shakal je napisao:
Andiamo a Combattere je napisao:
Apsolutno sam svakog ko kaže da sad treba ulagati nove firme! Treba prvo stvoriti sistem koji će podržati poslodavca, zdravo privredno okruženje, bagerima očistiti korov, pa tek onda priča o novim preduzećima.
Slageru ako ti nije teško pronadji argentinski model izlaska iz krize, pošto ja pišem sa telefona pa je malo teže koordinisati

Ili recimo islandski, koji nam moze biti primjer svima. Da ne pricam o svedjanima i njihovom odnosu prema bankama i dugu.
Islanđani su "posebna" nacija, ne možeš njih porediti sa Srbima. Sve ono što Srbi jesu (temperamentni, eksplozivni, vole da uzmu sa strane, i ne shvataju taj neki opšti interes) to Islanđani nisu. Ali sve i da tom narodu daš 2 puta veće plate od onog što imaju trenutno (mislim da je prosjek 1950 eura) oni će ostati isti. Živjeće u svojim kućicama, voziti normalna auta kakva voze ovdašnji ljudi, u glavnom isti.
Znate li da je norveški fond za penzije težak oko 430 MILIJARDI EURA i još se ništa nije počelo trošiti. O Švedskom se kod nas ne priča, ali je otprilike i naš tu negdje. Imate ovdje vijest na srpskom:
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... _id=606728Ne znam kako bih vam to objasnio. Ja sam cijeli život proveo u SWE i drugačije razmišljam. Ko radi, ko je obrazovan može da zaradi recimo 50 000 eura godišnje u Švedskoj. E kad to zaradi bilo ko od ExYu nacija, oni će prvo da uzmu Mercedes/BMW. 99.9% šveđana tako ne razmišlja. Uzimaš ono što ti dugoročno treba, recimo kuća, stan. Nije da sam cicija ali štedim i ne planiram drugačije postupiti. Ma koliko meni dali para otac i majka, osjećam se neprijatno kada to potrošim na neku nebitnu stvar ,tako misli i 85% mojih vršnjaka, ali džabe kada su oni za pojedine glupa djeca sa zapada koja ništa ne znaju.
_зока je napisao:
Al' su zato prije toga mira vijekovima krvavo ratovali između sebe.
Čak možda krvavije nego vi na Balkanu. Silovanja, masovna ubijanja, sjeckanja supartika na komadiće noževima, ubijanje porodice pred očima nekoga iz iste, ma da ne navodim dalje, strahote. Razlika između Balkanaca i Skandinavaca je u tome što su drugi napravili jedan iskorak, shvatili u svojim glavama da tako ne može dalje. Da rat nije riješenje i to je ono što ja uvijek govorim. Ni pod koju cijenu se ne smije dozvoliti rat. U današnje vrijeme obe strane ispaštaju zbog rata, nema pobjednika već su samo 2 gubitnika. Da se vratim na temu, 3 vodeća naroda, Norvežani, Danci, Šveđani se ne vole, to je istina, ali uvijek prelaze preko toga, pokušavaju da iz trenutne situacije izvuku maksimum. Jako teško, bi došlo do rata tu, skoro pa nikako jer su shvatili da je to najgore riješenje od svih. Jaka država prije svega čini jaku ekonomiju. Kad to napravimo ima da srbujemo do besvjesti ako treba. Ali ne razumije to narod..