banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Srbija i Bog-Majka
PostPoslato: 05 Mar 2004, 19:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Mar 2004, 18:45
Zdravo, evo vam jos jednog na ovom forumu.

Koristim dakle ovu priliku da iznesem svoja Srpsko-religiozno-psiholoska promisljanja.

Naime, ja mislim da je jedan od duhovnih problema u Srbiji i to sto postoji raskorak izmedju toga sta forsira formalna vladajuca religija (Bog-Otac) i onoga sta hoce narod (Bog-Majka).

Ovo uopste nije tesko zakljuciti, pogledajte samo narodnu muziku - majko ovo, majko ono, jao majko, kuku majko, jupiii majko..... Dakle, kad bi vladajuca religija forsirala Boga kao Majku, bilo bi mnogo manje poteskoca da narod to srcem prihvati. Ovako, tu je ipak neki pritisak, lagano prisiljavanje.... Pravoslavlje je samo po sebi je cool, ali avaj samo forsira Oca, i eto ti ga na... u Srbiji otac nije na ceni - otac moze da bije, da pije, da prisiljava... a to se ne voli. Al' zato majka.... sve prasta, stiti i voli.

Cak bi se usudio da kazem i da bi problem Kosova mozda imao drugaciji tok, da je Srbima religija dala "majku" a ne "oca". Kosovo odlazi iz ruku Srpskog naroda bas zato sto mu nije bilo dovoljno stalo to Kosova (kad je bilo tesko). Pri tome SPC je mnoogo izgubila, tolike manastire, Pec.... Tuga. Ali, da je nasa "majka" bila u pitanju, jos bi mozda pod Titom bilo sve reseno. Nekako bi se uredilo, ljudi bi osecali nesto. Ovako - koga bre stvarno briga i za takve crne mantije i za njihove strahove od Boga i bozjeg kaznjavanja, i grehova, ispastanja, pacenja...... Otprilike: ma, nece mene tu neko da folira, kakav je to Bog koji te zeza, kaznjava..... majka ne kaznjava, majka voli. I za majku se vredi potruditi, pa i poginuti! A oca iracionalnog siledziju, mani.....

E sad, u svetu i nema religije gde je Bog-Majka na prvom mestu. Najblize tome ide Hinduizam, gde Bog-Otac/Bog-Majka stoje otprilike fifti/fifti. Naravno da se vladajuca religija ne menja tek tako (nazalost, skoro uvek u krvi). Zato bi mozda resenje bilo da SPC lepo prihvati kako stoje stvari u narodu, da je ljudima majka pri srcu, a oca ko j***, i da nekako prezentira stvari drugacije. Mozda potencirajuci Isusovu majku Mariju, ili svetiteljke-zastitnice, Paraskeve.... da se slave slave zena-zastitnica familije (sad su svi sveci muskarci, sveti Nikola, sveti Djordje...).

Dobro, kaze se da je crkva majka, ali to nekako nije uspelo da se dovoljno prihvati...

Eto, ja svoje rekoh, ima li neko da prokomentarise ova promisljanja?

(Nadam se da nikog nisam uvredio, pozdrav)

kao sto je lako voleti dete ili cvet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2004, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Citiraj:
E sad, u svetu i nema religije gde je Bog-Majka na prvom mestu.

Како нема... постоји богиња - људождерка - Кали у Индији, и њој жртвују младе девојке... Ето ти примера, па ти сад види колико твоје позивање на "бога-мајку" има смисла. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2004, 22:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Dec 2003, 01:29
:-? ..svashta!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2004, 01:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
:lol: :lol: :lol: :lol:
al me dobro nasmija :lol:

Slusaj zasto otac ne bi mogao da voli?
Zasto on mora samo da bije?
Ima raznih oceva. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2004, 05:43 
Početnik
Početnik

srbinxp je napisao:
Slusaj zasto otac ne bi mogao da voli?
Zasto on mora samo da bije?
Ima raznih oceva. :wink:

Naravno. Ali redje se to oseti. Cak poprilicno redje.

A cak i da nije bas toliko mnogo redje, simbolika je tu. Majka je simbol bezuslovne zastite, otac je ..... kako ti se vec zalomi. A simbol i jeste "vekovno iskustvo", bar u statistickom smislu.

Pa ni "Srbija" nije otac nego majka. Eto i to. Izbrisi oca i snaci ces se nekako. Izbrisi majku, i sve se rusi....

Nego da dovrsim misao, sad ide o Titu.

Dakle, Tito je uspeo (svesno ili nesvesno, a pre ce biti ovo drugo) da ovu potrebu naroda Balkana (ne samo Srba, al' njih najvise) iskoristi na pravi nacin: "...ljubicice bela...", "...nase rosno cvece...". Ovako se ne obraca ocu nacije, nego majci!

U porodici, majci je uvek najvise stalo do toga da se deca ne svadjaju. Dok oca cesto bas briga kako ce tenzije u porodici da se smire ili nece, majka uvek gleda kako da ih smiri, kako da odrzi sve na okupu. Otac ce cesto neposlusnog sina oterati od kuce, odreci ga se.... majka nikad. Za nju je "bratstvo i jedinstvo" medju njenima od najvece vaznosti.

Eto, dakle, kroz lik Tita, masa je videla toliko potrebni "osmeh Bozanske Majke" i slusala ga slepo, odano i sa puno ljubavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2004, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Очигледно је да ниси отац. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 10:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
svaki covjek ima oca i majku.
tako jeste i tako treba da bude, jer to je Bozija volja.

covjek je tjelesno-dusevan, pa bi se razmatrajuci moglo reci...
tjelesno je materijalno.od "praha zemaljskog" stvori Gospod covjeka i udahnu mu zivot, te covjek posta...dusa ziva.

s toga, Zemlja nam je svima majka. iz njene smo utrobe zapravo izasli a njenom hranom se i hranimo, ali Bog nam je Otac jer On nam udahnu zivot te postasmo "dusa ziva".

Nazovemo li Boga majkom, koga bi nazivali ocem?zemlju?

Boga je Ocem nazivao i nas Gospod Isus Hrist, pa Boga zovemo Ocem i mi.
a zemlju, od koje zivimo i koja nas hrani, koja nas cini tjelesnim i po tijelu, nju nazivamo mati.

to sto nazivi "majka" i "otac" imaju razlicite prizvuke i mislima i srcima nas ljudi, djelimicno su posljedica njihove zaista istinite razlicnosti, ali i nase nesposbnosti da jasno vidimo razliku.
mislim da nebismo trebali brkati majku i oca.
majka se prema nama postavlja majcinski, a otac...ocinski.

Bog jedino moze biti Otac, jer se ocinski i odnsoi prema covjeku.sjetimo se...nekad je i ostar i strog, ali uvijek pravedan.bas kao pravi otac.
majka je sa druge strane blaga i zastitnicka.pa i nase majke nam cesto popustaju i daju nam na volju.otud imamo i izraz "materina maza".
nemamo izraz (ili ga ja jos necuh) "oceva maza".

dakle, majka za majcinstvo, otac za ocinstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Е сад узмите ово што је Рио писао, и ово што ћу ја написати, па упоредите и биће вам јасно зашто је Бог - Отац, а Црква - мајка.

У Библији се на много места спомиње да је Христос - женик, који ће доћи по своју невесту - Цркву. Сем тога, крштење се назива и духовно рађање из утробе мајке - Цркве, уз присуство Светог Духа као Оца од кога је и Син зачет као човек у утроби Богородице Марије.

Врло вероватно сте чули и за израз: "Ко нема Цркву за мајку, не може имати ни Бога за Оца.", чиме се наглашава да спасење долази искључиво кроз Цркву, баш као што је спасење било могуће само за оне у Нојевој барци. Ако нисте знали, део Православног храма у коме стоје верници на Литургији назива се - брод.

Рио написа да је отац строг - али праведан. Није ли и небски Отац такав ?

Рио написа да је мајка попустљива... Није ли и Црква таква јер прихвата и оне који су немарни у многим стварима, али кад дођу на покајање и причест, не ускраћује им то. Изузеци су она непослушна деца која морају у угао на одређено време пре него им се допусти поновна причест. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 16:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Ima tu istine Ishitreni. Kad je država nazivana majkom svašta se radilo za nju. Dok crkvu i nisam baš nešto čuo da neko zove majkom.
Mislim da se u pravoslavlju dosta pravedno veličaju ženske svetiteljke pa i sama Bogorodica jer eto "Bogorodice Djevo" je jedna od prve dvije molitve koje nas nauče. No, narod je takav da je već podijelio svece na "muške" i "ženske" što će reći da se vrlo malo muškaraca moli npr Sv. Petki jer je ona kao "ženski svetac". Možda tu ima i neki balkanski sindrom da je muškarcu iz poniženja da se moli ženi?! Uz svo poštovanje muškarac se pokloni svetiteljkama kad dođe u hram ali stane da se pomoli skoro uvijek pred ikonom muškog sveca.
Ideja je u najmanju ruku interesantna.
Pročitajte od Koelja "Na obali rijeke Pjedre sjedila sam i plakala"
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2004, 21:09 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Zemlja nam je svima majka. iz njene smo utrobe zapravo izasli a njenom hranom se i hranimo, ali Bog nam je Otac jer On nam udahnu zivot te postasmo "dusa ziva".

Nazovemo li Boga majkom, koga bi nazivali ocem?zemlju?

Ocem bi nazivali isto Boga, sta je tu problem? Bog je na nebu - Bog i jeste nebo, Bog je na zemlji - Bog i jeste zemlja.....

Nebo - simbol za duh, za onostrano, za muskarca-Oca, za savrsenstvo, za prosvetljenje i preobrazaj...
Zemlja - simbol za materijalno, za univerzalno, za zenu-Majku, za sveobgrljujuce, za zastitu i oprostaj....

Kada dete padne pa razlupa koleno, prvo mora mama da poljubi, a tek onda nek tata pokazuje kako da se ubuduce izbegne problem....

Drugim recima, ako Bog-Majka prvo samilosno ne oprosti, kako ce Bog-Otac da prosvetli?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:27 
Majstor
Majstor

Sleepy je napisao:
Možda tu ima i neki balkanski sindrom da je muškarcu iz poniženja da se moli ženi?!

nema tu nikakvog "balkanskog sindroma", vec Hriscanske Istine!

zena i majka ima svoje mjesto i svoju ulogu, a muskarac i otac...svoju.
Hriscani ZNAJU da nije stvoren muskarac radi zene, vec obrnuto, zena radi muskarca.i to nije nikakav "balkanizam", vec Hriscanstvo.

samo ako nerazumijemo mjesto zene i mjesto muskarca, stvara nam se pomutnja i pomisao o tome kako smo neravnopravni, oboljeli od balkanskog sindroma ili nesto slicno.

mnoge su nam vrijednosti pomucene i vise ih nevidimo.izgubili smo oci i tumaramo u mraku jer nevidimo ono sto je ljudima bilo ocito hiljadama godina.
i sad u toj nasoj sljepoci, nastojimo napraviti reviziju Istine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 10:31 
Majstor
Majstor

ishitreni je napisao:

Nebo - simbol za duh, za onostrano, za muskarca-Oca, za savrsenstvo, za prosvetljenje i preobrazaj...
Zemlja - simbol za materijalno, za univerzalno, za zenu-Majku, za sveobgrljujuce, za zastitu i oprostaj....

pa evo, ovo si fino napisao.
imamo i Nebo i Zemlju.i Oca i Majku.drugacije i nebi moglo biti.
tako nam je dato i tako nam je.

zasto onda potreba da izvrcemo stvari...da Nebo stavljamo na Zemlju a Zemlju na Nebo!?
sve ima svoj poredak i drzimo ga se, pa ce nam sve biti dobro.

s Mirom Bozijim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 21:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Hriscani ZNAJU da nije stvoren muskarac radi zene, vec obrnuto, zena radi muskarca.i to nije nikakav "balkanizam", vec Hriscanstvo.

Али Хришћани знају и да је цео свет, сем Адама, рођен од жене... Па се зато и каже у Библији: "Жене, слушајте своје мужеве." али и "Мужеви, љубите своје жене." :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2004, 21:16 
Početnik
Početnik

Rio, koliko sam shvatio, u necem se slazemo u necem ne.

Nije mi jasno zasto je tesko (ili nemoguce) videti Boga i kao Majku? Da li je to u neskladu sa hriscanskom teologijom? Samo Otac, Otac, Otac....

Kao kad bi vojnici marsirali: leva, leva, leva.....

A desna nikad? Pa popadace ceo stroj tako skakucuci na jednoj nozi!

Ne - leva, desna, leva, desna, leva, desna... tako se hoda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 10:27 
Majstor
Majstor

"ishitreni"...
nema potrebe za zbunjiivanjem i za tvojim "strahom" da cemo stati bez majke.

svako dijete ima oca i majku, pa tako i cijelo covjecanstvo ima sveukupnog Oca i sveukupnu majku.

stroj u kom mi koracamo ima i desnu i lijevu nogu i nema potrebe da im mjenjamo mjesta.
lijeva noga nam je stavljena na lijevu stranu a desna na desnu.tako nam je svima dato.zamisli da im sad ti zamjenis mjesta!
ja mislim da bi brzo...pao.

pao bi i kad bi imao 2 lijeve ili 2 desne.

jedino bi tvoj korak bio pravilan kad bi ti lijeva noga bila na lijevoj strani a desna na desnoj.

nepotrebno razmisljas o promjeni poretka stvari koje su davno odredjene.
da je Bog Otac, nije ljudska izmisljutina, ili ljudska misao, ili posljedica uticaja patrijarhata ili nekog balkanizma.
kad bi bilo, bilo sta od toga, onda bi znacilo da je i Bog ljudska izmisljotina!

nije covjek nista izmislio o Bogu, vec se Bog tako ljudima pokazao...jednostavno.

veliki pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2004, 20:38 
Početnik
Početnik

rio je napisao:
nije covjek nista izmislio o Bogu, vec se Bog tako ljudima pokazao...jednostavno.

veliki pozdrav.

E! Eto ga!

Dosli smo do sustinskog, nepremostivog neslaganja.

Za tebe je Bog Otac, a za mene - i Otac i Majka (po potrebi).

A opet, niti smo se pokacili, niti dozvolili da nam u glave udju ruzne misli koje bi nas samo povredile, oslabile i pokvarile miomiris vere....

Cudno je to kako mozak radi - dodje do neslaganja na "mentalnom" planu, i onda bummm, "trista djavola" iskoristi priliku i na mala vrata udje u glave sagovornika... i sve ode nizbrdo.

Cestitam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2004, 03:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

rio je napisao:
Sleepy je napisao:
Možda tu ima i neki balkanski sindrom da je muškarcu iz poniženja da se moli ženi?!

nema tu nikakvog "balkanskog sindroma", vec Hriscanske Istine!

zena i majka ima svoje mjesto i svoju ulogu, a muskarac i otac...svoju.

samo ako nerazumijemo mjesto zene i mjesto muskarca, stvara nam se pomutnja i pomisao o tome kako smo neravnopravni, oboljeli od balkanskog sindroma ili nesto slicno.

mnoge su nam vrijednosti pomucene i vise ih nevidimo.izgubili smo oci i tumaramo u mraku jer nevidimo ono sto je ljudima bilo ocito hiljadama godina.
i sad u toj nasoj sljepoci, nastojimo napraviti reviziju Istine.

Nismo se razumili. Molis li se ti Djevi Mariji, sv. Petki, sv. Nedelji ili nekoj od svetica?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2004, 11:04 
Majstor
Majstor

naravno!
no zensko ima i svoje mijesto u prirodi i u crkvi.
2000 godina crkva je opstajala bez pitanja o "ravnopravnosti polova".
opstajala je onako kako ju je stvorio Isus Hrist.
zasto nam sad treba revizija pitanja uloge zene u crkvi, ako ne iz naseg duhovnog skliznuca sa 2000 godisnjeg puta?

skliznuli smo malo sa puta, koji je inace i uzak i tezak, pa smo se nasli u mraku.a u mraku pipamo i pipalicom naseg uma, postavljamo pitanja koja bi nam, navodno, trebala osvijetliti put!

nismo mi otkrili pitanje na koje crkva nije dala odgovor 2000 godina, vec smo mi skrenuli sa Hristovog puta, pa poceli postavljati...Sotonina pitanja.

prije nekoliko dana, prijatelj mi rece...
"ma, sta mislis ko si TI da Bogu postavljas pitanja? TI si niko i nista!
Drzi se Hristovog puta, ispunjavaj Zakon, a Bog ce te blagosloviti onoliko koliko ti je potrebno"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2004, 02:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Гордост пријатељу... у данашње време свака шуша мисли да му свако треба и мора одговорити на сва питања. А та иста шуша онда у улози "великог судије" одлучује да ли ће прихватити одговор или не. У крајњој линији, и јесте ствар слободне људске воље како и шта ће да ради... али... нико се не сећа оног дела Светог Писма које говори о покорности, кроткости, смирености, ... или скоро нико... :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Mar 2004, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ja sam vec rekao da mislim da je odnos SPC dobar prema zenskim svecima tj svetiteljkama i nije mi bilo u cilju da ga ispitujem vec nas odnos prema svetiteljkama i onoj njeznijoj strani Boga koja ima osobine koje cesto u svakodnevnom zivotu pripisujemo zenama.
Dovoljno krotko?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]