znaju svoj posao...

ili npr. neko sa zavrsenom trenerskom (visom) skolom bi morao biti kadar da Borac dovede bar do polufinala Lige Sampiona...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Složićemo se da se "željeni odgovor" stremi individualnosti. Ovaj sistem/projekat/program je vezan za sve samo ne za koncept individualnosti.
MuskoBre je napisao:
...Ali znamo mi da to tebe ne zanima,nego ces ti opet po svojim teorijama:-)

Greška. Baš me to zanimalo.
Veliko hvala na iscrpnom odgovoru koji je uprkos svojoj istaknutoj transparentnosti nosio dosta podataka između redova koji su mi pomogli - a nadam se i još kome,
da bolje sagledamo značaj i sadržaje ostalih postova. :)

Edit: i dalje mislim da treba potražiti odgovore na Metheny-jeva pitanja, a ono bar neka.
[ironija]I druga stvar, ako se zbog ovog softvera digne budžet za 60 miliona do kraja godine, i održi taj trend - postaćemo najjači na Balkanu![/ironija]

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 12:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dodatno pitanje na Metheny-jeva pitanja:
- ko se najbolje moze ugraditi u ovu pricu, ako projekat krene u realizaciju?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 12:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
The_new_Statesman je napisao:
Dvojac koji, najvjerovatnije, jedini ima sta reci na ovu temu je becka skola... Mislim na Digresiju i MuskoBre, a koliko znam Digresija je batalio etf. Na vlastitu srecu, reklo bi se...

Jes, jes, batalio sam elektrotehnicki fakultet nakon sto sam uvidio da tamo ne mogu nauciti nista na naprednom nivou - samo neke zastarjele stvari, tehnologije i uopste zastarjeli plan i program... Za mene, Vukovca i ucesnika raznih takmicenja iz matematike i fizike, je to bilo malkice neinteresantno i nemotivirajuce, tako da sam na prvoj godini dao najteze ispite i onda se uhvatio kompjutera i interneta, te ucio sam da programiram u novim tehnologijama. Sta ocekivati od profesora, kad ga ti tokom predavanja moras ispravljati i nadopunjavati... Tako da sam digao ruke od visokog obrazovanja i odlucio se specijalizovati u nekom IT podrucju sa enterprise trzista: izbor je bio izmedju baza podataka, poslovnog softwarea (SAP, eBusiness Suite od Oraclea i td.) i programiranja. Zapoceo sam sa programiranjem, potom se specijalizovao na podrucju baza podataka, a trenutno imam kontakt i sa poslovnim softwareom u finansijskoj bransi.

Kad bih rekao da zaradjujem vise od 80% kolega, koji imaju titule Dr., Mag., Dipl. Ing. i sl., ispalo bi pretjerivanje, ali ovdje je to tako - diploma nema vise takvo znacenje i vrijednost kao prije 10-20-30 godina ... Izgubila je na svojoj vaznosti i prestizu, tako da se sad (barem ovdje) cijene iskljucivo znanje, znanje i znanje - mali plus dobija onaj, ko ima radno iskustvo.

Specijalizacija je ono sta se trazi - allrounderi i one-man-show su izumiruca vrsta.

E sad, zato ETF ne bi mogao realizovati informacioni sistem slican SAP-u !? Zato sto bi onda ETF morao glumiti allrounder eksperta u svim oblastima: softverski inzinjering, ekonomija, pravo i td., a to je prakticno nemoguce... Cak ni saradnja sa ostalim fakultetima ne bi donijela zeljeni rezultat, jer bi komunikacija i uskladjivanje obaveza, procesa i samog razvoja trajalo predugo...

Zato postoje privatni investitori, koji okupe razne profile strucnjaka iz vise oblasti i naprave proizvod za par godina, a ne za 10-20 koliko bi trebalo u slucaju da drzavne jaslice pod komandom ETF-a iznjedri nesto upotrebljivo... makar i za lokalnu/licnu upotrebu :D

Jedini problem nastaje, kad ti privatni investitori takoreci drze monopol na svom podrucju, pa mi placamo daleko vise, nego sto bismo zaista trebali... I onda imamo da su Bill Gates (vlasnik MicroSofta) i Lary Ellison (vlasnik Oraclea) jedni od najbogatijih ljudi na svijetu... samo zato sto bukvalno imaju monopol trzistu...

E odoh ja u sirinu :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
covjek je upravu ! toliko je sve to sto se tice IT otislo siroko da se moras odluciti za nesto i drzati se toga ,,,, svastarenje je gubljenje vremena

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 07:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Digresija je napisao:
Kad bih rekao da zaradjujem vise od 80% kolega, koji imaju titule Dr., Mag., Dipl. Ing. i sl., ispalo bi pretjerivanje, ali ovdje je to tako - diploma nema vise takvo znacenje i vrijednost kao prije 10-20-30 godina ... Izgubila je na svojoj vaznosti i prestizu, tako da se sad (barem ovdje) cijene iskljucivo znanje, znanje i znanje - mali plus dobija onaj, ko ima radno iskustvo.

Idem u off ali mislim da je i ovde situacija slična, barem u IT branši. Bitno je da znaš, ne kakav papir imaš. Osim ako radiš u nekoj državnoj instituciji.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2010, 22:01
Off topic,

Da li ima kod nas, mislim na R.S. firma koja bi mogla kvalitetno da uvede software za klasicnu maloprodaju? Znaci 30 objekata da ima u bazi podatke o prodaji tog dana po artiklima i signalne zalihe i ostale stvari vezane za to? Ne mora imati stalnu povezanost sa objektima nego recimo da moze napraviti presjek 4 puta dnevo da se salju podaci u bazu? Nadam se da sam uspio laicki objasniti sta mi treba?

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Digresija je napisao:
batalio sam elektrotehnicki fakultet nakon sto sam uvidio da tamo ne mogu nauciti nista na naprednom nivou

E to je to, tamo profesori imaju praistorijsko znanje neupotrebljivo u današnje vrijeme, nači kada su se oni školovali ajde, ali većina ih je prespavala zadnjih 20, a neki i više godina, i nije se usavršila ni toliko da znaju kako se spaja led dioda, a ne nešto više.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 23:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Haniste je napisao:
Off topic,

Da li ima kod nas, mislim na R.S. firma koja bi mogla kvalitetno da uvede software za klasicnu maloprodaju? Znaci 30 objekata da ima u bazi podatke o prodaji tog dana po artiklima i signalne zalihe i ostale stvari vezane za to? Ne mora imati stalnu povezanost sa objektima nego recimo da moze napraviti presjek 4 puta dnevo da se salju podaci u bazu? Nadam se da sam uspio laicki objasniti sta mi treba?

naravno da ima, imas firmi koje rade takav i slican softver bilo za baze, bilo za knjigovodstvo...

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2012, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Digresija je napisao:
batalio sam elektrotehnicki fakultet nakon sto sam uvidio da tamo ne mogu nauciti nista na naprednom nivou

E to je to, tamo profesori imaju praistorijsko znanje neupotrebljivo u današnje vrijeme, nači kada su se oni školovali ajde, ali većina ih je prespavala zadnjih 20, a neki i više godina, i nije se usavršila ni toliko da znaju kako se spaja led dioda, a ne nešto više.

Mislim da ste previse poceli da pljujete ETF, jer u pitanju je elektro-tehnicki fakultet, a ne Informacione Tehnologije.
Imate na PMF-u smjer Matematika/Informatika, ali svejedno to nije to.

Informatika je "individualni sport" i isao, ne isao na fax znanje ces najbolje steci uceci sam i prema afinitetima. Apsolutno je iluzorno vjerovati da bilo gdje na svijetu mozes upisati fakultet i izaci sa savrsenim prakticnim znanjima, a pogotovo ne kod nas...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2012, 06:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
old fashion men je napisao:

Hajde 'ljeba ti reci iskreno je li ti neko ovo pričao ili si možda i sam poneki put prešao prag ETF-a i sam stručno snimio i analizirao stanje na fakultetu?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]