Pozdrav Izvidjacu!
Citiraj:
Jivane, mislim da ste stariji covjek koliko znam.
Ne znam sta je za tebe stariji covjek, pa cu ti reci koliko godina imam.
Imam punih 30.
Sto god sam rekao ovdje na forumu, je moje misljenje, iskustvo ili prepostavka. Tako da i to sto sam rekao na ovom posto je ono sto ja mislim, znam ili osjecam. Niti branim to sto kazem, niti namecen ikome svoje misljenje.
sve sto sam naucio u ovih 12 godina u radu na sebi jeste da je sve igra. Stoga se igram. Ponekad igra nije savrsena ponekad je savrsena. nema veze jer i savrsenstvo i nesavrsensto su dvije strane jednog novcica. Sto proizilazi da je i to igra. Ponekad glumim konobara, ponekad dizajenra, neko vrijeme sam glumio i novinara. znimljive su to uloge. Dok se za njih ne vezes. Sebi ne dopustam vezivnje za uloge koje glumim. Naravno kada sam manje pazljiv vezem se i onda me Zivot malo upozori.
Isto tako ulogu koju svako od vas igra na ovom forumu je savrsena, a sve to isto tako mozemo prenjeti u svakonevni zivot. Ti si izabrao da igras ulogu tu koju si zadao sam sebi prije rodjenja. Samo je nisi svestan. To sto ti jesi, kao i svi, nije dio uloge, on j samo onaj koji to posmatra. No, i to smo zaboravili. Ali mozemo da se sjetimo.
Ovo tijelo kroz koje se izrazavam je rodjeno od strane hriscana pravoslavne opredjeljenosti. Ali znam da nisam ovo tijelo. Takodjer znam da nisam um. I sve sto ide dalje. Ono sto jeste nema grehova. Ono ne pravi nikakvu karmu, niti ucestvuje u zbivanjima. Ono je posmatrac. I to je njegova duznost, da se tako izrazim.
Zasto sve ovo pisem?
Iz jednog razloga. Covjek moze prihvatiti igru, koja se moze zasnivati na pravilima sredine u kojoj zivi, religije kojoj pripada i sl. Ali isto tako moze shvatiti da je sve to samo igra i da on sustinski ne pripada niti jednoj sredini, religiji ili sl. Stoga pocinje da trazi sta je to sto on jeste.? I u svom trazenju ako je otvoren Zivotu, shvatice. Znace da moze biti dio sveta ali svet nikada nece biti dio njega. U pocetku svet je unutar tvog uma, i kao takav ostavljen je na nemilost ili milost naseg tumacenja. Ali kako covjek radi na posmatranju, postepeno uklanja svet iz glave i moze da vidi. Da je sve oko njega, unutar njega, misli, osjecanja, emocije, samo reakcija na ono situacije, da on kao takav ne postoji. Stoga, pocinje da trazi smisao. Nemoguce je da ne postoji. Dio shvatanja je da je on nedjeljivi dio Zivota, i da kao takav pripada svemu.
Shvata da kao takav ne moze da bude gresan, jer bi time pokazao da je Zivot gresan. da je Bog gresan jer ga je takvim stvorio. Itd, itd...
Stoga uvijek mogu reci da nisam gresan, i nasmijati se u lice svima koji mi kazu da sam gresan. Naravno, njihova slobodna volja ili ono sto je od nje ostalo

moze da tvrdi kako nisam u pravu ili slicno, no opet kazem, igra je cudna. uloge koje smo odabrali moramo odigrati savrseno u odnosu nato koliko savrseno je za nas to moguce.
Prihvatam sve religije, iako ne pripadam niti jednoj. Zivot koji postujem je i Hrist, i Allah, i buda i Krishna i sva imena koja su data i koja ce biti dana. Cak i Izvidjac je dio cijeline koja se zove Zivot. I kao takav dio cjeline koja Ja Jesam.
Stoga ja (kao Izvidjac) mogu reci da sam gresan a isto tako ja (kao JivanMukta) mogu reci da nisam. Svejedno je.
Stoga kao zaklljucak ti mogu reci, sto bi bilo daleko mudrije,

ako mudrost postoji, ja nisam gresan onoliko koliko sam gresan.
Jednom su jednog covjeka pitali: da li volis boga?
On im je odgovorio: Onoliko koliko On voli mene.
Ako procitas izmedju redova shvatices.
Primi puno pozdrava od glumca pod imenom JivanMukta.