banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 21:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 83  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kruzni tok
PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Wrangler je napisao:
Možda si samo atraktivna pa lik htjeo da skrene pažnju na sebe. :D
P.S. I jesi mu smetala jer je i on već bio u KT pa je samim tim ravnopravan sa tobom a ti ulaziš u njegovu traku i sječeš mu put.

Nije bio u KT, već je čekao da se uključi dok ja prođem, ali valjda nije skontao da se mogu i prema Tempu isključiti ... bolje ti je ovo prvo objašnjenje bilo :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Whotanoob je napisao:
Zar nemaju prednost oni koji se uključuju u kružni tok?

ne, ti se ukljucujes a vozilo koje u KT i prolazi pored tvog ulaz ima prednost..mozes ti izletiti ako postoji pristojna udaljenost njegovog nailaska pored tvog ulaza.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
U Tuzli imate kruzni tok na "Skveru" u kojem ima prednost onaj koji se ukljucuje. Nisam vjerovao u pricu dok nisam naletio i sam platio kaznu i zamalo izbjegao sudar.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Najgora je napisao:
Wrangler je napisao:
Možda si samo atraktivna pa lik htjeo da skrene pažnju na sebe. :D
P.S. I jesi mu smetala jer je i on već bio u KT pa je samim tim ravnopravan sa tobom a ti ulaziš u njegovu traku i sječeš mu put.

Nije bio u KT, već je čekao da se uključi dok ja prođem, ali valjda nije skontao da se mogu i prema Tempu isključiti ... bolje ti je ovo prvo objašnjenje bilo :lol:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:33 
Veteran
Veteran

shakal je napisao:
U Tuzli imate kruzni tok na "Skveru" u kojem ima prednost onaj koji se ukljucuje. Nisam vjerovao u pricu dok nisam naletio i sam platio kaznu i zamalo izbjegao sudar.

Nek si je platio, koji ćeš qurac u Tuzli. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve me vise podsjecas na Drininog...samo da znas, sumnjiv si mi.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Ja kad sam polagao tako su me učili. Pravilo desne strane, ako nema nikakvih znakova. Cilj kružnog toka je da rastereti saobraćajnice koje do (od) njega dolaze (odlaze).

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
spavac je napisao:
prosao kroz taj KT..

K'o vozač ili k'o suvozač?

Evo vratio sam se jednu stranu da vidim ima li poseban razlog za predstavljanje kružnih tokova iz zemalja gdje se vozi lijevom stranom pa ne nađoh.
Elem, ako vozilo iz unutrašnje trake da žmigavac za isključenje u vanjsku traku vozilo iz vanjske trake po difoltu ga mora propustiti. Znači mora stati u krajnjem slučaju da bi se vozilo iz unutrašnje trake prestrojilo u vanjsku. To je međunarodni zakon.
Ukoliko ne postoji decidan saobraćajni znak koji kaže drugačije (vertikalna ili horizontalna signalizacija), apsolutno je legalno uključiti se u kružni tok bilo kojom trakom da bi se isključilo čak i u narednom odvajanju.
E sada ko uspije da procijeni kojom trakom mu je bolje da se uključi zarad isključivanja taj prolazi bolje.

2tensSa
Ukoliko voziš spoljnom trakom i vozilo u unutrašnjoj traci uključi pokazivač smijera za desno, mora se sačekati njegovo isključenje. Uporedi to sa preticanjem:
ne smije se upustiti u preticanje dok se ne propusti vozilo koje je već stupilo u preticanje (inače se ne bi moralo gledati u retrovizor kad se pretiče).

Naravno da u praksi ovo sve puno duže se piše i prepričava nego što treba vremena za prolazak banjalučkih kružnih tokova, ali uzimam za primjer Slaviju u Beogradu kojom sam provezao na stotine (da ne bude hiljade, a vrlo moguće) puta.

Osnovna stvar koju kao (iskusan) vozač treba uraditi je:
1. Zakucati se iz spoljašnje dolazne trake u centar kružnog toka,
2. Dati migavac u bilo kom trenutku,
3. Isključiti se pošto je zaustavljen sav saobraćaj (bez obzira što ga čine i tramvaji, trolejbusi, autobusi...),
4. Ne pokušavati bez vozačkog iskustva od više stotina tkm.

Ilustracija (izvinjavam se sto ružno crtam):

Slika

Ovaj navod za naglo skretanje mi nema smisla kao pomenuti da se ne smije naglo popeti na trotoar...

Poslednji put menjao Tpojka dana 13 Maj 2012, 21:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
а јбт, ја сад знам да ништа не знам

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:36 
Veteran
Veteran

shakal je napisao:
Sve me vise podsjecas na Drininog...samo da znas, sumnjiv si mi.

Svi smo mi Drinin. :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Whotanoob je napisao:
Ja kad sam polagao tako su me učili. Pravilo desne strane, ako nema nikakvih znakova. Cilj kružnog toka je da rastereti saobraćajnice koje do (od) njega dolaze (odlaze).

da ti nisi skolski u UK polagao.. :D

@Trojka

kao vozac prosao..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Whotanoob je napisao:
Zar nemaju prednost oni koji se uključuju u kružni tok?

U vecini slucajeva prednost imaju oni u KT.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:42 
staromodan
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:

Elem, ako vozilo iz unutrašnje trake da žmigavac za isključenje u vanjsku traku vozilo iz vanjske trake po difoltu ga mora propustiti. Znači mora stati u krajnjem slučaju da bi se vozilo iz unutrašnje trake prestrojilo u vanjsku. To je međunarodni zakon.

i dalje tvrdim, ne mora ga pustiti i smatram ko god je napisao jedan ovakav zakon je totalna neznalica..moja je licna stvar ocu li pustiti covjeka koji je pogrijesio traku, izlaz..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nas je na obuci za bilo 15 prva dva dana. Glumili smo razno razne situacije na poligonu, između ostalog i kružni tok. Ako su lagali mene i ja lažem vas. E sad druga je stvar ako postoji kakav znak.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajmo ovako, konkretan primjer... Dolazim u BL iz pravca Klasnica i kad udjem u kruzni u unutrasnju traku i hocu da se iskljucim prema autobuskoj stanici... kakva je situacija? Trebam cekati da se oslobodi spoljasnja da mogu neometano da se iskljucim ili da dajem zmigavac ranije i cekam da me neko pusti?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Whotanoob je napisao:
Nas je na obuci za bilo 15 prva dva dana. Glumili smo razno razne situacije na poligonu, između ostalog i kružni tok. Ako su lagali mene i ja lažem vas. E sad druga je stvar ako postoji kakav znak.

meni je to malo smijesno, jer recimo u UK desna strana ima prednost, tako kad ti prilazis KT posto ti tip unutra KT dolazi sa desne, ti cekas, tvoje je samo da gledas desnu stranu..kod nas bi trebalo biti obrnuto, lijeva ima prednost tj ljudu unutra KT..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:54 
Veteran
Veteran

Više puta je ponovljeno da su dve saobraćajnice u KT ravnopravne i to bi pametnom čovjeku trebalo da je dosta, znači ti iz unutrašnje nesmiješ sjeći onog u vanjskoj. To je kao da se voziš brzom cestom sa dve trake (i one su ravnopravne) i ti iz lijeve smotaš na onog u desnoj... ko je tu kriv ? Ključna riječ u tumačenju pravila vožnje u KT ja ravnopravnost saobraćajnica, znači koristiš i unutrašnju i kada procijeniš da se možeš bezbjedno prestrojiti u vanjsku to i učiniš ali ni u kom slučaju nesmiješ ugroziti ravnopravno učešće u saobraćaju onog u vanjskoj jer je ravnopravan učesnik.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:56 
Veteran
Veteran

меди je napisao:
@lollipop,Hertzog
Нетачно. Горе сам објаснио. То што ви очекујете само компликује саобраћај и прави вас камиказама. А ево и првог доказа за оно што сам објашњавао.

+++++++++++++

Prvenstvo prolaza u spoljnim trakama

Oba kružna toka u Banjoj Luci posjeduju dvije kolovozne trake, i svako vozilo koje se kreće spoljnim prstenom ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću unutrašnjom saobraćajnom trakom. Ti automobili ne smiju da presijecaju putanju vozilima iz spoljnog prstena.

Izjavio je ovo predsjednik Savjeta za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banja Luka Milenko Jaćimović odgovarajući na mnogobrojna pitanja čitalaca "Glasa Srpske" koji su se poslije otvaranja nove kružne raskrsnice kod "Tempa" raspitivali za pravila vožnje u kružnim tokovima.

Prema riječima Jaćimovića, u kružnim raskrsnicama se ukrštaju putevi iste važnosti i obaveza svakog vozača koji se približava kružnom toku je da propusti sva vozila koja se već nalaze u raskrsnici.

On je istakao da su sva pravila kretanja u kružnim tokovima jednostavno definisana saobraćajnim zakonima i pravilima.

- Pravilo desne strane ne postoji unutar kružne raskrsnice jer se, kao što sam već rekao, radi o putevima iste važnosti. Znači, svako vozilo koje se kreće unutrašnjom trakom mora propustiti vozilo iz spoljnog prstena i ne smije sjeći putanju drugog vozila. To je ono što buni vozače, a krajnje je jednostavno - naglasio je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, priča da se pri ulasku u kružni tok spoljna saobraćajnica koristi samo u slučaju da se vozač odvaja na prvom grananju kružne raskrsnice nije tačna i nema je u pravilima saobraćaja
.

- Vozač smije ući u kružni tok bilo kojom trakom, bez obzira na to na kojem odvajanju će napustiti raskrsnicu. Ako se iz unutrašnjeg prstena vozač ne može uključiti, dozvoljeno je da napravi potpuni krug i ponovo dođe na isto mjesto. Prilikom prestrojavanja iz trake u traku unutar kružnog toka ne daju se pokazivači smjera kretanja, žmigavci se daju samo kada se napušta kružna raskrsnica - pojasnio je Jaćimović.

Banjolučanin Branimir Krajinović pozvao je redakciju "Glasa Srpske", napomenuvši da vožnja u kružnim raskrsnicama zbunjuje mnoge vozače, a najčešće dileme su prava prvenstva prolaza u unutrašnjoj i spoljnoj traci.

- Vozim već 25 godina, ali problem je što se prije nisam susretao sa kružnim tokovima. Skoro svaki dan vodim raspravu sa prijateljima i svi tvrde da su u pravu. Volio bih da nam neko objasni pravila - kazao je Krajinović.

On je dodao da bi bolje poznavanje pravila i zakona olakšalo kretanje u kružnim raskrsnicama.

- Problem je što ima više različitih mišljenja o kretanju u raskrsnicama kružnog tipa i svi su ubijeđeni da je njihovo mišljenje ispravno. Tako dolazi i do neželjenih reakcija i kršenja saobraćajnih pravila - objasnio je Krajinović.

AMIN

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Ajmo ovako, konkretan primjer... Dolazim u BL iz pravca Klasnica i kad udjem u kruzni u unutrasnju traku i hocu da se iskljucim prema autobuskoj stanici... kakva je situacija? Trebam cekati da se oslobodi spoljasnja da mogu neometano da se iskljucim ili da dajem zmigavac ranije i cekam da me neko pusti?

Ova slika bi trebala da ti odgovori na pitanje.
Spoiler:
Slika

Edit: Zaboravih ovo

Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnoj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2012, 22:04 
staromodan
Korisnikov avatar

Whotanoob je napisao:
shakal je napisao:

Ova slika bi trebala da ti odgovori na pitanje.
Spoiler:
Slika

Edit: Zaboravih ovo

Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnoj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju.

ovo moze biti komplikovano ukoliko nema strelica da se zna koja traka smije gdje ici..smatram da su kod nas pozurili sa pravljenjem KT bez podrske, pravilnih znakova tj strelica na trakama a isto tako i table pre prilaska KT koja bi te obavijestila koliko traka ima i izlaza.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]