banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2012, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Digresija je napisao:
Je l' mogu ja nesto da kazem? :D

...... - cijena nije prevelika - takva vrsta softwarea jednostavno toliko kosta. ...

Slažem se sa izjavom i kao neko ko periodično programira znam koliko je kompleksno napraviti nešto slično.

Ljudi koji misle/tvrde da to može BL ETF uraditi nemaju predstavu o čemu pričaju i sigurno nisu korakom zakoračili u prostorije ETF-a/BL Univerziteta.

Edit: ono što me najviše boli je što država koja ulaže milione u softver i IT može biti tako neefikasna i jedna od najgorih za život na planeti Zemlji ... od velikog praska pa do danas...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 15:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Mislim da je u tome poenta. Oni će biti isti neradnici šta god da im daš, samo uzalud bačene pare.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 15:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
U onoj poreskoj upravi pa brat bratu... 90 % ljudi je polupismeno. A ovo sa SAP-om...lopovluk.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 16:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Citiraj:
"Želimo da poreski obveznik jasno zna koja je njegova obaveza, dobije edukaciju od Uprave i da ga ohrabrimo da dobrovoljno ispunjava svoje obaveze", poručio je DŽombić.

Znali smo mi koja nam je obaveza i do sada i bez toga, al' dobro.
Edukacija od PU = :lol: pa obveznici njih edukuju, bar sam ja imala x takvih slučajeva.

Ko mu piše govore da mi je znati...

mangia je napisao:
Edit: ono što me najviše boli je što država koja ulaže milione u softver i IT može biti tako neefikasna i jedna od najgorih za život na planeti Zemlji ... od velikog praska pa do danas...

Upravo. Nisu krivi oni što (ne) rade tamo niti je greška ulaganje u tehnologiju.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012, 11:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
U čitavoj priči ima par otvorenih pitanja:
1. Da li Poreskoj upravi treba moćan (skup) ERP? (Ok, vjerovatno treba)
2. Da li će sa takvim, moćnim (skupim) ERP-om poboljšati (ne)efikasnost i povećati naplatu poreza i da li će boljom naplatom uspjeti barem da otplate uloženi novac?
3. Da li nam je (državi, odnosno nama poreskim obveznicima koji sve ovo plaćamo) ovo bila baš neophodna investicija u situaciji gdje para nema i kad se krpi na sve strane?
4. Da li lokalna firma Sirius 2000 d.o.o. ima ijednu značajniju referentnu (poželjno samostalnu) implementaciju SAP-a?

I zadnje pitanje, tehnološko, a ono me najviše zanima:
5. Zašto baš SAP? Da li je npr. Microsoft Dynamics NAV ili sličan ERP odgovarao potrebama PU, odnosno da li izborom SAP-a opet ubijamo muvu velikim maljem? Nema ništa protiv SAP, ali iskreno, čudi me da ovdje Microsoft nije preko lokalnih firmi koje su u više nego dobrim odnosima sa našim vrhom uspio progurati svoj Dynamics NAV...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2012, 11:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
^
+1
Bravo za pitanja. Mislim da to zanima još dosta ljudi. Mene u prvom redu.
Nešto mi ne štima u odgovoru da će se osjetiti efikasnost u toku ove godine od 64 miliona. Pa gdje su sve ostale godine? Nisu 64 miliona spajalice ili salvete.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2012, 08:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
dobro sam se nasmijao nekim pitanjima na ovoj temi, ponajvise onoj o razvoju ERP-a na BU (taj dio sam oplakao)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
A sunce ti kad ne probudi zenu citavsi ovo.
Ovo sa fakultetima bi bilo kao kad bi neko pokusao da vodi knjigovodstvo npr. Nestro korporacije (da li su oni korporacija?) koristeci prototip Windows Excel-a, s tim sto bi Excel imao 10 puta vece sanse za uspjesnu fiskalnu godinu od fakulteta.
Metheny-jeva pitanja su na mjestu. Pa koji smo djavo uvodili fiskalne kase npr., zar one ne predstavljaju "ultimativnu" kontrolu za malverzacije?

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 00:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Fiskalne kase su namijenjene privredi... Ostatak poreza se treba sakupiti od nekretnina, imanja, ovoga onoga...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 02:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
mangia:
ja sam ove godine prijavljivao stan i posto zena i ja ne zivimo na kvadraturi dovoljno velikoj za osnovicu poreza, oslobodjeni smo od placanja.
sta hocu reci, od momenta prijavljivanja nekretnine smo usli u sistem i to je to... znaci da neki sistem vec postoji, bar po pitanju (ne)oporezivih nekretnina.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 07:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

postoji sistem, u Katastru i to u vidu gomile papira :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 07:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nije problem novac uložen u softver....Problem je u tome koliko će zaposlenici PURS znati da se služe istim.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 08:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pa nece se oni odrzavati sistem. Za krajnjeg korisnika je upotreba vise nego jednostavna. Nije SAP-u ovo prva banana drzava sa kojom rade...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

upravo tako
kad sam vidio kojekakve zenturine u NIS-u da rade, onda moze i u PURS-u

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 08:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Vi očigledno niste čekali u CIPS-u, opštini i sl dok klimakterične babe nabadaju jednim prstom po tastaturi...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 09:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

iskreno, ne
bio sam 3 puta u CIPS-u (lk, pasos, vozacka) i svaki put sam bio na salterima na kojima su radile zene nekih srednjih godina (30~45)

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 09:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Sjećam se prije par godina je bila priča kako u opštine, katastre i sl. subjekte gdje rade prijeratni radnici, ne mogu uvesti kompjutere i odgovarajuće softvere dok ovi ne odu u penziju, jer kao oni ne mogu da ovarišu rad na računaru :lol: :lol: :lol:
Nači trpimo dok ovi ne odu u peMziju, nači nikakav napredak nije moguć dok ne pomre ta komunistička generacija, međutim oni su svoje navike i način razmišljanja uveliko prenjeli na svoje potomke, tako da ne vidim mogućnost za bolja vremena.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 09:13 
I ja sam nedavno (manje od mjesec dana) izvadio licnu i predao za pasos, jedina sto je bila starija od 50 godina je kucala k'o munja i obavila brzo posao...

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 09:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Onda sam ja najveći baksuz u gradu. Još nisam bio u CIPS-u,a da nisam čekao barem četrdeset pet minuta za posao koji su mogli odraditi za deset.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2012, 09:42 
Uh, ja podigao licnu i predao za pasos za manje od pola sata...i kada sam licnu predavao mozda sam sveukupno 20 minuta bio u cipsu (jedino sto sam morao do opstine ici po rodni i drzavljanstvo), nemas srece Zorene...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]