banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2003, 08:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Од краја IX века настаје нова епоха у хисторији Јужних Словена. Од тада, примивши хришћанство, они постепено улазе у хришћанску културу и добивају нове елементе за изграђивање своје цивилизације. С хришћанством су у вези: и стварање словенске писмености и зачеци словенске књижевности. Сем тога, од X века је видна и промена досадашњег културног утицаја. Дотада су, изузевши трачке и маћедонске Словене, сви други били у романској сфери културе, а одсада се, утицајем не само политичких, него и религиозно-цивилизаторских чинилаца, обрћу постепено према Цариграду и Византији не само Срби, него чак и један део панонских Словена и добар део Хрвата. Ово обртање фронта није се одржало за дуже време на перифериским деловима западног Балкана, али је његов највећи део, од Босне до Црног Мора, остао у новој оријентацији за неколико векова. Срби су претежно, сем Зете и Приморја, до XIII века, ушли у сферу источне византиске културе. Први и најбољи посредници били су њихови саплеменици из Маћедоније.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Dec 2003, 16:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jun 2003, 12:32
ја виђо једнога рвата кандидовао се за изборе у хрватској као он хрват и католик, а презива се Живковић, мора да су му ђедови срби, то је католик србин

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2003, 18:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

left blank by xp

Poslednji put menjao iks pe dana 27 Jan 2005, 14:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 18:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

eto i Bunjevci su srbi katolici.
Kad kazem katolici ne mislim prevjernici,nego katolici su jos od pokrstavanja.Takovijeh pogotovo ima u BiH i Dalmaciji.
samo sto su mnogi od njih pod propagandom postali Hrvati.Ali ih ima koji nisu i koji i danas iako katolici postuju recimo Sv.Savu i izjasnjavaju se kao Srbi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 18:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

izvor:Katolicka enciklopedija http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

a ona nikako valjda nije pristrasna za srbe,pa evo opet dts kaze:

As to religion, the Serbs are almost exclusively Eastern Orthodox, the Croats Catholic, the great majority of the inhabitants of Southern Dalmatia are Catholic, but many consider themselves as belonging to the Serbian nation. The branches in Hungary mentioned above are Catholic; it is still undecided whether to include them among the Croats or Serbs.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2004, 18:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Jedan od pokazatelja su npr. i knjizevna izdanja, casopisi i sl. koji su izlazili u Dalmaciji i Istri. Negdje do pocetka 20-og vijeka tamo je izlazilo mnostvo istih stampanih na cirilici. Nesrecnom jugoslovenskom idejom latinica je usla na velika vrata u srpski jezik sto je jedan od faktora koji su pomogli gubljenje kulturnog identiteta dijela srpskog stanovnistva na podrucju danasnje Hrvatske, a vremenom je to uz pomoc nasilnih prozelitistickih metoda katolickog klera uzrokovalo i pohrvacenje istih.
Npr. nedavno sam naisao na jedan isjecak (imam negdje u kompu) gdje se jedan tip u Hrvatskoj ili Hercegovini kao prekrstio i jedan od pasusa govori kako su tim cinom i svi njegovi pretci primili katolicanstvo... to su velike i krupne stvari koje su ti pogani ljudi radili i ne mogu se zaboraviti, samo nazalost, nas narod je glup k'o stoka i zato nam se ove stvari i desavaju.

Vrh

Tema posta: evo malo analize...
PostPoslato: 19 Feb 2004, 11:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo mali "sajtic" gdje se samo iznosi par cinjenica i misljenja u vezi teze o Srbima katolicima.
http://srbi-katolici.cjb.net

danas ih je vecina Hrvati,i ako hoce neka se izjasnjavaju ko hrvati,ali neka dozvole i da postoje Srbi katolici.Hrvatske vlasti govore da su svi katolici stokavskog izgovora Hrvati.Necu vise da ne bi otislo u politiku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2004, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Apsolutno se ne slažem sa konstatacijom da su svi Srbi pravoslavci, niti da moraju biti. Ja sam Srpkinja. Ja volim svoj narod, ponosna sam na njegovu istoriju, običaje i sve što je vezano sa Srbe. Volim i pravoslavnu religiju i duboko je poštujem, ali sam iz nekih drugih razloga katolik. Ponosna sam i na to. Mnogi će se pitati kako mogu biti katolik nakon svih sukoba moga naroda i ove vjeroispovjesti. Ja vjerujem u Boga, jednog zajedničkog za sve hrišćane, ali svoj vjerski život uređujem po pravilima rimo-katoličke crkve. Ja ne vjerujem u pojedince, pripednike katoličke vjeroispovjesti, nego u Boga i Crkvu. Pojedinci, Pripadnici bilo koje religije, misle da su oni Božija ruka na zemlji. Ja ne smatram tako, oni su tu da šire jednu jedinu Božiju vjeru iljubav. Mislim da je važno da naglasim da se ja ne osjećam pripadnikom bilo koje druge nacije osim srpske i da moja vjerska opredjeljenja nikako ne mogu ugušiti ljubav prem mome narodu. Svi oni koji misle da pravoslavlje i osjećanje pripadnosti srpskom narodu (ili odnos bilo koje druge religije i nacionalnosti) moraju ići zajedno, ili da se "suprotna" opredjeljenja negiraju međusobno, žive u jednoj dogmatskoj skučenosti i ne dozvoljavaju sebi da iskreno vole svoj narod ili svoju vjeru. Ja volim prije svega hrišćanstvo i ne volim da me kao katolika smatraju pripadnikom hrvatske ili neke druge nacionalnosti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]