banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 11:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 489 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2012, 01:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Dec 2007, 23:41
Pilot prije svakog leta vrsi opsti pregled aviona, nakon samog starta vrsi provjeru rada motora, a zavisno od broja sati naleta mehanicar radi detaljnije preglede i odrzavanje...za sve postoji procedura i zakonska osnova. Svi radovi kao i nalet mora biti upisan u za to namjenjenu dokumentaciju.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 01:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da li je tebe ili tvoje kolege ova nesreća obeshrabrila?

Ja imam neki osjećaj, a uvažavajući ovo što si ti rekao da će sve biti svaljeno na jadnog Alena, možda sam puno gledao filmova o teorijama zavejra.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 01:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...a brate mili pitanja...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 02:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
има ли ико слику од Стефана и Николе?!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 07:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Баби Папушка je napisao:
Da li je tebe ili tvoje kolege ova nesreća obeshrabrila?

Ja imam neki osjećaj, a uvažavajući ovo što si ti rekao da će sve biti svaljeno na jadnog Alena, možda sam puno gledao filmova o teorijama zavejra.

Činjenica jeste da je Alen bio mlad ali preko 200 sati leta nije malo i ako su svi ljudi prije imali u njega povjerenja, ne vidim razlog zašto ne bi i sada. Mislim da je lanac pukao daleko ispred Alena u samom održavanju za koje je neko drugi nadležan.....

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 07:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2011, 07:33
i stazu i aerodrom treba zatvoriti do god se ne nadje koncesionar koji bi to sve uzeo i drzao po svim svjetskim standardima, a to izmedju ostalog zahtjeva i stalnu postavu hitne sluzbe i vatrogasaca...ovako tamo niti se zna ko pije niti ko placa...u inostranstvu izlazak motorom na stazu kosta 500 eura sat vremena jer mnogi ljudi treba da se poplacaju da bi sve bilo u najboljem redu...
ali mi imamo jedan problem u samom centru grada za koji niko ne ferma, a to je Kastel...cudi me da do sada nije pao zid i ubio par ljudi tamo...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 08:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Jun 2011, 14:14
rotor je napisao:
i stazu i aerodrom treba zatvoriti do god se ne nadje koncesionar koji bi to sve uzeo i drzao po svim svjetskim standardima, a to izmedju ostalog zahtjeva i stalnu postavu hitne sluzbe i vatrogasaca...ovako tamo niti se zna ko pije niti ko placa...u inostranstvu izlazak motorom na stazu kosta 500 eura sat vremena jer mnogi ljudi treba da se poplacaju da bi sve bilo u najboljem redu...

Znam da provjereno za stazu, mislim da tako nesto treba i za poletanje aviona ako ne i vise, da za svaki izlaz na stazu treba da imaju Hitna pomoc, Vatrogasci i patrola policije plus odredjeni broj PP aparata na odredjenim kriticnim krivinama, i to sve kosta oko 700KM za vremenski period od 3h i ovo sve pise u elaboratu o sigurnosti koristenja staze (bilo to za takmicenje ili trening voznje), predpostavljam da tako nesto treba i za poletanje aviona jer koliko ja znam gdje god sam bio na aerodromima uvjek je u pripravnosti bila i hitna pomoc i vatrogasci kao stalne postavke dok avion polece, ali problem sto kod nas to niko ne kotroslise sto je dole ovaj kompleks (koji imao ogroman potencijal) u vlasnistvu svakoga, vojske, koju boli ona stvar za kasarnom u zaluzanima, pa ima vise zvanicnih korisnika i mnogno nezvanicnih, koji izdaju stazu za potrebe motociklista svaki vikend i sebi uzimaju pare bez ikakve kontrole i mjere bezbjednosti, sad ne mogu da tvrdim da je tako i za poletanje aviona i kako je kod njih to uredjeno ali ko god je dole bio vidio je da je to sve zapusteno i opsti javasluk generalno na cijelom kompleksu, sto kolegea rotor rece zatvoriti kasarnu dok se ne nadje koncesionar koji ce to odrzavati i postaviti neke standarde o bezbjednosti, pa molim lijepo to kosta toliko pa ti koristi ako imas pare, bar ce se znati ko je odgovoran za sta i ljudi ce sigurno biti bezbjedniji.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Koliko sam ja cuo avion je izgubi uzgon u najkriticnijem momentu uzleta na nekih 80-100 m, kada nema mogucnosti da se koristi njegova inercija i brzina za bilo kakvo prinudno sletanje.
Kad vidim ove slike mladosti srce mi puca, djeca nisu ni pocela ziviti. Ovakvu tragediju, mimo rata, Banjaluka i ne pamti. Prestrasno :(
I naravno da niko od njih ne snosi odgovornost za motor a za uslove na stazi i onima koji izdaju dozvole za upotrebu ne treba trositi suplje rijeci, nego nadlezni dajte imena onih koji su potpisivali dozvole, ko je krsio minimalne tehnicko sigurnosne uslove i primjereno ih kaznite.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma i tu se kola krse na pojedincu ili dvojici, a sve nam trulo.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 41929.html

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
manitu uci da svira je napisao:
..Kad vidim ove slike mladosti srce mi puca, djeca nisu ni pocela ziviti.

Potpis. Jadna djeca, jadni roditelji koji su to sve gledali.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
dtkbl je napisao:
http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Kvar-na-motoru-aviona-uzrok-tragedije-u-Zaluzanima-141929.html

I sad ce sve svaliti na "eto desava se kvar, avion je bio pretpan ili pilot neiskusan" a oni koji odrzavaju teh. uslove tu ionako nista nisu mogli. Banana drzava

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:33 
Veteran
Veteran

Koliko sam ja cuo avion je izgubi uzgon u najkriticnijem momentu uzleta na nekih 80-100 m, kada nema mogucnosti da se koristi njegova inercija i brzina za bilo kakvo prinudno sletanje.
Kad vidim ove slike mladosti srce mi puca, djeca nisu ni pocela ziviti. Ovakvu tragediju, mimo rata, Banjaluka i ne pamti. Prestrasno :(
I naravno da niko od njih ne snosi odgovornost za motor a za uslove na stazi i onima koji izdaju dozvole za upotrebu ne treba trositi suplje rijeci, nego nadlezni dajte imena onih koji su potpisivali dozvole, ko je krsio minimalne tehnicko sigurnosne uslove i primjereno ih kaznite.

Nadlezne treba u zatvor tjerati, ne optuzivati ove momke, sta su oni tu krivi nista, NADLEZNE hvatati za gusu pod hitno!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 09:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
srdjanBL je napisao:
Znam da provjereno za stazu, mislim da tako nesto treba i za poletanje aviona ako ne i vise, da za svaki izlaz na stazu treba da imaju Hitna pomoc, Vatrogasci i patrola policije plus odredjeni broj PP aparata na odredjenim kriticnim krivinama, i to sve kosta oko 700KM za vremenski period od 3h i ovo sve pise u elaboratu o sigurnosti koristenja staze (bilo to za takmicenje ili trening voznje), predpostavljam da tako nesto treba i za poletanje aviona jer koliko ja znam gdje god sam bio na aerodromima uvjek je u pripravnosti bila i hitna pomoc i vatrogasci kao stalne postavke dok avion polece, ali problem sto kod nas to niko ne kotroslise sto je dole ovaj kompleks (koji imao ogroman potencijal) u vlasnistvu svakoga, vojske, koju boli ona stvar za kasarnom u zaluzanima, pa ima vise zvanicnih korisnika i mnogno nezvanicnih, koji izdaju stazu za potrebe motociklista svaki vikend i sebi uzimaju pare bez ikakve kontrole i mjere bezbjednosti, sad ne mogu da tvrdim da je tako i za poletanje aviona i kako je kod njih to uredjeno ali ko god je dole bio vidio je da je to sve zapusteno i opsti javasluk generalno na cijelom kompleksu, sto kolegea rotor rece zatvoriti kasarnu dok se ne nadje koncesionar koji ce to odrzavati i postaviti neke standarde o bezbjednosti, pa molim lijepo to kosta toliko pa ti koristi ako imas pare, bar ce se znati ko je odgovoran za sta i ljudi ce sigurno biti bezbjedniji.

Drug, šta ima vojska sa tim? Kasarna je predana na upravljanje i održavanje civilnoj zajednici. Istina da još uvijek šačica vojnika čuva prijavnicu dok se u potpunosti ne završi primopredaja. Inače kao vazduhoplovac znam otprilike situaciju u samom aero-klubu i padobranskom klubu. Prilikom organizacije vojnog letenja, da bi se izvršilo bezbjedno letenje, mnogo službi se uključuje: održavanje PSS-a (poletno-sletne staze), startno-deponažna ekipa, PP ekipa, sanitet...dok međutim kod civilnih aeroklubova većina tih službi se ne koristi (nedostatak novca, stručnih ljudi, pitanje organizacije i dr.). Pitanje svih pitanja je kvalitet održavanja tog aviona. Postoje određene norme, procedure remonta i održavanja aviona na 50/100/200 časova rada. Komisija će, nadam se, utvrditi pravi razlog pada aviona ali, na žalost, životi ovih mladih ljudi su zauvijek ugašeni. Nisam poznavao mladog Alena ali sam mu oca jako dobro poznavao. Bio je to jako dobar borbeni pilot koji je, ne sumnjam, dobro obučio svog sina. Moje iskreno saučešće porodicama..

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
dtkbl je napisao:
http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Kvar-na-motoru-aviona-uzrok-tragedije-u-Zaluzanima-141929.html

I sad ce sve svaliti na "eto desava se kvar, avion je bio pretpan ili pilot neiskusan" a oni koji odrzavaju teh. uslove tu ionako nista nisu mogli. Banana drzava

Pa je l' ono rece Cadjo "eto, ovakve se stvari desavaju" odmah po nesreci
'ebem ga u usta iz kojih su te rijeci izasle
:?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mi jos ne znamo do cega je. Mozda je fabricka greska u pitanju. Nije ni to nemoguce.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Meni je degutantno da se ovdje raspreda ko je kriv.

http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 41958.html

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Nema veze do cega je
Ne mora se u startu neko osuditi, ali se MORA imati obzira prilikom davanja izjava, barem iz postovanja prema nastradalima i njihovim porodicama

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:15 
Veteran
Veteran

arhitekt je napisao:
srdjanBL je napisao:

Drug, šta ima vojska sa tim? Kasarna je predana na upravljanje i održavanje civilnoj zajednici. Istina da još uvijek šačica vojnika čuva prijavnicu dok se u potpunosti ne završi primopredaja. Inače kao vazduhoplovac znam otprilike situaciju u samom aero-klubu i padobranskom klubu. Prilikom organizacije vojnog letenja, da bi se izvršilo bezbjedno letenje, mnogo službi se uključuje: održavanje PSS-a (poletno-sletne staze), startno-deponažna ekipa, PP ekipa, sanitet...dok međutim kod civilnih aeroklubova većina tih službi se ne koristi (nedostatak novca, stručnih ljudi, pitanje organizacije i dr.). Pitanje svih pitanja je kvalitet održavanja tog aviona. Postoje određene norme, procedure remonta i održavanja aviona na 50/100/200 časova rada. Komisija će, nadam se, utvrditi pravi razlog pada aviona ali, na žalost, životi ovih mladih ljudi su zauvijek ugašeni. Nisam poznavao mladog Alena ali sam mu oca jako dobro poznavao. Bio je to jako dobar borbeni pilot koji je, ne sumnjam, dobro obučio svog sina. Moje iskreno saučešće porodicama..

Zvanicno jos nije predala, jer Valentin Incko oborio tu odluku koja je jos uvjek mimo ustva BIH. Dodik/vlada RS je na svoju ruku predao/la kasarnu na koristenje gradu Banjaluci i Laktasima, a zvanicno ona je jos uvjek u nadleznosti vojske jer kao sto rekoh visoki predstavnik je tu odluku oborio jer bla bla nisu ispunjeni uslovi za to (drugim rijecima predaja vojne imovine je jedan od poslednjih uslova da visoki ode iz BIH pa ovaj logicno odugovlaci), tako da tu dolazimo do toga da se dole ne zna ni ko pije ni ko placa, vojska je odredjene dijelove te kasarne dala na koristenje posebnim ugovorima sa njima i sa korisnicima tih dijelova, stazu AMD Banjaluka (mada se oni za stazu jako malo pitaju jer ima dole lokalnih "serifa" koji vedre i oblace dole), prepostavljam da je aerodorm dat aero-klubu i padobranskom klubu, dok je karting staza u nadleznosti nekog privatnika, nisam siguran ko je tacno. Ali tacno je jedno, ti klubovi nemoju novca za organizaciju leta/koristenja staze po "propisima" o bezbjednosti.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I nista se nece promijeniti...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 489 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]