banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2003, 19:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
da li je bila neka tema o tome.
ako nije sta znate o tim inicijativama?
ako jeste molim link na temu.
hvala.

zaboravih reci,kad kazem jedine onda mislim obuhvatanje sta ja znam raznih elemenata,islama,budizma,...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Nov 2003, 20:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Mislim da bi takvim nekim jedinstvom mnoge se stvari postigle,dakle ne bi bilo vjerskih ratova,e sad,da je tesko,tesko je.
Mozda za pocetak nesto u vezi hriscanstva bar da se napravi,neki savez isl.
ili cemo cekati vanzemaljce da nas ujedine u borbi protiv njih :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2003, 09:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
takav pokret se zove...ekumenizam.
i nije nov.

u sustini, nebi bila losa ideja da se covjecanstvo ujedini oko ispravne ideje i misli, ali jesmo li sigurni da nas ekumenizam vodi na pravi put!?

nebih, sad da branim jednu a napadam drugu religiju vec da pokusam objasniti uzroke nastajanja ekumenizma...a to je politika!

dakle nemoze se reci da iza toga stoji osjecanje istinske vjere i ljubavi vec politicki interes mocnika, koji na taj nacin vide mogucnost sirenja svoje ideologije (filozofije) i ostvarenja koristi, koje cini mi se, nije im dovoljno.

treba biti oprezan i dopustiti da istina pobjedi. drzati se cvrsto svoje vjere...

pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2003, 10:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Slažem se sa svim gore rečenim.
Dobro bi bilo da dođe do istinskog ujedinjenja na zajedničkom temelju, ali isto tako velika većina onoga što se danas predstavlja kao takvo ujedinjenje u prevelikoj mjeri ima veze samo sa nečijim spletkama i planovima za dominaciju i potčinjavanje.
Dapače, onaj i onakav ekumenizam kakav danas mnogi zagovaraju, s obzirom na svoju pravu pozadinu, u stvari prdstavlja upravo prepreku ka istinskom, duhovnom ujedinjenju.
Takođe, treba imati u vidu činjenicu da pravo i duhovno jedinstvo ne postoji niti među članovima iste vjerske zajednice, nego (primjera radi) čak i pravoslavca od pravoslavca razdvajaju stvari koje nemaju veze duhovnošću i vjerom, a ponajmanje hrišćanskim naukom. Tako iako možda stoje u hramu jedan pored drugog vičući "Gospodi pomiluj", misli im nisu u skladu i stoje jedan naspram drugog u ljudskim sudovima sporeći se oko međe na njivi (npr.), ili zavideći jedan drugom što neko ima više ili bolje, ili zbog drugih kojekakvih sitnica i krupnica.
Ako između dva čovjeka, koji su iste nacije, "vjere" i boje kože i sa istog podneblja, stoje takve stvari i čine da ne žive u skladu (a to su najčešće barijere među ljudima), kako onda možemo očekivati da se ljudi koji su sasvim drugačijih životnih stilova i shvatanja ujedine i prevaziđu svoje razlike?
Na kom to temelju, kada ljudi za životni temelj ozbiljno ne uzimaju ni ono što ih njihova religija uči, a kamo li da su spremni da traže i uoče u čemu se to njihova religija slaže sa drugom.
S druge strane, oni koji su unutar svoje religije ili nekog vjeskog učenja ili samostalnog duhovnog puta zaista došli do nečega, i koji su svojim duhovnim razvojem odmakli tako da im životna mjerila nisu "u-se-na-se- poda-se" i "ja-ja-i-samo-ja" i koji su u stanju da u svakom vide jednako vrijednog sebi samom, oni su već učinili taj iskorak, i njima nikakvo posebno ujedinjenje na papiru i nije potrebno, jer je njihovo ujedinjenje sa onima koji su do istog svojim putem došli, mnogo mnogo bolje jer je suštinsko. I oduvijek je postojalo.
Ono što je potrebno je da se to jedinstvo samo proširi sa tu i tamo razbacanih pojedinaca na što veći dio čovječanstva. I za to vrijedi zapeti.
Istinski duhovni ljudi, ma kako do te duhovnosti došli, prepoznaju se lako i slažu se vrlo lijepo, to je činjenica o kojoj svjedoče mnogi.
Dakle, da zaključim, slabu vrijednost bi imalo nasilno ujedinjenje religija, jer nasilno bi bilo dokle god uzroci njihovom dosadašnjem suprotstavljanju nisu otklonjeni. Pravi uzrok tome je neduhovnost, jer su religijske zajednice postale više od svega same sebi cilj i premalo je vjerskih službenika koji rade svoj posao: duhovno prosvjećivanje i osvješćivanje "običnog" naroda.
Dakle istinske pretpostavke za ujedinjenje će se pojaviti tek kada se podigne opšti nivo duhovnosti kod većeg broja ljudi, a to se može početi odmah bez ikakvog posebnog ujedinjavanja na papiru prije istinske unutrašnje spremnosti za to.
Međutim, koliko znam malo je vjerovatno da će to religijske zajednice učiniti jer suviše su zaglibili u ono što ih razdvaja i što ih čini lošim pastirima, i zbog toga će ujedinjenje ići drugim putem, sasvim neočekivanim i za mnoge nevidljivim. U Duhu.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2003, 12:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Nov 2003, 13:51
srbinxp je napisao:
da li je bila neka tema o tome.
ako nije sta znate o tim inicijativama?
ako jeste molim link na temu.
hvala.

zaboravih reci,kad kazem jedine onda mislim obuhvatanje sta ja znam raznih elemenata,islama,budizma,...

nemoguće, većina ljudi ne
želi istinsko kršćanstvo jer se
ono ne slaže sa željama njihovog
nepreporođenog srca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2003, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Како није била тема... ево је овде:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=6208

То уједињавање не производ Њу Ејџа и нема везе ни са једном познатом светском религијом. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2004, 17:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Ono što je potrebno je da se to jedinstvo samo proširi sa tu i tamo razbacanih pojedinaca na što veći dio čovječanstva. I za to vrijedi zapeti.
Istinski duhovni ljudi, ma kako do te duhovnosti došli, prepoznaju se lako i slažu se vrlo lijepo, to je činjenica o kojoj svjedoče mnogi.
Dakle, da zaključim, slabu vrijednost bi imalo nasilno ujedinjenje religija, jer nasilno bi bilo dokle god uzroci njihovom dosadašnjem suprotstavljanju nisu otklonjeni. Pravi uzrok tome je neduhovnost, jer su religijske zajednice postale više od svega same sebi cilj i premalo je vjerskih službenika koji rade svoj posao: duhovno prosvjećivanje i osvješćivanje "običnog" naroda. Dakle istinske pretpostavke za ujedinjenje će se pojaviti tek kada se podigne opšti nivo duhovnosti kod većeg broja ljudi, a to se može početi odmah bez ikakvog posebnog ujedinjavanja na papiru prije istinske unutrašnje spremnosti za to.
Međutim, koliko znam malo je vjerovatno da će to religijske zajednice učiniti jer suviše su zaglibili u ono što ih razdvaja i što ih čini lošim pastirima, i zbog toga će ujedinjenje ići drugim putem, sasvim neočekivanim i za mnoge nevidljivim. U Duhu.

Evo sta je rekao Arcibald Rajs,veliki srpski prijatelj, o srpskom pravoslavlju:
http://www.rastko.org.yu/istorija/I/ara ... jte_c.html

Arcibald Rajs je napisao:
Претворили сте своју религију у народну цркву, боље рећи у народну традицију. Међутим, ви нисте религиозни. Нисте могли да прихватите Бога какав је у Библији, претворили сте га у вечног и свемоћног главара свог народа. Ако бих могао да у овој области употребим тривијалан израз, радо бих рекао да ваш "бог" носи оклоп и браду Краљевића Марка, шајкачу вашег ратника са Цера и Јадра, Кајмакчалана и Доброг поља. "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2004, 10:31 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ova primjedba Arcibalda Rajsa, za srpsku duhovnost, ima osnova.
ali nebih je uzeo bez rezerve.

istina je da ima mnogo tradicionalzima u vjerskom zivotu, ali ne kod svih.

nebih se mogao sloziti sa rijecima "niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji".
da mogli smo!
mnogi su mogli.mnogi iz redova srpskog naroda.

a nastavak Arcibaldove recenice je..."pretvorili ste ga (Boga) u vecnog i svemocnog glavara svog naroda".
pa zar to nije uredu!? :o
ima li to neki narod na zemlji kome Bog nije vecni i svemocni glavar?

to sto srbi gledaju Boga kroz svoju istoriju i istorijske licnosti i dogadjaje nije nikako krivo vidjenje Boga, vec naprotiv...njegovo potpunije i jasnije vidjenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2004, 17:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

da ali Bog je isti za sve ljude i ne moze nikako da favorizuje jedan narod.To je paganstina.To je dobro kao tradicija,ali potrebno je da se vjeruje i sustinski.ja ne sumnjam da medju pravoslavnim srbima ima istinski duhovnih ljudi.A to pravoslavlje kao tradiciju postuju i neki srbi katolici (a vjerujem i muslimani,koji se osjecaju srbima).Tako da treba razlikovati tradiciju od istinske duhovnosti,iako se one mogu prozimati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Feb 2004, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А ко је рекао да Срби својатају Бога ? Реч је о томе да Срби славе Бога на себи својственначин, али при томе не забрањују другим народима да Га прославе на неки други - свој начин. Народна традиција је веома често испреплетена са Црквом и црквеним богослужбеним животом. Управо у томе и јесте богатство хришћанства, та разноликост која се у Православљу назива "јединство различитости". :roll:

Или ти ипак очекујеш да Хришћани личе на хитлерјугенд ? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2004, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
srbinxp je napisao:
treba razlikovati tradiciju od istinske duhovnosti

Slažem se.
No mnogi to poistovjećuju, smatraju obavezom obilježavati neke tradicionalne događaje na tradicionalne načine (božić, uskrs, slava...) i misle da su samo zbog toga duhovni i pobožni.

Citiraj:
ja ne sumnjam da medju pravoslavnim srbima ima istinski duhovnih ljudi

Ni ja ne sumnjam. Ali to je stroga manjina. Gdje bi nam bio kraj kad bi većina bila takva, ili kad bi svi bili takvi.

Ne vidim nešto loše u onome što je rekao Arcibald Rajs.
Ne rade mi linkovi na rastko.org

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2004, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Или ти ипак очекујеш да Хришћани личе на хитлерјугенд ? :wink:

nije mi jasno na sta ciljas

Za Vadera:Meni linkovi rade,pokusaj copy-paste u Address Bar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2004, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
rio je napisao:
ova primjedba Arcibalda Rajsa, za srpsku duhovnost, ima osnova.
ali nebih je uzeo bez rezerve.

istina je da ima mnogo tradicionalzima u vjerskom zivotu, ali ne kod svih.

nebih se mogao sloziti sa rijecima "niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji".
da mogli smo!
mnogi su mogli.mnogi iz redova srpskog naroda.

a nastavak Arcibaldove recenice je..."pretvorili ste ga (Boga) u vecnog i svemocnog glavara svog naroda".
pa zar to nije uredu!? :o
ima li to neki narod na zemlji kome Bog nije vecni i svemocni glavar?

to sto srbi gledaju Boga kroz svoju istoriju i istorijske licnosti i dogadjaje nije nikako krivo vidjenje Boga, vec naprotiv...njegovo potpunije i jasnije vidjenje.

lav je najvazniji u lancu ishrane
zivotinjski svijet je opstanak
ljudski svijet samo floskula istog sa teorijom o svijesti o sebi
a ti svodis pricu na nesto sto se zove covjek sa pridjevom srbin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2004, 23:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Mislim da je postavljanje Boga kao svog vladara u ovom kontekstu jako neumjesno i da dolazi od ljudi koji su imali jaku potrebu da opravdaju svoje postupke...
Drugi put više od mene... :drinking: :crazyeyes:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2004, 22:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Maran Ata je napisao:
Како није била тема... ево је овде:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=6208

То уједињавање не производ Њу Ејџа и нема везе ни са једном познатом светском религијом. :roll:
Citiraj:

brate mili sto ga ti znas izvaliti i ostati ziv :lol:

ekumenizam postoji odavno. Sve vjere su vec spojene, sto i mora biti jer to prorocanstvo pise u Bibliji. Sve vjere se poklanjaju papi a on mudro skuplja sve oko sebe..... posmatraj malo bolje gdje se sve odrzavaju sastanci ekumenizma... ko je vec u njemu i ko su im vrhovni vladari....

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Feb 2004, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Показујеш основно непознавање чињеничног стања. Најлакше је викати "ено вука..." и то углас са гомилом која то већ одавно ради. О чему ја то ?

Прво, РКЦ није члан светског савеза цркава, па самим тим је беспредметно говорити о некаквом "поклањању папи". Сасвим је засебна прича о разговорима које се воде између ПЦ и РКЦ, по многим питањима. Неупућен народ мисли како су ето... и Православни поклекли пред папом, и иду му на поклоњење, а реч је заправо, о нечем сасвим другом. Ево ти једног примера.... РКЦ је променила своје учење о Филиокве-у, једном од главних разлога за разлаз 1054. године. Сада се њихово учење поприлично поклапа са Православним. Сад ти сама себи одговори ко се ту коме "поклонио". :wink:

ПС: Наведи ми где у Библији стоји то "пророчанство"... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 13:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sa zadovoljstvom :wink:

otkrivenje 17 glava

ili ti imas mozda drugacije tumacenje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

О душо драга... познато је да ту "жену" из Откровења суботари сматрају да је Папа... хехе... опет су у питању епилептичне фантазује бабе Јеле... рекло би се.

Углавном, Откровење је било и остало узрок многих јереси и погрешних тумачења. Ко је та жена ? Зависи од тренутне инспирације онога који чита. То може бити и Америка, на пример... На колико вода Америка седи ? Колико "царева" блудничи са САД ? Колико је протестантских секти изродила Америка ? Нису ли то имена хулна ?

Дакле, видиш како лако твоја прича пада у воду, а моја изгледа сасвим логична и вероватна. Ово ти је само пример... то горе није моје веровање и мишљење, него написах само да ти покажем да се бавити тумачењем Откровења не треба бавити, нити на том базирати неке своје доктрине.

За твоју информацију, Православна Црква нити једну своју доктрину базира на Откровењу. А погледај псеудохришћанске култове попут суботара или јехића... и многе ствари ти можда постану јасније.

Поздравчић. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 18:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cega se pametan stidi budala se ponosi :lol:

SPC ne priznaje otkrivenje :o bravo :roll:

Niko ne spominje Jelenu ( sto se tice epilepticnih napada uzmi i citaj sta je Bog rekao kako se ponasa onaj koji prima viziju _ ili je i to Bog izmjenio ) nego govorimo i samoj Bibliji.

Voda u Bibliji predstavlja narode- nacije ( Otkrivenje 17,15 : vode sto si vidio gdje sjedi kurva ono su ljudi i narodi i plemena i jezici) sto znaci da se ovaj put ne radi o Americi, ali i ona je spomenuta i te kako u otkrivenju.

Ako SPC ne bazira svoje doktrine u Bibliji na osnovu cega se bazira
ta "vjera" ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Фантзираш као и гуру суботарске секте, само се још увек не зна да ли у сред епилептичног напада, ил ине. Иначе, за твоју информацију, гуру суботарске секте јесте имала епилепсију, баш као и Мухамед. А и он је као и она своје нападе продавала као "божје поруке". КО воли нек изволи. :wink:

А то шта воде представљају, нико није ни тврдио да су то некаква мора или океани... погледај мало колико народа је населило Америку, и добро се замисли о својој тврдњи. 8)

Поред тога, СПЦ признаје Откровење, иначе га не би ни било у Библији, пошто је Библија какву је знамо, канонизована у време кад протестанти нису били ни у мудима свог 100ог претка, да се мало реалистично изразим. Елем, било како било, Откровење је пророчка књига која не садржи никакве елементе за централну тему и циљ Божје Православне Цркве - обожење. Било је у прошлости тумача Откровења и у редовим ПЦ, али то је само лепо штиво за прочитати...

А рекло би се да у твојој Библији постоји само једна књига - Откровење... :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]