banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jun 2012, 11:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja bih Mikulu i Zoku uzeo za Ministre. Ostali ne bi bili bitni, samo bi popunjavali mjesta.

Gospodin:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9NGUu36xJlM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 12:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
The_new_Statesman je napisao:
A u Merkatoru sve postenjacine :P
Ko je to rekao? Al' Merkator bar ne prepakuje robu sa isteklim rokom (on je to radio) i ne prodaje gips umjesto Ariela.

The_new_Statesman je napisao:
Dakle, da igra posteno opet bi imap pun "parking" jer je mnogima ugodniji manji racun nakon kupovine nego ugodna kupovina na mermernom podu.

Narod kupuje kod njega jer je bijedan. Narod, ne Zoki. Kupuje jer mora.Jer mu ušteda od deset maraka na velikoj kupovini znači ručak za dan ili dva. Ne zato što Zoki ima sluha za bizMis. Iz istog razloga kupuje i u Pasaskuru. Da narod ima malo veći standard Zoki ne bi ni približno tako poslovao.
Koja je poenta "dolaska" na vlast? Da proizvodima ili uvozimo kvalitetne proizvode ali da nemamo para da ih kupimo jer smo nezaposleni ili imamo male plate? Ili da ojačamo privredu, zaposlimo ljude, damo im plate dostojne čovjeka?
Uostalom, što nisi ostao ovde (ne prebacujem nego ističem apsurd) ,kreirao uspješnu firmu i stvorio kvalitetan proizvod u ovim uslovima nego si otišao u zemlju koja je gušeći druge obezbjedila sebi prosperitet?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_зока je napisao:
tekstila i kože

ma daj Zoka, po jebene farmerke se moralo ići u Italiju i tamo Italijani tušili neviđeno smeće po paprenim cjenama, a naši kupovali i još bili sretni, a o koži da ne govorim i ono što se pravilo bi možda u Rumunij bilo IN :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Znaci ti se jedan od onih papaka kojima Varteksov Levis nije valjao ?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
prvo na nekoj drugoj temi sam rekao da je varteksov levis 501 bio najbolji na svjetu, za klasu bolji od razvikanog francuskog, a za dvije od italijanskog i američkog. Međutim kad se taj varteksov levis počeo proizvoditi i u kojim količinama? Ti se možda ne sjećaš kako je bilo doći do 501, koliko je često dolazio u lokalne trgovine i koliko komada, vjerovatno nisi nikad dvije noći za redom noćio pred varteksom da bi kupio 501, vjerovatno nisi viđao te scene kad se najavi dolazak 501, noćenja pred varteksom da bi kupio komad, redove i otimanje, traženje štele da se dođe preko reda do farmerki, mlad si ti da bi upamtio taj jad i patnju i to zbog pišanih farmerki :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tamo gdje sam ja zivio, kupovao se pod normalu i 501 i 505 i 50... nikad guzve , nikad nocenja. nismo svi zivjeli u seher Saraj'vu :D .Ovo ti govorim za citave osamdesete, a moj ujak mi je isti potvrdio za sedamdesete.a onda je stigao Li Kuper i Vrangler !!

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
I Carrera. 8) :D

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vidim ja, kad biste vi bili vlast bili bi daleko dosadniji od dosadašnje Narodne skupštine.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
I Carrera. 8) :D

Ali su seljaci isli u Trst na Ponte Roso da kupe Kasuci, kako bi se kurcili u diskoteci subotom.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 14:30 
Administrator
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
vjerovatno nisi nikad dvije noći za redom noćio pred varteksom da bi kupio 501, vjerovatno nisi viđao te scene kad se najavi dolazak 501, noćenja pred varteksom da bi kupio komad, redove i otimanje, traženje štele da se dođe preko reda do farmerki, mlad si ti da bi upamtio taj jad i patnju i to zbog pišanih farmerki :roll:

Kako lupaš to je neviđeno.... Uostalom, sva tvoja priča oko "nekvaliteta i nemoći" prijeratne industrije se svodi na Leviske....Koje, btw, ni sada ne možeš naći originalne, a ne možeš ih si ni priuštiti bez da maksimalno oštetiš svoju mjesečni budžet.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Zoka, daleko od toga da nista nije valjalo. Ali shvati da su ta vremena prosla. Radim u firmi koja prije dvadesetak godina nije imala 100 zaposlenih (sezdesetih je bila malo veca kovacnica). Sada nas je oko 1,500. Promet oko malo manje od milijarde evra. Suvlasnik sa 40 i kusur procenata iz Indije!

Hocu reci da se vremena mjenjaju i da se od stare slave ne zivi. Ili evo ti jos malo mladji Red Bull, nije ni postojao do pre koju godinu. Zepter prao sudje po Becu...
Sa druge strane imas DDR koji ima korjene u (po Hertzu) u super razvijenoj Brkinoj Njemackoj, pa...

A ja sam bio mlad i glup, u suprotnom bi do sada imao bar jedan hotel. Kad vec pitas...

I da, sada iz Dovica (tvoj komsiluk) saljem gvozdjuriju likovima koji bukvalno prave zlatne krovove po Emiratima... Nekad nesto ode i do Kalifornije, ali vecina zavrsi po Njemackoj, Alpima i Azurnoj obali...

Nije neka kinta, ali ne zalim se... ;)

(...jos :lol: )

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 19:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Dobro, je li ti stvarno misliš da ja pričam o vraćanju na koncept socijalističkog samoupravljanja i planirane petogodišnje proizvodnje?
Ja samo govorim o pokušaju "izjednačavanja" izgleda domaćoj privredi na domaćem terenu jer neki značajniji izvoz je za nas nedostižan kao i put na Mars. Amerika se carinama brani od kineske privrede jer ugrožava američku. Zašto ne bismo i mi branili našu?

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Amerika je svoju proizvodnju izvezla u Aziju, sto je jedan od uzroka finansijskoh kraha.

A mi mali i umjesto da se zatvaramo potrebno je uzeti telefonski imenik pa zvati, vuci za rukav. Sta vec.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Zvati koga? Da preuzmu i ovo malo što imamo? Pričaj ti šta hoćeš ali CEFTA nije napravljena da bi odgovarala malim igračima.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Firme kojd pravs silikon. Firme koje prave elektricne ormane. Firme koje prave plasticne stekere. Firme koje prave zvucnike i akustike. Firme koje prave skije...

Kazem ti imenik pa opleti. Ne moraju to biti veliki igraci, 10 radnih mjesta je 10 radnih mjesta. A iskoristava ko koga stigne.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Kad smo već kod farmerki, ja sam naletio na jedne dok sam bio u Italiji, svidjele mi se, pogledam sa strane cijenu, 90 eura, meni prihvatljivo s obzirom da su odlične. Odnesem na kasu i tu skontam da jednu nulu nisam dobro vidio, 900 eura :confused2: Ja naravno vratio :)

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zato je Italija i propala.

@tema
Obavezati izvoznike na kvotu ulaganja u proizvodnju.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Baš me zanima po čemu su tako posebne kad su 900 eura..

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 21:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Nije kapitalizam toliko komplikovan, novac ide tamo gdje ima najveće šanse da bude oplođen. Nije CEFTA problem što se ovdje ne razvija proizvodnja, problem je prije svega ogroman broj procedura i birokratije koju mora neko prebroditi da bi uopšte došao u priliku da nešto proizvede (o korupciji koja sve to prati da ne pričamo). A sve to košta i novca i vremena, pa time uništavamo i one prednosti koje imamo (prilično niske poreze za sada, jeftina radna snaga, dobra geografska pozicija, solidna infrastruktura). U takvoj situaciji lakše je otvoriti trgovački centar nego fabriku.
Carine možeš uvesti ako znaš šta hoćeš. Koje oblasti štititi, koliko dugo ih štititi, uvoditi carinu na sve na neograničen period je besmisleno, tako samo stvaraš lažnu zaštitnu mrežu i za potpuno neefikasna preduzeća.
A ima malo i do lošeg tržišnog nastupa većine naših proizvođača, pogotovo kada je u pitanju roba široke potrošnje. Kako su uspjeli Marbo, Nektar sokovi, NEXT? Napravili ljudi kvalitetan proizvod, privlačno ga zapakovali i zanimljivo izreklamirali. Doduše svi su iz Srbije, ali nije baš da su u Srbiji puno bolji uslovi za poslovanje nego kod nas.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2012, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šta se najviše izvozi ovde?
Drvo i eventualno rezana građa i/ili neki drugi polufabrikati od drveta.
Zašto uvozimo kineske čačkalice?
Pa makar se može proizvoditi za potrebe užeg okruženja. Za BiH - sigurno može.
Ukoliko neko proizvodnim planom dokaže da je proizvodnja određenog proizvoda koji koristi više od 50% domaćih sirovina nekonkurentna zakonima o
uvozu (odnosno da ne može da se nosi sa istima), mislim da je to dovoljan razlog za pokretanje pitanja o izmjeni zakona o povlasticama za domaći proizvod.
To je tako jednostavno.
Ponekad se zapitam da li su političari ikad uspješno odigrali ekonomsku kampanju neke strategije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 130 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]