banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jun 2012, 21:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Uvozimo čačkalice iz istog razloga iz kojeg ih uvozi vjerovatno čitav svijet, kao i jeftine igračke, potrošačku elektroniku itd. Kina ima trenutno toliku konkurentsku prednost u proizvodnji takvih artikala, da bi ulaganje kapitala (kojeg baš i nemamo na pretek) u takvu proizvodnju bilo ravno ludosti. Koliku bi ti uveo carinu na čačkalice (kao primjer) da bi bilo isplativo nekome ovdje da ih proizvodi?
I zašto kad počne priča o podršci, zaštiti, razvoju domaće proizvodnje većina odmah udari na carine. One jednostavno nisu tako dobro rješenje kao što se popularno misli. Velika im je mana neselektivnost, jer štite i one koji to zaslužuju i one koji ne zaslužuju. Postoje mnoga druga rješenja da se postigne pozitivan efekat na proizvodnju. Opet ponavljam jednostavnije procedure, uređena pravila igre, subvencije (fer dodijeljene, a ne politički), pomoć izvozu, strateško određivanje grana privrede koje će se razvijati, stvaranje preduslova za jeftine kredite za ulaganje u proizvodnju...

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Ne slažem se da ne možemo proizvesti jeftinije čačkalice od Kineza. Ali zanemarimo ih za sad.
Jedina proizvodnja koja se može unaprijediti je ona koja već ima polaznu osnovu. U ovom slučaju polazna osnova je određena sirovina.
Ukoliko se izvozi ta ista sirovina i ne pokušava da se naprave fabrike koje će je prerađivati, unapređivati i oplemenjavati,
pa čak u dvokomponentnom ili trokomponentnom vidu, nema napretka. (Uzimam drvo kao sirovinu za koju mislim da se izvozi među najvećim količinama).
Šta proizvode pilane? Rezanu građu i eventualno palete? To je domet? Ali tu dolazimo i do pitanja stručnog kadra. Mislim da je to i ključni problem.
U vezi ulaganja, pitajte menadžera i.e. firme Ikea da li bi im otvaranje novog pogona poskupilo ili pojeftinilo proizvodnju.
I ovo što navodi TnS, uspostavljanje kontakata i nuđenje robe je nešto što može navesti pozitivan bilans firme. Ako će se samo čekati da neku uđe u magazu, nema tu posla. Pa ameri su stvorili imperiju prodavajući usisivače od vrata do vrata. Ovde se otvori Zevs pored Eurospleta pa znamo epilog.
Tema je opširna, ali ostajem pri mišljenju da treba ulagati u proizvodne procese koji se fazama direktno naslanjaju na sirovine proizvedene na ovom području.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 22:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
FT, sta je bilo sa projektom rezanja birokratije. Sijeca propisa ili kako se vec zvalo?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 22:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Forty Two je napisao:
N
Carine možeš uvesti ako znaš šta hoćeš. Koje oblasti štititi, koliko dugo ih štititi, uvoditi carinu na sve na neograničen period je besmisleno, tako samo stvaraš lažnu zaštitnu mrežu i za potpuno neefikasna preduzeća.

Pa to sam ja mislio od početka rasprave. Vjerovatno se nisam dobro izrazio. Određene grane privrede u kojima imamo perspektivu zaštiti carinom jedno vrijeme, čisto da im damo fer uslove za početak.
Forty Two je napisao:
U Opet ponavljam jednostavnije procedure, uređena pravila igre, subvencije (fer dodijeljene, a ne politički), pomoć izvozu, strateško određivanje grana privrede koje će se razvijati, stvaranje preduslova za jeftine kredite za ulaganje u proizvodnju...
Ovo podebljano traži sredstva. Mi sredstava i nemamo baš. Dio novca od carine se može preusmjeriti u to, već sam spomenuo.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 23:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@TNS
Giljotina propisa. Ništa, zamazivanje očiju. Ukinute su neke procedure na lokalnom i republičkom nivou, ali ništa se posebno nije promijenilo oko bitnih procedura. I dalje se mjesecima čeka građevinska dozvola (osim naravno ako ne znaš prave ljude ;)), i dalje je komplikovano osnovati preduzeće. Sticajem okolnosti sam na poslu tražio proceduru osnivanja stranog preduzeća u RS i evo spiska kako taj postupak izgleda:
http://www.irbrs.net/Investiranje.aspx?id=96&par=53&lang=lat
Sudovi su doduše malo ubrzali postupak registracije. Sa druge strane privredni sporovi su i dalje nevjerovatno dugi, tako da su ti šanse da neko potraživanje naplatiš sudskim putem u normalnom roku minimalne.

@Trojka
U potpunosti se slažem sa tobom oko vertikalne nadgradnje na osnovima sirovina koje posjeduješ. Ali naravno moraš opet procijeniti možeš li to i pod kojim uslovima efikasno ostvariti.
U drvnoj industriji recimo bi morali moći proizvoditi kvalitetan i povoljan namještaj, jer imamo preduslove za to. Tehnologija za tu proizvodnju vjerujem više nije skupa, ali je problem loš dizajn, a često i problemi sa kvalitetom. Za prvo je samo potrebno zaposliti kvalitetne kadrove (a ako ih nema, i ako je ta oblast strateška odrednica države onda forsirati stipendijama školovanje potrebnih kadrova), a drugo je često samo problem loše organizacije preduzeća.
Isto se dijelom slažem oko radne snage. Nije da nemamo kvalitetnih kadrova, koliko oni koje imamo ne dolaze do izražaja. U javnom sektoru je to iz političkih razloga, a u privatnom što vlasnici misle da su bogom dani i da sve znaju.

@Zoka
Traži sredstva slažem se. Međutim ne mora se početi na velikom nivou. Uvijek postoje budžetska sredstva koja se mogu preusmjeriti i drugačije raspodijeliti. A ako se tim sredstvima podstakne rast proizvodnje odmah sledeće godine imaš više budžetskih sredstava za te namjene. Carine isto nisu besplatne. Kao prvo uglavnom su reciprocitetne, kad ti nekom uvedeš carine, možeš biti siguran da će i on tebi, a time smanjuješ i izvoz. Drugo, veće carine povlače odmah i više pokušaja da se izbjegne ista, tako da indirektno trebaš više sredstava za provođenje i kontrolu provođenja carinskih propisa.
Slažem se donekle sa ograničenim (vremenski i visinom) carinama na neke proizvode, ali samo kao elementom šire politike razvoja proizvodnje. Ipak uvijek bi dao prednost drugim sredstvima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 23:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da sam ja vožd umjesto Vožda, dao bih ukloniti političke neistomišljenike.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 08:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ovi gornji se uživili pravo i već razglabaju o ekonomskim pitanjima. :lol:

Momci šala, šala, nećete nikada biti ni drugi ni treći ni ijedan dan na vlasti, prema tome maštajte, samo opušĆeno. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam za ovu dvojicu sli znam da ja necu. Jer nisam tu :P

Nego Zoku samo uvodimo u kapitalizam :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 09:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kapitalizam je prevazđen. Komunizam rudi na obzoru :P

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 09:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talija je napisao:
nećete nikada biti ni drugi ni treći ni ijedan dan na vlasti

Ja znam ko hoće :D

Spoiler:
nana na naaaaa
Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja polažem velike nade u ovog našeg dječaka, a ovi forumski hejteri ne prepoznaše nadu u njemu nego ga otjeraše. Doćete vi kod dečka na vrata. Da!

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako prodju pored policije :D:P

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Već vidim natpis - zabranjen ulaz gospodi trolovima. 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To ce biti pendrekom ispisano na necijim ledjima ;)

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Samo da znate da nam je Mićko dobio pohvale i preporuke iz vrha vlasti RS.

Spoiler:
Ne zezam se, svi kažu biće nešto od njega, mora.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Samo će biti zeznuto ako se (kad se) ova vlast promijeni, ali snaći će se on.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Znaš dobro da kod političara to ne igra ulogu :) Što se vlasti tiče, SNSD-u dajem još 10 godina.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili što bi rekli - radi po sistemu SIM kartice, uklapa se u svaki aparat. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2012, 10:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
ma vidjecete kako ce on to sve bataliti kad otkrije cari zenskog medjunozja :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2012, 05:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta ti znas o tom... :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]