The_new_Statesman je napisao:
Dvojac koji, najvjerovatnije, jedini ima sta reci na ovu temu je becka skola... Mislim na Digresiju i MuskoBre, a koliko znam Digresija je batalio etf. Na vlastitu srecu, reklo bi se...
Jes, jes, batalio sam elektrotehnicki fakultet nakon sto sam uvidio da tamo ne mogu nauciti nista na naprednom nivou - samo neke zastarjele stvari, tehnologije i uopste zastarjeli plan i program... Za mene, Vukovca i ucesnika raznih takmicenja iz matematike i fizike, je to bilo malkice neinteresantno i nemotivirajuce, tako da sam na prvoj godini dao najteze ispite i onda se uhvatio kompjutera i interneta, te ucio sam da programiram u novim tehnologijama. Sta ocekivati od profesora, kad ga ti tokom predavanja moras ispravljati i nadopunjavati... Tako da sam digao ruke od visokog obrazovanja i odlucio se specijalizovati u nekom IT podrucju sa enterprise trzista: izbor je bio izmedju baza podataka, poslovnog softwarea (SAP, eBusiness Suite od Oraclea i td.) i programiranja. Zapoceo sam sa programiranjem, potom se specijalizovao na podrucju baza podataka, a trenutno imam kontakt i sa poslovnim softwareom u finansijskoj bransi.
Kad bih rekao da zaradjujem vise od 80% kolega, koji imaju titule Dr., Mag., Dipl. Ing. i sl., ispalo bi pretjerivanje, ali ovdje je to tako - diploma nema vise takvo znacenje i vrijednost kao prije 10-20-30 godina ... Izgubila je na svojoj vaznosti i prestizu, tako da se sad (barem ovdje) cijene iskljucivo znanje, znanje i znanje - mali plus dobija onaj, ko ima radno iskustvo.
Specijalizacija je ono sta se trazi - allrounderi i one-man-show su izumiruca vrsta.
E sad, zato ETF ne bi mogao realizovati informacioni sistem slican SAP-u !? Zato sto bi onda ETF morao glumiti allrounder eksperta u svim oblastima: softverski inzinjering, ekonomija, pravo i td., a to je prakticno nemoguce... Cak ni saradnja sa ostalim fakultetima ne bi donijela zeljeni rezultat, jer bi komunikacija i uskladjivanje obaveza, procesa i samog razvoja trajalo predugo...
Zato postoje privatni investitori, koji okupe razne profile strucnjaka iz vise oblasti i naprave proizvod za par godina, a ne za 10-20 koliko bi trebalo u slucaju da drzavne jaslice pod komandom ETF-a iznjedri nesto upotrebljivo... makar i za lokalnu/licnu upotrebu

Jedini problem nastaje, kad ti privatni investitori takoreci drze monopol na svom podrucju, pa mi placamo daleko vise, nego sto bismo zaista trebali... I onda imamo da su Bill Gates (vlasnik MicroSofta) i Lary Ellison (vlasnik Oraclea) jedni od najbogatijih ljudi na svijetu... samo zato sto bukvalno imaju monopol trzistu...
E odoh ja u sirinu