old fashion men je napisao:
Vjevoricinus je napisao:
Zašto kod nas nema takvih komuna?
Zato što to u stvarnosti ne fercera, nikad nije i nikad neće. Ustvari možda bi funkcionisalo da npr. Bil Gejts ili neko sličan njemu pomanita i finansira neku takvu zajebanciju, a da takva komuna funkcioniše ko neki perpetum-mobile, nema šaMse.
Vjerovatno si u pravu. I ja smatram da bi to bilo teško održivo. A'l, daj da malo maštamo kad već ne može drugačije. Čini mi se da Jevreji imaju kibuce širom izraela. Tu mladi Jevreji, a i poneki iz reda ostalih, dolaze iz cijelog svijeta da se druže, da upoznaju rodnu zemlju, običaje i uživaju u seksu. Kibuci se sami finansiraju prodajom ranog povrća iz plastenika, meda, organizovanjem raznih kulturnih manifestacija i na dr. načine. Članovi imaju razne obaveze, rade u smjenama ali, isto tako, imaju dosta vremena i za druženje, jevrejisanje, jačanje duha zajedništva i nacionalne svijesti. To je divna ideja, svake hvale vrijedna. I to su divni, mudri i sposobni ljudi kada uspjeli da realizuju tako nešto.
Možda bismo i mi mogli da prodajemo med. Ako posadimo voćnjak, veliikuuu plantažu oraha i lješnika, mogli bismo izbiti koju paru za 15-ak godina, kada dospiju prvi plodovi. Mogli bismo svaki mjesec izdavati novi kalndar sa obnaženm slikama mladih komunaca. Možda bismo u tom kampu mogli napraviti i manji ribnjak... Ne znam. Možda je najednostavnije da okačimo kamere po drveću i da prodamo prava za prikazivanje RTRS-u. I sl. Treba biti kreativan.
@Hristov
To se traži. Evo ja ću biti drug Zduhač.